Geld & Recht alle pijlers

Thuiszorg bij operatie

12-03-2009 16:51 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
Zoebie, TO heeft het over huishoudelijke hulp en jij hebt het over persoonlijk verzorging. Dat is iets heel anders. Persoonlijke verzorging kan je idd ook krijg bij bijvoorbeeld een borstverkleining en bij tal van andere ziektebeelden. Maar de regels voor huishoudelijke hulp (en dáár heeft TO het over) zijn ontzettend streng. Als er een gezonde partner is, en de ingreep is een schouderoperatie, dan krijg je in 99% van de gemeente echt geen hh-hulp.

Is er een gezonde partner aanwezig, maar is het ziektebeeld heel erg heftig dan heb je een kans dat de gemeente wel hh-hulp toekent.



Maar persoonlijke zorg is echt iets anders, daar zijn landelijke regels voor. Huishoudelijke hulp valt onder een andere wet (onder de gemeenten) en die regels zijn erg streng.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tinkeldel schreef op 12 maart 2009 @ 17:25:

Ik begrijp dat mijn vader (of ik) dat moet doen. Maar ik vertrek om 7.00 naar mijn werk en mijn vader om 5.00 uur 's ochtends. En ik denk dat mijn moeder er weinig behoefte aan heeft om om 4.00 uit haar bed gescheurd te worden voor douchen en aankleden.

Ik ben dus eigenlijk op zoek naar andere opties.Dit lijkt mij niet over huishoudelijke hulp te gaan Konela. Daarom noemde ik al in mijn vorige posting dat er 2 soorten thuiszorg zijn. Het maakt dus verschil of je het over huishoudelijke verzorging of persoonlijke verzorging hebt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tinkeldel schreef op 12 maart 2009 @ 17:25:

Ik begrijp dat mijn vader (of ik) dat moet doen. Maar ik vertrek om 7.00 naar mijn werk en mijn vader om 5.00 uur 's ochtends. En ik denk dat mijn moeder er weinig behoefte aan heeft om om 4.00 uit haar bed gescheurd te worden voor douchen en aankleden.

Ik ben dus eigenlijk op zoek naar andere opties.



Dit gaat toch niet over huishoudelijke hulp maar over persoonlijke verzorging. Daar reageerde ik op.

Sorry als ik het dan verkeerd heb begrepen.



Haha Mosterd
Alle reacties Link kopieren
Sorry, heb idd helemaal over die post heen gelezen........



Mijn reactie gaat echt over de post waarmee TO haar topic opent, dus het stukje over hh-hulp. Daarvoor zullen ze naar mijn idee niet in aanmerking komen.



Wat betreft de persoonlijke verzorging. Volgens mij kan er niet van mantelzorgers verwacht worden dat zij de persoonlijke zorg op zich nemen. Weet dit niet zeker, maar zeker als TO én haar vader op van die vroege tijden vertrekken kan je idd niet verwachten dat moeder dan al onder de douche gaat. Aan de andere kant kan je je afvragen of moeder dan niet gewoon 's avonds kan douchen... Weet niet hoe streng ze daar in zijn??

Maar dan blijft aankleden nog over. De aanvraag hiervoor moet in elk geval bij het CIZ ingediend worden (soms doet het zkh dit al voor je, maar lang niet altijd).



Dus je moet met je aanvragen op 2 plaatsen zijn > voor de hh-hulp bij het Wmo loket (en het kan dus dat zij het uitbesteden aan het CIZ) en voor de persoonlijke zorg bij het CIZ.



Succes!
Het lijkt mij dat je moeder voor "medische verzorging" wel in aanmerking zou kunnen komen, maar niet voor een poetshulp. Koken zou "Tafeltjedekje" voor ingezet kunnen worden etc. Jij en je moeder zouden ook flink in het voren kunnen koken, porties in de diepvries, en hop vanuit de magnetron op tafel.



En niemand valt omver als je ramen niet twee keer in de week gelapt worden. Mochten de buren zich dáár aan storen, dan kan je moeder de buren altijd wijzen waar de emmer, spons en zeem zich bevinden. Mogen ze het gezellig zelf doen.



Ik denk dat je een hulp in de huishouding het beste zelf regelt en betaalt (al dan niet zwart), lees maar eens na op het topic van Zoyla, wat die allemaal te lijden heeft met "Thuiszorg / CWI / WMO" etc., daar springen de tranen je van in de ogen.
Alle reacties Link kopieren
De huishouding dat is wat mij betreft niet een probleem. Dat kunnen mijn vader en ik zelf wel doen, en dat komt wel goed. Ik wil dat ook best voor een aantal weken doen, maar daarna wil ik dat het op een andere manier geregeld wordt. Ik zie de bui niet hangen dat mijn vader dat helemaal oppakt, dus daar regelen we dan gewoon wel een hulp voor.



Er werd hier nog genoemd dat mijn vader zorgverlof kan opnemen, maar dat kan dus niet omdat hij op een soort van pool-basis werkt. Bovendien werken ze daar niet onder een CAO. Maar goed ik verwacht wel van hem dat hij af en toe thuis blijft om wat mee te helpen.



Maar in ieder geval, ik weet eerst genoeg informatie. Ik begrijp van mijn moeder dat zij gaat informeren in het ziekenhuis, en zal haar bovenstaande ook even laten weten.



Bedankt voor de informatie, hier kan ik wel wat mee. Ik hou er niet zo van om bij iedere instantie van het kastje naar de muur gestuurd te worden, en dat gebeurt mij al vaak genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Tinkeldel,

Het is voor zoveel mensen een raadsel waar ze terecht moeten voor hulp, omdat je sinds de nieuwe wet (Wmo) bij verschillende instanties moet zijn. Kan me voorstellen dat het een doolhof lijkt en je idd van 't kastje naar de muur wordt gestuurd.

Hopelijk weet je de weg nu te vinden en gaat de operatie bij je moeder helemaal goed.

Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
quote:zusenzo schreef op 12 maart 2009 @ 18:19:

Vanuit mijn positie als verpleegkundige moet ik je helaas teleurstellen, ik probeer haast wekelijks dit soort thuiszorg te regelen via het maatschappelijk werk maar krijg haast altijd een Nee te horen als er een gezonde partnet thuiswoont of deze nou werkt of niet.



Tis krankzinnig maar waar.



Toch wel gek, want mijn schoonmoeder kreeg wel hulp voor wassen en aankleden, bed verschonen enzo toen ze iets vergelijkbaars had.



Ze kreeg geen hulp voor het huishouden, dat werd mijn schoonvader geacht te doen, en terecht. Overigens werkt hij niet.
Alle reacties Link kopieren
Tja, ik hoop van harte dat het vaker gaat gebeuren maar ik heb helaas een andere ervaring.
Alle reacties Link kopieren
Nou als ik alles zo lees, neem ik mijn petje af voor onze thuiszorgorganisatie. Ik heb er nooit problemen mee gehad. Ik heb zelf altijd de thuiszorg gebeld. Een verwijzing geregeld bij de huisarts of specialist en het was totaal geen probleem.



Tinkeldel veel succes met je zoektocht.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn meerdere partijen nodig om thuiszorg, zowel huishoudelijk al persoonlijke verzorging, goed te laten verlopen. Vooral door miscommunicatie gaat er wel eens iets fout. Juist die missers blijven hangen en worden uitvergroot. Al de keren dat het wel goed is geregeld hoor je weinig over. Ik weet dat de criteria voor hulp zijn aangescherpt en in sommige gevallen ook terecht. Maar in de regio waar ik werk is er niemand die van noodzakelijke zorg verstoken blijft. Ondanks dat er soms anders wordt beweerd.
Nóóit ga ik mopperen op de mensen die het echte werk doen! De uiteindelijke hulp dus. Alleen maar enorm respect.



De ambtenarij en het management eromheen; daar word ik zwaar onpasselijk van.



Ze kennen hun eigen regels niet eens. De WMO-afdeling in mijn gemeente vertelde vriendelijk (nadat ik om en nabij 2 uur daar gewacht en bezig was) dat het allemaal in orde zou komen, houdoe en bedankt. Om na een uurtje me toch te bellen dat het niet klopte. (terwijl ik álle jaaropgaven, bankafschriften en weet ik wat niet al meer meebracht)



Onkunde!
Alle reacties Link kopieren
quote:milo schreef op 14 maart 2009 @ 00:45:



De ambtenarij en het management eromheen; daar word ik zwaar onpasselijk van.



Ze kennen hun eigen regels niet eens.

Onkunde!Dit klopt. Regels worden zo vaak verandert dat het voor de mensen die de beslissingen nemen niet meer te overzien is. En veel beslissingen worden genomen door mensen die er geen kaas van hebben gegeten. Managers in dure kantoren die totaal geen affiniteit hebben met de echte zorg. Hierdoor krijgt "de zorg" een slecht imago en dat doet mij (iemand die aan het bed staat) best pijn.
Alle reacties Link kopieren
Ben zelf geen ervaringsdeskundige in de zin van dat ik zelf thuiszorg nodig had, maar kan wel twee verhalen vertellen die uitersten van elkaar zijn.



Verhaal 1: Vrouw van collega (rond de 50) had een zware hartoperatie gehad en had toen ze weer thuis was hulp nodig bij zo'n beetje alles wat ze deed. Zij kreeg geen thuiszorg (uit bed helpen, wassen, aankleden), want haar man moest haar hierbij helpen. Hij kreeg dit voor elkaar doordat onze baas heel schappelijk was (werk op een school, zijn lessen werden verzet etc. zodat hij later kon beginnen en eerder weg kon). Helaas was zijn gezondheid ook erg broos (al lange tijd problemen met z'n luchtwegen, gevolgd door een flinke longontsteking) waardoor hij na de periode dat hij voor z'n vrouw moest zorgen zelf totaal instortte. Heeft 'm een aantal maanden gekost om weer op te krabbelen.



Verhaal 2: ik heb zelf vakantiewerk gedaan bij de thuiszorg als huishoudelijke hulp. Ik moest een keer naar een mevrouw toe die aan haar been was geopereerd. Omdat ze na de operatie tijdelijk bij haar zoon in huis was, werd ik naar dat adres gestuurd. Goed, kon ik me iets bij voorstellen (misschien was de mevrouw alleen en kon ze zo beter in de gaten worden gehouden), maar wat bleek: mevrouw was getrouwd en haar man kon alles nog, zoonlief woonde in een enorme villa, had een gezin met 3 kinderen én een particuliere hulp en ik kon daar de hele woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer schoon gaan maken, stofzuigen en dweilen. Tja, mevrouw had recht op hulp, ook op het adres waar ze op dat moment verbleef.



Ik ben echt blij dat ik zelf nog niks nodig heb op dit gebied want volgens mij word je alleen van het regelen al compleet gestoord.
Alle reacties Link kopieren
quote:milo schreef op 14 maart 2009 @ 00:45:

Nóóit ga ik mopperen op de mensen die het echte werk doen! De uiteindelijke hulp dus. Alleen maar enorm respect.



De ambtenarij en het management eromheen; daar word ik zwaar onpasselijk van.



Ze kennen hun eigen regels niet eens. De WMO-afdeling in mijn gemeente vertelde vriendelijk (nadat ik om en nabij 2 uur daar gewacht en bezig was) dat het allemaal in orde zou komen, houdoe en bedankt. Om na een uurtje me toch te bellen dat het niet klopte. (terwijl ik álle jaaropgaven, bankafschriften en weet ik wat niet al meer meebracht)



Onkunde!Nooit en te nimmer is ons gevraagd om bankafschriften, jaaropgaves e.d. Ik snap van al die verhalen hier dan ook helemaal niets. Volgens mij moeten alle thuiszorgorganisaties in den lande maar eens in Limburg langskomen om er wat van te leren. En dan bedoel ik natuurlijk niet de mensen die daadwerkelijk aan huis komen maar al die bureaucraten, ambtenaren van gemeenten enz. enz.
Alle reacties Link kopieren
Mijn moeder heeft inmiddels formulieren gekregen van het ziekenhuis die ze moet invullen mbt eventuele thuiszorg. Dus het is nog afwachten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven