Geld & Recht alle pijlers

Thuiszorg bij operatie

12-03-2009 16:51 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
In principe moet je vader dat gewoon doen ook al werkt hij of andere mantelzorgers (jij bijvoorbeeld). Aanvragen doe je bij het Wmo-loket van je gemeente.
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
Dat soort dingen worden via de artsen geregeld. Dus ik zou het ziekenhuis bellen, en het navragen, dan kunnen zij bekijken of je moeder hier aanspraak op maakt, en dat kunnen zij dat regelen allemaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tinkeldel schreef op 12 maart 2009 @ 16:51:

Ik weet niet of het topic hier goed staat, maar steek maar van wal.



Mijn moeder heeft een versleten schouder, daar wordt ze binnenkort voor geopereerd. Ze mag dan 4-6 weken helemaal niks doen (en dan ook echt helemaal niks). Mijn vader is gepensioneerd, maar werkt nog gewoon.

Ze kan nu op dit moment, maar vooral na de operatie het huishouden niet (goed) doen.

Kan zij hier ook thuiszorg voor krijgen, en vooral waar moet je nou echt terecht voor die dingen? Je kunt zoveel mensen aan de telefoon krijgen die er iets over te zeggen hebben, en wat mij betreft is het echt een wir-war aan instanties.



Alvast bedankt voor reacties.heb je al contact opgenomen met de thuiszorg?
Alle reacties Link kopieren
quote:louise1 schreef op 12 maart 2009 @ 16:55:

In principe moet je vader dat gewoon doen ook al werkt hij of andere mantelzorgers (jij bijvoorbeeld). Aanvragen doe je bij het Wmo-loket van je gemeente.Nee hoor, aanvragen doe je bij de Thuiszorg, die stellen de indicatie op en WMO beslist of de indicatie terecht is of niet.
Alle reacties Link kopieren
...
anoniem_23639 wijzigde dit bericht op 12-03-2009 17:26
Reden: foutje
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
[quote]Tinkeldel schreef op 12 maart 2009 @ 17:25:

Mijn moeder heeft contact met het WMO gehad, en die verwezen haar met het CIZ. Ik vraag het even omdat ik zelf net van alles en nog wat met overheidsinstanties heb geregeld en wil graag weten waar ik moet beginnen.



Ik begrijp dat mijn vader (of ik) dat moet doen. Maar ik vertrek om 7.00 naar mijn werk en mijn vader om 5.00 uur 's ochtends. En ik denk dat mijn moeder er weinig behoefte aan heeft om om 4.00 uit haar bed gescheurd te worden voor douchen en aankleden.

Ik ben dus eigenlijk op zoek naar andere opties.[/quote



neem contact op met de thuiszorg en leg je situatie uit, zij kunnen je vast verder helpen, succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het best wel lastig wordt om thuiszorg te regelen.



"Partners onderling

Van partners wordt verwacht, dat zij elkaar Persoonlijke Verzorging bieden indien er sprake is van een kortdurende

zorgsituatie met uitzicht op een dusdanig herstel van het gezondheidsprobleem en de daarmee samenhangende

zelfredzaamheid van de verzekerde, dat AWBZ-zorg daarna niet langer is aangewezen. Deze zorg valt buiten de

aanspraken van de AWBZ. De zorgplicht van partners onderling betreft dan de persoonlijke, lichaamsgebonden

zorg in de vorm van assistentie bij, of overname van alle activiteiten die onder de functie PV vallen. Maar ook

aandacht en begeleiding bij een aandoening horen hierbij"



http://www.ciz.nl/sf.mcgi?4860

doorklikken naar de CIZ indicatiewijzer
Alle reacties Link kopieren
Er zijn 2 soorten zorg. Je hebt persoonlijke verzorging en huishoudelijke zorg. Als je moeder aan haar schouder geopereerd wordt zal ze ook hulp bij wassen, kleden en waarschijnlijk ook wondzorg nodig hebben. Dit wordt vaak bij ontslag uit het ziekenhuis geregeld door de transferverpleegkundige. Voor (tijdelijke) hulp bij het huishouden zal er wel gekeken worden of er familie of andere mantelzorgers ingeschakeld kunnen worden. Huishoudelijke hulp aanvragen duurt meestal ook een aantal weken en dan zal je moeder zelf al weer dingen kunnen doen. Voor persoonlijke verzorging is, beetje afhankelijk van waar je ouders wonen, meestal geen wachtlijst en zal op de dag van ontslag al ingezet kunnen worden.
Alle reacties Link kopieren
Ja vader kan natuurlijk wel zorgverlof opnemen.





Kortdurend zorgverlof

Wat is kortdurend zorgverlof?

Een ziek kind, zieke partner of ouder heeft soms (extra) verzorging nodig. U hoeft daar niet altijd een vrije dag voor op te nemen. Op grond van de Wet arbeid en zorg hebt u namelijk recht op (deels) betaald kortdurend zorgverlof voor deze personen. Voorwaarde is dat de zorg echt nodig is en dat u de aangewezen persoon bent om de zieke te verzorgen, en niet bijvoorbeeld uw partner. Uw werkgever mag u vragen om aan te tonen dat het verlof noodzakelijk is. Hij kan zorgverlof alleen weigeren als dit ernstige problemen zou opleveren voor de organisatie.





datum laatste wijziging: 4 februari 2009





Kortdurend zorgverlof en uw inkomen

Kortdurend zorgverlof wordt meestal gedeeltelijk doorbetaald. In de wet staat dat uw werkgever ten minste 70% van uw loon moet betalen, en minstens het minimumloon.

In de cao (of een regeling die met het medezeggenschapsorgaan is overeengekomen) kan van de wettelijke zorgverlofregeling worden afgeweken. Dat kan ook betekenen dat uw werkgever uw loon helemaal niet doorbetaalt. Ook het aantal zorgverlofdagen kan anders zijn.
Ik denk dat het verstandig is dat je dit aankaart bij 'het maatschappelijk werk' van het betr. ziekenhuis.

Zij kunnen dan het CIZ inschakelen, dit centrum bekijkt wat je moeder allemaal aan hulp kan gebruiken.

't Lijkt me nl. dat ze wel wat meer hulp kan gebruiken dan alleen huishoudelijk.



www.ciz.nl
Alle reacties Link kopieren
quote:milo schreef op 12 maart 2009 @ 18:13:

Ik denk dat het verstandig is dat je dit aankaart bij 'het maatschappelijk werk' van het betr. ziekenhuis.

Zij kunnen dan het CIZ inschakelen, dit centrum bekijkt wat je moeder allemaal aan hulp kan gebruiken.

't Lijkt me nl. dat ze wel wat meer hulp kan gebruiken dan alleen huishoudelijk.



www.ciz.nlHet ziekenhuis hoort er voor te zorgen dat als de patient naar huis gaat de noodzakelijke hulp is ingeschakeld. Ik werk in de thuiszorg en wij krijgen al 1a2 dagen voor de patient naar huis gaat van de transferverpleegkundige te horen welke hulp nodig is.
Alle reacties Link kopieren
In het ziekenhuis waar ik werk zijn transfer verpleegkundigen degenen die de thuiszorg regelen. Ik werk zelf op de poli dermatologie, en als we daar voor iemand thuiszorg willen regelen (bijvoorbeeld voor het aan- en uittrekken van een steunkous) kan het heel snel geregeld worden via zo'n verpleegkundige. Omdat zij de juiste weg en de juiste mensen kennen.



Het enige wat de arts hoeft te doen is een indicatie geven, vervolgens regelen zij de rest.



Kan je niet informeren of het ook zo werkt waar je moeder heen gaat?
Alle reacties Link kopieren
Vanuit mijn positie als verpleegkundige moet ik je helaas teleurstellen, ik probeer haast wekelijks dit soort thuiszorg te regelen via het maatschappelijk werk maar krijg haast altijd een Nee te horen als er een gezonde partnet thuiswoont of deze nou werkt of niet.



Tis krankzinnig maar waar.
Alle reacties Link kopieren
Tegelijk gepost Fiba, maar wel een heel sluitend verhaal zo tezamen! Toevallig he?
Alle reacties Link kopieren
Zelf met indicatie Ring, als de partner gezond is dan geen zorg aan huis.
Alle reacties Link kopieren
Misschien werken we in dezelfde regio Ring?

Zusenzo: is volgens mij wel afhankelijk van waar je woont. In sommige regio's gaan ze er makkelijker mee om dan ergens anders. Niet terecht maar het gebeurt wel.
Alle reacties Link kopieren
Waarom doet jou vader niet zelf het huishouden?
Zie QR
Helaas hier ook niet erg leuk bericht van zuster zuurtje.

Het is zeer moeilijk om thuiszorg te krijgen. Je moet in een bepaalde leeftijdscategorie vallen, in ieder geval boven de 75 of je partner moet chronisch ziek zijn en geen zorg kunnen leveren. Buiten dat is een indicatie erg moeilijk.



Huishoudelijke hulp kan je aanvragen via het WMO loket van je gemeente, maar ik weet niet of je het vergoedt krijgt.

De eventuele thuiszorg gaat via het CIZ inderdaad: de specialist/verpleegkundige/huisarts moet dit aanvragen.



Misschien zijn ze in mijn regio erg streng vanwege tekorten in de zorg (regio Utrecht), wellicht daarbuiten minder tekorten??



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een verpleegkundige :-)

Zoals al eerder genoemt kan je moeder waarschijnlijk wel zorg krijgen voor de persoonlijke verzorging (wassen, aan- en uitkleden, wond) maar huishoudelijke hulp zit er denk ik niet in.

Waarom? als ik je goed begrijp is je vader gezond, kan werken.. Beetje lullig om te zeggen misschien maar hij kan dus ook het huishouden even tijdelijk overnemen, ook naast zijn werk.

Sterkte voor je moeder!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het niet helemaal eens met wat hier allemaal wordt geschreven. Vanaf het moment dat mijn man thuis is gekomen van een operatie waar een tumor is verwijderd hebben wij bijna steeds thuiszorg gehad. En ik ben echt nog laaaaang geen 75. Eerst om te helpen met het stoma. En toen we dat zelf konden doen hebben we thuiszorg altijd kunnen bellen als er iets was. Ze kwamen dan binnen een uur. Door een complicatie hebben wij ook de afgelopen 3 weken 's morgens en 's avonds om 11 uur nog thuiszorg gehad. Op eigen verzoek is dat vanaf afgelopen maandag stopgezet omdat ik het zelf ben gaan doen. Vandaag kwamen ze nog even praten en ze vroegen of het voor mij niet te belastend was het zelf te gaan doen anders kwamen ze met alle liefde nog een keer per dag.

Ik heb zelf de thuiszorg geregeld toen mijn man uit het ziekenhuis kwam. En ze kwamen meteen de dag erna. Nu moet ik zeggen dat het hier super is geregeld. En allemaal lieve meiden en 1 broeder. Je moet wel een eigen bijdrage betalen. Dan leiden ze af aan het salaris van je vader en eventueel je moeder. Ze wilden ook wel helpen met wassen en aankleden maar dat hebben we ook altijd zelf gedaan.



Tinkeldel kun je bij de huisarts niet navragen hoe het bij jullie is geregeld.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Tinkeldel,



Ik werk bij de gemeente en heb dagelijks met dit soort vragen van doen. De gemeente (Wmo) bepaalt of jouw moeder in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp of niet. Sommige gemeenten stellen de indicatie zelf (zoals in onze gemeente), dat loopt dan via het Wmo -Loket en sommige gemeenten besteden deze taak uit aan het CIZ. Je moet dus even uitzoeken hoe dit werkt in jouw gemeente. Elke gemeente heeft sowieso een Wmo-loket, dus daar kan jij jouw vraag stellen. Ga gewoon naar de website van jouw gemeente, daar vind je het gegarandeerd.



In onze gemeente zou jouw moeder niet in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp. Want, zoals hier al eerder geschreven werd, jouw vader kan het huishouden tijdelijk overnemen. Als hij alleenstaand zou zijn zou hij ook zelf een huishouden moeten runnen. Dit heet "gebruikelijke zorg" > als één van de gezinsleden uitvalt m.b.t. de huishoudelijke taken, dan wordt verwacht dat andere gezinsleden dit overnemen...



Wat Zoebie schrijft is bij jullie niet van toepassing. Zij heeft het én niet over huishoudelijke hulp (stoma zorg lees ik, dat is persoonlijke verzorging en ik lees ook hulp om 23 uur 's avonds, dus dat is ook geen poetshulp die dan langskomt). En het gaat bij haar ook om een heel ander ziektebeeld (verwijderen tumor). Bij zeer ernstige ziektebeelden wordt wel eens een uitzondering gemaakt, maar bij een schouderoperatie zal dat niet het geval zijn.



Wat ik hierboven beschrijf zijn de regels zoals ze gelden in onze gemeente en jouw gemeente kan dus verschillen!!! Vraag dat dus goed na...



Wil jou nog wel op 1 ding wijzen. Voor huishoudelijke hulp betaal je een eigen bijdrage en deze kan behoorlijk oplopen. Ik lees dat jouw vader nog een inkomen heeft en gemiddeld ligt de eigen bijdrage voor hh-hulp dan op € 11,60 per uur. Dus.... particuliere hulp is misschien nog wel goedkoper voor jullie. Om te berekenen wat jullie precies kwijt zouden zijn aan eigen bijdrage kan je naar www.hetcak.nl (en dan in de linkerkolom Wmo aanklikken).



Sterkte! En mocht je nog vragen hebben dan lees ik ze wel.
Alle reacties Link kopieren
Konela, het gaat toch ook om hulp bij de verzorging. Wassen, aankleden en de wond verzorgen.

Dat krijg je hier niet alleen als je kanker hebt. Ik heb het ook gekregen bij mijn borstverkleining.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn 2 soorten thuiszorg. Huishoudelijke hulp regel je vaak zelf via het WMO loket van de gemeente of zij verwijzen je door. Hulp bij persoonlijke verzorging wordt geregeld door bv ziekenhuis of huisarts. Voor beiden geldt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. De 2 soorten thuiszorg lopen op dit topic door elkaar en dat maakt het er voor TO denk ik niet duidelijker op.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven