Geld & Recht alle pijlers

Huis kopen met ouders??

18-05-2010 22:53 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een ingewikkelde vraag. Ik ga dit binnenkort ook voorleggen aan een paar experts, maar ik weet uit ervaring dat er hier een aantal mensen rondlopen die er ook heel erg veel verstand van hebben. Ik ben me nu nog een beetje aan het oriënteren zodat we met een concreet plan naar adviseurs / bank / makelaar kunnen stappen. Het is een lang verhaal maar hopelijk is toch iemand bereid om het te lezen.



Ik ben 20, student, chronisch ziek, Wajonger (nu nog 50% afgekeurd maar ik vermoed dat ik binnenkort zwaarder afgekeurd ga worden, mogelijk zelfs volledig). Ik studeer nu aan de uni. Als mijn gezondheid verder verslechtert op de manier zoals het nu gaat kan het zo zijn dat ik binnenkort te ziek word voor studie / reïntegratie / werk. Ik heb hier eerder topics op deze pijler over geopend.



Een ander probleem voor mijn studie en gezondheid is de lange reisafstand van unistad naar mijn dorp (in totaal 3 uur per dag). Ik kan die reis momenteel maar 1 x per week maken Daarom wil ik graag naar unistad verhuizen. Ik heb urgentie aangevraagd maar niet gekregen, op kamers wonen is voor mij niet mogelijk door mijn ziekte.



Mijn ouders hebben nu voorgesteld om samen met mij een klein appartementje te kopen en dat voor mij aan te passen. Ik weet niet hoe lang ik nog studeer aan de uni, maar mijn toekomst ligt sowieso in unistad; het is dichter bij mijn ziekenhuizen, alle voorzieningen zijn dichtbij etc. Als mijn gezondheid het toelaat zie ik mezelf over 10 jaar als zelfstandig ontwerpster waarbij ik zelf mijn tijd indeel - het is een heel specifiek iets, er zijn er maar weinig van in Nederland, daarom noem ik het liever niet hier.



Mijn ouders willen om dit appartement te betalen de hypotheek op hun huis dat bijna afbetaald is verhogen. De bank heeft al eerder aangegeven dat ze er in principe geen probleem mee hebben wanneer ze hun hypotheek verhogen om een tweede woning te kopen (van een mogelijke tweede woning is al eerder ter sprake geweest). Mijn ouders willen natuurlijk geen extra kosten maken, het moet dus rendabel zijn. Ik zal ze ook een realistische huur gaan betalen.



Bijna alle goedkope woningen in unistad zijn voormalige woningbouw en hebben een zelfbewoningsplicht dat vastgelegd is in een kettingebeding. Om dat te omzeilen zou ik dan 10% eigenaar worden. Mijn ouders hebben voor mij een studiepotje gespaard waar ik nooit aan heb gezeten en ik heb vóór ik ziek werd wat geld gespaard. Samen is dat iets meer dan 10% van de koopsom, dus ik houd nog wat spaargeld over.



Tot zover de situatie, nu de vragen:

* Kun je überhaupt tegelijkertijd eigenaar en huurder zijn van een woning?

Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag, alles valt of staat hiermee.

* Wanneer er aanpassingen worden gedaan vanwege mijn lichamelijke problematiek (aanpassingen zorgen niet voor waardevermeerdering van het huis) is dat aftrekbaar van de belasting. Zijn hier nog andere voorwaarden aan verbonden? Of kunnen we gewoon alles wat ik nodig vind aanpassen en vervolgens allemaal aftrekken?

* Hoe zit dat met aansprakelijkheid als er 2 eigenaren zijn? Bijv. met verzekeringen.

* Als deze constructie niet mogelijk is ... weet iemand dan andere mogelijke manieren?



Alvast heel erg bedankt voor het lezen, hopelijk hebben jullie tips voor mij!
Alle reacties Link kopieren
Je ouders en jij kunnen bij de overdracht notarieel laten vastleggen in de eigendomsakte dat jij voor 10% eigenaar bent van de woning.



Voor je ouders is deze woning niet het hoofdverblijf en jij bent geen fiscaal partner met je ouders, dus volgens mij is het zo dat jij maar maximaal 10% van de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Ben alleen geen fiscalist, zeker weten doe ik het niet. Vraag het na bij een fiscalist en/of de belastingdienst.



De woning moet verzekerd zijn dmv een opstalverzekering, dat is het belangrijkst. Er staat nergens in verzekeringsvoorwaarden dat het per se de eigenaar moet zijn die de verzekering afsluit en betaalt. En wat bedoel je met aansprakelijkheid? Voor wat? Wat betreft de gem. belastingen, die zullen je ouders eveneens mee moeten betalen.



Waarom zou je eigenaar zijn en huur betalen? Ik snap die constructie niet zo goed. Ga je dan een officieel huurcontract afsluiten bij je ouders ivm huursubsidie? In dat geval, nee, onmogelijk. En in het geval je mee gaat betalen aan de hypotheek, dat is natuurlijk wel mogelijk.



Je zou ook kunnen denken aan garantstelling van je ouders. Dan koop jij in principe het huis en sluit jij de hypotheek af, en stellen je ouders zich garant voor het deel van de hyp dat jij niet kunt dragen op dit moment (in jou geval dus een aanzienlijk deel).
Alle reacties Link kopieren
quote:dropje schreef op 18 mei 2010 @ 23:04:

Je ouders en jij kunnen bij de overdracht notarieel laten vastleggen in de eigendomsakte dat jij voor 10% eigenaar bent van de woning.



Voor je ouders is deze woning niet het hoofdverblijf en jij bent geen fiscaal partner met je ouders, dus volgens mij is het zo dat jij maar maximaal 10% van de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Ben alleen geen fiscalist, zeker weten doe ik het niet. Vraag het na bij een fiscalist en/of de belastingdienst. Mijn gedeelte zou dan meteen betaald worden, ik heb dan geen hypotheek. Maar ik ga ook nog langs bij een fiscalist. Mijn ouders mogen denk ik hun hypotheekrente niet aftrekken omdat het hun tweede woning is?



De woning moet verzekerd zijn dmv een opstalverzekering, dat is het belangrijkst. Er staat nergens in verzekeringsvoorwaarden dat het per se de eigenaar moet zijn die de verzekering afsluit en betaalt. En wat bedoel je met aansprakelijkheid? Voor wat? Wat betreft de gem. belastingen, die zullen je ouders eveneens mee moeten betalen. Dat soort dingen bedoel ik inderdaad. Moeten we onderling regelen en controleren dat we ons beiden aan alle verplichtingen houden, zoals het betalen van verzekeringen, gemeentelijke belastingen etc, vereniging van eigenaren, onderhoud woning? Hebben instanties wel een boodschap aan onderlinge afspraken?



Waarom zou je eigenaar zijn en huur betalen? Ik snap die constructie niet zo goed. Ga je dan een officieel huurcontract afsluiten bij je ouders ivm huursubsidie? In dat geval, nee, onmogelijk. En in het geval je mee gaat betalen aan de hypotheek, dat is natuurlijk wel mogelijk. Ja, we willen wel alles officieel regelen, niet alleen vanwege huurtoeslag maar ook omdat we alles duidelijk op papier willen hebben. De situatie is op die manier dan ook veel meer zeker. We hebben nog niet nagedacht over het scenario dat ik zou meebetalen aan de hypotheek, als ik het vlug uitreken kan ik best 1/3 van de hypotheek dragen en ook wel 1/2. Ik twijfel wel over die hypotheek: stel dat er iets gebeurt (mijn ouders raken hun baan kwijt, gaan failliet, een van de twee komt te overlijden) dan kan men bij mij aan komen kloppen voor het volledige bedrag. In het ergste geval zou ik met een grote schuld kunnen eindigen.



Je zou ook kunnen denken aan garantstelling van je ouders. Dan koop jij in principe het huis en sluit jij de hypotheek af, en stellen je ouders zich garant voor het deel van de hyp dat jij niet kunt dragen op dit moment (in jou geval dus een aanzienlijk deel). Ik vraag me af of ik überhaupt een hypotheek zou krijgen met een minimaal inkomen en een onvoorspelbare chronische ziekte. Ik kan ook de volledige hypotheek niet betalen, zelfs niet als het een aflossingsvrije hypotheek zou zijn.
Alle reacties Link kopieren
Jij wordt geen mededebiteur, dan is er in dit scenario geen belastingaftrek mogelijk omdat het voor je ouders inderdaad een 2e woning is.



Jullie zijn dan wel gezamenlijk eigenaar, dus jullie zullen ook gezamenlijk de verplichtingen moeten betalen. Het is aan jullie zelf om onderling andere afspraken te maken, maar je ouders zullen er in eerste instantie wel op worden aangesproken. Wat betreft de vertegenwoordiging bij de VvE, het lijkt me dat je ouders jouw kunnen machtigen om ook in hun naam op te kunnen treden.



Als jij voor een deel eigenaar wordt, kun je die huurtoeslag wel vergeten. Je betaalt gewoon geen huur voor een woning die je eigendom is. Je huurt geen huis van jezelf, dat kan niet.



Wat betreft de woning vs de hypotheek: of je nu wel of geen mededebiteur wordt, de woning zal moeten worden verkocht als je ouders de maandlast van de hyp niet meer kunnen betalen. Stel, jij bent mede-eigenaar maar geen mededebiteur, je ouders overlijden, of een van hen, of ze gaan failliet, whatever, en de hypotheek kan niet meer betaald worden. Dan zal de woning moeten worden verkocht, want de bank financierde die woning. Die hebben er geen boodschap aan dat jij ook mede-eigenaar bent. Als het goed is wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op hun beider levens om iig (een deel van) de hypotheek af te lossen als ze overlijden. Als jij mededebiteur wordt, mag je in ieder geval nog wat rente aftrekken.
Alle reacties Link kopieren
Nog een aanvulling: als (aanstaande) mede-eigenaar zullen je ouders aan de hypotheekverstrekker aan moeten tonen dat jij op de hoogte bent van het feit dat je ouders de woning met een hypothecaire lening bezwaren. Je mag nl. niet zomaar een hyp afsluiten op een woning die ook van een derde partij is/wordt. Dus je zult ergens moeten tekenen voor toestemming. Daarmee weet de geldverstrekker ook meteen dat jij op de hoogte bent van de hypotheek en teken je op die manier ook voor de voorwaarden van de geldlening, die tevens betrekking hebben op het niet meer kunnen nakomen van de verplichtingen.
Alle reacties Link kopieren
IOff topic maar toch.



Is er echt niks te regelen qua urgentie.Ik ben zelf chronisch ziek en heb uiteindelijk via specialist en huisarts een woning gekregen.



Ik heb destijds zelf veel rondgebeld en werd overal afgewezen omdat urgentie immers niet bestaal.Tot de specialist en huisarts ingrepen, toen had ik binnen een week woning.
Ik heb 'n bungalow in 'n bungalowpark en in de tijd dat ik dat kocht kon je daar nog geen hypotheek op nemen, want recreatiebestemming. Mijn ouders hebben daarom hypotheek op hun huis genomen en 't huis gekocht en ik betaal hen elke maand aflossing. We hebben daar geen contract voor. Ik ben enig kind, dus kan er geen problemen mee krijgen wat siblings betreft. Als je nog broers/zussen hebt, moet je je uiteraard goed indekken, want als je ouders sterven zouden zij recht hebben op 'n deel van jouw huis.
Alle reacties Link kopieren
Bedenk wel goed dat voor je ouders de hypotheekrente niet aftrekbaar is van hun tweede huis, dus zullen ze waarschijnlijk in box 3 komen en die word hoger belast.
Alle reacties Link kopieren
Een andere optie is dat jij geld leent van de ouders tegen een marktconforme rente en dat gewoon aan hun betaald. (Ze kunnen het altijd contact teruggeven). Dan kun jij het huis gewoon kopen en ben jij de enige eigenaar.
Alle reacties Link kopieren
quote:dropje schreef op 19 mei 2010 @ 00:17:

Nog een aanvulling: als (aanstaande) mede-eigenaar zullen je ouders aan de hypotheekverstrekker aan moeten tonen dat jij op de hoogte bent van het feit dat je ouders de woning met een hypothecaire lening bezwaren. Je mag nl. niet zomaar een hyp afsluiten op een woning die ook van een derde partij is/wordt. Dus je zult ergens moeten tekenen voor toestemming. Daarmee weet de geldverstrekker ook meteen dat jij op de hoogte bent van de hypotheek en teken je op die manier ook voor de voorwaarden van de geldlening, die tevens betrekking hebben op het niet meer kunnen nakomen van de verplichtingen.

de ouders nemen een hypotheek op hun huidige woning, niet op het appartementje voor dochterlief, en hoeft dochterlief niet mee te tekenen en hoeven ze geen toestemming te vragen aan de bank.

De rente hierover kunnen ze niet aftrekken omdat het niet voor woningverbetering van hun hoofdverblijf wordt gebruikt.



Wat de huurtoeslag betreft, daar ga je niet voor in aanmerking komen denk ik. Als jij zelf eigenaar bent, voor welk aandeel dan ook, kan je niet van jezelf huren en dan ook nog eens huurtoeslag vragen. Lijkt mij geheel onlogisch, maar er zijn wel meer dingen in Nederland heel krom geregeld. dus wie weet zit ik ernaast.
Alle reacties Link kopieren
Waarom kopen jouw ouders niet het gehele appartement zelf, en ga jij gewoon van ze huren? Zij zijn dan geheel eigenaar, jij bent huurster, en dan kun je ook nog in aanmerking komen voor huursubsidie. Mijn buurvrouw heeft dit zo geregeld met haar ouders.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben eerder overwogen om een tweede woning te kopen, dus ze weten wel wat voor gevolgen dat belastingtechnisch heeft.



Huurtoeslag zou wel fijn zijn, maar er zijn ook andere redenen dat we alles officieel willen vastleggen: we willen de rechten en plichten van mij en hen heel goed op schrift hebben zodat er geen onenigheid over kan ontstaan. Juist omdat het familie is willen we alles heel goed beschrijven. Ik ben geen enig kind, maar ouders zijn nog jong. Mochten ze komen te overlijden dan zou ik met mijn erfdeel de anderen weer uit kunnen kopen.



We hebben het eigenlijk altijd over huur gehad, en pas sinds kort over koop vanwege die zelfbewoningsplicht. Waarom? Tja, we hebben gewoon nooit aan iets anders gedacht. Maar dat is misschien zelfs wel een beter idee, dan kan ik ook een beetje vermogen opbouwen.



Elninjoo, heb je dan wel de garantie dat je daar kunt blijven wonen? We hebben namelijk ook wel vluchtig naar een bungalow met recreatiebestemming gekeken, maar we durfden dat toch niet echt aan (maar we hebben ons er niet echt in verdiept). De prijzen liggen wel een stuk lager en je zit ook op een mooiere plek.
Alle reacties Link kopieren
quote:moloko142 schreef op 19 mei 2010 @ 09:06:

Waarom kopen jouw ouders niet het gehele appartement zelf, en ga jij gewoon van ze huren? Zij zijn dan geheel eigenaar, jij bent huurster, en dan kun je ook nog in aanmerking komen voor huursubsidie. Mijn buurvrouw heeft dit zo geregeld met haar ouders.Op bijna alle goedkope appartementen in deze stad rust een zelfbewoningsplicht met een kettingbeding (het is bijna allemaal namelijk ooit van de woningbouw geweest). Dat betekent dat alleen de eigenaar er mag wonen. Anders zou dit inderdaad de simpelste optie zijn.
Alle reacties Link kopieren
Kun je niet een hypotheek afsluiten bij je ouders? Zo heb ik het ook gedaan. Ik betaal periodiek rente aan mijn ouders, waarvan ik een deel terugkrijg van de belastingdienst via een maandelijks voorschot. Een ander deel krijg ik van mijn ouders terug via de jaarlijkse maximale schenking.



Gewoon een contractje opgesteld (info. ingewonnen bij een administratiekantoor). Doe het al 5 jaar zo, werkt prima.
Alle reacties Link kopieren
quote:Dametje24 schreef op 19 mei 2010 @ 08:45:

Een andere optie is dat jij geld leent van de ouders tegen een marktconforme rente en dat gewoon aan hun betaald. (Ze kunnen het altijd contact teruggeven). Dan kun jij het huis gewoon kopen en ben jij de enige eigenaar.Ik kan de volledige hypotheek niet in mijn eentje betalen helaas. :(
Alle reacties Link kopieren
Heeft een wakkere notaris geen ideeen hoe je dit juridisch dicht kan timmeren ?
Alle reacties Link kopieren
quote:Immaculata schreef op 19 mei 2010 @ 09:51:

[...]





Ik kan de volledige hypotheek niet in mijn eentje betalen helaas. :(Ik normaal gesproken ook niet, maar omdat ik het maandelijkse voorschot van de belastingdienst krijg, red ik het wel. De nadelen van de evt. jaarlijkse schenking van je ouders is dat het in 1x uitgekeerd moet worden en ik kan me zo voorstellen dat het wel zo eerlijk is om evt. broers/zussen mee te laten delen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu een tijdje weg, maar iedereen tot nu toe bedankt voor de reacties!
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het niet mijn plaats om dit te zeggen, maar ik zou eerst naar het relationele deel kijken. Als je een dergelijke verbintenis aan gaat, dan zit je voor jaren aan elkaar 'vast'. Dan moet je wel behoorlijk met elkaar door 1 deur kunnen gaan, wil je niet vroeg of laat ergernissen, irritaties of erger krijgen.



Ik meen me te herinneren van een ander topic dat je hebt aangegeven dat jouw ouders nog wel eens moeite hebben jouw grenzen en 'ding' te respecteren. (als ik het me verkeerd herinner; mea culpa!) Dat zou voor mij persoonlijk een groter punt zijn dan financiële zaken. Dat laatste daar is het 'slechts' een kwestie van uitzoeken welke mogelijkheden er zijn en wat bij jullie past. Maar het relationele, dat is vaak net wat minder makkelijk in een hokje te passen.



Als ik het me wel goed herinner, dan kan samen een huis kopen en/of een huis van ouders huren nogal wat haken en ogen hebben. Je stelt je in bepaalde mate afhankelijk op ten opzichte van diegenen die op bepaalde momenten moeite hebben met hoe jij jouw onafhankelijkheid wilt inkleuren. Wat als er om wat voor reden dan ook onenigheid ontstaat over hoe jij je leven leidt? Is al vervelend genoeg als je 'alleen' ouder en dochter bent, maar welke rol kan dat onverhoopt gaan spelen als je daarnaast ook huurder en verhuurder of mede-eigenaren bent van een huis?



Op dat gebied zou ik dan ook hele duidelijke afspraken maken en er volledig vertrouwen in willen en moeten hebben voordat ik een dergelijke constructie in zou stappen. Ik weet van eerdere topics hoe belangrijk jij eigen woonruimte vindt en daar kan ik zeker inkomen, maar ook dan is het verstandig om dit soort dingen mee te nemen. Juist omdat het zó belangrijk is voor je.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
De optie die zonnetje noemde lijkt mij het meest ideaal, ook fiscaal gezien. Je ouders moeten hoe dan ook geld lenen om dit plan te kunnen laten doorgaan. Voor hen is de rente die ze over die lening betalen hoe dan ook niet aftrekbaar, omdat de lening niet aangegaan is voor het kopen van een eigen woning voor henzelf.

Als jij zelf het huis koopt en het geld daarvoor van hun leent, is de rente voor jou wel aftrekbaar (als je zelf inkomen hebt tenminste, maar dat lijkt wel zo te zijn). Je krijgt dan dus een deel van de rente terug van de belastingdienst. Eventueel kunnen je ouders je elk jaar 5000 euro schenken. Ze kunnen ook een eenmalige belastingvrije schenking doen van max. E 50.000 als je een huis koopt.



Eventuele aanpassingen aan de woning kun je onder voorwaarden inderdaad ook aftrekken. Het moet dan wel om medisch voorgeschreven aanpassingen zijn vanwege je functiebeperking, maar je bent wel enigszins vrij om te kiezen hoe je die aanpassingen uitvoert. De waarde van de woning mag hierdoor niet met meer dan 10% stijgen.
..
Alle reacties Link kopieren
Reizigster; die 5000 euro is ieder jaar een ander bedrag, dus dat is wel even opletten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven