Geld & Recht alle pijlers

Vereniging van Eigenaren

14-04-2010 22:23 12 berichten
Ik heb een appartement in een complex dat oorspronkelijk van een woningbouwvereniging was. De vrijgekomen appartementen gaan in de verkoop. Ik schat dat zo'n 40% nu koop is, 60% nog huur.



Het VvE-beheer wordt gedaan door de woningbouwstichting en ik heb zo mijn twijfels of dingen die ze doen wel kloppen. De vorige jaarvergadering is al bijna 2 jaar geleden. Helaas kon ik daar toen niet bij zijn. Nu schijnt er wel weer 1 aan te komen, maar officieel heb ik daar nog niks over gehoord.



Wat er nu dus gebeurt, is dat je achteraf de begroting moet goedkeuren. Dat lijkt mij een hele rare gang van zaken. In ons geval dus zelfs van 2009 en 2010 geloof ik.



Klopt mijn idee? Ik wil eerst ergens mee instemmen, voordat ze ons geld gaan uitgeven. Krijg nl. ook de indruk dat ze erg gemakzuchtig zijn. Dus niet meerdere offertes opvragen bij grotere uitgaven, maar gewoon gaan voor het bedrijf waar ze als woningbouw voor al hun panden zaken mee doen.



Helaas hebben wij als nieuwe eigenaren waarschijnlijk nog geen meerderheid, dus het is maar de vraag in hoeverre we echt inspraak hebben.



Hoe werkt de VvE bij jullie?
Alle reacties Link kopieren
begroting voor 2010 vaststellen kan, want het jaar is nog lang niet voorbij. Voor 2009 moet je de jaarstukken vasstellen
Alle reacties Link kopieren
De VvE werkt bij ons níet... ik heb een benedenhuis, en met mijn bovenburen heb ik een slapende VvE. Afgelopen jaar heeft mij bovenbuurman een brief gekregen hierover, dat dat niet meer mag vanaf 2010 en dat we ons samen in moeten laten schrijven bij de Kamer van Koophandel, een bankrekening moeten openen, elk jaar een vergadering moeten beleggen, etc...



Ik heb de brief niet gekregen, brief wordt alleen gestuurd naar de eigenaar die als laatste inschreven staat als eigenaar bij het Kadaster.



Hij heeft mij wel een kopie van de brief gegeven, maar zei er meteen bij dat hij niet van plan was om bovenstaande te doen. Dus... ik voel ook niet veel voor al dat bureaucratische gedoe, maar er stond ook in de brief dat als je het niet doet, dat je dan eventueel een boete van iets van 16.000 euro (!) tegemoet kunt zien, of een gevangenisstraf van iets van 3 maanden. Nou ja! Het zal allemaal wel loslopen, maar toch.



Ik ben lid van Vereniging Eigen Huis, heb daar ook een boekje aangevraagd over VvE en het lijkt toch steeds te gaan over appartementcomplexen, en niet over boven/benedenwoning zoals in mijn geval.



Nou, aan mijn verhaal heb je dus niks

(maar ik ben het even kwijt...)
Happiness is nothing more than good health and a bad memory - Albert Schweitzer.
Alle reacties Link kopieren
Onze VvE is enorm actief.

Elk jaar 1 of 2 vergaderingen.

Een meerjarenonderhoudsplan van 10 jaar.

Scheelt wel dat wij alles uitbesteden.

Zij regelen alles.

Een paar fanatieke bewoners controleren hun weer en zo loopt alles.

Elke 3 jaar wordt er een nieuw bestuur gekozen.
Alle reacties Link kopieren
Whiskers.. ook ik zit bij een zeer actieve VvE.



Ik ben zelf erg actief binnen onze VvE (bestuursfunctie), wij hebben 5a6x per jaar een bestuursvergadering en 1xper jaar een ledenvergadering.

Bij ons gaat het erg goed , kascommissie wordt elke 2jr vernieuwd en het bestuur elke 3 of 4 jaar. (pin mij er ff niet op vast)
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, de kascomissie.

Even vergeten.

Ja, 2 jaar geleden ben ik voorzitter geweest.

Ben ermee gestopt ivm zwangerschap.

Wel jammer TO dat het bij jullie niet loopt!

Je mag de woningbouw best achter de vodden zitten hoor!

Het is jouw geld.
Ga ze nu ook meer achter de vodden zitten. De andere eigenaren mobiliseren. Want ik vind dat we meer dan genoeg betalen, mogen ze er ook wel wat voor doen.
Alle reacties Link kopieren
@Demoiselle: Wist je (en weet je buurman?) dat jij bijvoorbeeld mee moet betalen voor reparatie van het dak als híj een lekkage heeft? Dat kan een behoorlijke kostenpost worden als je daar niet met 'alle' eigenaren netjes voor gespaard hebt. Ook kosten voor andere gezamelijke voorzieningen (trappenhuis schilderen oid.) komen voor rekening van de VVE.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een VvE. Zelfde als bij Zespri.



Bij onderhoud waarbij de kosten boven een bepaalde bedrag komen (¤10.000??), dient de VvE goedkeuring te geven. Dit houdt in 60% (??) van de bewoners (per gezin heb je een 'stem').



Probleem is echter dat er nu buiten geschilderd moet worden en men te laks is om toestemming te geven, waardoor de kozijn langzaam wegrotten. Zeer irri! Ik neem aan dat andere VvE's ook met dit probleem kampen: iemand een oplossing? (En dan niet door met het stemformulier langs te gaan en de bewoners het mes op de keel te zetten (letterlijk). Misschien kunnen we dit omzeilen.)
quote:Silky schreef op 16 april 2010 @ 14:56:

Dit houdt in 60% (??) van de bewoners (per gezin heb je een 'stem'). In mijn VVE liggen de verhoudingen anders: de kleine appartementen hebben 1 stem, de grote 2 (maar de grote betalen dan ook dubbele bijdrage).
Ik erger me al jaren aan de manier waarop onze VVE functioneert, we hebben een professionele beheerder die ook rustig een jaartje overslaat voor de ledenvergadering. Daarnaast heeft 1 partij 50% van de stemmen in onze (kleine) VVE, dus ik kan wel dingen willen, maar zal meestal moeten slikken wat die ene partij wil.



Heb/heeft dus weinig zin om er zelf veel energie in te steken.
Alle reacties Link kopieren
Een VVE MOET minimaal 1x per jaar vergaderen.



Bij veel kleinere VVE's geldt een bijdragenorm naar het aantal m2 woonoppervlak,hoe groter de woning hoe meer inbreng met heeft en hoe meer men af moet dragen aan de VVE.

Bij een flatgebouw met tig dezelfde wooneenheden geldt meestal een vast VVE bedrag en heeft ieder net zoveel inbreng en inderdaad moet dan meer dan de helft instemmen zoals bij Silky.Maar er moet wel deuglijk onderhoud gebeuren dus niet de kozijnen laten wegrotten omdat maar 10% onderhoud eraan wil,hier kun je werk van maken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven