Opgeblazen gevoel na eten aardperen

19-11-2008 15:06 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik houd van aardperen. Een relatief onbekende groente, maar ik vind 'm erg lekker. Jamie Oliver heeft bijvoorbeeld een heerlijke ovenschotel van aardperen in een van z'n boeken staan.



Aardperen zitten echter vol inuline. Op zich is die stof goed voor je (vooral als je neiging tot hoge bloedsuikers hebt), maar hij verteert niet in de dunne darm en veroorzaakt in de dikke darm een enorme gasvorming.

Dat is niet alleen genant, maar kan ook heel erg pijn gaan doen. Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar ik wel.

Remedie is simpel: geen aardperen meer eten. Maar weet iemand een minder drastische oplossing? Heeft het voor dit probleem zin om er van die bacteriedrankjes te drinken? Of wordt het bv minder erg als je ze vaker eet?



(ok, dit klinkt misschien als een bizar probleem aangezien een hoop mensen zelfs geen idee hebben van wat aardperen zijn , maar ik hoop op meer aardpeerliefhebbers hier)
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een aardpeerliefhebber! Vooral met varkensvlees en tomaat.... hmmmmmmmm...

Helaas heb ik ze in het land waar ik nu woon nog nooit gezien .



Je klachten herken ik niet. (per saldo heb je dus niets aan deze reactie... sorry)
Alle reacties Link kopieren
Nou ja, geeft niet, ik wist al dat niet iedereen er evenveel last van had.



Je kunt aardperen trouwens goed zelf kweken hoor (weet niet in wat voor klimaat je woont...). Wij hadden 1 aardpeer in de grond gestopt en net 4 kilo geoogst.
Alle reacties Link kopieren
Stomme vraag misschien, maar wat zijn aardperen, waar smaken ze naar, en waar koop je deze dan?
Alle reacties Link kopieren
Geen antwoord op je vraag maar voor wie ze niet kent, hier een stukje over de aardpeer :-)

(En waar je ze koopt? Geen idee, maar als je iemand kent die ze op de tuin heeft dan maak je diegene vast blij om wat af te nemen, de opbrengst is nl. gigantisch!)



Een 'vergeten groente', oorspronkelijk uit midden-Amerika. Het schoonmaken gaat het gemakkelijkst door de knolletjes loste snijden en ze dan onder de lopende kraan met een harde borstel te schrobben. Bij verse aardperen is schillen dan nauwelijks nog nodig; bij oudere aardperen wel (dunschiller). Ze verkleuren snel dus zet ze meteen in water met een klein beetje azijn of citroensap.



Je kunt ze rauw eten, kort geroerbakt, gekookt, als puree of als soep. Ze smaken heerlijk, als artisjokken. In Engelstalige landen worden ze dan ook 'Jerusalem artichoke' genoemd.



Helaas hebben aardperen wel één nadeel: je wordt er nogal winderig van... Eet ze dus niet de avond voor je sollicitatiegesprek!
Alle reacties Link kopieren
De smaak is heel subtiel en verfijnd, en inderdaad een beetje zoals artisjokken. De betere groenteboer heeft ze, de turkse winkel vaak ook. Maar in de winkel zijn ze vaak niet zo vers.



Wij hebben ze uit eigen tuin. Je kunt ze bereiden zoals aardappels, dus koken, bakken , gratineren of puree maken. Ik vind gegratineerd heel lekker, maar ook schijfjes gebakken aardpeer.



Als je ze in de tuin hebt staan, ga je zien hoe de plant eruitziet. En dan denk je "verrek, die staat overal!" Nogal wat mensen hebben ḿ staan zonder het te weten. De opbrengst is inderdaad groot.



Wat die winderigheid betreft en het sollicitatiegesprek: de volgende ochtend is het leed bij mij al geleden. Het komt een uurtje of wat na de maaltijd opzetten en duurt dan tot ergens in de nacht. En de stank is tot daar aan toe, maar van al die lucht kun je ook flink pijn in je buik krijgen.

Jammer, want de smaak is geweldig en het is voor diabetici een fantastische vervanger voor aardappels.
Alle reacties Link kopieren
Vandaag voor het eerst aardperen gekocht (bij Marqt) en nu dus op zoek naar recepten. Ik zag laatst nl een programma waarin Jamie Oliver ze klaar maakte, maar ik kan het recept niet vinden (hij gratineerde ze geloof ik).

Bij het zoeken kwam ik op dit forum terecht.

Jullie zeggen dat je ze makkelijk zelf kan kweken. Nu heb ik niet van die groene vingers, maar proberen kan natuurlijk altijd. Heb je gewoon zo'n losse aardpeer in de grond gestopt of kocht je ergens (waar?) een plant? En wanneer deed je dat?
Alle reacties Link kopieren
Gewoon in de grond stoppen. Na een tijdje komt er een groene plant boven de grond die heel hoog kan worden (2 meter). In de herfst sterft die plant af, hij wordt zwart. Als dat gebeurd is kun je gaan oogsten.

Wij hadden van 1 aardpeer een oogst van 4 kilo.
Alle reacties Link kopieren
Oogsten=dus in de grond gaan graven en de knolletjes opzoeken. Ze zitten dicht bij elkaar maar het zijn er wel veel.
Alle reacties Link kopieren
Recepten (even snel heb niet veel tijd), koken zoals aardappels, of half gaar koken en in plakjes snijden en bakken (jammie), rauw in dunne plakjes snijden en frituren (jammie), in plakjes in ovenschotel met room en afdekken met broodkruim en boter en gratineren in de oven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven