Geld & Recht alle pijlers

Belastingvrij spaarplan?

16-01-2010 15:49 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een vraag waarbij niemand een eenduidig antwoord kan geven. Ik heb de belastingtelefoon nog niet gebeld, omdat het gaat over een potje geld dat nooit eerder is opgegeven. Ik wil eerst zelf goed uitzoeken hoe alles zit.



Mijn ouders hebben lang geleden voor mij een spaarplan afgesloten, waarbij zij jaarlijks een x bedrag inlegden dat belegd werd. Na een looptijd van 20 jaar zou dit dan vrijvallen. Het was een belastingvrij spaarplan, ik weet niet precies wat dit inhoudt.



Ik heb dit jaar het spaarplan voor het einde van de looptijd opgezegd. Dit omdat ik inmiddels een aantal jaar studeer en het geld hard nodig had om mijn studie te bekostigen. Volgens zowel de verzekeringsmaatschappij als mijn bank zou dit een gift van mijn ouders aan mij zijn en zou het voor hen aftrekbaar zijn van de belasting en hoefde ik geen belasting erover te betalen. Stom genoeg ben ik er verder zelf niet ingedoken, ik had toen veel andere dingen aan mijn hoofd en dacht het zo wel goed zou zijn.



Nu ben ik mijn belastingaangifte aan het invullen. Ik heb dit potje geld nooit eerder aangegeven bij de belasting, omdat ik er niet van wist. Ik was toen ook al meerderjarig. Ik vraag me af of dit geld wel een gift van mijn ouders aan mij kan zijn, het stond immers in een spaarplan op mijn naam? Ook al wist ik dit niet.



Valt het onder Box 1 lijfrente / periodieke uitkeringen? Of in Box1, werk en woning? En dan de categorie lijfrenten? Ik kan me alleen niet voorstellen dat het onder de loonheffing valt.



Alvast heel erg bedankt!
Ik denk dat het voor je ouders belastingvrij was, in die zin dat het niet bij hun vermogen werd opgeteld zodat ze er geen vermogensrendementsheffing over hoefden te betalen.

Het zijn voor jou geen inkomsten uit werk, maar het is spaargeld. Dit kun je gewoon opgeven en als het niet boven de 20.000 euro uitkomt (precieze bedrag weet ik niet), dan betaal je er geen vermogensrendementheffing over. Komt het wel boven die 20.000 uit dan betaal je over een fictief rendement van 4%, 30% vermogensbelasting.
Alle reacties Link kopieren
Waarschijnlijk gaat het hier om een z.g. kapitaalverzekering. Tijdens de looptijd hoef je de waarde van zo'n ding (mits afgesloten voor 15 sept 1999) doorgaans niet op te geven omdat hiervoor een vrijstelling geldt in Box 3.

Of de uitkering wel of niet belast is (in Box 1) hangt onder meer af van het aantal jaren dat er premie is betaald.
Some cause happiness wherever they go, others whenever they go. (Oscar Wilde)
Maar vervalt het belastingvoordeel op zo'n spaarplan niet als je de afgesproken spaartijd niet volmaakt? Ik heb ook zo'n plan (zelf opgestart) en moet 15 jaar volmaken. Doe je dat niet, dan heeft het consequenties voor een bepaalde belastingvrijstelling.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij zit het zo:

- het rentedeel van de uitkering (is uitkering minus de betaalde inleg) uit een kapitaalverzekering (afgesloten voor 15 sept 1999) wordt altijd belast in Box 1 als er korter dan 15 jaar premie is betaald

- uitkeringen tot 28.134 euro zijn onbelast indien er minstens 15 jaar premie is betaald

- uitkeringen tot 123.428 euro zijn onbelast indien er minstens 20 jaar premie is betaald.

Een kapitaalverzekering met een looptijd van 20 jaar kun je dus wel degelijk "straffeloos" een paar jaar eerder beëindigen, zolang je maar aan die termijn van minimaal 15 jaar premiebetaling voldoet & het opgebouwde kapitaal niet te hoog is.
anoniem_88344 wijzigde dit bericht op 16-01-2010 18:25
Reden: juiste bedragen even opgezocht
% gewijzigd
Some cause happiness wherever they go, others whenever they go. (Oscar Wilde)
Alle reacties Link kopieren
Bedankt Arkouda!



Er is in mijn geval langer dan 15 jaar premie betaald en het gaat om minder dan 30.000 euro. Dan zou het dus onbelast zijn? Dat is goed nieuws!



Hoe moet ik dit dan opgeven in het belastingprogramma? Of hoef ik het helemaal niet op te geven omdat ik er toch geen belasting over hoef te betalen? (dit laatste was een suggestie van iemand anders).
Alle reacties Link kopieren
Als het inderdaad om een kapitaalverzekering (Koersplan van Aegon bv.) gaat & daar ga ik wel van uit, dan hoef je die uitkering inderdaad niet op te geven.
Some cause happiness wherever they go, others whenever they go. (Oscar Wilde)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nog even in de hele oude papieren gezocht, er wordt idd gesproken over een kapitaalverzekering. Hij was afgesloten bij Robeco, maar het product zelf bestaat volgens mij al lang niet meer. Dus dat betekent dat ik bijna 600 euro minder belasting hoef te betalen! Bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Wat Arkouda zegt klopt, maar wel met een toevoeging: op het moment dat de polis tot uitkering klopt is ie inderdaad belastingvrij, maar dat geld behoort nu wel tot je vermogen en dat dien je in Box 3 aan te geven, waarbij ¤ 20.661 vrijgesteld is (bedrag voor 2009).

Heb je meer vermogen dan betaal je over het meerdere 1,2%.

Heb je bijvoorbeeld ¤ 30.661 dan betaal je dus ¤ 120.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven