Geld & Recht
alle pijlers
Single en cadeaus
woensdag 17 juni 2020 om 11:41
Ik ben single moeder en kom erachter dat ik veel meer kwijt ben dan niet singles aan cadeaus. De meeste stellen die ik ken hebben twee inkomens en als ik jarig ben geven ze me een cadeau van circa 25 euro. Als zij jarig zijn geef ik hetzelfde. Ik ben dus voor hun 50 euro kwijt aan cadeaus, zij voor mij 12,50 (per persoon).
Wie herkent dit? Het voelt niet helemaal eerlijk. Natuurlijk kan ik ook cadeaus van tien euro gaan geven maar ik denk dat dat wel als cheap zou worden gezien.
Wie herkent dit? Het voelt niet helemaal eerlijk. Natuurlijk kan ik ook cadeaus van tien euro gaan geven maar ik denk dat dat wel als cheap zou worden gezien.
woensdag 17 juni 2020 om 13:38
ik doe het met een vaste groep vriendinnen zo:boekenlegger0 schreef: ↑17-06-2020 13:33We hebben met bepaalde mensen afgesproken dat we met de volwassenen niet meer aan cadeaus doen.
de 3 niet-jarigen verzinnen iets, verrassing voor de jarige, de jarige wordt vrijgehouden
Vier leuke uitjes per jaar
woensdag 17 juni 2020 om 13:39
Met sommige vrienden is dat bij mij zo gegroeid, ook omdat we ver van elkaar weg wonen en niet altijd verjaardagen vieren. We spreken dan liever samen af dan dat je op een drukke verjaardag je aandacht moet verdelen. Wel nemen we tussendoor dan soms 'zomaar' een cadeau mee. Ik heb in de eerste maanden corona regelmatig iemand iets opgestuurd, was heel leuk. Gewoon iets kleins: bosje bloemen voor opa en oma, chocola naar een vriendin, paar stekjes naar een collega met groene vingers... Dat vind ik eigenlijk de leukste cadeaus om te geven.boekenlegger0 schreef: ↑17-06-2020 13:33We hebben met bepaalde mensen afgesproken dat we met de volwassenen niet meer aan cadeaus doen.
Tjezus, wat vals
woensdag 17 juni 2020 om 13:59
Ja is goed te versturen ook. Beetje keukenpapier om de steel en dat natmaken, plakband eromheen en in een brievenbusdoosje. Eventueel vastplakken aan de binnenkant zodat het niet verschuift.
Tjezus, wat vals
woensdag 17 juni 2020 om 14:19
we zijn lang geleden al gestopt met cadeaus in de familie. Behalve op speciale dagen. En dan betalen meestal zus die weduwe is en ik de helft van wat de stellen betalen. Behalve als het maar om een paar euro gaat, dan wordt het gewoon door 6 gedeeld.
Verder probeer ik ook de rest van het verjaardagsbezoek er van te overtuigen dat een cadeau niet verplicht is, maar sommigen snappen dat niet. Nou ja prima doen zij wel een cadeau.
En ik keek nooit precies wat ik van een ander kreeg, Ik betaal liever een paar euro meer voor iets waar ze echt blij mee zijn. maar ga echt als het niet zo duur is er nog zo nodig dingen bij verzinnen.
Verder probeer ik ook de rest van het verjaardagsbezoek er van te overtuigen dat een cadeau niet verplicht is, maar sommigen snappen dat niet. Nou ja prima doen zij wel een cadeau.
En ik keek nooit precies wat ik van een ander kreeg, Ik betaal liever een paar euro meer voor iets waar ze echt blij mee zijn. maar ga echt als het niet zo duur is er nog zo nodig dingen bij verzinnen.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
woensdag 17 juni 2020 om 14:30
Dank voor je constructieve inbreng. Dus als bevriende stellen aan mij voorstellen voor een andere vriend een gemeenschappelijk cadeau te kopen, ieder betaalt 25 (zomaar een voorbeeld) dan betaal ik 25, en Zij betalen als stel ook steeds 25. Dan stel ik me aan? Dan betaalt dus iedereen 12,50 en ik 25.
woensdag 17 juni 2020 om 14:31
dan koop jij voortaan het kado, en stuur je een TikkieCitterio schreef: ↑17-06-2020 14:30Dank voor je constructieve inbreng. Dus als bevriende stellen aan mij voorstellen voor een andere vriend een gemeenschappelijk cadeau te kopen, ieder betaalt 25 (zomaar een voorbeeld) dan betaal ik 25, en Zij betalen als stel ook steeds 25. Dan stel ik me aan? Dan betaalt dus iedereen 12,50 en ik 25.
woensdag 17 juni 2020 om 14:33
Citterio schreef: ↑17-06-2020 14:30Dank voor je constructieve inbreng. Dus als bevriende stellen aan mij voorstellen voor een andere vriend een gemeenschappelijk cadeau te kopen, ieder betaalt 25 (zomaar een voorbeeld) dan betaal ik 25, en Zij betalen als stel ook steeds 25. Dan stel ik me aan? Dan betaalt dus iedereen 12,50 en ik 25.
Nee, jij betaald 12,50.
Hoe moeilijk is dat? Je kan nu ook assertief doen, dus dan ook toch? Ik snap echt het probleem niet.
En ja, ik heb ook een tijdje alles alleen moeten betalen.
anoniem_393625 wijzigde dit bericht op 17-06-2020 14:34
8.90% gewijzigd
woensdag 17 juni 2020 om 14:35
Precies. Daar zitten soms ook megaverschillen in.
Op moment dat iemand komt met zo'n idee kan je een max bedrag noemen of dat je voortaan voor 1 persoon wil betalen en niet voor 2.
Of jij koopt het. En stuurt het tikkie.
Of je koopt zelf wat en doet niet mee.
anoniem_393625 wijzigde dit bericht op 17-06-2020 14:36
9.18% gewijzigd
woensdag 17 juni 2020 om 14:36
Ik denk dat je beter hier eens over kunt praten met een vriendin die zich een beetje kan inleven in de situatie. Dan kan die bij het volgende groepscadeau er iets van zeggen: he jongens ik heb er eens over gedacht maar vinden jullie ook niet dat Citterio eigenlijk dubbel betaalt, Zouden we dat niet anders kunnen doenCitterio schreef: ↑17-06-2020 14:30Dank voor je constructieve inbreng. Dus als bevriende stellen aan mij voorstellen voor een andere vriend een gemeenschappelijk cadeau te kopen, ieder betaalt 25 (zomaar een voorbeeld) dan betaal ik 25, en Zij betalen als stel ook steeds 25. Dan stel ik me aan? Dan betaalt dus iedereen 12,50 en ik 25.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
woensdag 17 juni 2020 om 14:36
Of ze doet dat gewoon zelf?nlies schreef: ↑17-06-2020 14:36Ik denk dat je beter hier eens over kunt praten met een vriendin die zich een beetje kan inleven in de situatie. Dan kan die bij het volgende groepscadeau er iets van zeggen: he jongens ik heb er eens over gedacht maar vinden jullie ook niet dat Citterio eigenlijk dubbel betaalt, Zouden we dat niet anders kunnen doen
woensdag 17 juni 2020 om 18:13
Dit zou ik zo ontzettend leuk vinden!MevrouwJack schreef: ↑17-06-2020 13:28Ik maak ook wel eens bonbons oid als ik weet dat iemand dat leuk vindt. Dan besteed ik minder geld dan anders, maar ik sta wel een hele middag in de keuken. Ben blij dat mijn familie en vrienden dat waarderen en dat het niet alleen een soort zakelijke transactie is
MarvelousMrsMaisel schreef: ↑17-06-2020 13:06Tja, het gaat om de balans. Ik heb familie die strikt voor 15 euro een cadeau kopen voor me (liefst nog geven ze geld of een bon). En die verwachten wel voor elke persoon (4x) van dat gezin van mij een cadeau terug. Plus ik koop voor de kids cadeaus met de Sint en Kerstmis (dit is natuurlijk mijn eigen keus). Zelf vind ik dan, dat je best als familielid dan af en toe wat minder rigoureus met die 15 euro mag omgaan. Maar nee. Ze presteren het zelfs om indirect te 'klagen' als ik niet op hun verjaardag ben geweest, dat ze nog wel die 15 euro willen (ze willen vaak een bijdrage aan een groter cadeau).
Ik vind dit behoorlijk ongelijk en inhalig.... Maar goed, je familie kun je niet kiezen. Je vrienden dan weer wel. Dus daar heb ik geen last van dit soort fratsen.
Dit klinkt inderdaad erg.
woensdag 17 juni 2020 om 18:25
Ik zou niet weten waarom ik daarover na moet denken. Ik geef geen cadeautjes met een meetlat ernaast. Ik geef iets omdat ik het leuk vind om dat te geven. Als ik mijn verjaardag niet vier krijg ik zelfs niks. Geen probleem. Maar als jij me uitnodigt koop ik gewoon iets dat ik leuk vind voor jou. Duur of goedkoop, het gaat om wat het is en niet om wat het kost (oké, zitten natuurlijk grenzen aan, maar de ene keer geef ik je iets van 50,- en de volgende keer iets van een tientje.
woensdag 17 juni 2020 om 18:48
Dat niet nadenken is natuurlijk wel tot een bepaalde hoogte, zeker als je niet veel te besteden hebt. Toen de zus van mijn vriend voorstelde een gezamenlijk cadeau voor hun ouders door 3en te delen (zus vriend ik) krapte ik me wel achter mijn oor, vriend en ik hoorden dan dus ieder evenveel te betalen als zus+man samen. We hebben uiteindelijk samen de helft betaald, toen ik vriend daarop wees. Zelfde gelde dus voor de Sint/kerst cadeautjes, wij hadden voor iedereen apart van elkaar een cadeautje gekocht en hun voor iedereen samen. Dat is wel scheef. Gaan we dit jaar dan ook niet meer doen, toen ik tot de conclusie kwam dat wij het dubbele uitgegeven hadden omdat wij geen gezamenlijk huishouden hebben.moizer schreef: ↑17-06-2020 18:25Ik zou niet weten waarom ik daarover na moet denken. Ik geef geen cadeautjes met een meetlat ernaast. Ik geef iets omdat ik het leuk vind om dat te geven. Als ik mijn verjaardag niet vier krijg ik zelfs niks. Geen probleem. Maar als jij me uitnodigt koop ik gewoon iets dat ik leuk vind voor jou. Duur of goedkoop, het gaat om wat het is en niet om wat het kost (oké, zitten natuurlijk grenzen aan, maar de ene keer geef ik je iets van 50,- en de volgende keer iets van een tientje.
woensdag 17 juni 2020 om 21:56
Ik liep vanavond per toeval tegen een tip aan voor mensen die met een gezamenlijk cadeau moeite hebben met hun bijdrage. Ik heb met een vriendin cadeaus bedacht voor als we van het weekend op bezoek gaan. Ik heb voorgesteld de cadeaus te halen en gevraagd wat ze uit wil geven. Haar budget plus wat ik uit wil geven is dus mijn budget, niemand die hoeft te weten wat de verdeling is, leuke cadeaus en iedereen blij.
woensdag 17 juni 2020 om 22:45
Nou je het zegt..
Ik single bijstandsmoeder met zoon.
Zoon heeft vader, ex stiefmoeder, 2 halfbroertjes, en nieuwe stiefmoeder.
Ex betaald geen alimentatie. Geeft nauwelijks geld aan zoon om cadeautjes te kopen. Dus ik betaal 5 keer verjaardag, 1 keer vaderdag, 2 keer moederdag.
Eerlijk? Neuh.. Maar zoon wil graag cadeautje geven. En dat begrijp ik. Dus betaal ik met liefde en plezier.
Als ik het verder wat bekijk geef ik vaak meer dan wat ik krijg, niks mis mee!
Waarom is het gelijk geven zo belangrijk?
Ik single bijstandsmoeder met zoon.
Zoon heeft vader, ex stiefmoeder, 2 halfbroertjes, en nieuwe stiefmoeder.
Ex betaald geen alimentatie. Geeft nauwelijks geld aan zoon om cadeautjes te kopen. Dus ik betaal 5 keer verjaardag, 1 keer vaderdag, 2 keer moederdag.
Eerlijk? Neuh.. Maar zoon wil graag cadeautje geven. En dat begrijp ik. Dus betaal ik met liefde en plezier.
Als ik het verder wat bekijk geef ik vaak meer dan wat ik krijg, niks mis mee!
Waarom is het gelijk geven zo belangrijk?
donderdag 18 juni 2020 om 08:30
Dan is het handig om assertief te zijn en aan te geven dat dit niet geen eerlijke verdeling is. Sommige mensen staan daar inderdaad niet bij stil, maar een kleine moeite om het recht te zetten toch?Citterio schreef: ↑17-06-2020 14:30Dank voor je constructieve inbreng. Dus als bevriende stellen aan mij voorstellen voor een andere vriend een gemeenschappelijk cadeau te kopen, ieder betaalt 25 (zomaar een voorbeeld) dan betaal ik 25, en Zij betalen als stel ook steeds 25. Dan stel ik me aan? Dan betaalt dus iedereen 12,50 en ik 25.
En ik heb qua cadeau's geen vast bedrag, want het ligt echt aan de persoon. Voor mijn moeder/zus/vriend zal ik eerder iets duurs kopen dan voor iemand die gevoelsmatig verder bij mij vandaan staat. En dat je denkt dat het cheap is om iets van bv 10 euro te geven, dat is jouw beleving. Maar het is best toegestaan hoor en ik vind dat best een mooi bedrag.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
donderdag 18 juni 2020 om 08:35
RosainVietnam schreef: ↑17-06-2020 13:14Nee, hoor. Als ik overal over nadenk, wordt het leven niet leuker. Is voor mij dus niet altijd goed. En als ik erover na moet denken omdat er blijkbaar mensen zijn die dit een probleem vinden: dan kan ik de hele dag wel aan mogelijke problemen denken.
Voor mij geldt: gewoon genieten en iets geven waar de ander blij van wordt. Ik wil daarbij echt niet nadenken of ik wel evenveel terug krijg.
Vooral lekker doorgaan met alleen aan jezelf denken, dan. Word je lekker gelukkig van!
donderdag 18 juni 2020 om 08:45
lilalinda schreef: ↑17-06-2020 13:25dat is ook flauw
Ik koop (namens sinterklaas) voor mijn alleenstaande schoonzus inderdaad twee kado's (1 van mij, 1 van man)
Maar dan nog; alleen staande schoonzus heeft alleen haar eigen familie, wij hebben ook schoonfamilie
en ik denk echt, dat het aardig uitmiddelt.
Het middelt misschien in wat je uitgeeft aan cadeas. Het middelt niet in wat je krijgt. Als single krijg ik zelfs eigenlijk nooit grote cadeaus. Alleen van mijn ouders op mijn verjaardag.
De rest zijn kleinigheidjes, uitjes. Prima. Maar soms wel jaloers op vriendinnen die van hun partner een nieuwe telefoon krijgen, of een MacBook. Dat soort dingen geef je niet zo snel 'zomaar' aan jezelf. En ja, ik snap best dat zij dan ook weer dure cadeaus aan hun partner geven.
Maar vergeet niet: het leven met meer is relatief goedkoper dan alleen leven. Met twee kun je al je vaste lasten delen en wordt het leven ineens een stuk goedkoper. Dat vergeten stellen ook nog wel eens. Het leven van een single is sowieso duur. Vakanties (hotelkamer voor één is net zo duur als eentje voor twee, taxi's / benzine idem dito), boodschappen (voor meer koken is goedkoper), vaste lasten alleen betalen (internet, hypotheek, GWL, belastingen)....en dan óók nog die cadeaus. Heb 't idee dat veel mensen dat gewoon vergeten.
donderdag 18 juni 2020 om 08:49
Citterio schreef: ↑17-06-2020 14:30Dank voor je constructieve inbreng. Dus als bevriende stellen aan mij voorstellen voor een andere vriend een gemeenschappelijk cadeau te kopen, ieder betaalt 25 (zomaar een voorbeeld) dan betaal ik 25, en Zij betalen als stel ook steeds 25. Dan stel ik me aan? Dan betaalt dus iedereen 12,50 en ik 25.
Nee dan stel je je niet aan. Bij vrienden zou het per persoon moeten gaan.
Bij familie is dat iets anders. Ik vind daar het wel steek houden, dat je als kinderen bijvoorbeeld wat aan je ouders geeft. En dat partners daar niet aan mee hoeven te betalen. Dus als ik met m'n siblings wat geef, betalen we meestal wel allemaal hetzelfde. Al zit er dus een gierigaard tussen die er nog wel eens onderuit komt.
donderdag 18 juni 2020 om 08:54
Maar dat zijn toch gewoon de consequenties van de keuzes die je maakt in het leven??MarvelousMrsMaisel schreef: ↑18-06-2020 08:45Het middelt misschien in wat je uitgeeft aan cadeas. Het middelt niet in wat je krijgt. Als single krijg ik zelfs eigenlijk nooit grote cadeaus. Alleen van mijn ouders op mijn verjaardag.
De rest zijn kleinigheidjes, uitjes. Prima. Maar soms wel jaloers op vriendinnen die van hun partner een nieuwe telefoon krijgen, of een MacBook. Dat soort dingen geef je niet zo snel 'zomaar' aan jezelf. En ja, ik snap best dat zij dan ook weer dure cadeaus aan hun partner geven.
Maar vergeet niet: het leven met meer is relatief goedkoper dan alleen leven. Met twee kun je al je vaste lasten delen en wordt het leven ineens een stuk goedkoper. Dat vergeten stellen ook nog wel eens. Het leven van een single is sowieso duur. Vakanties (hotelkamer voor één is net zo duur als eentje voor twee, taxi's / benzine idem dito), boodschappen (voor meer koken is goedkoper), vaste lasten alleen betalen (internet, hypotheek, GWL, belastingen)....en dan óók nog die cadeaus. Heb 't idee dat veel mensen dat gewoon vergeten.
als kinderloze single, kun je lekker in september op wereldreis
het leven met kinderen is zeker niet goedkoper dan zonder hoor
Ieder maakt keuzes en soms is dat financieel een meevaller, en soms niet
Maar om dan te kijken naar andermans keuzes heeft zo weinig zin
donderdag 18 juni 2020 om 09:27
Het leven met meer is helemaal niet relatief 'goedkoper'.
En ik snap echt niet waarom je niet gewoon je mond opendoet als iets oneerlijk verdeeld is. Of als je het gewoon niet hebt. En waarom een cadeau van 10 euro niet kan. Echt niet.
En ja, ik heb ook heel lang dingen alleen betaald. Dingen zonder en dingen met partner. Of voor dingen die ik zelf nooit ga terug krijgen want ik wilde geen vrijgezellenfeest, of een bruiloft of babyshowers en ik ga naar meer kinderverjaardagen dan dat ik zelf op elke kinderverjaardag uitnodig.
En ja ik heb nu een gezin en nee het is niet relatief goedkoper. En door ziekte is het geen vetpot.
Gewoon duidelijk communiceren en niet meer spenderen dan je wil of kunt.
Je kan ook echt problemen maken die er niet hoeven te zijn. En maak ze al helemaal niet andermans verantwoording.
En ik snap echt niet waarom je niet gewoon je mond opendoet als iets oneerlijk verdeeld is. Of als je het gewoon niet hebt. En waarom een cadeau van 10 euro niet kan. Echt niet.
En ja, ik heb ook heel lang dingen alleen betaald. Dingen zonder en dingen met partner. Of voor dingen die ik zelf nooit ga terug krijgen want ik wilde geen vrijgezellenfeest, of een bruiloft of babyshowers en ik ga naar meer kinderverjaardagen dan dat ik zelf op elke kinderverjaardag uitnodig.
En ja ik heb nu een gezin en nee het is niet relatief goedkoper. En door ziekte is het geen vetpot.
Gewoon duidelijk communiceren en niet meer spenderen dan je wil of kunt.
Je kan ook echt problemen maken die er niet hoeven te zijn. En maak ze al helemaal niet andermans verantwoording.