Geld & Recht alle pijlers

Buurman vraagt me iets aan de tuin te doen.

15-04-2017 18:28 2934 berichten
Ik ben even op zoek naar wat advies.



Ik woon sinds kort in een dorp. De mensen hier houden keurig hun tuintjes bij en trekken elk stukje onkruid eruit zodra het de kop opsteekt.



Ik heb chronische rugklachten en moet mijn energie verdelen. Er is nog veel te doen in de woning zelf. Daar ben ik me nu vooral op aan het richten. Als dat richting afronden gaat, wil ik de tuin aanpakken. Alles gaat dan op de schop. De paden en terrassen worden anders gelegd etc. Ik had ook bedacht om dan de tuin af te laten graven en de onnodige beplanting mee te laten nemen. Dit ga ik wel grotendeels uitbesteden.



Nu heb ik een buurman die mij heel af en toe een handje helpt met klussen. Heel fijn, maar hij is ook iemand die altijd wat te zeggen heeft over anderen en zich irriteert als iemand in de buurt eens een kliko in het gangpad laat staan. Hij is ook het type dat in actie komt en bijvoorbeeld al een buurtonderzoek heeft gestart om buren uitgezet te krijgen (buren waren drugsdealers en bedreigen zo'n beetje de hele buurt dus dat was ook niet zomaar)



Ik ga zo af en toe eens wat drinken bij hem om het burencontact goed te houden. Vandaag was ik daar en toen sprak hij me aan op het volgende:



Hij zei dat ik een contract heb getekend toen ik hier kwam wonen waarin staat dat ik de tuin zou bijhouden. Hij vertelde ook het verhaal van iemand waarvan de tuin helemaal verwilderd was en helemaal afgegraven is door een tuinman van de woningbouw waarvan de bewoners vervolgens de kosten moesten betalen. Hij waarschuwde mij het niet zover te laten komen. Nu ben ik een newbie op tuin gebied en vroeg ik hem wat er dan aan onkruid staat. Er staan paardebloemen in het gras en er groeien wat wilde aardbeien. Het kwam erop neer dat dat hem een doorn in het oog is en hij bang is dat het straks zijn tuin in waait en hij meer last van onkruid krijgt. Toen ik hem vroeg of hij daar nu al last van heeft, was het antwoord nee. Ik vind de paardebloemen in het gras eigenlijk wel mooi.



Mijn vraag is nu. Is zijn bemoeienis terecht en moet ik nu de paardebloemen tussen het gras vandaan gaan halen en het onkruid tussen de tegels om hem tevreden te stellen of moet ik juist een grens trekken, om duidelijk te maken dat ik niet wil dat hij zich met mijn tuin bemoeit?



Ik wil hem graag te vriend houden, maar wil ook niet dat hij gaat denken dat hij mij straks precies kan gaan vertellen wat ik wanneer in mijn eigen tuin doe.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mevrouw75 schreef op 15 april 2017 @ 19:29:

[...]

Ik zal natuurlijk nog in mijn kinderfase zitten, maar paardebloemen als overlast voor de buurt zien, daar snap ik nou niks van.Mijn peuter vindt niets leuker dan pluizenbollen blazen, maar daarmee is ze een overlast veroorzakende delinquent, kennelijk. Ik zal de verhuisdozen maar alvast tevoorschijn halen voor de huisuitzetting...
Alle reacties Link kopieren
quote:Gebruna schreef op 15 april 2017 @ 21:14:

Zo'n onkruidborstel met steel is handig om het onkruid tussen de steentjes te verwijderen (niet zo veel bukwerk).

Voorbeeld: http://www.hornbach.nl/sh ... in-1/8870205/artikel.html



Wat mij overigens altijd opvalt, is dat het onkruid genadeloos de weg naar mijn tuin -en die van de buren- weet te vinden, maar dat de groei van het onkruid precies stopt dáár waar de gemeentegrond begint...

Ik vraag mij dan ook wel eens af wat en in die tanks zit: soms rijdt er zo'n mini-quad over alle stoepen van de gemeente en dan wordt er "iets" op straat gespoten wat kennelijk erg effectief tegen onkruid is?Hier komt de gemeente langs met een brander tegen onkruid. Fijn ook voor al het andere leven in de bodem
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 15 april 2017 @ 19:42:

http://www.tuinpedia.nl/onkruid/



Zo komen we aan ons onkruidInteressant artikel, bgb.
quote:Calamitycat schreef op 15 april 2017 @ 21:36:

[...]



En zo zijn er gelukkig ook mensen die niets liever doen dan tuinieren in hun vrije tijd en daarvan -in tegenstelling tot luieren- heel veel energie krijgen. En die groep mensen zorgt er dan weer voor dat de tegel"tuinierders" in Nederland droge voeten houden tijdens de steeds heviger wordende wolkbreuken en langdurige regen omdat niet-tegeltuinen wél al het overtollige water opvangen.

Maar graag gedaan hoor

ps: snap wel wat je bedoelt met energie krijgen van lekker in de grond wroeten: dat deed ik ook soms.

Voor de buuf die in de zomer altijd 6 weken naar haar geboorteland ging dan zorgde ik voor hun tuin.

Vnl. moestuin en verder heesters. Kan je helemaal van opknappen, zo'n dagje 'aarden' noemde ik het dan. Alleen vond ik 6 weken p.j. wel genoeg, manlief zag tuinieren helemáál niet zitten en zoon vond het heerlijk, badje in de zomer kan ook op tegels.. zandbak, en bakken bloemen met veel kleur: ik vond het best zo!



Ik vind klaprozen en korenbloemen, boterbloemen, kamille enz echt serieus mooi! Moet er niet aan denken dat je dat dan uit de grond zou moeten trekken omdat het volgens het handboek van je buren Onkruid is.. ik zou het laten staan. Lees ondertussen dat deze natuurliefhebbende buurman dieren doodslaat omdat ze geen stamboom hebben...

Dan ben ik toch liever een luie donder met bloembakken die i.i.g. wél respect heeft voor alles wat leeft!
Alle reacties Link kopieren
Bestaardigopzich, mijn reactie op tegeltuinen was niet zo zeer tegen jou gericht hoor (al quote ik jou vanwege je opmerking over dat tegeltuinen perfect zijn voor mensen die liever lui dan moe zijn en daar moest ik gewoon even op reageren ) maar vooral tegen tegel"tuinierders" in het algemeen, vooral mensen zoals Blondie die er nog trots op zijn ook dat ze gif spuiten om ieder groen sprietje dat zich laat zien tussen haar prachtige grijze tegels te verdelgen.



Ik vind je reactie (en ook de vorige) erg sportief en natuurlijk is het je goed recht om je balkon zo in te richten zoals je zelf graag wilt (ook al is dat zonder bloembakken). Leuk om te lezen dat je in ieder geval (tijdelijk ) een héél klein beetje gelukkig werd van tuinieren en wel kan genieten van de natuur om je heen

Maar toch blijf ik stiekem hopen dat meer en meer mensen hun tegels vervangen voor een stukje groen, gewoon omdat het Nederland een stukje mooier en gezonder maakt.



Om on topic te blijven, de buurman van TO spoort natuurlijk voor geen meter. Iemand die denkt de perfecte tuin te hebben en dat ook te eisen van anderen maar vervolgens wel al het onkruid plat spuit met gif en dieren die onze natuur nou juist zo mooi maken dood te schieten of te slaan. En waarschijnlijk noemt die halvegare zichzelf ook nog een tuinliefhebber. Om te kotsen.
Ik kom oorspronkelijk uit Ironië. Dat ligt naast de Sarcastische zee.
quote:Bestaardigopzich schreef op 15 april 2017 @ 21:54:

[...]



En zo blijft alles mooi in evenwicht

Overigens liep het water gewoon weg, de goot in: met zo'n zomerse wolkbreuk die je ook in de vorige eeuw wel had zat liet zoonlief bootjes varen in de stroom water richting riool.

Alleen het circuit van stoepkrijt was dan helemaal verdwenen maar dat geeft niks, zodra het droog was maakten de kindertjes in no-time weer een nieuwe.



Nu, 4-hoog hou ik de voetjes toch wel droog en heb uitzicht op een prachtig plantsoen met bloeiende bomen en heb waterdichte laarzen voor in het park als ik de hond uit ga laten in natte periodes.

Ook daar groeit van alles en ik loop er gewoon gratis doorheen en mijn zoon heeft daar écht leren fietsen, rolschaatsen en skateboarden. Ik ben een bofkont, zoveel is zeker.



Want water dat wegloopt is geen belasting voor het riool

Groene tuinen houden het water vast. In de grond. Stenen 'tuinen' laten het water overlopen naar het riool dat die waterstromen bij die heftige regenval vaak niet aankan. En zorgen er ook voor dat de temperatuur in steden oploopt. Kan wel 6 graden schelen in de zomer, in erg stenige gebieden.

Ik zal niemand er op aanspreken hoor, en als jij gelukkig wordt van een stenen buitenplaats moet je dat vooral doen. Maar sorry, dit triggerde even de schooljuf in mij
Wat wel of niet als onkruid wordt beschouwd, is subjectief.

Planten die sommigen als onkruid beschouwen, zijn soms gewoon bij Intratuin te koop.

Andersom kunnen tuinplanten ontzettend gaan woekeren en niet meer uit te roeien zijn (bijv. Japanse bruidsluier). Ook kunnen exotische tuinplanten uit de tuin "ontsnappen" en de inheemse natuur verpesten door hun woekergedrag.



Paardebloemen zijn eetbaar, er wordt o.a. salade en jam van gemaakt. Je kunt ze dus ook "groente" of "kruiden" noemen.



Gif spuiten om een tuin te "onderhouden" is asociaal, zeer slecht voor het milieu en in veel gevallen verboden. Ook het (zonder vergunning) doden van dieren lijkt me verboden.



Planten zijn levende wezens. Het behandelen van een tuin alsof het een lege kamer is waarin je meubilair plaatst, vind ik ongepast. Je plan om de tuin te laten afgraven, alles er uit te laten halen en dan opnieuw te laten inrichten, vind ik dan ook geen goed idee. Ga uit van wat er staat en pas dat aan naar eigen inzicht.



Er zijn vele verschillende ideeën over tuinonderhoud, mocht dat een punt zijn dan kun je dit bij de wooncorporatie aankaarten. Maar ik kan me echt niet voorstellen dat ze iemand gaan lastigvallen omdat degene paardebloemen in de tuin heeft staan, ze hebben wel wat beters te doen. Als de tuin vol staat (en blijft staan) met volle vuilniszakken, afval, oude brommers, sloopafval, uitwerpselen e.d., is het een ander verhaal.



Het aanleggen en onderhouden van een wilde tuin heeft al een lange, respectabele traditie en is een volwaardige vorm van tuinontwerp/-beheer.



http://www.tuinkrant.com/ ... uin-minimum-aan-onderhoud



https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_le_Roy

"Louis G. le Roy (Amsterdam, 31 oktober 1924 – Oranjewoud, 15 juli 2012) was een Nederlands beeldend kunstenaar, schrijver, Professor honoris causa en leraar tekenen. Hij noemde zichzelf een "ecotect".[1] Hij is bekend van de Ecokathedraal die hij bouwde in Mildam (bij Heerenveen).



Centraal in zijn ideeën staat dat de mens de natuur niet moet beheersen, maar samen dient te werken met haar groeikracht om zo de hoogste graad van complexiteit te bereiken. Deze complexiteit vereist niet een korte periode, maar een langdurige interactie tussen mens en natuur. In de jaren zestig kreeg de oorspronkelijk uit Amsterdam afkomstige Le Roy van de gemeente Heerenveen een stuk plantsoen aan de Kennedylaan ter beschikking om zijn ideeën over de juiste verhouding tussen mens en natuur in praktijk te brengen. Hij verwerkte hier veel restmateriaal van stratenmakers en bouwde er stapelmuren, zonder gebruik te maken van cement. Dit moest een uitgangssituatie bieden voor de natuur om het weer te begroeien. De tegenstelling van deze tuin met de keurig aangeharkte en gemaaide gazonnetjes leverde hem de bijnaam "wilde tuinman" op.

...

In 1972 ontving Le Roy de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

In 1973 verscheen zijn boek Natuur uitschakelen, natuur inschakelen waarin hij zijn ideeën ontvouwde over de manier waarop natuur en cultuur geïntegreerd dienen te zijn. Door dit boek geïnspireerd zijn veel mensen begonnen aan een natuurtuin.

In 2000 won Le Roy de oeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

In 2007 won Le Roy de 2-jaarlijkse Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst van de Provincie Fryslân."
quote:Bestaardigopzich schreef op 15 april 2017 @ 22:52:

[...]

Ik vind klaprozen en korenbloemen, boterbloemen, kamille enz echt serieus mooi! Moet er niet aan denken dat je dat dan uit de grond zou moeten trekken omdat het volgens het handboek van je buren Onkruid is..



Klaprozen, korenbloemen en kamille kun je ook bij Intratuin en dat soort winkels kopen.

Kamille is een geneeskrachtig kruid waar o.a. thee van wordt gemaakt. Kun je dus kweken in de kruidentuin
Alle reacties Link kopieren
Ik zou investeren in een hoge schutting en geen hulp meer accepteren van deze buurman.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Ik zou overigens wel onderhouden zoals het nu is, dus struiken snoeien e.d.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Hij vraagt je om iets aan je tuin te doen. Een vraag kun je met nee beantwoorden maar dat komt niet vriendelijke over. Geef dus aan wat je hier aan geeft. Bedankt hem voor zijn opmerkzaamheid en geef aan dat je nog in huis bezig bent en dat je tuin daarna op de planning staat.



Zolang hij met round up blijft spuiten groeit er nog geen madeliefje in zijn tuin.



Ik zou ook even opzoeken wat er nou precies in dat contract staat.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Hij vraagt je om iets aan je tuin te doen. Een vraag kun je met nee beantwoorden maar dat komt niet vriendelijke over. Geef dus aan wat je hier aan geeft. Bedankt hem voor zijn opmerkzaamheid en geef aan dat je nog in huis bezig bent en dat je tuin daarna op de planning staat.



Zolang hij met round up blijft spuiten groeit er nog geen madeliefje in zijn tuin.



Ik zou ook even opzoeken wat er nou precies in dat contract staat.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
http://cassese.info/2011/tuinonderhoud-voor-de-huurder/



"Sinds 23 juni 2000 huurt X van een woningstichting een tussenwoning in Tilburg. Tot het gehuurde behoort een achtertuin. De woningstichting vindt dat X de achtertuin niet goed onderhoudt. Takken van bomen en struiken hangen over de naburige percelen. De bloesem en bladeren vallen op de naburige percelen waardoor andere huurders overlast ondervinden. De woningstichting vordert op straffe van dwangsommen dat zij gemachtigd wordt om voor rekening van X het tuinonderhoud uit te voeren bestaande uit het rooien van enkele bomen en de klimop en het snoeien van de resterende overhangende takken van de bomen en struiken. Verder vordert de woningstichting dat X opdraait voor de kosten. X stelt zich op het standpunt dat de tuin op orde is en dat hij geen overlast veroorzaakt. X geniet van de aanwezige beplanting en de vogels die hierop afkomen. De kantonrechter stelt vast dat in de huurovereenkomst zelf niets ‘zegt’ over het tuinonderhoud. Een huurder heeft, binnen redelijke grenzen, een grote mate van vrijheid in de wijze waarop het gehuurde door hem wordt ingericht. Wijziging van het gehuurde, overlast aan omwonenden of schadeveroorzakend handelen of nalaten zijn factoren die die vrijheid begrenzen. Uit de plaatsopneming is gebleken dat de tuin is overwoekerd door klimop. Aan de zijkant is een boom geplaatst die zo groot is geworden dat die de houten afscheiding met het naastgelegen perceel wegdrukt. Klaarblijkelijk is onderhoud van betekenis gedurende langere tijd niet meer verricht. Artikel 7: 213 BW verplicht de huurder om zich als goed huurder te gedragen. Ook jegens zijn buren heeft de huurder een zorgplicht. Gelet op het ontbreken van bewijs dat de buren overlast ondervinden, kan de vordering tot tuinonderhoud niet worden toegewezen. De wildgroei kan wel schade aan het gehuurde veroorzaken. De uit de kluiten gewassen boom nabij de berging past niet in de woonomgeving. Op basis van het Besluit kleine herstellingen zal de woningstichting gemachtigd worden om de boom op kosten van X te rooien. De klimplant aan de achterzijde behoeft niet te worden gerooid doch wel op kosten van X te worden gesnoeid. De boom aan de zijkant die de schutting wegdrukt, hoeft niet te worden verwijderd omdat niet blijkt dat de buurvrouw hier last van heeft. Er is geen reden om de woningstichting toe te staan om overhangende takken te verwijderen. De buren zijn gerechtigd dit zelf te doen en niet blijkt dat zij hebben geklaagd. De slotsom luidt dat de woningstichting op kosten van X de boom nabij de berging mag rooien en de klimop mag snoeien op straffe van een dwangsom van € 50,00 per dag dat hij hier aan niet meewerkt.



Commentaar:



Het is de verplichting van de huurder om de tuin bij de woning netjes te onderhouden. In veel standaardhuurcontracten is dit vastgelegd. In deze zaak was dat niet het geval. Daarom is het aan te raden om duidelijk in de algemene huurvoorwaarden of huurreglement vast te leggen wat qua tuinonderhoud precies van de huurder wordt verlangd. Gebeurt dat niet, dan hangt het van de situatie ter plaatse af wat er van de huurder verlangd kan worden. Daarbij heeft de huurder de vrijheid om de tuin naar eigen believen in te richten. Pas als er schade aan het gehuurde ontstaat of wanneer omwonenden klagen, mag de woningstichting ingrijpen. De woningstichting zal dit echter wel moeten bewijzen. Onderbelicht is of de bomen in de tuin al de forse omvang hadden toen de huurder het gehuurde betrok. Heeft de verhuurder zelf geen mutatieonderhoud uitgevoerd, dan dringt zich de vraag op of het redelijk is dat de nieuwe huurder hiervoor opdraait."
Alle reacties Link kopieren
quote:elfquest24 schreef op 15 april 2017 @ 20:12:

Fijne reacties! Staan veel nuttige tips tussen. Bedankt.



Buurman is inderdaad een oudere man. Houdt niet van dieren in de tuin. Schiet regelmatig merels en reigers af en slaat kikkers dood met een steen. Hij spuit ook met zwaar, verboden gif om zijn eigen tuin onkruidvrij te houden. Dit vertel ik om duidelijk te maken hoe strak hij zijn tuin onder controle heeft. Hij heeft ook best een kort lontje en is het soort buurman die graag de strijd aangaat met anderen. Ik hou liever de verstandhouding met hem goed.



Wat ik best lastig vind: Er is een stuk van de schutting doorzichtig. Er zit wel gaas voor, maar het is open omdat hij wil dat het zonnetje op zijn moestuintje schijnt. Ik vind het niet prettig dat hij zo mijn tuin in kan kijken. Het is een buurt waarbij iedereen continu over elkaars schutting hangt om met elkaar te kletsen en ik denk dat het persoonlijk opgevat gaat worden als ik vraag of dat gat dichtmag, maar die open schutting vergroot natuurlijk wel de kans op overwaaiend onkruid.



Ik wil juist wel graag dieren in de tuin. Vlinders, vogeltjes.. Ik wil straks inderdaad een zo onderhoudsvrij mogelijk tuin om mijn rug te ontzien.



Ik heb net het gras gemaaid en de paardebloemen uit het gras gehaald. Dan ziet hij alvast dat ik iets met zijn opmerkingen doe. Ik hoop alleen niet dat ik hem heb aangemoedigd om me vanaf nu steeds te gaan opdragen hoe ik mijn tuin moet verzorgen.



Misschien moet ik hem maar een stoofschotel gaan brengen van zevenblad en paardenbloemen en zeggen dat ik een groenten en kruidentuin heb. Ik zou zeker je tuin niet vogelvriendelijk maken met zo'n buurman. Wa un gek
paardebloem = pissenlit



recept paardebloemengelei:

http://www.jardiner-malin.fr/recettes/g ... enlit.html
quote:Wikka schreef op 15 april 2017 @ 23:28:

[...]





Klaprozen, korenbloemen en kamille kun je ook bij Intratuin en dat soort winkels kopen.

Kamille is een geneeskrachtig kruid waar o.a. thee van wordt gemaakt. Kun je dus kweken in de kruidentuin

Ik wist werkelijk niet dat je klaprozen kon kopen bij Intratuin! Kamille en allerlei andere kruiden -en ja ik weet dat paardebloem eetbaar is, de wortel trouwens ook (thee van zetten) ik meen uit mijn hoofd goed voor je lever- en ging vroegâh als kind in een klein dorpje met mijn vader de polder in om kamille, brandnetels, zuring en nog veel meer te plukken. Dat was onbespoten en vér van de snelweg: kom daar nog maar eens om. Wat hier in de parken groeit durf ik niet te eten i.i.g.



Ik heb wel een 'kruidentuintje' voor kruidenthee, citroenmelisse, kamille en dat soort dingen maar die staan gewoon tussen de (vele) kamerplanten.

Ben heel blij dat ik zo opgegroeid ben en veel heb geleerd over de werking van planten, kruiden en vind veel dingen gewoon erg lekker. Zit nu bv met thee van verse munt en een schijfje citroen met een beetje honing voor m'n neus. Lekker fris, toch warm en in de zomer met ijsblokjes weer eens wat anders dan water.

Ik lust geen limonade, en kamillethee zou iedereen in huis moeten hebben

Kan je ook gebruiken om wondjes mee te ontsmetten, brandnetelsoep/salade van verse topjes is echt lekker nou ja laat ik maar ophouden want dit zijn bekende voorbeelden maar ik gebruik voor van alles en nog wat liever kruiden dan reguliere medicijnen.



Gif spuiten zou echt verboden moeten worden in tuinen, al moet ik stiekem wel een beetje lachen als ik lees dat die bemoeizieke buurman kennelijk alles platspuit maar ook een moestuintje heeft... ik gniffelde een beetje en dacht: zo lost het probleem zichzelf met een beetje geluk op, neem nog wat spinazie uit die gifbelt van je, enge buurman van TO *proest* maar aan de andere kant: door regen komt het ook in de grond naast hem.



En ik ben daar dus ook tegen, er zijn meer dan genoeg onschadelijke manieren om onkruid bv tussen tegels te bestrijden, Google is je beste vriend als je niet weet hoe je dat kan doen, gif gebruiken noem ik met een kanon op een mug schieten. En vogels doodschieten, kikkers doodslaan met een steen gad-ver-dam-me wat is dat voor ziek gedrag, ik denk dat dát echt verboden is.

Volgens mij mag je iig echt niet zomaar schieten op dieren of sws gewoon buiten: alleen op een schietbaan met vergunning.

Als mijn buren zouden schieten op wat dan ook zou ik echt meteen politie bellen ze kunnen de grootste ongelukken veroorzaken die man is echt niet goed!

Ik schrik er echt van, doet me denken aan het personeel van dat filmpje uit die varkensslachterij een paar weken geleden; ik stel me voor dat hij daar prima tussen zou passen. Zulke mensen kunnen ook heel makkelijk denken: Het zijn 'maar' varkens..



En ja ik had een tegeltuin, quilty maar het was me gewoon teveel om naast werk, kind en nog wat verplichtingen de tegels eruit te gaan trekken en een tuin aan te leggen. Wel deed ik het dus graag voor de buuf, wist ook wat ik deed want dat heb ik als kind al geleerd dus ze kon het rustig aan me overlaten

Maar ik ben wel heel blij dat ik vlakbij een medium park heb en loop daar dagelijks met de hond, en op een kwartier lopen een heel groot park daar ga ik ook heel vaak naartoe en kom daar helemaal van tot rust.

Vroeger in mijn tegeltuin rustte ik uit, dat is wat anders dan van de natuur genieten I guess, dat deden we door te gaan picknicken in het bos met zoon + evt. vriendjes!
Alle reacties Link kopieren
Ik sla 9 blz. over.



De buur klinkt nu (nog) niet als een zeur of zieke bemoeial.

Met het onkruid heeft hij natuurlijk gelijk. Paardebloem is een vervelend want hardnekkig onkruid. Het heeft een penwortel en moet daarom direct uitgertrokken worden. Hoe groter de pen gegroeid is, hoe lastiger het uitroeien gaat . En dit is meteen de reden waarom je er helaas ook nu af en toe energie in moet steken. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de boel netjes te krijgen. Tegeltuin maken is geen oplossing, daar heb je alleen vies wordende tegels en lastiger te verwijderen onkruid. Voorjaar is gunstig en nat weer is gunstig, je trekt het er dan makkelijker uit. Met maaien verwijder je niets. Veel onkruid duikt onder de messen door en veel onkruid herstelt zich via het stevige, uitgebreide wortelstel.



Weet je, je laatste alinea is de omgekeerde wereld. Je bent onbedoeld bezig om de mooie buurt te verslonzen en je staat al bij voorbaat op je achterste benen omdat je behulpzame buurman je ergens op attendeerde.



Ik ben het wel met je eens dat het een klap is dat je nu de tuin moet doen terwijl je een zorgvuldige planning op basis van je rug gemaakt hebt. De planning moet dus anders. Tuinuurtjes inlassen. Als de mensen je elke week een paar keer een uurtje in de tuin bezig zien, zullen ze stukken welwillender zijn dan wanneer je de boel helemaal laat oplopen en over een jaar of 2 eens wat aan de tuin laat doen.

Je kan nu zeggen dat je nog met het opknappen van de nieuwe woning bezig bent en dat je daarom meter voor meter aan de tuin werkt, er is geen gelegenheid voor veel tuinwerk of dagelijks tuinwerk. Bovendien ben je een beginneling en moet nog zien hoe alles uitpakt.



Onkruid met stevige penwortels uitsteken: smalle schop (met zo'n lange steel) in de grond steken, beetje wiebelen en plant uit slepen, grond weer aanstampen. Plant zo laag mogelijk vastpakken, niet onnodig rukken, want als er iets afbreekt blijft er dus een stuk levenslustige wortel achter.

De wilde aardbei verbreid zich inderdaad overal overheen. Het maakt een uitloper die verderop wortels aanmaakt en zich daar lekker stevig vasthoudt. Daar moet je dus achteraan kruipen: plantje uittrekken en uitloper volgen naar het volgende plantje.

Er is onkruid/ingewaaide ongewenste beplanting die je zo oppakken kan. Bijvoorbeeld judaspenning wordt een vrij hoge, stevig ogende bloeiende plant, maar heeft een oppervlakkig wortelstelsel. Geranium/ooievaarsbek mag zich graag uitbreiden, maar je pakt de ongewenste uitlopers zo op en breekt ze af.

Onkruid dat bloeit, heeft al gauw een twééde verbreidingsmiddel naast uitlopers of actief wortelstelsel. Zorg dat het geen zaad zet, dus bloemen verwijderen, in elk geval als ze beginnen uit te bloeien.

Zorg dat er weinig kale bodem is, dus zet bodembedekkers in de borders/bakken. Ja een grasveld is helemaal begroeid. Met weidebloemen is het helaas een ander verhaal, die moet je actief blijven verwijderen. Handig om een laag opstapje mee te nemen en daarop te zitten of evt. knielen met 1 been.



Ook handig: vakjestas voor lege flessen. Vakje voor het schepje, voor het krabbertje, voor het snoeimes, voor plastic zakjes (afval, stekjes, oogst), opgerolde poncho, pot tuinmest, pot kalk, etc., net wat je denkt regelmatig te gebruiken.



Als als beginner een nog paar dingen meteen goed aanleren:

- gebruik de juiste termen, dus bijvoorbeeld grond voor het plantsubstraat in het algemeen en zand als je echt zand bedoelt

- planten hebben meerdere namen, in het tuincentrum staan er altijd 2 en het is erg handig om ze allebei te kennen

- zieke planten en snoeisel van takken die ongedierte of schimmels heeft altijd in de restcontainer

- de GFT-bak is geen afvalbak en wat er volgens de gemeente in mag is al ruimer dan goed voor de compost is. Nooit vlees in doen. Nooit gekookt materiaal, geen citrusschillen, niets wat in plastic zakjes verzameld is compleet in dat zakje de bak in doen

- thee en koffiedik mogen erin, maar het is nuttiger om het in je eigen tuin uit te strooien

- sommige soorten kattenbakvulling zijn composteerbaar, maar kattenpoep is niet za gezond, dus doe dat liever niet

- geen planten met pot en al in de bak kieperen, tenzij er expliciet op staat dat het composteerbaar is

- als het in de bak erg nat is, wat onbedrukt karton erin doen om het vocht wat te binden

- de bak moet eigenlijk op een kiertje open blijven staan, maar dat trekt weer slakken aan. Het kan helpen om slakkenschrik/koperband om de bak te plakken, 2 of 3 rondjes dicht boven elkaar. Opletten dat ze niet zijwaarts op de bak komen (ze kunnen zich goed uitrekken) en vooral niet denken dat slakken niet op hoogte kunnen komen. Ze kunnen overal komen. Ik zag er eentje turnen aan een verticale opbinddraad.
quote:sueann schreef op 16 april 2017 @ 01:13:

Ik sla 9 blz. over.



De buur klinkt nu (nog) niet als een zeur of zieke bemoeial.

Met het onkruid heeft hij natuurlijk gelijk. Paardebloem is een vervelend want hardnekkig onkruid. Het heeft een penwortel en moet daarom direct uitgertrokken worden. Hoe groter de pen gegroeid is, hoe lastiger het uitroeien gaat . En dit is meteen de reden waarom je er helaas ook nu af en toe energie in moet steken. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de boel netjes te krijgen. Tegeltuin maken is geen oplossing, daar heb je alleen vies wordende tegels en lastiger te verwijderen onkruid. Voorjaar is gunstig en nat weer is gunstig, je trekt het er dan makkelijker uit. Met maaien verwijder je niets. Veel onkruid duikt onder de messen door en veel onkruid herstelt zich via het stevige, uitgebreide wortelstel.



Weet je, je laatste alinea is de omgekeerde wereld. Je bent onbedoeld bezig om de mooie buurt te verslonzen en je staat al bij voorbaat op je achterste benen omdat je behulpzame buurman je ergens op attendeerde.



Ik ben het wel met je eens dat het een klap is dat je nu de tuin moet doen terwijl je een zorgvuldige planning op basis van je rug gemaakt hebt. De planning moet dus anders. Tuinuurtjes inlassen. Als de mensen je elke week een paar keer een uurtje in de tuin bezig zien, zullen ze stukken welwillender zijn dan wanneer je de boel helemaal laat oplopen en over een jaar of 2 eens wat aan de tuin laat doen.

Je kan nu zeggen dat je nog met het opknappen van de nieuwe woning bezig bent en dat je daarom meter voor meter aan de tuin werkt, er is geen gelegenheid voor veel tuinwerk of dagelijks tuinwerk. Bovendien ben je een beginneling en moet nog zien hoe alles uitpakt.



Onkruid met stevige penwortels uitsteken: smalle schop (met zo'n lange steel) in de grond steken, beetje wiebelen en plant uit slepen, grond weer aanstampen. Plant zo laag mogelijk vastpakken, niet onnodig rukken, want als er iets afbreekt blijft er dus een stuk levenslustige wortel achter.

De wilde aardbei verbreid zich inderdaad overal overheen. Het maakt een uitloper die verderop wortels aanmaakt en zich daar lekker stevig vasthoudt. Daar moet je dus achteraan kruipen: plantje uittrekken en uitloper volgen naar het volgende plantje.

Er is onkruid/ingewaaide ongewenste beplanting die je zo oppakken kan. Bijvoorbeeld judaspenning wordt een vrij hoge, stevig ogende bloeiende plant, maar heeft een oppervlakkig wortelstelsel. Geranium/ooievaarsbek mag zich graag uitbreiden, maar je pakt de ongewenste uitlopers zo op en breekt ze af.

Onkruid dat bloeit, heeft al gauw een twééde verbreidingsmiddel naast uitlopers of actief wortelstelsel. Zorg dat het geen zaad zet, dus bloemen verwijderen, in elk geval als ze beginnen uit te bloeien.

Zorg dat er weinig kale bodem is, dus zet bodembedekkers in de borders/bakken. Ja een grasveld is helemaal begroeid. Met weidebloemen is het helaas een ander verhaal, die moet je actief blijven verwijderen. Handig om een laag opstapje mee te nemen en daarop te zitten of evt. knielen met 1 been.



Ook handig: vakjestas voor lege flessen. Vakje voor het schepje, voor het krabbertje, voor het snoeimes, voor plastic zakjes (afval, stekjes, oogst), opgerolde poncho, pot tuinmest, pot kalk, etc., net wat je denkt regelmatig te gebruiken.



Als als beginner een nog paar dingen meteen goed aanleren:

- gebruik de juiste termen, dus bijvoorbeeld grond voor het plantsubstraat in het algemeen en zand als je echt zand bedoelt

- planten hebben meerdere namen, in het tuincentrum staan er altijd 2 en het is erg handig om ze allebei te kennen

- zieke planten en snoeisel van takken die ongedierte of schimmels heeft altijd in de restcontainer

- de GFT-bak is geen afvalbak en wat er volgens de gemeente in mag is al ruimer dan goed voor de compost is. Nooit vlees in doen. Nooit gekookt materiaal, geen citrusschillen, niets wat in plastic zakjes verzameld is compleet in dat zakje de bak in doen

- thee en koffiedik mogen erin, maar het is nuttiger om het in je eigen tuin uit te strooien

- sommige soorten kattenbakvulling zijn composteerbaar, maar kattenpoep is niet za gezond, dus doe dat liever niet

- geen planten met pot en al in de bak kieperen, tenzij er expliciet op staat dat het composteerbaar is

- als het in de bak erg nat is, wat onbedrukt karton erin doen om het vocht wat te binden

- de bak moet eigenlijk op een kiertje open blijven staan, maar dat trekt weer slakken aan. Het kan helpen om slakkenschrik/koperband om de bak te plakken, 2 of 3 rondjes dicht boven elkaar. Opletten dat ze niet zijwaarts op de bak komen (ze kunnen zich goed uitrekken) en vooral niet denken dat slakken niet op hoogte kunnen komen. Ze kunnen overal komen. Ik zag er eentje turnen aan een verticale opbinddraad.Mss toch maar even alle reacties lezen... die buurman is knettergek!
Judaspenning en geranium/ooievaarsbek zijn tuinplanten die je in het tuincentrum kunt kopen, als plant of als zaad. Ooievaarsbek wordt ook veel als bodembedekker gebruikt. Juist fijn als ze zich een beetje uitzaaien of verspreiden, dan hoef je niet ieder jaar opnieuw een kapitaal aan nieuwe tuinplanten uit te geven...
Alle reacties Link kopieren
Niet ieder wil dat in zijn tuin hebben. Vooral de judaspenning is een uitgesproken plant. Overigens kan je allerlei irritante onkruidsoorten kopen, bijvoorbeeld muur. Ik noemde ze dan ook niet als onkruid, maar als voorbeeld van planten die door hun type wortels makkelijk te verwijderen zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bestaardigopzich schreef op 16 april 2017 @ 01:24: [...]



Mss toch maar even alle reacties lezen... die buurman is knettergek!Geef maar een samenvatting als ik over die buurman moet weten. Je weet dat ook een getikte buur gelijk kan hebben als hij op het huurcontract wijs?. Ik reageerde op het onkruid in haar tuin in een buurt waar iedereen het onkruid direct pleegt te verwijderen (fitte gepensioneerden? huisvrouwen?)
quote:sueann schreef op 16 april 2017 @ 01:44:

[...]

Geef maar een samenvatting als ik over die buurman moet weten. Je weet dat ook een getikte buur gelijk kan hebben als hij op het huurcontract wijs?. Ik reageerde op het onkruid in haar tuin in een buurt waar iedereen het onkruid direct pleegt te verwijderen (fitte gepensioneerden? huisvrouwen?)

Ok, hij schiet op reigers, merels en andere vogels die hem niet welgevallig zijn, slaat kikkers tot moes met stenen en sprenkelt er lustig op los met zware giffen terwijl hij zelf een moestuintje heeft...

Need I say more?
quote:sueann schreef op 16 april 2017 @ 01:38:

Niet ieder wil dat in zijn tuin hebben. Vooral de judaspenning is een uitgesproken plant. Overigens kan je allerlei irritante onkruidsoorten kopen, bijvoorbeeld muur. Ik noemde ze dan ook niet als onkruid, maar als voorbeeld van planten die door hun type wortels makkelijk te verwijderen zijn.



Het punt is nu net dat de term "onkruid" inderdaad subjectief is: de een wil bepaalde planten wel in de tuin, de ander niet. Er zijn geen algemeen geldende regels over wat "goed tuinonderhoud" zou zijn.

Wel kan objectief gesteld worden dat gif en een betegelde tuin slecht voor het milieu zijn. Ook dat etensresten en uitwerpselen ziekteverwekkers kunnen bevorderen. En het is niet de bedoeling een tuin als vuilstortplaats te gebruiken, op compostering na dan.

Maar welke planten iemand in de tuin wil hebben, en door elkaar heen of netjes in het gelid, dat mag diegene lekker helemaal zelf weten.

Heeft de buurman last van die planten, dan mag hij alles weghalen wat in of recht boven zijn tuin is (dus overhangende takken of binnengroeiende wortels).
quote:Calamitycat schreef op 15 april 2017 @ 20:26:

[...]



Dat is geen buurman, dat is een monster! Met zo iemand zou ik dus echt nooit een woord wisselen, laat staan koffie drinken.

Sterker nog, het zou voor mij een reden zijn om te verhuizen. Gif spuiten en dieren doodslaan/schieten, gadverdamme!+1
quote:Aragog schreef op 15 april 2017 @ 21:02:

Wat een drama om een paar paardebloemen. Wij wachten juist altijd tot ze uitgebloeid zijn tot pluizenbollen en dan blazen mijn kinderen ze uit want dat ziet er zo leuk uit. Jammer dan als dat als overlast ervaren wordt. Je hoort mij ook niet over de kattendrollen van anderen in mijn tuin.

Dat deed ik als kind ook altijd met mijn vader maar wel ergens in een weiland, niet naast de tuin van de buren.

Mij hoor je ook niet over de kattedrollen van de buren, (heb er weinig) maar ik heb een vriendin met een kleinkind die er behoorlijk van baalt dat dat kind steeds onder de poep zit als hij in de tuin speelt (van andermans katten)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven