Entertainment alle pijlers

Boeken aanraders!!

05-01-2008 17:10 102 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of er al zo'n topic is, ik kon er iig niet zo 123 een vinden. (heel goed heb ik ook niet gezocht, maar dat terzijde ;) )



Maar welke boeken worden er gelezen door de dames (en heren) van Viva.nl? Wat ben je aan het lezen en wat vind je ervan? Raad je het boek aan of mag ie zo snel mogelijk verbrand worden?



Ik ben momenteel bezig in Het Goede Leven van Jim Kokoris.

Het gaat over een jongen, Teddy, wiens moeder een half jaar terug is overleden. Zijn moeder speelde altijd mee met de lotto, en zijn vader (een sociaal onhandige man) besluit op een dag een lot te kopen, met de cijfers die zijn vrouw altijd gebruikte. En dan... winnen ze 190 miljoen dollar!



De rest van het boek gaat erover hoe zijn vader ermee omgaat, het verlies van zijn vrouw en zijn pas verkregen rijkdom. De mensen die er ineens langskomen, hoe het jongere broertje van Teddy -Tommy- het allemaal behapt, de oom van Teddy - een mislukte filmmaker uit Hollywood- die langskomt.

Dat alles vanuit de ogen van Teddy.



Het is een mooi, duidelijk boek. Met verdrietige momenten maar ook vlagen van humor. Ik vind het wel echt een aanrader!
De Noorderlichtserie van Philip Pullman is inderdaad schitterend. Ik heb mezelf de trilogie cadeau gegeven (35 euro), alledrie de boeken in één band ingebonden. Deel drie kon ik nooit vinden in de bibliotheek, terwijl ik deel één en deel twee had verslonden, dus toen ik dit boek in de folder zag staan wist ik het meteen. 1152 pagina's, bijna 1300 gram boek. Zalig !



Ik hoop dat de film snel op dvd komt.
rascalles schreef op 07 januari 2008 @ 20:40:

Los van al die boeken; misschien vond ik Duizend schitterende zonnen niet schokkend, omdat ik jarenlang vrijwilligerswerk voor RAWA heb gedaan.[/quote]



Jeetje Fleur, wat ontzettend petje af. Ik heb zelf zo ongeveer ook alle boeken van jouw Afghanistan-lijst gelezen en ben zwaar onder de indruk van alle verhalen. Vrijwilligerswerk, wat ontzettend heftig ook waarschijnlijk?Goh. Tof. (nou ja, weet niet zo goed wat/hoe te zeggen/schrijven maar je weet toch :-] )




Bizarre verhalen zaten er tussen he? Ik vond dat boek Tennis in Kabul ook zo bizar, van die diplomaten...



Dat heftige viel wel mee hoor. Ik vertaalde teksten van het Engels naar het Nederlands voor op hun site. Maar het was soms wel raar: je kreeg de teksten doorgestuurd via mensen met schuilnamen, vanuit Peshawar; je wist nooit met wie je contact had (gehad). Er zit een boek tussen die ook over de RAWA gaat, weet even niet meer uit mn hoofd welke, dan is dat wel heel vreemd als je over die vrouwen in Peshawar leest; dacht dan vaak: heb ik met díe gemaild, of met díe? Of die vrouw die met een verborgen cameraatje naar Kabul ging om een executie van een vrouw in een stadion te filmen (de beelden waarmee RAWA bij het grote publiek bekend is geworden)?



Ik heb één keer de fotos op de site van RAWA bekeken, daar werd ik dus werkelijk niet goed van, echt afschuwelijk...
Oh ja, Rascalles, weet je wat een leuk boek is? Ok, gaat niet over Afghanistan maar over Iran: Stiekem kan hier alles, van Eefje Blankevoort. Écht leuk om te lezen, je slaat echt stijl achterover!
Alle reacties Link kopieren
De liefhebbers van time travel kan ik de de Chloe en Cheftu serie van de schrijfster Suzanne Frank aanraden. Helaas niet in het Nederlands vertaald. Het eerste deel heet Shadows on the Nile.



Dit weekend wederom Het Parfum van Patrick Suskind gelezen en daarna de DVD bekeken. Blijft één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.

Al na drie bladzijdes kon ik niet meer ophouden met lezen. Een heel bizar verhaal, maar erg boeiend.

Knap verfilmd, maar eerst het boek lezen om de sfeer goed te kunnen voelen.
Amarna die staat idd al een tijdje op mn verlanglijstje (het parfum) zowel op dvd als in romanvorm. Denk dat ik straks maar ff langs de boekhandel fiets.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu bezig in; Karen, de vrouw met zeventien Persoonlijkheden van Richard Baer.



De titel zegt denk ik genoeg. Het onderwerp spreekt me heel erg aan (interessant, ik hou wel van zulke boeken) alleen de schrijfstijl is erg makkelijk. Op zich is dat wel lekker, want je vliegt er zo doorheen. Aan de andere kant is het wel jammer, omdat het zo simpel is ofzo.. Het 'pakt' me toch niet helemaal.



Het verhaal an sich is erg indrukwekkend, mede doordat het een waargebeurd verhaal is.



Maar toch; ik denk niet dat ik em zo snel zal aanraden.. Ik heb er wel betere boeken over gelezen. Maar; het boek is nog niet uit! Misschien verandert het nog.
Alle reacties Link kopieren
Ik ga nu beginnen aan

*komt een vrouw bij de dokter

*en daarna de weduwenaar
Alle reacties Link kopieren
Lotte Weeda van Maarten 't Hart. Echt heel erg leuk. Het is geschreven vanuit het gezichtspunt van een wat oudere man die in een klein dorpje woont. Daar komt op een gegeven moment een vrouw die foto's wil maken van bijzondere/krachtige inwoners van het dorp.



Uiteindelijk gaan een heleboel mensen die in het boek staan dood. Dus een heleboel mensen denken dat het boek behekst o.i.d. is. De hoofdpersoon blijft er vrij nuchter over (gelooft niet in spoken), maar het begint hem wel op te vallen dat hij toch wel een paar eigenaardige ongelukken heeft gehad...



Het klinkt een beetje als een spookverhaal nu, maar dat is het niet. Heel mooi geschreven roman.
Alle reacties Link kopieren
Ik zag net dat Amarna 'het parfum' heel erg goed vond. Ben ik helemaal met haar eens. Het is tot nu toe het beste boek dat ik ooit heb gelezen.
Alle reacties Link kopieren
Luneth schreef op 08 januari 2008 @ 17:42:

Ik zag net dat Amarna 'het parfum' heel erg goed vond. Ben ik helemaal met haar eens. Het is tot nu toe het beste boek dat ik ooit heb gelezen.
Ik geloof dat ik dan echt raar ben....mijn leraar Duits heeft me destijds voor gek verklaard toen ik tijdens mijn mondeling zei dat ik het echt een vreselijk boek vond...dat had ie nog nooit gehoord. Ik ga absoluut de film niet kijken, ik denk dat ik die bij voorbaat dan al niks vind.
Alle reacties Link kopieren
Verschil van smaak is niet raar. Ik vond de beschrijving van alle geuren gewoon bijzonder goed gedaan. Geur in woorden uitdrukken is toch wel een prestatie. Ook het verhaal boeide me wel, 'de geschiedenis van een moordenaar'.



Wat vond je er zo vreselijk aan?
Alle reacties Link kopieren
Witchke55 schreef op 08 januari 2008 @ 17:23:

Ik ga nu beginnen aan

*komt een vrouw bij de dokter

*en daarna de weduwenaar
Bij de eerste zul je vast wel een traantje wegpinken,deed ik tenminste wel. Maar wel beide goede boeken.
Alle reacties Link kopieren
Joe Speedboot vind ik een heerlijk boek.



Ook: Het zijn net mensen van Joris Luyendijk, Jonathan Saffran Foer - Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, Femke van Zeijl - een nacht in een vijzel.

Dat laatste is een boek over vrouwen in Afrika, maar beschreven aan de hand van de reizen die Femke door verschillende Afrikaanse landen maakte. (Ze volgde zelfverdedigingslessen in Congo, praatte met vrouwen in het Rwandese parlement en had 't in Oeganda over de seksuele moraal.)



Oja, het leven van Pi van Martel vind ik ook een prachtig boek. Wat heeft die man een fantasie!
Alle reacties Link kopieren
Als je van Toscane houdt is dit wel een mooie (en anders eigenlijk ook wel, ben zelf nog nooit in Italië geweest):



Malocchio van Geerten Meijsing.

Gaat over een Nederlandse man die zijn dochter alleen opvoedt in een klein huisje in Toscane, met een rare/flauwe buurman die zo nu en dan eens opduikt.
Alle reacties Link kopieren
Crazy diamond,

Ik zal proberen uit te leggen waarom ik Het Parfum een meesterwerk vind.

In de eerste plaats natuurlijk het verhaal zelf. De beschrijving van de geuren en de maatschappij in de 18e eeuw. De beschrijving van de gewetenloze hoofdpersoon. Het verrassende einde van het boek.

En dan zijn er nog diverse lagen in het boek, die ik pas zag toen ik er na het uitlezen over ging nadenken. Is de hoofdpersoon de personificatie van de duivel? Moordt hij uit compensatie omdat hij nooit liefde heeft ondervonden? Zijn wij allemaal slaafse navolgers van geld of seks? Wat voor rol speelt geur in ons leven? Is geur in het boek een metafoor en waarvoor dan? Waarom heet hij Grenouille (= kikker) ?
Alle reacties Link kopieren
Zelf ben ik gek op goede fantasy/sprookjesachtige boeken. Eén van mijn favorieten in die categorie is de schrijfster Robin Hobb, die onder andere een trilogie over "de levende schepen" heeft geschreven. Geweldig concept, geweldig uitgewerkt en heel leesbaar. Het is al weer even geleden, dus ik ga hier niet proberen een beknopte samenvatting te geven, maar als je ook maar een beetje van gewoon een mooi, fantasieverhaal houdt, is dit het echt.
Alle reacties Link kopieren
Een van de mooiste boeken die ik gelezen heb de afgelopen tijd vond ik 'Sonny Boy' van Annejet van der Zeil.



ze heeft een roman geschreven gebaseerd op ware gebeurtenissen. Er zitten ook foto's in het boek...op die manier wordt je echt helemaal in het verhaal gezogen, ik kon het echt niet meer wegleggen, echt een aanrader wat mij betreft.
Sonny Boy is prachitg!
Alle reacties Link kopieren
Mijn schoonmoeder kwam gisteren helemaal lyrisch met een boek aan:

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, van Mark Haddon.

Het gaat over een jongen (15) met autisme, die de moord op de hond van de buren op gaat lossen.

Dus die staat ook op mijn 'nog te lezen lijstje'
Héél mooi boek vond ik dat!
Alle reacties Link kopieren
Ja inderdaad, een super boek!
Alle reacties Link kopieren
Fleur, boeiende bijbaan, toch wel heftig ondanks alleen maar vertalen, al die verhalen, pfff. Ik ben ook op de site van RAWA geweest, heb geen fotos bekeken..

Het boek: stiekem kan hier alles ken ik en vind ik ook echt geweldig. Maar ik interesseer me dan ook vooral voor dit soort onderwerpen. Soms vraag je je echt af ik wat voor een wereld we leven. Ik had trouwens hetzelfde als jij met De Vliegeraar, kwam er maar niet door heen maar na een paar pogingen toch doorgezet en uiteindelijk uitgelezen, vond het wel een goed verhaal.
Alle reacties Link kopieren
Ook een tip: "Het zwijgen van Maria Zachea". Prachtig! Van dezelfde schrijfster komt er 4 feb een ander boek uit: "Anna Boom". Ben benieuwd. Ik houd persoonlijk van echt gebeurde verhalen over het leven van onbekende mensen.



Ben nu bezig aan "Het huis van de moskee" maar kom er niet doorheen, zoveel personages en van die moeilijke namen hebben ze allemaal. Leg em even weg, wie weet...Ik heb nog liggen de biografie van Annie M.G. Smit maar heb daar niet zulke goeie recensies over gelezen. Had ook nog wat liggen van scandinavische auteurs maar dat heb ik opgegeven, ik vind ze allemaal Slecht. O ja, ook nog op de stapel "Mijn vrijheid" van Ayaan H. Ali. Weet nog niet aan welke ik ga beginnen...
Alle reacties Link kopieren
Ik hou ook niet zo van literaire thrillers (slimme marketingstrategie om er 'literair' bij te zetten, dat wel) maar de boeken van Simone van der Vlugt zijn voor mij een uitzondering.

Ik lees nu Samir, door Arjan Erkel. Spannend en interessant, tot nu toe. Haddon staat ook nog op de 'nog lezen-plank' :)
...
Alle reacties Link kopieren
O! Nog een topper! De Wjide Hemel van Alice Sebold. Heb ik meerdere keren gelezen, en hij blijft goed, goed, goed!

Even een beschijving:



De veertienjarige Susie Salmon is al in de hemel voordat De wijde hemel goed en wel begint. Het zijn de argeloze jaren zeventig, toen er nog geen foto's van vermiste personen op de televisie werden getoond. In 1973, het jaar waarin ze van de aardbodem verdween, geloofde men niet dat deze dingen werkelijk konden gebeuren, zo vertelt Susie ons.

Susie - een luchthartige maar vroegrijpe tiener - beschrijft de gebeurtenissen rond haar dood, en de vreemde nieuwe wereld waarin ze zich bevindt ('Ik wil u graag vertellen dat het hier prachtig is en dat ik voor eeuwig veilig ben, net als u ooit zult zijn. Maar in deze hemel speelt veiligheid geen rol, evenmin als, hoe aangenaam ook, de droge werkelijkheid.').

Met pijn en verlangen ziet Susie vanuit de hemel toe hoe ontreddering haar achterblijvende familie treft: terwijl haar vader ronddoolt om de vermeende moordenaar van zijn dochter op te sporen, verzint haar broertje in alle eenzaamheid een imaginair zusje en glijdt Susie's moeder langzaam weg van haar gezin. Maar gaandeweg blijkt dat er in Susie's afwezigheid ook een nieuwe kracht schuilt, die de breekbare familiebanden opnieuw en voorgoed met elkaar verbindt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven