Geld & Recht alle pijlers

Als kind 18 wordt

17-06-2020 12:05 131 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon wordt over een jaar 18. Ik vraag me af hoe dat financieel gaat, hij krijgt nu zakgeld en
Kleedgeld,
Als hij 18 wordt en gaat studeren en thuis blijft wonen, wat is dan gebruikelijk?
En als hij 18 wordt en niet meteen gaat studeren, waar het nu naar uitziet, zouden jullie dan zakgeld en kleedgeld blijven betalen?
vrijenblij20220 schreef:
20-06-2020 09:33
Als mijn man niet zo'n goede baan had gehad dan had ik wel moeten blijven werken. Ik blijf wel bij mijn standpunt dat als je geen cent te makken hebt dat het dan niet verstandig is om een kind op de wereld te zetten. Je moet een kind ook iets te bieden hebben.

Tja, dat 'een kind iets te bieden hebben' geldt natuurlijk niet alleen voor geld. In veel belangrijkere mate is 'iets te bieden hebben' datgene dat je kunt bieden wat niets kost. Op de één of op de andere manier kun je een kind veel te bieden hebben. En je kunt ook stinkend rijk zijn en een kind niets te bieden hebben.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
20-06-2020 09:31
Maar ga jij er dan al van uit dat er een behoorlijke kans is dat hij zijn diploma niet haalt dan?

Want haalt hij het wel dan is het wel gratis.

Ik durf nergens meer op te rekenen. Verstand genoeg, maar het gebruiken...

Laat ik het zo zeggen, we willen niet dat er onnodige (studie)schuld wordt opgebouwd.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Snoesje666 schreef:
20-06-2020 09:44
Ik durf nergens meer op te rekenen. Verstand genoeg, maar het gebruiken...

Laat ik het zo zeggen, we willen niet dat er onnodige (studie)schuld wordt opgebouwd.

Dat willen wij ook niet. Dus we verwachten dat de kinderen die opleiding gewoon afmaken en hun diploma halen. Onvoorziene omstandigheden daargelaten is die eventuele schuld dus voor henzelf. Dat weten ze, daar zijn eenzijdige afspraken over gemaakt toen de studie begon.

Dat is sowieso ook iets voor TO. Maak afspraken over wie welke verantwoordelijkheid heeft en leg uit waarom. Als er meerdere kinderen zijn kijk dan ook naar wat voor invloed die afspraken hebben op de rest van de kinderen of pas ze daar zelfs op aan.

Mijn man mocht bijvoorbeeld geen hbo meer doen na het mbo want geen geld. Ging dus werken moest flink kostgeld betalen en voilà er was precies genoeg geld om het HBO van broer te betalen. Broer ging uit huis zonder ooit een cent kostgeld te hebben hoeven betalen en met twee kinderen de deur uit was er voor de jongste ook genoeg geld voor meerdere opleidingen.
Alle reacties Link kopieren
pamelacourson schreef:
20-06-2020 04:15
Het is geen reactie op de dood van je man. Het gaat erom dat jij vindt dat mensen alleen kinderen moeten krijgen als ze het financieel allemaal helemaal voor elkaar hebben en ik vind dat je dan makkelijk praten hebt, ja, omdat vanaf dat je kind er was je man alles heeft betaald en jij nooit meer hebt gewerkt. Prima als je daarvoor kiest, maar ga dan ook niet over anderen oordelen.
Nou idd, lekker op de zak van man teren.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben rijbewijs betaald, betalen studie, studentenkamer en levensonderhoud.
De spaarrekening die we vanaf geboorte hadden is vanaf 18e verjaardag voor kind, met de afspraak dat we tot 21e wel inspraak willen over besteding. Kind is verstandig met geld, dus we zijn niet bang dat dit over de balk wordt gesmeten. Kind heeft een bijbaan, dus zorgt zelf ook voor inkomen.
Realiseer me ook dat we in de gelukkige omstandigheden zijn dat we kind schuldenvrij kunnen laten studeren.
Sinds corona is kind vrijwel volledig thuis, kosten kamer lopen natuurlijk gewoon door. Dat is wel zonde van het geld nu, maar kamer opzeggen gaat ook niet. Was een heel gedoe om een kamer te krijgen in studentenstad.
Alle reacties Link kopieren
Wat je ook gaat doen, bespreek het met je kind en bereid hem er op voor. Ik kreeg 2 wkn voor mijn 18de verjaardag te horen dat ik nu volwassen was en alles zelf moest betalen: studie, boeken, zorgverzekering, kleding, rijles etc. Had wel een krantenwijk en kreeg basisbeurs maar daar redde ik het niet mee... ik mocht wel gratis thuiswonen, maar dat was logistiek niet te doen dus ben toch op kamers gegaan. Uiteindelijk wel goedgekomen met andere bijbaan en lening, maar toch. Ik was ook de oudste en voor de jongeren hebben ze wel langer meebetaald. ik neem dat mijn ouders nog altijd kwalijk. Niet het feit dat ik moest betalen, maar de manier waarop. En het feit dat zij nog steeds niet inzien wat er mis mee was, want het ik heb t prima gered :facepalm:

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven