Geld & Recht alle pijlers

Ervaring advocaat ontslaggeschil?

06-07-2024 17:42 26 berichten
Hi,

Ik heb een aantal maanden gewerkt voor een rechtsbijstandverzekering. Daar waren al wat problemen, maar toen mijn leidinggevende een ongepaste opmerking gaf en ik daar kritiek op uitte ben ik op staande voet ontslagen. Dat is een paar weken terug in juni gebeurd.

Ik heb toen direct het UWV gevraagd om een WW-uitkering. Zij hebben na onderzoek geconcludeerd dat mijn ontslag niet mijn schuld is. Alleen het vervelende is dat ik wel pas vanaf donderdag 1 augustus 2024 een WW-uitkering krijg. Het UWV is van mening dat mijn werkgever zelf (op de verkeerde manier) mijn arbeidsovereenkomst heeft beëindigd. Dus moet mijn werkgever de maand juli 2024 uitbetalen als opzegtermijn. En kan ik pas per augustus een WW-uitkering krijgen.

Mijn salaris is per mijn ontslagdatum in juni beëindigd. Ik heb al meermaals contact gehad met mijn nu oud-werkgever, die blijft volhouden dat ik niet zo'n grote mond had moeten hebben, het ontslag aan mijzelf te danken heb en dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is.

Ik heb zelf, via mijn moeder, een rechtsbijstandsverzekering (gelukkig niet bij de locatie waar ik zelf voor werkte), alleen kan ik die rechtsbijstandverzekering niet vragen om hulp om mijn loon voor een deel van juni, de hele maand juli plus vakantiegeld, transitievergoeding en het overige te krijgen. Want ik heb/wij hebben een waarschuwingsbrief gehad dat de meldingen de komende 2 jaar extra in de gaten worden gehouden en mogelijk de premie wordt verhoogd of de verzekering wordt geroyeerd. Ik woon samen met mijn moeder en kleine zusje, en helaas waren er de afgelopen jaren wat probleempjes waar wij de rechtsbijstand voor hebben ingeschakeld. Als ik dit geschil met mijn werkgever ga melden, heb ik kans dat de verzekering van mijn moeder wordt opgezegd en dat zij problemen krijgt als ze ooit weer ergens een verzekering wil aangaan.

Ik heb ook al gekeken naar hoeveel een advocaat me gaat kosten. Maar misschien is het net zoveel als ik nu nog moet krijgen aan salaris:
- ongeveer 1,5 maand bruto salaris van nog geen 3.000 euro per maand (ik laat het exacte bedrag bewust in het midden, voordat mijn oud-werkgever "smaad, laster!" gaat roepen)
- transitievergoeding over ongeveer 1,5 maand
- vakantiegeld over 1,5 maand
- eindejaarsuitkering/13de maand over 1,5 maand

Ik heb ook al gekeken naar de billijke vergoeding. Maar aangezien mijn arbeidsovereenkomst toch al na de zomer zou aflopen, ik misschien al snel een nieuwe baan heb en de reden van ontslag niet ernstig genoeg is wil ik daar verder geen aandacht aan besteden.

Mijn oud-werkgever heb ik ook gevraagd om in plaats van het gehele achterstallige bedrag dan maar 70% of zelfs maar de helft te betalen. Ze blijven volhouden dat ze me niks hoeven te betalen. En ik zit nu met dat ik 1,5 maand, geheel onterecht, geen inkomen heb waar ik niks aan kan doen.

Bij deze dus de vraag naar of iemand ervaring heeft met het zelf betalen van een advocaat voor een ontslaggeschil en of dat überhaupt wel loont?
Alle reacties Link kopieren
Is die 3000 bruto of netto?
Je kunt een advocaat of arbeidsrechtjurist aanschrijven, de casus voorleggen en een prijsopgaaf vragen. Exacte kosten hangen af van het verloop en hoe ver jij wil gaan. Je kunt bij een prijsopgaaf een betere inschatting maken of dit de moeite is of niet.

Het is mogelijk dat je ex-werkgever na 1 brief al over de brug komt met een (deel)betaling of een schikking.

Het is ook mogelijk dat ex-werkgever het uit principe aan laat komen op een zaak bij de kantonrechter. Dan wordt het een dure grap, die jij zelf moet voorfinancieren, totdat jouw ex-werkgever veroordeeld wordt tot betalen van jouw salaris + juridische kosten, en hij dit ook daadwerkelijk doet. En die garantie heb je niet.

Indien het gaat om 3k netto + extras zou ik wellicht proberen om er een advocatenbrief tegenaan te gooien en eens kijken wat dat doet. Het uwv oordeel pleit hierbij in jouw voordeel, dat kan die advocaat meenemen. Ik zou niet verder procederen, tenzij je dit makkelijk kunt betalen en je advocaat ervan overtuigd is dat je dit klip en klaar gaat winnen.

Transitievergoeding en billijke extra vergoedingen lijken me overigens onwaarschijnlijk gelet op het feit dat je er maar een paar maanden gewerkt hebt met een contract voor bepaalde tijd. Ik zou me niet rijk rekenen.
Het eerste dat een advocaat in dergelijke kwesties doet is advocaatkosten eisen bij de andere partij. Dat wordt meestal wel toegekend, en dat komt dan bij de vergoedingen. Want anders is het niet eerlijk, jij moet je ook kunnen verdedigen. Dat valt onder de noemer “goed werkgeverschap”. Niet dat elke werkgever goed wil zijn, natuurlijk.

Bel nou een advocaat, de meter begint heus niet meteen te lopen.
Ik zou idd ook een advocaat benaderen, je kunt toch 1 gesprek aanvragen voor advies?
Alle reacties Link kopieren
Dit klinkt verre van als een geldige reden voor ontslag op staande voet - daar zijn hele strenge eisen aan verbonden, omdat je de weg via de rechter als werkgever zo ontwijkt en omdat het nogal heftige gevolgen heeft voor de (ex-)werknemer (per direct geen loon meer, vaak geen ww).

Zéker een advocaat bellen dus. (Er moet binnen twee maanden een verzoekschrift bij de kantonrechter liggen om het aan te vechten.)
LichtEnDonker schreef:
06-07-2024 20:30
Dit klinkt verre van als een geldige reden voor ontslag op staande voet - daar zijn hele strenge eisen aan verbonden, omdat je de weg via de rechter als werkgever zo ontwijkt en omdat het nogal heftige gevolgen heeft voor de (ex-)werknemer (per direct geen loon meer, vaak geen ww).

Zéker een advocaat bellen dus. (Er moet binnen twee maanden een verzoekschrift bij de kantonrechter liggen om het aan te vechten.)
Ik snap je reactie, maar ik ga zeker niet het ontslag bij de rechter ongedaan laten maken want 1. ik wil niet meer op die locatie werken en 2. als ik gelijk zou krijgen zou ik er toch nog maar korte tijd werken omdat mijn jaarcontract binnenkort zou zijn afgelopen.

Daarnaast heb ik dus wel een WW-uitkering gekregen maar door het onjuiste ontslag dus pas per 1 augustus a.s.
De kwestie lijkt nu niet het ontslag, maar de resterende betaling. Echt, bel gewoon een advocaat.
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt niet als geldige reden voor ontslag, ze hadden je beter vrij kunnen stellen van werk.

Ik vrees dat het toch een rechtsgang wordt als je doorbetaald wilt worden.

Bel een arbeidsrechtadvocaat en luister goed naar dat advies.
Alle reacties Link kopieren
Loena1998 schreef:
06-07-2024 21:37
Ik snap je reactie, maar ik ga zeker niet het ontslag bij de rechter ongedaan laten maken want 1. ik wil niet meer op die locatie werken en 2. als ik gelijk zou krijgen zou ik er toch nog maar korte tijd werken omdat mijn jaarcontract binnenkort zou zijn afgelopen.

Daarnaast heb ik dus wel een WW-uitkering gekregen maar door het onjuiste ontslag dus pas per 1 augustus a.s.
Het gaat er niet om dat je daar weer aan het werk zou moeten, maar om dat jouw (voormalig) werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft tot einde contract, of tot en met uitzitten opzegtermijn als er al een tussentijds opzegbeding zou zijn (zo niet, dan hoe dan ook tot einde contract).
Plus dat je recht hebt op een transitievergoeding en eventueel extra vergoeding als het ontslag onterecht is.
Zo’n ontslag op staande voet wordt maar al te vaak misbruikt om de rechtsgang te vermijden - lees de rechten van een werknemer door een put te spoelen. Als er echt een dringende reden was om jou te ontslaan, omdat je niet meer op de werkvloer te handhaven was bijvoorbeeld, tsja, dan is dat zo - dan heb je het kennelijk echt heel bont gemaakt en zal het verder gegaan zijn dan alleen kritiek uiten. Maar als je bent buitengewipt omdat dat lekker makkelijk is en de meeste mensen dat over hun kant laten gaan (en dat is hoe ik het lees), dan is dat misbruik van de ontslaggrond door werkgever, en sta jij dus gewoon in je recht om dat aan te vechten.
Echt, bel een advocaat, tenzij je hier niet het hele verhaal vertelt en echt vreselijk tekeer bent gegaan, waardoor mensen niet meer met je in één ruimte durven te zijn ofzo (om maar wat te noemen). Kritiek geven mág, zelfs op een boude manier. Ontslaan niet, niet zonder tussenkomst van een rechter of het UWV, tenzij je het als werknemer dus erg bont maakt (en dan gaat het echt over érg bont! Diefstal, geweld, dat soort dingen).
Alle reacties Link kopieren
Vriend had een akkefietje met betalingen bij einde dienstverband. In zijn geval werd tijdelijk contract niet verlengd, dat mag natuurlijk. Werkgever meldde dat te laat (en het ging niet heel netjes) en ze wilden ook geen transitievergoeding betalen (dat is gewoon de wet). Arbeidsrecht advocaat benaderd en die heeft een brief aan werkgever gestuurd, waarna transitievergoeding alsnog betaald is.
Eigenlijk zou werkgever ook nog vergoeding moeten betalen voor te laat melding niet verlengen contract. Daar zou dan rechtszaak voor nodig zijn. Advocaat raadde dat af, ging om klein bedrag, daar hebben we inderdaad vanaf gezien.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens vaag verhaal dat je je eigen rechtsbijstandsverzekering niet wil inschakelen. Wat heb je aan een verzekering die je niet kunt/wil gebruiken?

Als je lid bent van een vakbond, zit daar vaak ook rechtsbijstand bij. Dat is dus een optie voor eventuele toekomstige situaties.
Alle reacties Link kopieren
LichtEnDonker schreef:
07-07-2024 01:44
Als er echt een dringende reden was om jou te ontslaan, omdat je niet meer op de werkvloer te handhaven was bijvoorbeeld, tsja, dan is dat zo - dan heb je het kennelijk echt heel bont gemaakt en zal het verder gegaan zijn dan alleen kritiek uiten. Maar als je bent buitengewipt omdat dat lekker makkelijk is en de meeste mensen dat over hun kant laten gaan (en dat is hoe ik het lees), dan is dat misbruik van de ontslaggrond door werkgever, en sta jij dus gewoon in je recht om dat aan te vechten.


Met de latere toevoeging van TO over het tijdelijke contract dat toch al bijna afliep vraag ik me eigenlijk wel af wat er nou is gebeurd. Als iemand toch over twee maanden vertrekt ga je het gedoe van ontslag op staande voet toch niet aan? Dan is het juist makkelijker om die tijd gewoon uit te dienen, evt met vooral aandringen op thuiswerken of zo.
Maar mijn beeld kan ook gekleurd zijn door het feit dat de eigen rechtsbijstandsverzekering vindt dat ze te vaak zijn ingeschakeld het laatste jaar. Hoeveel akkefietjes heb je als gezin normaalgesproken?
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren
Mugske schreef:
07-07-2024 09:24
Trouwens vaag verhaal dat je je eigen rechtsbijstandsverzekering niet wil inschakelen. Wat heb je aan een verzekering die je niet kunt/wil gebruiken?

Als je lid bent van een vakbond, zit daar vaak ook rechtsbijstand bij. Dat is dus een optie voor eventuele toekomstige situaties.
Dat laatste wilde ik ook net zeggen. Bij ieder topic over een arbeidsconflict denk ik weer: als mensen nou eens gewoon lid zouden worden van een vakbond, dan hebben ze (juridische) hulp en advies in zulke situaties. Ik heb er veel plezier van gehad, van mijn vakbond.
Mugske schreef:
07-07-2024 09:24
Trouwens vaag verhaal dat je je eigen rechtsbijstandsverzekering niet wil inschakelen. Wat heb je aan een verzekering die je niet kunt/wil gebruiken?

Als je lid bent van een vakbond, zit daar vaak ook rechtsbijstand bij. Dat is dus een optie voor eventuele toekomstige situaties.
De waarschuwingsbrief kwam misschien omdat er op ons adres vorig jaar twee "behandelzaken" waren. Tenminste, op mijn werk hoorden we vanaf maart dit jaar van klanten heel vaak dat zij een waarschuwingsbrief hadden gekregen, en ging het verhaal rond dat het Kifid recent had geoordeeld dat de rechtsbijstandverzekering pas mag worden opgezegd na een waarschuwingsbrief. Misschien is dit de Kifid-uitspraak: https://www.kifid.nl/wp-content/uploads ... indend.pdf Als ik 3.7 lees lijkt het er wel op dat in mijn/ons huishouden de rechtsbijstand dan juist niet na één waarschuwingsbrief kan worden opgezegd, dus ik ga morgen maar even contact opnemen met de verzekering of ik dan toch een melding kan doen op de rechtsbijstand zonder nadelige consequenties...
Marianneke schreef:
07-07-2024 10:09
Met de latere toevoeging van TO over het tijdelijke contract dat toch al bijna afliep vraag ik me eigenlijk wel af wat er nou is gebeurd. Als iemand toch over twee maanden vertrekt ga je het gedoe van ontslag op staande voet toch niet aan? Dan is het juist makkelijker om die tijd gewoon uit te dienen, evt met vooral aandringen op thuiswerken of zo.
Maar mijn beeld kan ook gekleurd zijn door het feit dat de eigen rechtsbijstandsverzekering vindt dat ze te vaak zijn ingeschakeld het laatste jaar. Hoeveel akkefietjes heb je als gezin normaalgesproken?
Het UWV heeft onderzoek gedaan en al beoordeeld dat mijn reden van ontslag echt niet mag.
En ging het over dat ik tegen een (ongepaste) opmerking van mijn leidinggevende in ben gegaan, zoals al eerder in dit topic is genoemd.
Loena1998 schreef:
07-07-2024 13:12
Het UWV heeft onderzoek gedaan en al beoordeeld dat mijn reden van ontslag echt niet mag.
En ging het over dat ik tegen een (ongepaste) opmerking van mijn leidinggevende in ben gegaan, zoals al eerder in dit topic is genoemd.
Ga vandaag googelen op arbeidsrechtadvocaten in je regio en bel er morgenochtend meteen een paar.
Rondstruiner1 schreef:
07-07-2024 10:12
Dat laatste wilde ik ook net zeggen. Bij ieder topic over een arbeidsconflict denk ik weer: als mensen nou eens gewoon lid zouden worden van een vakbond, dan hebben ze (juridische) hulp en advies in zulke situaties. Ik heb er veel plezier van gehad, van mijn vakbond.
Ik heb dat ooit weleens uitgezocht, geen idee bij welke vakbond ik zou moeten gaan. Hoe heb je dat aangepakt?
Alle reacties Link kopieren
september schreef:
07-07-2024 13:40
Ik heb dat ooit weleens uitgezocht, geen idee bij welke vakbond ik zou moeten gaan. Hoe heb je dat aangepakt?
Er zijn vakbonden specifiek voor bepaalde sectoren.
Daarnaast zijn er de grotere vakbonden (zoals fnv en cnv) die in groot aantal sectoren actief zijn. Hier heb ik zelf voor gekozen. Ben lid van cnv (die was goedkoper dan fnv). Nog nooit van rechtsbijstand gebruik gemaakt trouwens. Via mijn werkgever krijg ik ook nog deel lidmaatschap terug.
Alle reacties Link kopieren
september schreef:
07-07-2024 13:40
Ik heb dat ooit weleens uitgezocht, geen idee bij welke vakbond ik zou moeten gaan. Hoe heb je dat aangepakt?
Ik ben lid geworden van fnv, omdat ik niet bij een christelijke vakbond (cnv) wilde. En een vakbond die specifiek voor een bepaalde sector is wil ik niet, omdat ik al een paar keer een switch heb gemaakt in mijn loopbaan, en ik altijd gewoon lid kon blijven van de fnv.
Alle reacties Link kopieren
Mugske schreef:
07-07-2024 13:59
Er zijn vakbonden specifiek voor bepaalde sectoren.
Daarnaast zijn er de grotere vakbonden (zoals fnv en cnv) die in groot aantal sectoren actief zijn. Hier heb ik zelf voor gekozen. Ben lid van cnv (die was goedkoper dan fnv). Nog nooit van rechtsbijstand gebruik gemaakt trouwens. Via mijn werkgever krijg ik ook nog deel lidmaatschap terug.
Ik krijg inderdaad ook een deel terug.

Kun je in de cao terugvinden, als dat zo is.
Mugske schreef:
07-07-2024 13:59
Er zijn vakbonden specifiek voor bepaalde sectoren.
Daarnaast zijn er de grotere vakbonden (zoals fnv en cnv) die in groot aantal sectoren actief zijn. Hier heb ik zelf voor gekozen. Ben lid van cnv (die was goedkoper dan fnv). Nog nooit van rechtsbijstand gebruik gemaakt trouwens. Via mijn werkgever krijg ik ook nog deel lidmaatschap terug.
Ja, ik zit bijvoorbeeld al niet echt speciaal in een sector, en ik heb ook geen cao ofzo, ik heb nog bij geen enkele werkgever ooit een cao gehad. Ik zal er weer eens naar kijken (ooit, maar dat is zeker 20 jaar geleden) kwam ik er niet uit.

Wel heb ik ooit een arbeidsgeschil gehad, maar daarvoor heb ik toen gewoon een advocaat ingezet. Dat heeft zich ruim uitbetaald. Ben er toen ook veel beter uitgekomen dan anderen in dezelfde situatie die het met de juristen van de rechtsbijstand moesten doen. Moet wel zeggen dat ik veel (arbeidsrecht)advocaten in mijn omgeving heb, dus dat is voor mij niet erg ingewikkeld. Als ze het zelf niet kunnen, kennen ze wel iemand die het wel kan.
Alle reacties Link kopieren
september schreef:
07-07-2024 14:37
Ja, ik zit bijvoorbeeld al niet echt speciaal in een sector, en ik heb ook geen cao ofzo, ik heb nog bij geen enkele werkgever ooit een cao gehad. Ik zal er weer eens naar kijken (ooit, maar dat is zeker 20 jaar geleden) kwam ik er niet uit.

Wel heb ik ooit een arbeidsgeschil gehad, maar daarvoor heb ik toen gewoon een advocaat ingezet. Dat heeft zich ruim uitbetaald. Moet wel zeggen dat ik veel (arbeids)advocaten in mijn omgeving heb, dus dat is voor mij niet erg ingewikkeld. Als ze het zelf niet kunnen, kennen ze wel iemand die het wel kan.
Dan kun je gewoon bij FNV of CNV terecht. Net welke je het meest aanspreekt. Of de goedkoopste inderdaad ;-D
Het topic mag bij deze dicht. Ik ben de afgelopen dagen bij vele advocatenkantoren en juridische bureau’s geweest. Allemaal hebben ze capaciteitsgebrek of geven ze aan dat mijn situatie niet door “gewoon” een jurist kan worden behandeld en naar een advocaat moet. Terwijl geen enkele advocaat tijd lijkt te hebben.

Ik denk nog steeds na over een melding op de rechtsbijstand. Echter, ik heb er de afgelopen maanden zelf gewerkt en ik weet daardoor ook dat ik een afkoop van ongeveer 1.000 euro aangeboden zal krijgen gelet op wat ik NETTO moet krijgen. Dat doen ze omdat de rechtsbijstand juist weer letterlijk elke zaak aanneemt en overbelast is.

Ik ga maar genoegen nemen met of zelf een dagvaarding sturen en kijken of ik ineens alsnog achterstallig salaris gestort krijg, of een zaak op de rechtsbijstand en de afkoop accepteren.
Loena1998 schreef:
18-07-2024 13:45
Het topic mag bij deze dicht. Ik ben de afgelopen dagen bij vele advocatenkantoren en juridische bureau’s geweest. Allemaal hebben ze capaciteitsgebrek of geven ze aan dat mijn situatie niet door “gewoon” een jurist kan worden behandeld en naar een advocaat moet. Terwijl geen enkele advocaat tijd lijkt te hebben.

Ik denk nog steeds na over een melding op de rechtsbijstand. Echter, ik heb er de afgelopen maanden zelf gewerkt en ik weet daardoor ook dat ik een afkoop van ongeveer 1.000 euro aangeboden zal krijgen gelet op wat ik NETTO moet krijgen. Dat doen ze omdat de rechtsbijstand juist weer letterlijk elke zaak aanneemt en overbelast is.

Ik ga maar genoegen nemen met of zelf een dagvaarding sturen en kijken of ik ineens alsnog achterstallig salaris gestort krijg, of een zaak op de rechtsbijstand en de afkoop accepteren.
Is het geen optie om te wachten tot een advocaat wat meer tijd heeft?
Of is het een dringende issue voor jou?

Op hoeveel salaris heb je nog recht omdat je aangeeft dat je denkt dat de rechtsbijstand een afkoop zal aanbieden?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook al gekeken naar hoeveel een advocaat me gaat kosten. Maar misschien is het net zoveel als ik nu nog moet krijgen aan salaris:
- ongeveer 1,5 maand bruto salaris van nog geen 3.000 euro per maand (ik laat het exacte bedrag bewust in het midden, voordat mijn oud-werkgever "smaad, laster!" gaat roepen)
- transitievergoeding over ongeveer 1,5 maand
- vakantiegeld over 1,5 maand
- eindejaarsuitkering/13de maand over 1,5 maand

Als ik het zo begrijp dan heb je dus wel een transitievergoeding gehad? Ik weet dat je daar in bepaalde gevallen van ontslag op staande voet recht op hebt, maar daarom klinkt het ook alsof die wg niet zomaar in het wilde weg iets heeft gedaan.
De bedragen buiten je bruto maandsalaris zullen om tientjeswerk gaan?

Nog een opmerking over die afkoop die je bij de RB verwacht te krijgen: overleg dit wel heel goed met je moeder die de verzekeringsnemer is want mogelijk gaat zij er zelf meer premie door betalen of kan zij zelf een volgende casus niet meer inbrengen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven