Geld & Recht alle pijlers

erfgename zijn van fam in het buitenland

01-01-2010 20:53 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een tante van tegen de 70 die woont op een grieks eiland. Ze is weduwe en heeft geen kinderen. Vandaag heb ik te horen gekregen dat ik en nog 6 neven en nichten erfgename zijn.



Tante heeft een huis en een olijfboomgaard van 5 hectaren. Er zit geen hypotheek op.

Vooropgesteld dat ik hoop dat ze er nog minstens 20 jaar zelf van kan genieten (ze heeft er altijd hard voor gewerkt) ben ik toch benieuwd of er iemand hier ervaring mee heeft.



Wij zouden het liefst het huis willen behouden en de olijfboomgaard verkopen. Ik denk dat een aantal neven /nichten liever geld willen zien maar dat een paar neven/nichten dit ook leuk zouden vinden.

Maar ja, met elkaar een vakantiehuis beheren is natuurlijk ook vragen om een hoop gedoe.



Ook vraag ik me af hoe dat juridisch zit als je een huis erft, moet je daar dan belasting over betalen in nederland?
'k Zou het lekker verkopen en de opbrengst verdelen als het zover komt. Een huis moeten onderhouden kost geld en je bent dan al bijna gedwongen om elke vakantie naar die bestemming te gaan om onderhoud te plegen of dingen te regelen.
Alle reacties Link kopieren
Het is toch algemeen bekend dat dames die in de herfst van hun leven een Griekse boomgaard bezitten er vlak voor hun dood vandoor gaan met een Griekse God en daarmee de zelfbenoemde erven met lege handen achterlaten? Heeft zij jou dat niet verteld?
De neven/nichten die het willen behouden moeten de anderen gewoon uitkopen dus.
Ja, da's de ellende van een huis erven, je betaalt.. godhoeheetdatnou.. het huis wordt getaxeerd en daar moet je belasting over betalen. Dat is dit jaar iets omlaag gegaan, maar uiteraard nog een flink bedrag.
Ik begrijp dat ze nog leeft? Ik vind het wel zo kies om pas te beginnen met het verdelen van de erfenis als iemand overleden is.
Alle reacties Link kopieren
Als je een vakantiehuis met anderen hebt, zeker als dat er 6 zijn, dan zal het moeilijk worden om daar overeenstemming over te krijgen. De een wil het dak vernieuwd hebben, de ander vindt dat onzin en zegt dat het nog wel 2 jaar mee kan.



En in de schoolvakanties wil opeens iedereen naar het huis toe.



Wonen die nichten en neven ook hier in NL?



Ik zou er denk ik voor gaan om de boel te verkopen en desnoods van dat geld een eigen huisje te kopen. En wat Elninjoo al zegt: je bent dan wel min of meer 'verplicht' om daar altijd heen te gaan. Zou ook niets voor mij zijn.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 01 januari 2010 @ 20:57:

Het is toch algemeen bekend dat dames die in de herfst van hun leven een Griekse boomgaard bezitten er vlak voor hun dood vandoor gaan met een Griekse God en daarmee de zelfbenoemde erven met lege handen achterlaten? Heeft zij jou dat niet verteld?





Verder: véél te veel mensen om samen een huis mee te beheren. Ik zou nog liever van mijn erfenis afzien dan me dat op de hals te halen.
Wuiles



Er moet idd successierecht betaald worden over de waarde van de erfenis. Des te verder het familie van je af staat, des te minder groot is het bedrag dat is vrijgesteld van successierecht.
Alle reacties Link kopieren
Tante is nog geen 70, dus zou voorlopig gewoon genieten van de logeerpartijtjes en de buit nog niet verdelen. Over x jaar is toch alles veranderd, niet alleen de belastingen, maar de band met je neven en nichten en jij moet ook nog maar gezond zijn.
quote:himalaya schreef op 01 januari 2010 @ 20:59:

Ik zou er denk ik voor gaan om de boel te verkopen en desnoods van dat geld een eigen huisje te kopen. En wat Elninjoo al zegt: je bent dan wel min of meer 'verplicht' om daar altijd heen te gaan. Zou ook niets voor mij zijn.Zo'n huisje op 'n olijfgaard zal in geld waarschijnlijk niet zoveel waard zijn dat je er hier 'n huis van kunt kopen. En met de aasgierbelasting die er nog betaald moet worden en het feit dat je de opbrengst ook nog met 7 man moet delen, kun je er misschien per persoon 1 keer 'n leuke reis van maken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mieomij schreef op 01 januari 2010 @ 20:59:

Ik begrijp dat ze nog leeft? Ik vind het wel zo kies om pas te beginnen met het verdelen van de erfenis als iemand overleden is.Wat een onzin, ik zou die tante de boomgaard uitzetten. Ze kan toch prima naar een verzorgingshuis of zo? Kunnen de erven vast aan de olijven met ouzo........
Successierecht, dat woord zocht ik
quote:Mieomij schreef op 01 januari 2010 @ 20:59:

Ik begrijp dat ze nog leeft? Ik vind het wel zo kies om pas te beginnen met het verdelen van de erfenis als iemand overleden is.





Nee hoor, vaak is dit beter om te doen als iemand nog leeft en dan te vragen wat die persoon zelf verkiest. Zo hebben mijn zus en ik met mijn vader besproken wat hij wil wat wij met zijn vakantiehuis in het buitenland doen, als hij overlijdt. Of hij wil dat het in de familie blijft of verkocht wordt. Dit voorkomt een hoop gedoe als iemand overleden is.

Het beste is dus om samen met tante en neven/nichten te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ha, als je tante nog 20 jaar leeft dan is de kans tamelijk groot dat eentje van de 7 er al niet meer is. Of wellicht meerdere.



Verder denk ik dat het griekse erfrecht geldt, en niet het Nederlandse. Als het huis daar bijv. op jouw naam komt, en je krijgt er inkomsten uit, dan mag je over de inkomsten belasting betalen. Maar of je over het huis zelf ook belasting moet betalen is nog maar de vraag. Het kan zijn dat je dan belasting betaald in Griekenland. En hoeveel dat is??



Ik zou me er nog niet druk over maken eerlijk gezegd.
Alle reacties Link kopieren
Tante heeft al 20 jaar een knipperlichtrelatie met een Griek die niet bij haar in huis woont (en zelf geld zat heeft). Hij erft niets. Tante wil juist dat we meedenken. Ik heb het vandaag via via gehoord maar ik denk dat ze het fijn zal vinden als het huis niet direct tegen de vlakte gaat als ze er niet meer is. Op het eiland is het naar ik begrepen heb een geliefde lokatie om er appartementen of vakantiehuisjes te bouwen. Ik vind het zelf wel wat afgelegen liggen, wel lekker rustig maar boven op een berg, niet aan zee (wel een heel mooi uitzicht). Ze komt in Maart weer naar Nederland.
@mamalelie

Over vermogen in het buitenland moet ook gewoon in NL belasting betaald worden als je belastingplichtige in NL bent. (Denk maar aan al die ophef de laatste weken over de inkeerregeling en dat gedoe met het vervallen van het bankgeheim e.d.).
Idd. Jij betaalt hoe dan ook. En het ligt er ook nog aan wat voor afspraken de landen onderling hebben. Als er geen afspraken of akkoorden zijn, kan het ook nog zo zijn dat je in twee landen belasting moet afdragen. Hoe dat met Griekenland zit, weet ik niet.
Alle reacties Link kopieren
Beetje voorbarig om daar nu al over te denken?
lijkt me best nuttig om daar nu al over te denken, want dan kun je zorgen dat je weet wat het gunstigste is voordat je zometeen met 7 mensen 'n hoop geregel op je nek krijgt



als het pand niet verkocht mag worden van tante en zij legt dat vast in haar testament, dan zou ik gewoon afzien van de erfenis, want dan heb je er meer ellende en kosten van dan dat je er wat aan hebt
Tante is net met pensioen!



Ben gewoon even blij dat je over een aantal decennia erfgenaam bent. En ga het tante maar alvast vragen.
Alle reacties Link kopieren
Als je tante al meer dan 10 jaar niet meer in NL woont ben je er in NL geen successierecht over verschuldigd, of erfbelasting zoals dat tegenwoordig heet. Erfbelasting ben je nl. verschuldigd over alles wat krachtens erfrecht wordt verkregen van iemand die ten tijde van het overlijden in Nederland woonde. Iemand die binnen 10 jaar na emigratie overlijdt, wordt geacht ook nog in Nederland te wonen. Als de Griekse fiscus ook zoiets kent als erfbelasting, gelden er regels waarmee voorkomen wordt dat je er zowel in Griekenland als in Nederland erfbelasting over moet betalen.
..
Alle reacties Link kopieren
In Nederland gelden de regels van het Haags Erfrecht Verdrag. Het Verdrag geeft antwoord op de vraag welk recht van toepassing is in Internationale gevallen.



Allereerst kun je zelf een rechtskeuze maken.

Er moet dan door nationaliteit of woonplaats een band zijn met het land van de keuze. Grofweg geeft het Verdrag het volgende aan; heeft de erflater vijf jaar of meer in een ander land dan dat van zijn nationaliteit gewoond dan geldt als regel het recht van dat land.

Bij een woonduur van minder dan vijf jaar is de hoofdregel dat het recht van de nationaliteit van de erflater van toepassing is.



Als de overledene op het moment van overlijden meer dan 10 jaar in het buitenland woonde, hoeft u in Nederland geen erfbelasting te betalen.
Alle reacties Link kopieren
Vind het sneu dat je daar nu al mee bezig bent. Ja, ik heb er ervaring mee. De papieren rompslomp kost je meer dan twee jaar zweet en tranen. Een ontzettend geregel met advocaat in NL, advocaat in buitenland, tolken, overheden, etc. Ik vraag me af of je doorhebt dat een huisje/ grond in Griekenland zeer weinig waard is in vergelijking met NL. Eerst alle belastingen en notaris/advocaten kosten eraf en daarna delen door 7, lijkt me niet echt het vooruitkijken waard (er vanuitgaande dat de dood van je tante je verder weinig doet).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven