Geld & Recht alle pijlers

Levensverzekering

05-09-2009 01:39 23 berichten
Hallo!



Ik wil graag een levensverzekering afsluiten. Waarom hoop ik niet te hoeven uitleggen.



Ik had een praktische kwestie:

-hebben jullie/jij er 1?? Zo ja/nee, waarom wel/niet?

-wie zijn de begunstigden? Naast je evt partner, wie nog meer (evt)

-hoe hoog is het bedrag?

-hoe lang is de looptijd?



Een emotionele kwestie:

Mijn vriend en ik zijn al ruim 3,5 jaar samen. We houden heel veel van elkaar en willen/gaan ook de dingen voor elkaar regelen. Denk aan partnerpensioen, samenlevingscontract ed. Ik wil heeeeel graag een levensverzekering afsluiten, voor hem. Wil dat het hem financieel (voorlopig) goed vergaat als ik er niet meer ben. Hij, vind het een dikke bullshit die verzekering. Niet alleen het geld (hij betaalt dan 600 per jaar en ik een kleine 300) Maar vindt dat het nergens op slaat. Hij denkt dat wij het eeuwig leven hebben, met name dat wij jong zijn en gezond. Wij zijn niet kapot te krijgen.....Qua geld snap ik het wel, maar emotioneel begrijp ik het niet.



Praktische info:

Ik 22, studerend. Hij 29 full-time baan



Hoe hebben jullie dit geregeld en wat vinden jullie van de kwestie?
900 eur per jaar? Dat is 36,000 eur over 40 jaar en dan zit je nog ruim binnen de gemiddelde levensverwachting.... Kun je het geld niet beter gewoon sparen?
Alle reacties Link kopieren
Kan hij alleen de huur/ hypotheek niet opbrengen?

Zijn er mensen die hij in moet huren ( kinderoppas / tuinman / whatever ) als jij komt te overlijden ? Zijn er schulden die hij in dat geval alleen in moet lossen?

Zo niet..... dan is het eigenlijk vrij overbodig.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
wij hebben het wel. vind het zelf een prettig idee dat je je partner achter kunt laten zonder erg hoge woonlasten ed.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een levensverzekering afgesloten toen we ons huis kochten. Als 1 van ons komt te overlijden dat wordt het huis voor een groot deel afgelost.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het handiger om even te wachten tot je werkt of een huis koopt. De meeste werkgevers die mijn man en ik tot nu toe hebben gehad hadden een collectieve levensverzekering voor hun werknemers. Dit behoorde tot de secundaire arbeidsvoorwaarden, en we hebben er dus nooit voor hoeven betalen.



Als je een huis koopt is het vaak zo dat de hypotheekverstrekker van je eist een levensverzekering af te sluiten. Dus dan heb je er sowieso één.



Kies je er toch voor een levensverzekering af te sluiten, laat je dan even goed door de notaris informeren als je je samenlevingscontract afsluit. Als jij zou overleiden is het voor je partner belastingtechnisch nl. gunstiger als hij de premie heeft betaald. Ik weet niet meer precies hoe het zit, het is een vrij technisch verhaal, maar de notaris weet het precies.
quote:Lovestar schreef op 05 september 2009 @ 01:39:

Ik wil heeeeel graag een levensverzekering afsluiten, voor hem. Wil dat het hem financieel (voorlopig) goed vergaat als ik er niet meer ben. Hij, vind het een dikke bullshit die verzekering. Niet alleen het geld (hij betaalt dan 600 per jaar en ik een kleine 300)



Ik 22, studerend. Hij 29 full-time baan



Hoe hebben jullie dit geregeld en wat vinden jullie van de kwestie?



Waarom wil jij dat zo heeeeel graag? Gezien de bijdrage (jij 300, hij 600) betaalt hij meer voor de verzekering dan jij, dus ga ik er gemakshalve van uit dat hij nu meer verdient dan jij. Jullie zijn niet getrouwd, jij bent 22 en hij is 29. Eerst maar trouwen of een samenlevingscontract, denk ik zo. Wie weet zijn jullie ergens in de toekomst op elkaar uitgekeken en dan heb jij geld in een verzekering gepompt omdat jij wil dat het hem financieel (voorlopig) goed gaat wanneer jij er onverhoopt niet meer bent.



Daarnaast vind ik jouw grote wens voor een levensverzekering en zijn complete desinteresse een enigszins ongebalanceerde factor in jullie relatie (jij bent wel met zijn welzijn bezig wanneer jij er niet meer zou zijn en hij gaat hier iets ongenuanceerder mee om in geval dat het andersom zou zijn).



Ik heb geen levensverzekering, in ieder geval niet die op naam staat van mijn partner of erfgenamen (ik heb geen kinderen, wel een testament). Ik heb spaar verzekeringen die op verschillende momenten in mijn leven vrijkomen, maar wel op een leeftijd dat ik er hopelijk zelf nog van kan genieten. Alleen als ik getrouwd en kinderen zou hebben, dan zou ik een levensverzekering afsluiten (ten gunste van zowel mijn man en kinderen). In elk ander geval, ben ik van mening dat mijn partner verantwoordelijk is voor zijn eigen financiële situatie (nu en wanneer ik er niet meer ben).
Alle reacties Link kopieren
Een levensverzekering wordt normaal gesproken gekoppeld aan een huis. Aangezien wij een huis hebben, hebben wij dus ook een levensverzekering.



Daarnaast hebben wij voor ieder gezinslid een overlijdensverzekering. Gewoon bij de Dela, maar je kunt ook voor een verzekering kiezen die geld uitkeren. Maar dat is een verzekering van pakweg 12 euro per kwartaal ofzo (afhankelijk van het soort verzekering en het bedrag waar je voor kiest en je leeftijd wanneer je hem afsluit) en een begrafenis kost al gauw rond de 5000 euro. Wij vinden dat zinvol, omdat, als ons iets zou gebeuren, ik weet dat er niemand eventjes 15.000 euro op de rekening heeft staan, en je moet sneller begraven worden dan dat de erfenis is geregeld.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een beide een levensverzekering afgesloten toen wij ons huis kochten, en daarnaast heeft mijn man nog een aparte levensverzekering. Die heeft hij afgesloten toen hij militair werd. Dit wilde mijn man toen perse, de premie is niet hoog, dus die hebben we ook nog. Ik vind het wel een heel prettig idee dat als mijn man overlijdt, ik niet meer hoef te gaan werken dan ik nu doe, dat er voor de kinderen niet nog meer zou veranderen.
Een levensverzekering is ervoor bedoelt om financiele problemen te voorkomen als 1 van de partners wegvalt. Die sluit je dus over het algemeen pas af wanneer je samen financiele verplcihtingen aangaat die alleen op basis van het gezamenlijke dubbele inkomen aangegaan kunnen worden.



Als jullie relatie niet formeel is vastgelegd (huwelijk, samenlevingsovereenkomst) dan kun je niet zomaar van elkaar erven. Dat betekent dat je een verzekering op elkaars leven af zou moeten sluiten en de premie kruislings moet betalen. Dus, jij betaalt de premie voor de verzekering op het leven van je vriend en andersom. Doe je dat niet, dan gaat het grootste gedeelte van de eventuele uitkering naar de belastingdienst. Je moet dit ook echt aan kunnen tonen dmv bankafschriften e.d.



Daarnaast is het wellicht goed om op te merken dat een verzekering flink duurder kan worden als je ongezond leeft (rookt, veels te zwaar bent, enz) en dat verzekeringen niet uitkering bij overlijden door eigen schuld of indien er zaken verzwegen zijn mbt de gezondheid bij het aangaan van de verzekering.
-hebben jullie/jij er 1?? Zo ja/nee, waarom wel/niet?

Ja, wij hebben er eentje omdat we samen een huis hebben gekocht.



-wie zijn de begunstigden? Naast je evt partner, wie nog meer (evt)

Alleen mijn partner en eventuele toekomstige kinderen mochten die er ooit komen. Ieder ander zou een enorme belastingaanslag over de uitkering moeten betalen en dat vind ik zonde van het geld.



-hoe hoog is het bedrag?

Voldoende om nog een jaar of 5 in ons huis te kunnen blijven wonen na het overlijden van de andere partner.



-hoe lang is de looptijd?

Net zo lang als de hypotheek.
Sparen is een goed idee Kan alleen niet zo goed sparen



Partnerpensioen wordt geregeld en we gaan een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap aan.



Ik vind het een prettig idee (understatement) dat als ik onverwachts er niet meer ben, hij evt een ander huis kan zoeken/kopen en daarbij geen zorgen hoeft te maken om het finaciele kostenplaatje. Daarnaast, mocht mijn familie en hij andere, duurdere ideeen hebben rondom mijn crematie of graf (denk aan eeuwig kopen, grafsteen ed) dat niet gedekt wordt door de uitvaartverzekering, dan kan hij dat mooi betalen van het geld. Los van dat ik niemand wil opzadelen met zulke kosten, hoeven ze zich daar ook niet druk over maken. Zover ik het weet heeft niemand zomaar ergens een paar 10.000 (of minder, weet ik veel) rondliggen. Ik vind het gewoon een ECHT naar idee dat er hierover een heisa zou kunnen ontstaan (en vrees dat het helaas echt kan gebeuren)

Btw, welke 22 jarige heeft tegenwoordig een uitvaartverzekering? Ik heb hem al sinds mijn 16e.



Ik wil mijn vriend de ruimte geven om bv te minderen of te stoppen met werken (tijdelijk) en daarbij dezelfde levensstijl te kunnen hanteren. Goed goed, het is duidelijk denk ik.



Een overlijdensverzekering is volgens mij hetzelfde als een levensverzekering Mamalelie. Volgens mij bedoel je een uitvaartverzekering.
Alle reacties Link kopieren
je hebt de volgende verzekeringen:

- gemengde verzekering

- overlijdensrisicoverzekering

- uitvaartverzekering



De eerste twee vallen allebei onder de noemer 'levensverzekering'. Je hebt dus verschillende soorten levensverzekeringen. Daarnaast heb je de uitvaart- of begrafenisverzekering, met de uitkering daaruit kun je dus letterlijk de uitvaart bekostigen. Keert uit in natura of in geld. Deze is duurder omdat die zeker tot uitkering komt (dood gaan we allemaal een keer).



Een levensverzekering (dus zowel een gemengde als een overlijdensrisicoverzekering) heeft een maximale looptijd (meestal tot maximaal 72/73 jaar) en keert uit bij in leven zijn aan het einde van de looptijd of bij overlijden voordat de looptijd voorbij is (gemengde verzekering) van een van de verzekerden, of bij overlijden van een van de verzekerden (overlijdensrisicoverzekering).



Een gemengde verzekering is primair bedoeld om mee te sparen, bijvoorbeeld voor aflossing van een hypotheek. In dat geval is de uitkering tot een bepaald maximum belastingvrij. Heb je een 'losse' polis, dan valt 'ie in box 3. Daarnaast keert 'ie bij voortijdig overlijden 90%/110% van het tot dat moment gespaarde bedrag uit, of een vast bedrag, het is maar net waarvoor je gekozen hebt.



Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld als buffer na overlijden van de verzekerde. Vaak om een deel van de hypotheek af te lossen, zodat de overblijvende partner of de andere nabestaanden een lagere hypotheeklast hebben. Is 'ie niet aan een hypotheek gekoppeld, dan kan 'ie worden gebruikt om de overblijvende partner wat meer financiële ruimte te geven. Om dezelfde levensstandaard te kunnen houden als een inkomen wegvalt. Bijvoorbeeld om de sportclub te kunnen blijven betalen, of een hulp in de huishouding, of een vervoermiddel, whatever. Je wilt niet weten hoeveel mensen er in inkomen op achteruit gaan als een partner wegvalt en er zijn ook kinderen. Zeker als de achterblijvende eerst niet of minder werkte, maar ook de fulltime werkende ouder zal regelingen moeten treffen als de partner wegvalt, bijvoorbeeld in de zin van opvang of hulp in de huishouding. Als je geen vermogen hebt om op in te teren als er iemand wegvalt, vind ik een losse orv zeker een aanrader. Let er dan wel op als je samenwoont of gehuwd/partner bent op huwelijkse/partnerschapsvoorwaarden, dat de premie kruislings wordt betaald. Dus dat de verzekeringnemer niet dezelfde is als de verzekerde, en dat de plicht om de premie te betalen ook bij de verzekeringnemer ligt. Op die manier voorkom je het betalen van successierechten.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 05 september 2009 @ 10:59:

Een levensverzekering is ervoor bedoelt om financiele problemen te voorkomen als 1 van de partners wegvalt. Die sluit je dus over het algemeen pas af wanneer je samen financiele verplcihtingen aangaat die alleen op basis van het gezamenlijke dubbele inkomen aangegaan kunnen worden.



Als jullie relatie niet formeel is vastgelegd (huwelijk, samenlevingsovereenkomst) dan kun je niet zomaar van elkaar erven. Dat betekent dat je een verzekering op elkaars leven af zou moeten sluiten en de premie kruislings moet betalen. Dus, jij betaalt de premie voor de verzekering op het leven van je vriend en andersom. Doe je dat niet, dan gaat het grootste gedeelte van de eventuele uitkering naar de belastingdienst. Je moet dit ook echt aan kunnen tonen dmv bankafschriften e.d.Dit laatste is niet helemaal waar. De premieverschuldigdheid is leidend. In de door de verzekeringnemer(s) ondertekende overeenkomst voor de verzekering moet staan wie de premie moet betalen, daaruit moet de kruislingse premieverschuldigdheid blijken. In de praktijk mag de premie voor de orv gerust worden geïncasseerd van een en/of rekening (zou het alleen niet doen van een enkelhoofdige rekening van de verzekerde om gezeik echt te voorkomen). Maar van een e/o rekening is absoluut geen probleem voor de belastingdienst.
Dropje bedankt!!!!!!!!!!!!



Denk jij dat in onze situatie een gemengde de beste compromis biedt?
Alle reacties Link kopieren
Lovestar, ik denk dat de vraag is: wat wil j ermee?

Wil je alleen dat je vriend een bedrag uitkeert als jij komt te overlijden, dan neem je een losse overlijdensrisicoverzekering.

Wil je ook dat er aan het eind van de looptijd nog een uitkering komt als je nog leeft, dan neem je een gemengde verzekering.

In de meeste gevallen kun je echter beter een losse ORV nemen en zelf sparen daarnaast, want bij een verzekering worden ook altijd kosten ingehouden en als de spaarrente dan ook nog niet te hoog is, maak je er weinig winst op.



Een losse ORV voor jou is veel goedkoper dan de 300 die jij noemt, tenzij je enorm veel wilt verzekeren.

Ik ben voor 30 jaar verzekerd voor een bedrag van 180.000,- en ik betaal maar goed 17,- per maand hiervoor. En ik ben 6 jaar ouder dan jij.

Wij hebben hem gesloten omdat we samen een huis gekocht hebben en ik zeker wil weten dan manlief er kan blijven wonen als mij wat gebeurt (hij is ook voor dit bedrag verzekerd).



Maar het is niet zo relevant wat iemand anders verzekerd heeft. Die situatie verschilt nl erg van de jouwe.

Aangezien jij student bent, zul je nog niet echt veel verdienen. Dus valt er ook geen groot deel van het gezinsinkomen weg als jou wat zou gebeuren. Ik zie dan de noodzaak van verzekeren nog niet zo in. Maar als jij het perse wilt, dan sluit je er toch gewoon 1 op jou leven en geef je je vriend op als begunstigde?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou inderdaad, zoals DTJ ook zegt, een losse orv afsluiten voor een X bedrag, en daarnaast gewoon sparen. Tenzij je een gemengde verzekering kunt vinden met een hoge gegarandeerde rente, maar dan mag je mij ook meteen even inseinen. Levensverzekeringsmaatschappijen moeten tegenwoordig inzicht geven in de kosten die ze rekenen voor het beheer van een polis, maar waarom kosten betalen als je op een spaarrekening verder geen kosten betaalt? Je hebt tegenwoordig het banksparen, waarbij je kunt sparen voor na je pensioen, en als je nog niet aan je maximale jaarruimte zit, kun je de inleg aftrekken van het belastbaar inkomen. Ik zou die twee combineren. Als je niet vast wilt zitten aan je 65e voordat je aan het geld kunt komen zonder consequenties, zou ik kiezen voor een internetspaarrekening met de hoogste rente en daarnaast de losse orv. Meteen een automatische overboeking van je betaal- naar je spaarrekening erin zetten, en evt. iedere vijf jaar het gespaarde bedrag voor een x periode vast zetten tegen een vaste rente.



Eén aanvulling op wat DTJ zegt: als je ervoor kiest om alleen op jouw leven een orv af te sluiten met hem als begunstigde, moet hij bij het afsluiten wel tekenen als verzekeringnemer ivm premieverschuldigdheid, anders betaalt hij een bak successierechten als jij komt te overlijden. En hij moet tekenen voor aanvaarding begunstiging. Als hij niet mee-tekent en jij sluit zonder het te weten een levensverzekering af op je eigen leven, wat op zich natuurlijk wel kan, dan komt de fiscus dus wel om de hoek kijken als jij overlijdt.
Alle reacties Link kopieren
Sluit me aan bij de vorige schrijfsters: ga (bijvoorbeeld) eens berekeningen maken op Independer.nl.

Wij hadden onze ORV'en bij Zwiterleven lopen en zijn 2 jaar geleden geswitcht naar een andere aanbieder.

Ergo: we betalen minder premie voor een hoger verzekerd bedrag.



En inderdaad: sluit altijd een losse ORV en koppel hem NOOIT!
Ah, allemaal duidelijk geworden!!



Ik weet het nog steeds niet. ik ga erover nadenken.

Jullie hebben enorm geholpen!
Alle reacties Link kopieren
Voor ons samen betalen we 402,- euro. Looptijd was 30 (inmiddels nog 26) jaar. Verzekerd bedrag is 265.000,- euro. Als we na afloop van de periode nog leven krijgen we dit uitgekeerd maar omdat we hem gekoppeld hebben aan de hypotheek moeten we hem dan wel gebruiken om de hypotheek af te lossen. We hebben dan 144.720,- ingelegd.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een uitvaartverzekering, waarbij een gedeelte óók levensverzekering is. Als ik kom te overlijden, gaat dit uiteraard naar mijn dochter (ik ben momenteel partnerloos).
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Reden: ik heb een restschuld overgehouden aan de verkoop van een eigen woning en wil niet dat mijn man alleen voor dat bedrag komt te staan mocht er iets met mij gebeuren. Al helemaal niet omdat ik meer verdien dan hem. De premie is ongeveer 6 euro per maand, looptijd 15 jaar en het uit te keren bedrag 25.000 euro. Man kan daarmee de schuld aflossen mocht ik komen te overlijden.
quote:dropje schreef op 06 september 2009 @ 15:03:

[...]





Dit laatste is niet helemaal waar. De premieverschuldigdheid is leidend. In de door de verzekeringnemer(s) ondertekende overeenkomst voor de verzekering moet staan wie de premie moet betalen, daaruit moet de kruislingse premieverschuldigdheid blijken. In de praktijk mag de premie voor de orv gerust worden geïncasseerd van een en/of rekening (zou het alleen niet doen van een enkelhoofdige rekening van de verzekerde om gezeik echt te voorkomen). Maar van een e/o rekening is absoluut geen probleem voor de belastingdienst.Oh, dan is dat recent veranderd want ons werd destijds echt op het hart gedrukt dat we ook op papier kruislings moesten betalen. We hebben zelfs alleen om die reden de eigen betaalrekeningen aangehouden naast de en/of rekening.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven