Geld & Recht alle pijlers

Afkopen levensverzekering

04-05-2010 19:03 8 berichten
Op mijn 18e (lang geleden) heb ik een levensverzekering afgesloten waarin een spaarcomponent is opgenomen. Er zou, na 40 jaar premiebetalen een bedrag van 15.000 gulden uitgekeerd worden als ik in 2028 nog in leven zou zijn. Ik heb de afgelopen jaren ieder jaar braaf een overzicht gekregen en er komt jaarlijks een hele kleine winstdeling bij. Het opgebouwde bedrag tot en met 2008 zat zo rond de 4000 euro, inclusief 22 jaar winstdeling.



Inmiddels zijn we vele jaren verder en kwam ik er achter dat ik dubbel verzekerd ben (heb ook een overlijdensrisicoverzekering bij een andere maatschappij waarvan een uitvaart ook betaald zou kunnen worden). Ik heb dus informatie opgevraagd of de oudste levensverzekering afgekocht zou kunnen worden.



Heeft er iemand ervaring met het afkopen van een levensverzekering? Krijg je dan de door de maatschappij genoemde opgebouwde waarde uitgekeerd of gaan daar nog substantiële bedragen vanaf? En heeft afkoop ook nog andere valkuilen?
Alle reacties Link kopieren
Ja; je houdt er erg weinig van over, is mijn ervaring. Ik heb het ding afgekocht omdat mijn man er vandoor ging en ik niet meer voor zijn leven enkele duizenden euro's per jaar wilde dokken. Dus het is een afweging tussen wat het je kost en wat het je oplevert en of je het geld nu kunt missen. Ik had liever 12.000 euro contant dan elk jaar 2500 euro betalen voor iets vaags (daar kwam het in mijn geval op neer). Mijn levensverzekering liep vanaf 1996 (tot 2009 in dit geval).



De regeling viel onder de zgn 'woekerpolissen" trouwens. Nog niks van gehoord. Post daarover gaat naar ex. Tuurlijk. Zo gaat dat, als ex er vandoor gegaan is. Maar dat terzijde.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt twee heel verschillende verzekeringen lopen. De levensverzekering die tot en met 2028 loopt is een gemengde verzekering, die uitkeert als je in 2028 nog leeft, of die het op dat moment opgebouwde bedrag uitkeert als je overlijdt. Maar in principe krijg je geld als je in LEVEN bent op de einddatum.

Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt juist een vast bedrag uitgekeerd als je OVERLIJDT voor de einddatum. De eerste verzekering keert met zekerheid uit, de orv niet. Vroeger werden wel orv's afgesloten voor het hele leven, dus zonder specifieke einddatum, maar tegenwoordig lopen orv's tot maximaal 74-jarige leeftijd. Als jij dat geldt van die eerste polis had bestemd voor je uitvaart, zou ik de orv royeren. Maar je kunt dat geld ook aan iets anders besteden, aan een vakantie bijvoorbeeld. Dan kun je die orv aanhouden. Wel een beetje 'jammer' als je dan overlijdt na de einddatum van de orv, dan is er alsnog geen geld om je uitvaart van te betalen. Had je beter een uitvaartverzekering kunnen afsluiten, die keert met zekerheid uit (want we gaan allemaal een x dood). Die is daarom ook duurder. Bij een orv weten de maatschappijen dat genoeg mensen overlijden na de einddatum van de verzekering, dus hoeven ze niet uit te keren. Als 'ie minstens 15 jaar geleden is afgesloten hoef je in ieder geval geen inkomstenbelasting te betalen over het intrestbestanddeel, en is de opgebouwde waarde dus belastingvrij.



Oh, en een orv heeft geen opgebouwde waarde. Je betaalt enkel premie voor een bedrag na je dood, niet ervoor.



Persoonlijk zou ik die eerste polis niet afkopen. Het is geen woekerpolis en ik dank dat je er niet veel premie voor betaalt.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt eventueel een afkoopwaarde opvragen bij de maatschappij waar je je levensverzekering hebt lopen. Je krijgt dan een formulier thuis gestuurd waarin precies vermeld staat welk bedrag je zou ontvangen wanneer je echt overgaat tot afkopen van de polis.



Wanneer je een afkoopwaarde opvraagt, gebeurd er verder nog niks, wil je dan afkopen, zet je je handtekening op de afkoopwaarde en stuur je het terug naar de betreffende maatschappij, vaak moet je de originele polis meezenden, en als je die niet meer in bezit hebt, kun je eventueel een verklaring ondertekenen waarin je verklaard geen recht meer te kunnen ontlenen aan die polis. Zij zorgen dan dat het bedrag bijgeschreven wordt op je rekening. Besluit je toch om het niet te doen, hoef je ook geen actie te ondernemen en vernietig je de toegestuurde afkoopwaarde.



Verder ben ik het grotendeels met dropje eens, de levensverzekering die je op je 18e hebt afgesloten keert uit bij LEVEN op de einddatum.

Maak anders een afspraak met je verzekeringsadviseur, die kan het je allemaal precies vertellen/uitleggen. Die heeft dan ook inzage in je polis ;)



Succes met je beslissing
Bedankt voor jullie reacties.



@Gianna: groot gelijk dat jij die verzekering destijds hebt afgekocht. Bij mij gaat het om hele andere bedragen.



@Dropje: Ik weet dat het hele andere verzekeringen zijn en inderdaad, de premie is niet bijzonder hoog. Maar aangezien ik werkeloos ben en mijn man in de ziektewet zit, ben ik op zoek naar besparingsmogelijkheden. En ik ben nu dubbel verzekerd, dat is een beetje jammer.



@Mams: Ik zal het bij de maatschappij opvragen.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals, je bent niet dubbel verzekerd. Het zijn twee heel verschillende verzekeringen. De orv keert geen geld uit als je 'm nu stopzet. Je nabestaanden vangen geld als jij overlijdt. Jij niet. Als je dan iets royeert, doe dan die gemengde verzekering. Scheelt je a. voor 1 verzekering premie betalen en b. vang je dan wat geld.
Alle reacties Link kopieren
Vroeger kon je dergelijke verzekeringen premievrij maken: je betaalde geen premie meer, het op te bouwen bedrag werd ook minder uiteraard, maar geen boetes en de verzekering blijft doorlopen tot de oorspronkelijke einddatum. Ook kun je dan na een tijdje de premiebetaling weer hervatten.



Als het puur gaat om de maandelijkse lasten, en niet om bijv. een som geld nu uitbetaald te krijgen, zou ik naar dat premievrij maken informeren.
Iets anders
quote:dropje schreef op 05 mei 2010 @ 10:41:

Nogmaals, je bent niet dubbel verzekerd. Het zijn twee heel verschillende verzekeringen. De orv keert geen geld uit als je 'm nu stopzet. Je nabestaanden vangen geld als jij overlijdt. Jij niet. Als je dan iets royeert, doe dan die gemengde verzekering. Scheelt je a. voor 1 verzekering premie betalen en b. vang je dan wat geld.Het is ook juist de bedoeling dat ik die levensverzekering/spaarverzekering stop wil zetten. De overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden een veel hoger bedrag uit en dat heb ik gedaan met het oog op financiële zekerheid voor mijn man. Die wil ik dus zeker niet stop zetten. Geld voor een uitvaart hebben we wel op een spaarrekening staan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven