Geld & Recht alle pijlers

Hypotheekrenteaftrekdinges wanneer je uit elkaar gaat..?

12-08-2009 12:22 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi!



Vraagje: 2 jaar geleden heb ik met mijn nu ex-vriend een huis gekocht. Een paar maanden geleden zijn we uit elkaar gegaan en nu ben ik verhuisd (huur). Ik wil me graag bij de gemeente inschrijven op dit nieuwe adres, maar weet niet hoe dat dan zit met de hypotheekrenteaftrek. Krijgen we dan minder belasting terug?



Ik blijf namelijk meebetalen aan de hypotheek tot ons huis verkocht is. Nu sta ik nog op dat adres ingeschreven, maar liever niet meer dus. Ik hoorde van iemand dat je dan nog maar de helft van die belasting terugkrijgt. Dat zou toch een paar 100 euro per maand zijn... En das toch jammer.



Kort geformuleerd: heeft het gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek als ik me op een ander adres inschrijf?



Kan iemand mij uitleggen hoe dit zit?
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij kun je alleen hypotheekrenteaftrek krijgen voor het huis waar je woont. Als je je inschrijft bij een huurwoning, zal dat dus gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek.



"Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek is dat de woning het hoofdverblijf is en dat de hypotheek bestemd is voor aanschaf, verbetering of onderhoud van de woning."
Bij vlagen ben ik geniaal! Helaas is het vandaag windstil.
Wat mizuki zegt klopt, maar in geval van scheiding geldt een uitzondering. Je mag, als je (mede)eigenaar blijft, dan nog maximaal 2 jaar de rente aftrekken.



Als je samenwoont, dan mag je onder het fiscaal partnerschap de aftrekposten verdelen zoals dat het gunstigst uitkomt. Wanneer je uit elkaar bent, dan mag je geen fiscaal partnerschap meer voeren en kun je dus ook de aftrekposten niet meer voordelig verdelen. Dat betekent dat vanaf dat moment ieder slechts zijn eigen deel (meestal 50%) van de belasting af mag trekken.
Alle reacties Link kopieren
Dankjulliewel!

Ik ben vooral blij met jouw antwoord, nummerzoveel!

We hebben een samenlevingsovereenkomst, maar daar zal het ook wel voor opgaan, lijkt me (hoop ik).
Alle reacties Link kopieren
Als je meer dan 6 maanden samen op 1 adres staat ingeschreven, kun je voor dat hele kalenderjaar fiscaal partnerschap voeren. Dus als je je nu op je nieuwe adres uitschrijft, hoeft er tot en met december 2009 niets te veranderen aan jullie hypotheekrenteaftrek.



Maar goed, het is januari voor je het weet, en de woningen gaan nu niet bepaald als warme broodjes. Dus als het jullie inderdaad een paar honderd euri per maand scheelt, zou ik me voorlopig even niet op een ander adres inschrijven (tenzij dat weer andere problemen geeft natuurlijk....).



Maar neem anders even contact op met de belastingdienst (ik vond de belastingtelefoon heel helder) of iemand van wie je zeker weet dat 'ie er verstand van heeft. 't Is een boel geld, better safe than sorry!
Alle reacties Link kopieren
Hmm... ligt het toch weer een beetje anders...

Nou, zodra ik me er toe kan zetten , toch die belastingtelefoon maar eens bellen.
Alle reacties Link kopieren
Wat nummerzoveel zegt klopt. Als jullie huis te koop staat mag je de rente gedurende 2 jaar nog van de belasting aftrekken. Ook als je zelf op een ander adres ingeschreven staat. Wel gaat dan idd het fiscaal partnerschap eraf, dus niet meer toerekenen hoe het het beste uitkomt.
Alle reacties Link kopieren
Hierbij met wetsartikelen.

Jij verlaat de woning. Dan is de uitzondering van artikel 3.111, vierde lid Wet IB 2001 van toepassing. De daarin genoemde twee-jaarstermijn start op het moment dat de echtelijke woning wordt verlaten. Ervan uitgaande dat jullie geen fiscale partners meer zijn, kunnen jullie niet meer schuiven binnen de post eigen woning. Gedurende twee jaar mag jij op grond van dit artikel in samenhang met artikel 3.120 Wet IB 2001 de door jou betaalde hypotheekrente (max 50% vh totaal) aftrekken. In beginsel zou je daarbij de helft van het eigen woning forfait moeten aangeven. Niet het geheel, want je bent maar tot de helft gerechtigd.
Alle reacties Link kopieren
Voor wat betreft je samenlevingscontract, lees het even goed na. Als het goed is vervalt het als een van beiden de gezamenlijke woning verlaat, dat is het geval.. Alleen dat bewijs je het beste met de inschrijving op een nieuw adres. Mocht je komen te overlijden en het is onduidelijk dan is het zonde dat je familie moet gaan aantonen dat je het huis niet naar je ex moet gaan. Ik zou even contact opnemen met een notaris om te kijken wat voor gevolgen dit heeft voor je samenlevingscontract en eventueel testamenten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven