Geld & Recht alle pijlers

nieuwbouwwoning kopen

11-09-2009 10:07 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Morgen start de verkoop van een nieuwbouwproject waar we evt in geinteresseerd zijn. Op de verkoopwebsite staat het volgende:



- Op zaterdag 12 september 2009 kunt u vanaf 10.00 uur volgens het principe “Wie het eerst komt, die het eerst maalt” één optie nemen op de woning van uw keuze.

- Nadat u op zaterdag een optie genomen heeft, wordt er door één van de medewerkers van de kantoren .......Makelaars of ..... Makelaardij met u een afspraak gepland voor een 1e gesprek.

- Tijdens dit 1e gesprek wordt u geïnformeerd over de procedure van het kopen van een nieuwbouwwoning, de koop-/aannemingsovereenkomst, de bijkomende kosten en de verdere verkoopprocedure.

- Na één optieweek wordt u uitgenodigd voor een 2e gesprek met de makelaar waarin u uw overige vragen kunt stellen en waarin de koop-/aannemingsovereenkomst getekend zal worden.



Hoe moet ik me dit voorstellen?

Stel ik neem een optie op een huis. Zit ik er dan al aan vast of geldt die week tussen het 1e en het 2e gesprek als bedenktijd? Gaat de koopovereenkomst pas in als ik teken, of ook al als ik mondeling zeg dat ik het huis wil kopen.



Ik hoop dat iemand me hierin wat advies of info kan geven, het is namelijk de eerste keer dat we een huis willen gaan kopen.

De verkoopinfo wordt pas vanmiddag vrijgegeven. Het voelt nogal gek om in 1 dag tijd zo'n belangrijke beslissing te maken over de aankoop van een huis....
Alle reacties Link kopieren
Hai Bowie,



Als je een optie neemt op een huis zit je er volgens mij nog niet aan vast.

Wij hebben twee keer gekeken naar een nieuwbouwwoning. De eerste keer kwamen we bij de makelaar en wij hadden idd ook een optie op een woning. Hij was erg bot en gaf aan dat we gauw moesten beslissen of we het wilde of niet, want zolang een huis in optie staat, kan het niet aan een ander verkocht worden. Voor ons was het toen te vroeg.

Een paar jaar later hebben we weer ingeschreven op een nieuwbouwwoning en daar was de makelaar veel relaxter. Hij gaf in het eerste gesprek uitleg en noemde helemaal geen datum of tijd waarop beslissingen genomen moesten worden. Op de vraag wanneer we moesten beslissen gaf hij aan dat het geen pakje boter was dat je ging kopen en dat je de tijd voor een beslissing moest nemen!! Heel anders dus dan die andere makelaar.



Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt. Succes met je beslissing
Alle reacties Link kopieren
Toen wij een optie namen, zaten we nergens aan vast. Bij ons moest er trouwens wel eerst geloot worden en alleen als je ingeloot werd, kon je een optie nemen. Ik zou het even aan de makelaar vragen op voorhand.
Alle reacties Link kopieren
Nee hoor, je hoeft echt niet zo snel te beslissen. JE hebt een vijblijvende optie, dat wil zeggen dat je de eerste keus hebt om het huis straks te mogen kopen.

Mocht je nav de gesprekken beslissen om tot koop over te gaan dan heb je net als met een bestaand huis ook altijd nog 'onder voorbehoud van financiering'.
Klopt inderdaad wat hierboven gezegd wordt.

Je hebt tot het 2e gesprek bedenktijd.



Ik woon ook nieuwbouw en bij ons ging de verdeling van de huizen op basis van inschrijfduur. Wij hadden helemaal niet verwacht in aanmerking te komen en schreven ons vooral in om te kijken hoe hoog we op de wachtlijst zouden komen te staan.



Groot was onze verbazing dan ook toen we gebeld werden dat we op 1 stonden voor een bepaald bouwnummer. Wij hadden ook nog niet nagedacht over of we deze woning wilden/konden kopen.

We hebben toen het eerste gesprek pas na 2 weken gepland, het tweede gesprek nog eens 4 weken later geloof ik. Uiteindelijk hebben we 6 of 8 weken kunnen bedenken of het we het wilden / konden kopen.



Lastig hoor, om zo'n huis van tekening te kopen. Wij hebben zelfs stoepkrijt gekocht en op een groot parkeerterrein op zondagmiddag (dan staan er geen auto's), het huis helemaal uitgetekend. De tekening leek super klein, totdat mijn man aan de andere kant van de tekening ging staan, dan pas krijg je inzicht in hoe diep het eigenlijk is!



We hebben het wel gedaan en ik woon er nu 3 maanden (na 2 jaar gewacht te hebben, want het moest nog gebouwd worden), maar met veel plezier, het is een heerlijk huis!



Succes met je keuze, mocht je het willen of nog twijfelen dan zou ik me morgen maar lekker inschrijven, nee zeggen kan altijd nog.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook nieuwbouw, maar ons huis was al af dus wij konden gewoon kijken, dat was wel fijn! maar toen ook eerst een optie enz, je zit nog nergens aan vast hoor!
Alle reacties Link kopieren
wat een goed idee mibb, van die stoeptekening!

bedankt voor de reacties tot zover, dat stelt weer gerust.



Ik kan me ook moeilijk een voorstelling maken van de kosten die we straks zullen krijgen. We wonen nu in een goedkope huurwoning en dan lijkt zo'n hypotheek ineens zo hoog.

Hoe hebben jullie uitgerekend hoeveel je per maand meer kwijt zou zijn? En klopte het ook met de werkelijkheid?

Met welke kosten moeten we naast de hypotheek echt rekening houden?

Ik hoorde nl een vriendin over bouwrente praten en dat je die al tijdens de bouw betaald? Woonverzekeringen en OZB heb ik al meeberekend in het plaatje. Een levensverzekering of een inkomensverzekering bijvoorbeeld nog niet.



Ik hoor graag jullie ervaringen!
Alle reacties Link kopieren
Hou er ook rekening mee dat je alles nog moet doen he.

Keuken, badkamer eventueel, vloer, muren, tuin alles moet en jij moet alles betalen!



De badkamer bij ons was al betegeld enz dus daar konden we ook niet veel aan doen. Maar de rest hebben we dus allemaal zelf moeten doen. En een vloer, keuken en muren en tuin kost echt veel geld allemaal.
Alle reacties Link kopieren
Over die bouwrente, ons huis was dus al klaar en wij hebben 10 000 euro bouwrente moeten betalen.
Alle reacties Link kopieren
wat een omslachtige procedure! En dat bij een woningmarkt die volledig plat ligt...
Alle reacties Link kopieren
ja, dat ben ik vergeten op te schrijven idd. We hebben een meerwerkpotje van 25000,- bedacht. Het huis kost zelf bijna 2 ton
Alle reacties Link kopieren
quote:stapas schreef op 11 september 2009 @ 13:09:

wat een omslachtige procedure! En dat bij een woningmarkt die volledig plat ligt...? Hoe bedoel je dat precies?
Alle reacties Link kopieren
De bouwrente ga je betalen vanaf het moment dat de eerste paal de grond in gaat. Sommigen financieren dat mee, anderen kunnen dat uit eigen zak betalen. Ook wij hebben net een nieuwbouw huis gekocht wat nog gebouwd moet worden, waarover je je goed moet laten informeren is wanneer ze denken werkelijk te gaan passeren.

Je hypotheek offerte is nl. 3 mnd geldig en te verlengen met nog eens 3 mnd. Daarna zul je een nieuwe offerte aan moeten vragen. In een half jaar kan er veel gebeuren. De rente kan ineens enorm stijgen waardoor de werkelijke maandlasten ineens veel hoger worden. Of de bank geeft je je geen of een veel duurdere offerte. Kan je het dan nog steeds betalen. Bij ons moet er eerst 80% verkocht zijn voordat ze het startsein geven voor de bouw. In deze tijd geeft dat veel vertraging. Dus als je wilt kopen laat dan in dat koopcontract opnemen dat je er bij niet passeren binnen de termijn van je offerte je er onder bepaalde voorwaarden (rente stijgt meer als 0.25% bijvoorbeeld) zonder kosten vanaf kunt. Dat is wat wij hebben gedaan. Dat betekent dus dat als ze binnen de termijn van je offerte passeren je verzekert bent van je huis, maar dat na die 6 mnd. het onzekerder is of je dat huis hebt omdat je een nieuwe offerte hebt moeten aanvragen. Daarnaast staat er op de site van de nibud een geweldige gratis tool waarmee je je werkelijke maandlasten kan berekenen. Daarin wordt echt alles meegerekent; van je gas water licht, verzekeringen en je hypotheek t/m je uitgaven voor leuke dingen en je tijdschriftabonnementje en alles wat daar tussen zit. Erg verhelderend.
Zolang de grond nog niet van jou is betaal je ook grondrente.



Tijdens de bouw heb je een bouwdepot. Dat betekent dat je hypothekbedrag in een depot zit (soort van spaarrekening zeg maar), daar krijg je net zoveel rente over als dat je betaald voor je hypotheek.

Telkens als er een factuur binnen komt (de facturen komen in termijnen, bijv. bij de begane grond, 1e verdieping, wanneer het huis wind en water dicht is), wordt die betaald uit dat depot.

Omdat dat depot steeds verder leeg raakt betaal je dus steeds meer, want je krijgt steeds minder rente vergoed over dat depot.

Net zo lang tot je depot leeg is en je je hele hypotheek bedrag betaalt.



Hier vind je een uitleg van de termen bouwrente/depot rente.



Wij zijn om tafel gaan zitten met onze hypotheekadviseur om te kijken of het haalbaar was.

Mocht je er echt voor willen gaan dan loont het overigens echt om te gaan shoppen voor de hypotheek. Wij hebben wel 6 banken/maatschappijen gehad en toen zijn we ze tegen elkaar weg gaan strepen. Uiteindelijk hadden we dus de beste deal over.
Alle reacties Link kopieren
@Bowie79: Bij nieuwbouwwoningen wordt soms een antispeculatiebeding of boeteclausule opgenomen in het koopcontract. Dit om speculatie te voorkomen. Als je het 1e gesprek hebt, zou je (ook) hier naar kunnen informeren.
Alle reacties Link kopieren
quote:theetje schreef op 11 september 2009 @ 13:27:

De bouwrente ga je betalen vanaf het moment dat de eerste paal de grond in gaat.



Bedoel je niet hypotheekrente?



Je gaat bouwrente betalen voordat er ook maar 1 paal de grond in is gegaan. In het koopcontract staat vanaf wanneer de bouwrente gaat lopen (bij ons was het ingangsdatum vanaf het moment dat de grond op naam van de aannemer stond). Deze stopt dan tot het moment dat je officeel bij de notaris getekend hebt voor de overdracht van de grond met als voorwaarden/opdracht dat er woning x op perceel y wordt gebouwd. Tot de dag van de notaris betaal je dus bouwrente die NIET aftrekbaar is bij de belastingdienst. Het is van belang dus zo snel mogelijk na het tekenen van het voorlopig koopcontract een afspraak voor de overdracht bij de notaris te hebben.



Als je een hypotheek hebt dan gaat de rente lopen vanaf het moment dat je bij de notaris bent geweest. Je hebt dan uit het bouwdepot de grond/bouwrente betaald. Dit is hypotheekrente die WEL aftrekbaar is voor de belastingdienst maar wordt in de volksmond als bouwrente aangeduid.



Bouwrente betaal je altijd, wel of geen hypotheek. Iemand noemde haar situatie dat ze na het kopen van de nieuwbouwwoning ook de overdracht snel daarna had omdat de woning al stond toen ze deze kochten. Ze schreef dat de bouwrente ¤ 10.000,- was, deze rente is dus niet aftrekbaar. Omdat zij de woning niet heeft gekocht voor aanvang van de bouw maar net voor de oplevering heeft zij dus erg weinig hypotheekrente betaald. Het kan zo zijn dat de niet aftrekbare bouwrente van ¤10.000,- gunstiger is dan als ze anderhalf jaar lang de (wel aftrekbare) rente van de hypotheek had betaald.
Zie QR
Alle reacties Link kopieren
bedankt voor jullie adviezen, helaas gaat het alleen niets worden. Nadeel van pas 1 dag van te voren de verkoopinfo in handen krijgen.....Huis was echt veeeeeel te klein voor ons en stond rug aan rug met de buren.

Volgende keer beter!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven