Geld & Recht alle pijlers

mentorschap

15-05-2010 08:09 13 berichten
Ik zoek ervaringen van mensen die mentor zijn van een broer of zus . Op verschillende sites vind ik wel info maar dat is allemaal juridisch, ik zoek juist tips uit de praktijk .waar moet je opletten en rekening mee houden als je zoiets op je neemt.
Alle reacties Link kopieren
Wat houdt dat in? Mentor zijn van een broer of zus?
@ everose: http://www.mentorschap.nl/



heb er geen ervaring mee (tenmisnte niet met een broer of zus, als werk doe ik wel iets soortgelijks maar dan staat die cliënt emotioneel niet zo dicht bij je als familie. Dat lijkt me ook het moeilijkste aan mentorschap, die emotionele betrokkenheid.
starshine dank je voor de link .Ik kende deze site nog niet, ga hem vanavond lezen (moet zo weg). Om een aantal redenen ben ik aan het kijken of het mogelijk is 2 personen te benoemen waarbij ik op de achtergrond blijf maar wel mee kan beslissen.
Graag gedaan dan.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Mijn man is ook mentor/ bewindvoerder voor zijn (meervoudig gehandicapte) zusje. Het mentorschap houdt in dat je opkomt voor de belangen van je broer/zus. Als je broer/zus in een instelling woont, ben je contactpersoon voor de PB-er (persoonlijk begeleider, die binnen de instelling verantwoordelijk is voor de zorg/welzijn van je broer/zus).

Je neemt deel aan gesprekken over de verzorging/ behandeling van je broer/zus en op het moment dat er toestemming gevraagd moet worden voor een (medische) behandeling, wordt jij daarvoor benaderd.

Bewindvoering houdt in dat je zorg draagt voor het financiele plaatje van je broer/zus. Als je "wettelijk vertegenwoordiger" wordt, wordt dat bij de rechtbank vastgelegd. Jaarlijks dien je verantwoording af te leggen bij de rechter over de uitgaven van

je broer/zus. Vanuit de instelling wordt elk jaar een begroting gemaakt voor de uitgaven van je familielid. Deze moet je

bij goedkeuring ondertekenen, of erover in gesprek gaan.

Het klinkt allemaal best belastend, maar het valt wel mee.

Voor mijn schoonzusje wordt alles geregeld door een bewindvoeringsbureau, mijn man hoeft eigenlijk alleen maar in de gaten te houden of er geen buitensporige uitgaven zijn en elk jaar een "rekening en verantwoording" (wordt opgesteld door het bewindvoeringsbureau) te ondertekenen en door te sturen naar de rechtbank, met een bankafschrift, waaruit blijkt dat de bedragen uit de papieren overeenkomen met de werkelijkheid. Hoop dat je wat aan deze info hebt, als je nog vragen hebt, ga je gang.
quote:Catmint schreef op 15 mei 2010 @ 11:39:

Hoi bankje,



Ik ben zelf nu een jaar of 7 mentor van mijn zusje, wat wil je precies weten?

Is er in de verhouding met je zus iets veranderd door het mentorschap? M'n zus kan nl behoorlijk goed voor zichzelf opkomen. Ik ben bang dat ik straks misschien een beslissing moet nemen waar zij het niet mee eens is.



Zie jij problemen waar je tegenaan kunt lopen als je met 2 personen mentor word? iemand actief en dicht bij haar en ik op de achtergrond maar wel in goed overleg.
Alle reacties Link kopieren
.
quote:Catmint schreef op 15 mei 2010 @ 14:27:

Ik weet niet of het mogelijk is om officieel twee mentoren aan te stellen eigenlijk, het lijkt me ook lastig om met 2 mensen altijd op 1 lijn te zitten als het om grote beslissingen zit. Wie heeft dan uiteindelijk het laatste woord? En wie bepaalt welk standpunt nou het meest in het belang van je zus is?



Bedoeld TO niet dat ze misschien de financien uit handen wil geven?

In dat geval kan dat inderdaad via een bewindvoerder. Als je broer of zus in een instelling woont, kan dat vaak via de instelling geregeld worden.
Alle reacties Link kopieren
oh dat zou idd kunnen.

Hier is het zo geregeld dat ik mentor ben en mijn vader bewindvoerder. Dat laatste ga ik over een tijd ook op me nemen, maar voor nu is dit zo prima.

Je kunt dit ook door een instelling laten regelen, hoewel ik daar nooit voor zou kiezen als het niet hoeft.
Bedoeld TO niet dat ze misschien de financien uit handen wil geven?

In dat geval kan dat inderdaad via een bewindvoerder. Als je broer of zus in een instelling woont, kan dat vaak via de instelling geregeld worden.[/quote]



Financien zijn via een instantie geregeld .Het gaat me puur om het mentorschap .Ik ben door omstandigheden niet vaak in de gelegenheid om bij een overleg te zijn. Daarom ben ik aan het kijken of het mogelijk is of er iemand in mijn plaats bij die gesprekken is, maar dat ik de doorslaggevende stem heb
Ik ga het mentorschap aanvragen en dan kan ik iemand machtigen om mij te vertegenwoordigen. Alles in goed overleg natuurlijk, maar op deze manier heb ik de doorslaggevende stem.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven