Geld & Recht alle pijlers

Buren hebben bebouwing op onze grond

19-12-2008 21:36 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Help... geen idee hoe ik dit aan moet pakken of wat mijn rechten zijn.



In verband met de aanvraag van een bouwvergunning is onze architect eens met de gemeente gaan praten. De gemeente-ambtenaar wist hem te vertellen dat onze achterburen hun schuren op onze grond hebben gebouwd. Wisten wij niet.



Hoe lang de schuurtjes er al staan weet ik niet. In ieder geval al jaren en jaren... Het zijn geen gemetselde schuren of zo. Meesten zijn opgetrokken uit palen en golfplaten. Deze schuurtjes staan ca. 2 meter op onze grond.



Onze architect regelt een correcte meting met het Kadaster, zodat we precies weten hoe de vork in de steel zit.



Weet iemand toevallig wat mijn rechten zijn? Kan ik sloop van schuurtjes en teruggave mijn grond eisen? Of, een andere optie, tegen de buren zeggen dat ze de grond waarop hun schuurtjes staan van mij moeten kopen?



(heb dit niet met de architect besproken - die kwam langs toen ik niet thuis was en is nu op vakantie...)



Alvast bedankt voor tips & tricks!
Alle reacties Link kopieren
Onderstaand stukje gevonden, de situatie lijkt op die van jou (maar dan andersom).





De buurman kwam langs met betrekking tot het stuk grond, gelegen achter de huidige erfafscheiding (schutting), dat volgens kadastrale tekening aan hem toebehoort, maar door ons in gebruik is als opslagruimte. De buurman gaf aan dat deze strook grond zijn eigendom is, dat hij de schutting wil verwijderen en een beukhaag op de kadastrale erfgrens wil plaatsen. Wij willen dit niet.

Toen hij in december 2006 dit huis kocht was de huidige situatie bij hem en zijn makelaar bekend. Als blijkt dat er niets is geregeld, is er dan sprake van recht door verjaring? Gaat dit over van eigenaar naar een volgende eigenaar? Uit navraag bij buren en de vorige bewoners blijkt dat de vorige eigenaar, deze grond te goeder trouw heeft gegeven, zij hebben de huidige erfafscheiding (schutting) geplaatst, dit is bij onze buurman bekend.

Hoewel deze strook grond kadastraal zijn eigendom is en er geen sprake is van overpad of anderszins noodzakelijk gebruik, wordt de grond vanaf de erfgrens grenzend, nu als opslagruimte gebruikt. Er is een duidelijke erfafscheiding/afbakening en de grond is duidelijk in bezit genomen door ons. Langer dan 10 jaar te goeder trouw. Kunnen wij aanspraak maken op het recht door verjaring verkregen en hoe moeten wij dit aantonen? Maken we kans om dit te winnen?





Antwoord:



Als er niets in een akte of bij het kadaster is vastgelegd over het gebruik, kan er nooit sprake zijn van "te goeder trouw". Uit uw verhaal maak ik op dat het gaat om mondelinge afspraken. U heeft de grond dan "niet te goeder trouw" in gebruik. Het wetboek kent de term "te kwader trouw" niet meer. Het gaat om een juridische omschrijving, en niet om uw bedoelingen.



Voor een erfdienstbaarheid of gebruik dat niet te goeder trouw is verkregen is de verjaringstermijn 20 jaar.Als u kunt aantonen dat dit gedeelte van de tuin al meer dan 20 jaar deel uit maakt van uw tuin, en niet toegankelijk c.q. in gebruik is geweest bij u buren, zou u zich misschien kunnen beroepen op op verkrijgende verjaring die niet te goeder trouw verkregen is. Is het terrein echt als tuin in gebruik geweest en bijvoorbeeld door een hek of afrastering of een haag, onttrokken geweest aan het openbare gebruik, dan is dat gebruik vaak wat makkelijker aan te tonen. Een vezoek tot verkrijging wordt ingediend bij het kantongerecht. Een juridisch adviseur of een notaris kan u hier meer over vertellen. De exacte wettelijke bepalingen omtrent verkrijgende verjaring kunt u vinden in het Burgerlijk Wetboek, deel 3, Artikel 99 t/m 116 (www.wetboek-online.nl, en ook in te zien in de openbare bibliotheek).

Veel meer informatie over rechten bij verjaring, eigendomssituaties en erfdienstbaarheid (zoals recht van overpad) is te vinden in de rubriek Ruimtelijke Ordening op deze site, te vinden in de hoofdrubriek Zakelijk & Financieel, onder het hoofdstuk Bouw: www.gratisadviseurs.nl/za...uimtelijke-ordening.html.
Ik heb precies hetzelfde gehad hier. Ik kocht een stuk grond om een huis te laten bouwen. En toen bleek dat de buurman zijn Gamma schuurtje en zijn schuur opgebouwd uit palen en golfplaten op mijn grond stond. Hij heeft het Gamma schuurtje meteen weggehaald en het golfplatengeval 2 jaar later toen we eindelijk een hek om de tuin hebben laten zetten. We hoefden het alleen maar te zeggen tegen hem. Geen probleem verder.

Heb je al met je buren gepraat?
Alle reacties Link kopieren
Dit antwoord kun je ook nog wat aan hebben. De vraag was zo ingewikkeld, die bespaar ik je liever



Ik neem aan dat de vraag is of dit alsnog notarieel vastgelegd moet worden. Als er na zoveel tijd nog steeds geen overeenstemming is bereikt, lijkt me dat verstandig. Daarnaast wordt gevraagd naar verjaring na 20 of 30 jaar. Voor verkrijgende verjaring te goeder trouw (waarbij de afspraken op papier zijn vastgelegd) geldt een termijn van 10 jaar. Voor verkrijgende verjaring niet te goeder trouw (waarbij niets op papier is vastgelegd) een termijn van 20 jaar. Beide eigenaren kennen de geschiedenis van de ruil, en kunnen getuigen dat de situatie al 20 jaar bestaat. U zou dus bij de rechter een verzoek tot verkrijgende verjaring in kunnen dienen, en daarbij aan kunnen geven dat u afstand wilt doen van de bij de ruil eigenlijk al afgestane grond. Het is dan aan de rechter om een eventueel benadeelde partij een schadevergoeding toe te kennen. Het is eenvoudiger en goedkoper om een en ander onderling te regelen, en bij de notaris vast te laten leggen. Een notaris of jurist kan u meer vertellen over mogelijkheden en de kosten die de alternatieven met zich mee brengen.

Beantwoord door:

Mona profielpagina
Is 't niet 'n beetje vreemd dat je bij aankoop van je huis niet de tekening met exacte grenzen hebt bekeken? Lijkt me dat je bij de koop daar al melding van had moeten maken en toen had moeten handelen om die buren hun schuren af te laten breken, of, indien je dat stukje grond kunt missen, hen de grond te laten kopen.
Praat met je buren, en kijk of je goedschiks tot een regeling kunt komen. Eventueel betaal je hen om de boel af te breken, want voor hen is dit natuurlijk ook lekker lullig.



Kun je met je vorige bewoners contact opnemen of zij hiervan wisten ?



Voor een rechtszaak moet je een advocaat nemen, en naar de rechtbank. Helaas gaat dat heel erg in de papieren lopen, maar omdat het over twee meter gaat vind ik het een behoorlijk stuk grond.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties.



In antwoord op elninjoo en moppetoet: wij hebben ons huis verkregen uit een veiling. De informatie-voorziening en contact met de vorige bewoner loopt dan allemaal anders dan bij een "normale" verkoop.



Bovendien bleken de kadastrale grenzen so wie so nogal onduidelijk. Ook het Kadaster heeft (op aanvraag van een buurman aan de zijkant) enige tijd geleden een meting gedaan en was zelf verbaasd over de gevonden afwijking die toen aan het licht kwam.



In ons geval is het nu de gemeente die ons gewezen heeft op de erfgrenzen. Kijk ik naar wat bekend is bij de gemeente en de kadastrale tekening die ik heb gedownload voor we overgingen tot aankoop, dan lopen beide tekeningen nogal uiteen.



Helaas heb ik trouwens geen idee hoe lang die schuurtjes er al staan. Dat zou makkelijk 20 jaar kunnen zijn. Ik hoop het natuurlijk niet, maar ik begrijp uit jullie reacties dat mijn kansen een stuk kleiner zijn als ze wel 20 jaar oud blijken te zijn.
Alle reacties Link kopieren
De grenzen, zoals die bij het kadaster bekend zijn, zeggen niks over de feitelijke situatie. Bovendien is het kadaster 'lijdelijk' dwz partijen wijzen de grens aan en het kadaster meet uit. Ik begrijp dat het om 2m2 gaat? Je zou inderdaad kunnen overwegen die grond te koop aan te bieden aan de buurman. Sterker nog: ik denk dat dat de meest elegante oplossing is. De schuurtjes zijn waarschijnlijk ook niet door de buurman gebouwd, dus je zit met een situatie die misschien jaren geleden is ontstaan. Wat is dit allemaal jou waard? Heb je liever een goeie verstandhouding met je buren of wil je perse naar de rechter om je gelijk te halen met het risico dat je een burenruzie creeert?
Wat Traincha zegt dat zou ook mijn oplossing zijn. Je kan natuurlijk eerst gaan praten met de buren en de situatie uitleggen en kijken wat ze zelf voor oplossing aanbieden. En anders zou ik het zo laten zitten. Voordat je het weet heb je een enorme ruzie met je buren en dan woon je daar niet zo lekker meer denk ik.

Wij hebben ook een stukje grond opgegeven omdat de buurman dan zijn auto beter kan parkeren.
Alle reacties Link kopieren
Lapin en Traincha,



Jullie hebben natuurlijk gelijk. We gaan ook met de buren praten (hebben ze eerlijk gezegd nog helemaal nooit gesproken, dus dit zal een leuke binnenvaller zijn).



Even ter verduidelijking, het gaat niet om 2 vierkante meter. Hoe leg ik het duidelijk uit... Het gaat om 4 buren, die ieder hun schuurtjes 2 meter diep op onze grond hebben gezet. De breedte van hun schuurtjes varieert, maar globaal zou ik zeggen dat het om ongeveer 40 vierkante meter gaat.



Wij willen een garage gaan bouwen en zouden het prettig vinden om achter die garage een pad te maken, zodat we makkelijk rond de garage kunnen lopen. Is makkelijk om je fiets binnen te zetten of de goot te kunnen schoonmaken. In de huidige situatie (door die schuurtjes) is dit gewoonweg niet mogelijk.
In dat geval zou ik ook proberen om er iets aan te doen. Het is wel een lastige situatie omdat het om 4 buren gaat. Als er maar 1 dwars gaat liggen dan heb je al een probleem. Ik hoop dat je dit opgelost krijgt.

Ik wil wel graag weten hoe het afloopt. Hou je ons op de hoogte?
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk - het kan natuurlijk allemaal even gaan duren, maar ik houd jullie op de hoogte!
Alle reacties Link kopieren
quote:Silmarillionreturns schreef op 20 december 2008 @ 16:25:

Lapin en Traincha,



Jullie hebben natuurlijk gelijk. We gaan ook met de buren praten (hebben ze eerlijk gezegd nog helemaal nooit gesproken, dus dit zal een leuke binnenvaller zijn).



Even ter verduidelijking, het gaat niet om 2 vierkante meter. Hoe leg ik het duidelijk uit... Het gaat om 4 buren, die ieder hun schuurtjes 2 meter diep op onze grond hebben gezet. De breedte van hun schuurtjes varieert, maar globaal zou ik zeggen dat het om ongeveer 40 vierkante meter gaat.



Wij willen een garage gaan bouwen en zouden het prettig vinden om achter die garage een pad te maken, zodat we makkelijk rond de garage kunnen lopen. Is makkelijk om je fiets binnen te zetten of de goot te kunnen schoonmaken. In de huidige situatie (door die schuurtjes) is dit gewoonweg niet mogelijk.Het wordt wel steeds ingewikkelder. Zoals ik het lees, gaat het inderdaad om een situatie die jaren geleden is ontstaan. Waarschijnlijk zijn de buren allemaal te goeder trouw en weten ze niet beter dan dat de schuurtjes op hun eigen grond staan. Overigens zegt een kadastrale kaart niks over de gebouwen zelf. Als je precies wilt weten hoe het met de grenzen en de bebouwing zit, kun je bij het kadaster het beste naar veldwerk vragen. Daar staan ook de meetpunten op vermeld. Voor wat betreft het pad wat je voornemens bent aan te leggen: gaat dat over jouw eigen grond of over de grond van de buren? Is dat laatste het geval, ook dan zul je met de buren in overleg moeten voor de vestiging van een erfdienstbaarheid.
Alle reacties Link kopieren
Traincha,

Het pad zal over onze eigen grond gaan... daarvoor willen we de grond juist terug, zodat we onze eigen grond kunnen gebruiken voor het pad.



We hebben al besloten dat we het kadaster so wie so laten komen om alles opnieuw uit te laten meten, zodat we ook een deugdelijk verhaal hebben als we naar de buren gaan.



Bovendien kunnen we de nieuwe kadaster meting dan ook gebruiken als de buren bezwaar zouden maken tegen de vergunningaanvraag. De garage mag niet binnen 3 meter van de erfgrens gezet worden. Dat zijn we ook niet plan, al zal dat, als de huidige situatie gehandhaafd blijft, er natuurlijk heel anders uit zien. De garage komt dan op sommige plaatsen op minder dan een meter van de schuurtjes van de buren. Nog steeds op eigen grond en de vereiste drie meter van de erfgrens af.



Even heel eerlijk: ook voor het esthetische aspect zou ik graag van alle schuurtjes af zijn. We kijken nu op verschillende soorten en kleuren hout en golfplaat (ook asbest). En allemaal, in ieder geval aan onze kant, ontzettend slecht onderhouden.
Alle reacties Link kopieren
Dus ik begrijp uit jouw verhaal dat je eigenlijk wilt dat die schuurtjes afgebroken dienen te worden zodat jij een pad kunt creeeren die toegang geeft tot een nog te bouwen garage?
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad. Ik wil graag op een makkelijke manier met de fiets mijn garage binnen kunnen.



En 40 vierkante meter vind ik heel wat. Is toch 10% van het totale perceel.
Alle reacties Link kopieren
Probeer er in goed onderling overleg uit te komen. Wij hebben net een huis gekocht en de schutting aan 1 kant staat te ver op onze grond. Hebben de bewoners ons ook aangewezen. De buren schijnen graag samen met ons een nieuwe afscheiding te willen maken (gedeeltelijk metselwerk, dat zit bij ons aan de andere kant ook). Op zich hebben wij er wel oren naar, dus als we er wonen gaan we er maar eens over praten, maar dan komt hij ook gelijk goed te staan. Ik verwacht er geen problemen mee.

En ik hoop ook van niet, want die schutting staat er zeker nog geen 20 jaar (want zo oud is het huis nog niet), maar ik ga er ook geen ruzie over maken, want het is een heel klein plaatsje waar wij als buitenstaanders komen wonen en ik ga voor een strookje tuin van 30 cm de sfeer niet verpesten.
Alle reacties Link kopieren
quote:Silmarillionreturns schreef op 22 december 2008 @ 11:20:

Inderdaad. Ik wil graag op een makkelijke manier met de fiets mijn garage binnen kunnen.



En 40 vierkante meter vind ik heel wat. Is toch 10% van het totale perceel.Dan zit er weinig anders op dan een procedure bij de rechtbank instellen, maar of dat de verhoudingen ten goede komt waag ik ten zeerste te betwijfelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan je heel erg aanraden om voordat je het Kadaster laat komen eerst met je buren te gaan praten. Wij hebben onlangs een bezwaarprocedure aan onze broek gehad wegens een verbouwing omdat het bij geen van de klagers was opgekomen om eerst eens met ons over hun bezwaren te gaan praten. Heeft een hoop stress voor alle partijen opgeleverd en uiteindelijk zijn we er al pratend toch wel uitgekomen. Met praten kun je uiteindelijk vaak heel veel bereiken zonder allerlei procedures in gang te hoeven zetten. Als je buren echt de hakken in het zand zetten, is het nog vroeg genoeg om de registers open te trekken.
..
Alle reacties Link kopieren
Ik had niet op dit topic gereageerd, maar ben toch erg benieuwd hoe het is afgelopen....



Laat je het even weten?
Alle reacties Link kopieren
Hoi tuinbankje,

Het is nog niet afgelopen... en dat zal nog wel een aantal weken duren. Volgende week bellen we het Kadaster voor een afspraak.



Ook net gehoord dat een van de achterbuurmannen een hartinfarct gehad heeft... Dan wachten we nog maar even met bij hem langs gaan.



Zodra ik meer nieuws heb, horen jullie het!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou beginnen met me voor te stellen en daarna pas de overige zaken regelen.
Alle reacties Link kopieren
Oh ik zie nu pas over die hartinfarct, dan maar gelijk een bloemetje er tegenaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:reizigster2004 schreef op 22 december 2008 @ 18:45:

Ik kan je heel erg aanraden om voordat je het Kadaster laat komen eerst met je buren te gaan praten. Wij hebben onlangs een bezwaarprocedure aan onze broek gehad wegens een verbouwing omdat het bij geen van de klagers was opgekomen om eerst eens met ons over hun bezwaren te gaan praten. Is dat niet een beetje de omgekeerde wereld? Als je gaat verbouwen dan licht je toch zelf je buren in over je plannen?
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
(Ha Poez!) Zou ik denken, maar TO wil haar buren gaan meedelen dat ze hun schuurtjes moeten gaan afbreken zodat TO op haar eigen grond een garage kan gaan bouwen. Ik zeg je: dit wordt een procedure die jaren gaat lopen. Bovendien: het kadaster kan wel komen en aanwijzen wat de kadastrale grens is, maar dat zegt helemaal niks over de feitelijke situatie. Voor hetzelfde geld wijs een van de buurmannen een andere grens aan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven