Geld & Recht alle pijlers

Bewindvoering

03-05-2020 15:11 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een vraag over bewindvoering. Een familielid komt hoogstwaarschijnlijk onder bewind omdat die niet in staat is zelf geldzaken te regelen. Hij heeft wel veel vermogen (soort van schadevergoedingen) maar het maandelijks inkomen is misschien niet genoeg om van rond te kunnen komen bij een gewijzigde woonsituatie die eraan komt. Mag een bewindvoerder maandelijks een x bedrag van de spaarrekening afhalen om rond te kunnen komen of wat is gebruikelijk?
Alle reacties Link kopieren
Als bewindvoerder moet je elk jaar rekening en verantwoording afleggen aan de kantonrechter. Als betrokkene veel eigen spaargeld heeft en bijvoorbeeld vanwege Alzheimer in een verpleeghuis wordt opgenomen, betaalt hij/zij soms een hogere eigen bijdrage dan het werkelijk inkomen. De belastingdienst gaat namelijk uit van een bepaald rendement van het eigen vermogen en dat wordt bij het inkomen opgeteld. In de praktijk is het rendement van het eigen vermogen echter nul omdat het geld alleen maar op de bank mag staan en er niet belegd mag worden van de kantonrechter.
Kortom de eigen bijdrage die aan het CAK betaald moet worden en het benodigde zakgeld bedragen dan meer dan het werkelijke inkomen. Betrokkene teert dan in op het spaargeld. De kantonrechter ziet hier echter op toe dat dit binnen redelijke grenzen blijft.
Alle uitgaven en inkomsten worden jaarlijks door de kantonrechter nagerekend.
Alle reacties Link kopieren
Dahlia74 schreef:
03-05-2020 16:38
Dat snap ik, hoewel het helemaal niet raar is om als AOW 'er in te teren op je spaargeld. En dus je spaargeld gedeeltelijk te gebruiken voor je levensonderhoud. Die leeftijd bereikt hij binnen enkele jaren begrijp ik. Wie bepaald overigens wat leuk is? En wat dat dan mag kosten? In dit geval ervan uitgaande dat er ruim voldoende vermogen is en het kasboekje op orde is?
Uiteindelijk bepaalt de kantonrechter precies wat wel en niet is toegestaan. Daar zijn allerlei regels voor waar je je als bewindvoerder aan moet houden. En voor uitzonderingen moet de bewindvoerder bij de kantonrechter eerst een beschikking aanvragen.
Alle reacties Link kopieren
strings-attached schreef:
03-05-2020 16:37
Ja Pietje mag daar wel zelf over beslissen.

Een bewindvoerder wordt niet altijd door de rechtbank aangewezen, je kunt ook als kennis, vriend, familie bewindvoerder worden. Dat vraag je aan, ga je naar de rechtbank, kijken ze met een paar mensen of je netjes en verantwoord over komt, luisteren naar het verhaal. Is het goed dan krijg je een pak papier in de bus en is het voor de wet geregeld.

Er moet een bewindrekening aangevraagd worden en daar wordt inkomen op gestort.
Want inkomen is er altijd linksom of rechtsom.
Daar gaan de vaste lasten vanaf en een buffertje er op voor stel dat is wel handig. Leefgeld gaat naar een aparte rekening en daar kan de persoon in kwestie gewoon over beschikken.
Het gaat er om dat rekeningen worden betaald en dat er iedere maand opnieuw leefgeld beschikbaar is.

TO. Laag iq, dan krijgt hij toch wel iets van wia, wajong etc? Al is het maar een beetje. Als de persoon niet kan werken dan heeft hij toch recht op inkomen.
Erfenis staat los van arbeidsongeschiktheid trouwens.

Een bewindvoerder omdat de persoon handelingsonbekwaam is is wat anders dan een bewindvoerder ivm schuldsanering.
Je vertelt niets nieuws.
Alle reacties Link kopieren
mariellet schreef:
03-05-2020 15:47
Het bedrag is vrij hoog, als het op is is hij sowieso AOW gerechtigd. Maar het moet niet met 70 jaar al op zijn natuurlijk.
Het nare is dat de belastingdienst uitgaat van een hoog rendement op dat spaargeld en dat dít bij het inkomen wordt opgeteld. Als de betrokkene verhuist naar een instelling waar een eigen bijdrage wordt gevraagd afhankelijk van het inkomen kan het dus zijn dat hij sowieso inteert op zijn vermogen. In de praktijk brengt het spaargeld namelijk niets op.
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
03-05-2020 16:18
Cowboy Bewindvoerder hier.

Eerst zal geprobeerd worden om de begroting sluitend te krijgen. Inkomen omhoog ( toeslagen, bijzondere bijstand oud) en uitgaven omlaag ( televisie, telefoon, internet, loterijen, onnodige abonnementen oud)

Pas als dat ook niet toereikend is moet je de rechtbank vragen om structureel in te mogen teren op het vermogen. Want dat mag in beginsel niet.
Dat is wat we niet graag zien als familie. Omdat iemand beperkt is hoeft niet zn beetje plezier zoals een abonnement te worden opgezegd terwijl er vermogen is.
Alle reacties Link kopieren
mariellet schreef:
03-05-2020 18:03
Dat is wat we niet graag zien als familie. Omdat iemand beperkt is hoeft niet zn beetje plezier zoals een abonnement te worden opgezegd terwijl er vermogen is.
Bespreek met de beoogde bewindvoerder het plan van aanpak in dit betreffende dossier. Wat ik schrijf is in zijn algemeenheid. Zoveel mensen zoveel wensen. En een van de opties.

Denk er wel om, als het geld op is, is er natuurlijk niets meer te kiezen aan 'luxe'.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
mariellet schreef:
03-05-2020 15:11
Mag een bewindvoerder maandelijks een x bedrag van de spaarrekening afhalen om rond te kunnen komen of wat is gebruikelijk?

Je mag wel kosten rekenen maar natuurlijk niet zomaar een leuk bedragje om er je huur van te betalen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven