Geld & Recht
alle pijlers
Samenwonen in zijn koopwoning?
woensdag 30 september 2020 om 11:39
Omdat wij vast niet de enige zijn in deze situatie, maar het lastig is wat op internet te vinden, hoor ik graag jullie ervaringen!
Wij hebben plannen om te gaan samenwonen in zijn koopwoning, aangezien ik geen overdrachtsbelasting hoef te betalen (we willen dit in het nieuwe jaar regelen nl. en ik ben nog onder de 35) is het idee dat ik me voor een bepaald percentage van de woning inkoop. Aangezien de hypotheekrente nog wat verder gedaald is sinds hij zijn hypotheek heeft afgesloten zou oversluiten voordeel op kunnen leveren, het wordt me alleen nog niet helemaal duidelijk of dit boetevrij kan of niet.
Heeft iemand hier ervaring in?
Wij hebben plannen om te gaan samenwonen in zijn koopwoning, aangezien ik geen overdrachtsbelasting hoef te betalen (we willen dit in het nieuwe jaar regelen nl. en ik ben nog onder de 35) is het idee dat ik me voor een bepaald percentage van de woning inkoop. Aangezien de hypotheekrente nog wat verder gedaald is sinds hij zijn hypotheek heeft afgesloten zou oversluiten voordeel op kunnen leveren, het wordt me alleen nog niet helemaal duidelijk of dit boetevrij kan of niet.
Heeft iemand hier ervaring in?
donderdag 1 oktober 2020 om 07:05
De wetStM123 schreef: ↑30-09-2020 13:40Verrassend genoeg wel, ik heb nl. bij de aankoop van dit huis wel overdrachtsbelasting betaald (want toen was dit nog allemaal niet) en het lijkt erop dat ze de regels wat versimpeld hebben, voorwaarden zijn nl. dat je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en nog niet eerder vrijgesteld bent van het betalen van overdrachtsbelasting. Fijne meevaller dus!
Is er nog niet door en wat jij nu zegt is speculatie. De wettekst is nog niet bekend gemaakt. Althans niet bij de notarissen. Zou dus even afwachten voordat je dingen gaat regelen
donderdag 1 oktober 2020 om 07:13
Dit zou ook mijn advies zijn.Luci_Morgenster schreef: ↑30-09-2020 12:58Gewoon niet doen.
Betaal mee aan alles behalve de hypotheek, eigenaarskosten en onderhoud. Spaar zelf goed en kijk na een jaar of 2-5 wat hoe je het dan wil regelen of je dat gaat je verhuizen en samen kopen.
donderdag 1 oktober 2020 om 07:25
Je beschrijft hier hoe zij op de bestaande akte kan komen, terwijl ze het zelf heeft over het afsluiten van een hypotheek tegen een lagere rente. Dat klinkt als verschillende dingen.diamantje123 schreef: ↑30-09-2020 12:56Hi TO,
Ik ben hypotheekadviseur en werk voor een bank. Als jij medeschuldenaar wilt worden wil de bank ook dat je mede-eigenaar wordt, de hypotheek wordt dan opnieuw getoetst maar als je partner het al alleen op zijn inkomen had en dit nog steeds haalbaar is dan hoef jij je inkomen niet aan te tonen, partner moet wel recente inkomensstukken aanleveren. Verder dien je aan te leveren een (concept) akte van levering, je kan er voor kiezen om 1% eigenaar te worden of 50% eigenaar. Je betaalt hier géén boete over.
donderdag 1 oktober 2020 om 09:04
Dat dacht ik ook toen ik de OP las, maar de Rijksoverheid heeft dit toch al zelf openbaar gemaakt:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... sbelasting
donderdag 1 oktober 2020 om 09:04
Dat dacht ik ook toen ik de OP las, maar de Rijksoverheid heeft dit toch al zelf openbaar gemaakt:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... sbelasting
donderdag 1 oktober 2020 om 09:05
diamantje123 schreef: ↑30-09-2020 12:58Klopt niet wat je zegt. Bestaande hypotheek kan gewoon gewijzigd worden, zij wordt dan medeschuldenaar op de bestaande hypotheek.
Maar haar vraag is of ze boetevrij kunnen oversluiten vanwege de lagere rente.
En het klopt dat ik het fout kan hebben hoor, vandaar ook mijn eerste zin in die post.
dinsdag 6 oktober 2020 om 15:58
Klopt, hoewel dat misschien meer iets voor een hypotheek adviseur is, maar ik kan me gewoon niet voorstellen dat we de enige zijn hierin die (al dan niet gedreven door de nieuwe wet voor starters) een bestaande hypotheek op een bestaand huis willen oversluiten omdat ze gaan samenwonen. Maar het is gewoon zo lastig om iets van relevante informatie te vinden op het wereldwijde web.
Daarom zijn ook echt alle tips welkom, dus bedankt iedereen! Hoewel ik me bij sommige reacties wel afvraag waarom de voorkeur uitgaat naar op de zijlijn blijven staan van de huizenmarkt (oprechte vraag hoor), wat is daar het voordeel van? Spaargeld levert 0,0 op, ik weet dat het speculeren is, maar winst en verlies tellen voor de gehele huizenmarkt mijn inziens. Levert je 'oude' huis minder op is je 'nieuwe' huis ook goedkoper en vice versa. Maar stijgen de huizenprijzen dan sta je daar met je spaarrekening die niet is meegegroeit...
dinsdag 6 oktober 2020 om 16:14
Gezien hij al eigenaar van de woning is, zou ik het zo doen: 50% procent hypotheek op jou naam en 50% hypotheek op zijn naam (mits dit kan), dan heb je in de toekomst nooit gezeur als de waarde van de woning meer of minder wordt na de peildatum dat jullie de hypotheek afsluiten. De aflossing en de waarde vermeerdering van de koop tot nu zijn formeel van hem, maar daar kan je natuurlijk ook andere afspraken over maken. Maar leg alles vast, zorg in ieder geval dat alles helder is en iedereen het eens is, om achteraf bij inkopen gezeur te voorkomen (waar je natuurlijk niet vanuit gaat).
dinsdag 6 oktober 2020 om 16:39
Dat is precies het plan! En evt. kunnen we dan nog een voordeeltje halen uit mijn leeftijd.LaCasa schreef: ↑06-10-2020 16:14Gezien hij al eigenaar van de woning is, zou ik het zo doen: 50% procent hypotheek op jou naam en 50% hypotheek op zijn naam (mits dit kan), dan heb je in de toekomst nooit gezeur als de waarde van de woning meer of minder wordt na de peildatum dat jullie de hypotheek afsluiten. De aflossing en de waarde vermeerdering van de koop tot nu zijn formeel van hem, maar daar kan je natuurlijk ook andere afspraken over maken. Maar leg alles vast, zorg in ieder geval dat alles helder is en iedereen het eens is, om achteraf bij inkopen gezeur te voorkomen (waar je natuurlijk niet vanuit gaat).
dinsdag 6 oktober 2020 om 18:06
Ja maar er staat wetsvoorstel heMarana schreef: ↑01-10-2020 09:04Dat dacht ik ook toen ik de OP las, maar de Rijksoverheid heeft dit toch al zelf openbaar gemaakt:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... sbelasting
dinsdag 6 oktober 2020 om 18:07
Dat kan dus niet, je bent samen hoofdelijk aansprakelijk voor de hele schuld. Dus als de een niet thuis geeft gaat de bank naar de anderLaCasa schreef: ↑06-10-2020 16:14Gezien hij al eigenaar van de woning is, zou ik het zo doen: 50% procent hypotheek op jou naam en 50% hypotheek op zijn naam (mits dit kan), dan heb je in de toekomst nooit gezeur als de waarde van de woning meer of minder wordt na de peildatum dat jullie de hypotheek afsluiten. De aflossing en de waarde vermeerdering van de koop tot nu zijn formeel van hem, maar daar kan je natuurlijk ook andere afspraken over maken. Maar leg alles vast, zorg in ieder geval dat alles helder is en iedereen het eens is, om achteraf bij inkopen gezeur te voorkomen (waar je natuurlijk niet vanuit gaat).
dinsdag 6 oktober 2020 om 21:05
dinsdag 6 oktober 2020 om 22:29
Je kan op verschillende salarissen een hypotheek nemen maar niet een verschillend deel in de hypotheek nemen. Je bent elk voor 100% aansprakelijk voor de schuld. Je kan een verschillend aandeel in de eigendom nemen waardoor je bij verkoop de overwaarde 50/50 verdeelt zoals gebruikelijk maar naar het aandeel in eigendom.
Je kan ook in een samenlevingsovk vastleggen dat je naar rato de hypotheeklasten betaalt, dat kan allemaal.
Dat bedoelt ze waarschijnlijk maar je kan niet in je hypotheek vastleggen hij 60% en zij 40%
woensdag 7 oktober 2020 om 00:02
Maar dat is wat anders dan 50% van de hypotheek op de ene naam en 50% van de hypotheek op de andere naam. De hypotheek wordt gebaseerd voor 50% op haar inkomen en voor 50% op zijn inkomen. Dan nog staat de hypotheek voor 100% op beider namen. Je bedoelt hetzelfde als ik aangeef, echter, je verwoordt het verkeerd
woensdag 7 oktober 2020 om 11:57
Dat is toch ook prima als je daar samen aan meebetaald? Misschien makkelijk praten bij een huis waarbij veel moet gebeuren voor het onder water staat maartoch, een beetje verantwoordelijkheid nemen is prima, met misschien als voordeel dat in geval van overlijden het allemaal wat makkelijker te regelen is hypotheek-technisch.