wat serveren bij Pangasiusfilet?

28-07-2011 20:08 61 berichten
Hallo mede-kokers,



Heb vandaag het zakje Maggi Braadstomen Vis-Dile Citroen uit de oven gekocht en pangasiusfilet, maar heb geen enkel idee wat ik hierbij kan serveren.

Zit tedenken aan:



-aardappelpartjes (koelvak supermarkt) of bourgondische aardappeltjes

-groente????????



Wat doen jullie hierbij?
zijn die andere Maggi braadstomen met kip etc wel te eten? of hele maggi braadstomen links laten liggen?



Ik heb wel wat andere recepten gevonden met pangasiusfilet, dus misschien moet ik dan maar die gewoon bakken met geb. aardappeltje en wortel.....
Alle reacties Link kopieren
Alles waar Maggi op staat is vooral heel veel zout, (chemische) kleur, geur en smaakstoffen. Kijk maar op de doos. Een en al E-nummers.



Koop gewoon wat kruiden, flesjes citroensap, goede ketjap en sojasaus en ga eens experimenteren. Of neem eens een kookboek/kijk eens op internet.



Verdiep je in je eten. Het hoeft echt niet (veel) meer moeite en geld te kosten om echt lekkere dingen te maken!
Ik gebruik niet zoveel zakjes maar de Maggi Braadstomen Vis-Dile Citroen toevallig laatst wel en vond het best te pruimen! Maar geen pangasiusfilet gebruikt

Met gebakken aardappels en broccoli.
vis natuurlijk gewoon lekker bakken en dat stoomgoedje weggooien
Alle reacties Link kopieren
Als je trouwens geen vet wil eten, of je houd niet van gebakken vis, kun je vis natuurlijk ook heerlijk pocheren! En dat is helemaal niet moeilijk, kun je ff opzoeken.
Alle reacties Link kopieren
Hoe ga je de vis bereiden? Bakken dat worteltjes of brocolli zoals vele zeggen. In de oven, dan zou ik wat mixed veggies wokken met beetje oestersaus.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt vis ook in alufolie leggen, uitjes erover, wat cherrytomaatjes, scheutje olijfolie, scheutje witte wijn, verse kruiden, bosuitjes etc. Goed dicht pakken en op de bbq of in de oven voor 10 a 15 minuten. Heerlijk puur.
Alle reacties Link kopieren
Dubbel.
quote:Blackdress schreef op 29 juli 2011 @ 11:24:

Je kunt vis ook in alufolie leggen, uitjes erover, wat cherrytomaatjes, scheutje olijfolie, scheutje witte wijn, verse kruiden, bosuitjes etc. Goed dicht pakken en op de bbq of in de oven voor 10 a 15 minuten. Heerlijk puur.Ja, of met een zakje wokgroenten (in de bonus bij de AH) met pesto erbij. En dan in de oven. Er bij kun je aardappeltoefjes/kroketjes maken. Of rijst.
Maak er een viscurry van lekker met een vleugje cocos en wat rijst en boontjes.
Alle reacties Link kopieren
Geen idee wat er mis is met Pangasiusfilet, ik vind het het in ieder geval lekker.



Gele rijst, sugarsnaps of broccoli.
Alle reacties Link kopieren
quote:Joukje95 schreef op 28 juli 2011 @ 20:08:

Hallo mede-kokers,



Heb vandaag het zakje Maggi Braadstomen Vis-Dile Citroen uit de oven gekocht en pangasiusfilet, maar heb geen enkel idee wat ik hierbij kan serveren.

Zit tedenken aan:



-aardappelpartjes (koelvak supermarkt) of bourgondische aardappeltjes

-groente????????



Wat doen jullie hierbij?Salade van veldsla met olijven, trostomaten, feta met flink olijfolie en rijst.
Alle reacties Link kopieren
Er is helemaal niets mis mee met Pangasiusfilet, ook niet uit de vriezer. Het is een goedkoop smakelijk visje die de typische vissmaak ontbeert en door de massale teelt in Vietnam erg goedkoop is. Maar dat betekent niet slecht. Hierboven staan spookverhalen. Gewoon niets mis mee. De vis is 1e klas gekeurd.



Waarom zou je al die vieze poeders van Maggi gebruiken? Gebruik verse ingredienten! Gewoon simpel bakken in roomboter met wat citroen is heerlijk of probeer dit eens:



Verwarm de oven op 200 graden

1. scheur een stuk van aluminium folie af van 30x30 cm.

2. leg een plakje boter op de folie

3. daar bovenop de vis

4. zout/peper/dille en citroen (maar alle kruiden kunnen, doe wat jij lekker vindt maar géén Maggi toestanden)

5 dichtvouwen en er een 'bootje' van maken en 20 min in de oven

6. Je weet niet wat je proeft en ZO makkelijk. Elke mongool kan dit maken



Bak er wat aardappeltjes bij (vers) en NIET uit een zak. Verse boontjes (geen blik of vriezer) of broccoli of worteltjes of sla. Kan allemaal.



En allemaal lekker!



En als je budget het toelaat, een zeetong is gewoon geweldig en anders een scholletje? Heerlijk en makkelijk en ook goedkoop.
ga morgen al verse boontjes eten, dus wordt het aardappeltjes met worteltjes(beetje boter en peterselie).



Ga nu eerst nog stomen met het zakje, de overige vis zal ik over een tijdje lekker in boter bakken met wat wokgroente en rijst.



Heb ik twee keer kunnen afwisselen:D
Alle reacties Link kopieren
Pangasius is ook heel lekker met pasta en spinazie trouwens
Alle reacties Link kopieren
viskruiden van Verstegen gebruik ik altijd.de blauwe bus die is zonder zout.plakje citroen erop en wat roomboter en in de oven.erbij krieltjes en worteltjes,mmmmm
Alle reacties Link kopieren
polenta!
tis gelukt hoor en smaakte wel. Vond de kruiden, dressing van Maggi wat aan de zoute kant, volgende keer in de pan proberen:-)
Alle reacties Link kopieren
Gewoon een lekker schelvisfileetje kopen.

Even door de met viskruiden (Verstegen) gemengde bloem halen en dan bakken in kokosolie.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
erwten en wortelen uit blik
quote:Rik78 schreef op 29 juli 2011 @ 13:13:

Er is helemaal niets mis mee met Pangasiusfilet, ook niet uit de vriezer. Het is een goedkoop smakelijk visje die de typische vissmaak ontbeert en door de massale teelt in Vietnam erg goedkoop is. Maar dat betekent niet slecht. Hierboven staan spookverhalen. Gewoon niets mis mee. De vis is 1e klas gekeurd.



Dat is dus echt niet waar, die vis is niet 1e klas goedgekeurd. Er ligt wel meer in de winkel, wat bol staat van de troep, daar wordt niet voor gewaarschuwd. Wat je wel kunt doen is jezelf goed informeren over wat je eet. Dat pangasius geen typische vissmaak heeft, komt omdat het geen zeevis is. De kweekvis ligt in zoet (onzuiver) water, wat het dier een gronderige viezige smaak geeft, zonder echte verfijnde vissmaak zoals vissen uit de zee.

Hier een stuk uit het Algemeen Dagblad:



ROTTERDAM - Misschien hebt u hem al gezien en zelfs gekocht uit het vriesvak van uw supermarkt of vishandel: de exotische pangasius. Het lijkt op het eerste gezicht een goeie keuze. Want op grote schaal gekweekt in Azië, dus een ethisch verantwoord alternatief voor het eten van gevangen, bedreigde soorten. Zo simpel is het echter niet.

Pangasius is een Vietnamees succesverhaal. 90 procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. Het gaat eigenlijk om twee soorten katvis: tra (pangasianodon hypophthalmus) en basa (pangasius bocourti). In 1995 bedroeg de 'oogst' 10.000 ton, in 2008 was het al meer dan 1,1 miljoen ton. Die groei is marktgedreven.



Pangasius wordt nu uitgevoerd naar 130 landen, bijna allemaal in de vorm van witte filets. 80 procent van de export ging naar de VS, maar dat is de jongste jaren veranderd, en nu is Europa met 35 procent de grootste afnemer, en hangen de States aan het staartje met amper 4 procent.



Waterkwaliteit geen punt



Het succes van pangasius heeft de vis onder meer te danken aan een fysiologisch kenmerk. Door z'n unieke zwemblaas kan de soort direct zuurstof halen uit de lucht. Dat betekent dat kwekers niet te veel moeten wakker liggen van het zuurstofgehalte van het water. Lees: waterkwaliteit is niet echt een punt en je kan heel veel vissen in heel weinig water kweken. De norm is zowat 150 stuks in een drijvende kooi van een kubieke meter, en een stuk of tachtig per vierkante meter in een kunstmatige vijver.





De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. De hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de Wereldgezonheidsorganisatie als veilig acht. In het grondwater is de concentratie zelfs twintig keer hoger dan veilig. Het gif komt onder meer van een quasi ongecontroleerd gebruik van pesticiden. De impact is nog niet duidelijk: de effecten van chronische arseenvergiftiging zijn vaak pas na tien jaar te zien. Daarnaast munt de Mekong uit door de prominente aanwezigheid van kankerverwekkende PCB's, DDT's, CHL's, HCH's en HCB's.



De vis-apotheker



Uw pangasiusfilet leeft niet alleen in dat water; het wordt ook gebruikt om hem in te vriezen. Dat is niet alles. De sjiekste zelfstandigen in de regio zijn de handelsreizigers die met een koffer vol geneesmiddelen tegen parasieten in de vis, pre- en antibiotica en nog van dat fraais aankloppen bij de viskweker.



In het assortiment ook steevast trifluralin, dat met recht en rede in Europa verboden is. Het pesticide excelleert in zowat alles wat u niet in de buurt van vis voor consumptie wil: persistent in de bodem en niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar en een hoog potentieel voor bioaccumulatie, met name in waterorganismen. De viskwekers vinden het echter een doeltreffend middel tegen ongewilde plantengroei in hun vijvers.



Een ander middeltje dat gretig wordt afgenomen: vrouwelijke pangasius groeit opmerkelijk sneller en legt sneller en meer eieren wanneer ingespoten met een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen.



De kip en de vis



De pangasius krijgt korrel als eten. Daarin onder meer vismeel (dat komt uit Zuid-Amerika, waar 90 procent van de ansjovisvangst verwerkt wordt tot beestenvoeder, maar dat is een ander verhaal), eiwitten van plantaardige oorsprong zoals soya, maar ook eiwitten van dierlijke oorsprong en nogal wat pluimen van kippen en andere bijproducten van gevogelte. Dat laatste kan het risico met zich meebrengen dat het in die regio gangbare vogelgriepvirus ook in de vissector terecht komt.



Een keer verwerkt, krijgt de pangasiusfilet een injectie met een pentanatriumtrifosfaatoplossing. Die bedraagt tussen 10 en 20 procent van het gewicht van de filet. De filet wordt daardoor zwaarder (en brengt meer op) plus zorgt dat hij langer bewaard kan worden.



Feodaal systeem



Niet dat het de viskwekers echt rijk maakt allemaal. Een maximum maandinkomen van 50 Amerikaanse dollar is gewoon. Er is ook een soort feodaal systeem ontstaan langs de oevers van de Mekong, waarbij een arme viskweker het vissenvoer "in bruikleen" geleverd wordt. De leverancier van het voer neemt na 180 dagen de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op ongeveer de armoedegrens.



De kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen (orcaella brevirostris) in de Mekong. Er zouden er nog hooguit een vijftigtal zijn. De dolfijnen zijn bijna allemaal gestorven als gevolg van een bacteriële infectie, waarschijnlijk afkomstig door aanraking met kweekkooien. Die ziekte is op zich niet dodelijk, behalve wanneer het immuunstelsel van de dieren is aangetast. Bij de autopsie troffen onderzoekers toxische niveaus van pesticiden (vooral DDT) en PCB's aan.



Zwarte markt

Vorig jaar werd in de VS een lading pangasius onderschept van 4.545 ton. Op de verpakkingen stonden de namen van duurdere vissen zoals tongfilet, kabeljauw en zeebaars: alles behalve pangasius. Het kopstuk achter de zwendel werd gepakt en kreeg 63 maanden cel. Maar het zou naïef zijn om te denken dat deze vangst niet meer dan het topje van de ijsberg was.





Tilapia is oorspronkelijk Afrikaans, maar nu wordt hij voornamelijk in Zuid-China, Indonesië en Bangladesh gekweekt. De export gaat grotendeels richting Amerika, maar ook in Europese supermarkten duikt de vis op. Het grootse probleem met tilapia zijn hormonen. Alleen de mannetjes van de soort zijn bruikbaar om verwerkt te worden. Dus worden van de vrouwtjes op jonge leeftijd mannetjes gemaakt. Dat kan door het toedienen van grote dosissen testosteron. Te veel testosteron kan onder meer leiden tot borstkanker.



Tilapia wordt ook wel "strontmond" genoemd door z'n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert.

08/02/10 10u59
Alle reacties Link kopieren
Klopt Avril,Pangafilet is het 'varken' onder de vissen.
Bij de viswinkel in mijn buurt lag eens 'atlantic tonglfilet'. Ik vond de dikke vis niet lijken op een tong, en waar komt die 'atlantic tongfilet' eigenlijk vandaag vroeg ik de visboer. Die de vraag ontweek. Het bleek pangasius te zijn, dat werd verkocht onder een aantrekkelijk naampje 'tongfilet'. Dit gebeurt op grote schaal, dat deze vis onder een andere naam wordt verkocht. Maar de smaak veraadt zich direct, het smaakte weer zo typisch niksig en gronderig. Met behulp van google vond ik het antwoord.



Visserijnieuws.punt.nl waarschuwt consumenten voor de verkoop van de uit Zuid-Oost Azië geïmporteerde kweekvis pangasius. Deze vis gaat als Atlantische tong over de toonbank.



Een vissersvrouw en visserman spotten veertien dagen geleden op de zaterdagmarkt in Kampen dit tafereel. Een visverkoper verkocht tongfilet voor 2,50 euro het stuk. Drie exemplaren deden 6,50 euro. Het bleek geen tong of familie daarvan, maar een kweekvisproduct, diepgevroren geïmporteerd uit Zuid-Oost Azië.



Tegoedertrouw

De verkoper meende tegoedertrouw te zijn. Hij vertelde ongeveer twee jaar geleden een schrijven had gekregen van het Nederlands Visbureau waaruit hij had opgemaakt dat pangasius een vervanger was van tong en dat hij het als Atlantische tong kon verkopen.



Bron: Zest



Volgens www.visserijnieuws.punt.nl zal dit niet de bedoeling zijn geweest: tong (Solea Vulgaris) is een totaal ander product dan het bio-industrie product wat de Kampense visverkoper aanbood. Om het dan ook nog als vers en regionaal product te presenteren is concurrentievervalsing. De verkoper hoort te vermelden wat het land van herkomst is. En of het wild gevangen of een aquacultuurproduct is.



‘Geval staat niet op zichzelf’

Visserijnieuws.punt.nl vermoedt dat dit geval niet op zichzelf staat. Daarom worden consumenten opgeroepen dergelijke misstanden te melden via seas@planet.nl.
quote:luni schreef op 03 augustus 2011 @ 16:29:

Klopt Avril,Pangafilet is het 'varken' onder de vissen.Ik vind het soms wel schockerend dat ondanks de voorlichting het grootschalig wordt verkocht en gegeten. Met recht een bio industrie produkt. Kwaliteitsvis wordt duur betaald, en eigenlijk zijn er weinig vissoorten die je kunt eten, aangezien velen worden overbevist. Een pangasius is als een plofkipje, lekker goedkoop en jan met de boerenpet lust het ook.
Maar dat weet je toch als je zulke lage prijzen ziet? Een fatsoenlijke zeetong kost ruim 10 euro per stuk!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven