Luchtige krentenbollen

26-09-2009 12:53 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal, dit is de eerste keer dat ik een topic open en ik ben nog nooit op deze pijler geweest, maarre... ik heb een vraagje, want ik ben niet bepaald een kookexpert en hoop dat jullie mij kunnen helpen! ;)

Ik woon in Italie en krentenbollen is 1 van de dingen die ik mis. Ik heb nu al twee keer geprobeerd ze zelf te maken, volgens dit recept, gevonden op de site wereldexpat.

Ze zijn lekker, maar ik zou ze graag wat luchtiger krijgen. Hoe pak ik dit aan? Ik gebruik bloem geschikt voor broodproducten en verse biergist uit de koelkast en 200gr rozijnen ipv de 300gr krenten (die kan ik nog niet vinden in de supermarkt). Ook maak ik er 12 ipv 24, omdat ze anders zo klein worden (of zie ik dat verkeerd?) Ik hoop dat jullie, keukenprinsessen, mij een goede tip kunnen geven? Alvast hardstikke bedankt!
Alle reacties Link kopieren
even meedenken:

alles op kamertemperatuur? graad of 20 is dat geloof ik

rijstijd lang genoeg?

na het rijzen niet teveel meer in roeren omdat je dan de lucht er weer uitslaat



och als ze te klein worden eet je er toch gewoon 2 ;)
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Hoi Nlies, hier is kamertemp. een graad of 23-24, maar dat zal geen probleem zijn, toch? Ik laat 't 3 keer rijzen, de laatste keer als 't al bolletjes zijn, daarna moet ik er alleen nog ei over smeren, dus dan raak ik ze voor de rest niet meer aan. Denk je dat ik er beter 24 kan maken?
Alle reacties Link kopieren
geen idee of 24 beter gaat

je kunt t proberen, of 18 maken, maar eigenlijk lijkt mij dat niet het probleem
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Hi Saby, probeer het anders eens met iets meer gist, (ipv 40 g 50 doen ofzo want de suiker vertraagt de werking van gist) de maat van de bollen zou niet uit moeten maken> 24 graden is overigens een prima rijstemperatuur. Ik zou beginnen met iets meer gist toevoegen.



Heb het recept nog even gelezen en denk nu dat het ergens anders aan ligt: zorg dat je de melk écht niet te warm maakt want op hogere temperaturen gaat de gis dood! Dat zou het kunnen zijn, als te hete melk in aanraking komt met de gist dan doet die het niet meer. Liever iets te koud dan te warm dus!



Succes, laat je even weten of het werkt?
Alle reacties Link kopieren
Hi Sartan, van de melk zou wel kunnen idd, want ik heb geen idee hoe ik kan meten of 't nou lauw of warm is (ik geloof dat mijn vinger niet zo'n goede thermometer is, haha!) Maar ik was bang dat te koud niet goed zou werken. Als jij zegt beter te koud dan te warm... ik ga 't proberen en laat 't jullie weten, de volgende keer dat ik ze maak!
Het gebruiken van meer gist is zeker een aanrader, het is niet de suiker die de gistwerking remt, (het bevordert juist de werking van gist Sartan!) maar het zuur uit de krenten/rozijnen is daar verantwoordelijk voor.



Verder is het niet verstandig na de eerste rijs pas de krenten/rozijnen, ei etc. erbij te doen. Eerst alle ingredienten mengen tot een soepel deeg, en daarna de krenten/rozijnen er voorzichtig doorheen kneden...daarna pas de rijsprocessen toepassen.
Ooops I stand corrected Xander thanks. Maarre... dat van die temperatuur van de melk daar blijf ik bij
quote:sartan schreef op 26 september 2009 @ 18:16:

Ooops I stand corrected Xander thanks. Maarre... dat van die temperatuur van de melk daar blijf ik bijDan nog wat over de temperatuur van het vocht. De gewenste deegtemperatuur voor krentenbollen is 23 graden.



Voorbeeldberekening:



Je berekent als volgt hoe "warm" de melk zou moeten zijn om tot een gewenste deegtemp. van 23 graden te komen:



Neem 3 x de gewenste deegtemp. (3x23 graden = 69 graden)

Meet de omgevingstemperatuur (voorbeeld: 24 graden)

Meet de bloemtemperatuur (voorbeeld: 30 graden)

Trek nu de omgevingstemperatuur en de bloemtemperatuur van 69 graden af (69 graden- 24 graden - 30 graden= 15 graden)

Deel de uitkomst (15 graden) door 3 (15 graden : 3 = 5 graden



Het vocht, in dit geval de melk, zou dus in deze voorbeeldberekening 5 graden moeten zijn.



Eigenlijk zou je de wrijvingswarmte nog moeten berekenen die ontstaat tijdens het kneden om echt de juiste deegtemperatuur te verkrijgen...maar dat laten we maar even achterwege.



TO, je moet er echt voor zorgen dat de deegtemperatuur 23 graden is ná het kneden. Te koud deeg kan mede resulteren in "vaste" bollen.
Alle reacties Link kopieren
Eeeeh... hoe doe ik dat ik hemelsnaam? (geen kookdna, sorry!) Hoe kun je de temp van 't deeg nou vaststellen en ook beinvloeden?

Dus jullie zeggen eigenlijk dat ik de melk er beter koud bij kan doen? Koelkastkoud of kampertemperatuur? Of begrijp ik dat verkeerd? En meer gist, dus bijv. 50gr?
Alle reacties Link kopieren
Niet zo moeilijk met een thermometer en berekeningen, gewoon de melk lauw maken, net zo warm als babymelk - dus testen op de binnenkant van je pols.



En ik zou de gist aan het werk zetten voordat ik 'm door het deeg kneed. Dus de gist met melk en wat suiker in een kommetje en pas verder gaan met het recept als de gist een dikke schuimlaag heeft gevormd. Het moet eruit zien als een cappuccino.
Saby,



Misschien maak ik het wel te ingewikkeld met die deegtemperatuurberekening, maar je deegtemperatuur is wel degelijk belangrijk.



Appelsientje: Waarom de gist al aan het werk zetten? Lijkt me geen goed plan, want een gedeelte van de werking verlies je er mee.
Up...ben benieuwd naar antwoorden....
Alle reacties Link kopieren
Ik ook! :-)
Alle reacties Link kopieren
@Saby: Onlangs had mijn vrouw een Sligropas geleend van een vriendin en ik heb daar een digitale voedselthermometer (steekvoeler) gekocht. Die van mij was niet zo heel duur (19,95 dacht ik)
Alle reacties Link kopieren
Eehm... wat is de Sligro? Ik denk niet dat die in Italie zit... ;) Maar ja, hier hebben ze vast ook wel thermometers. Alleen... jullie antwoorden zijn een beetje tegenstrijdig... moet de gist nu juist warm of koud zijn? (hellup!)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven