Geld & Recht
alle pijlers
Verhaalsrecht gemeente op ex-partner (bijstand)
donderdag 9 juli 2020 om 00:49
Hoi,
Weet iemand toevallig hoe dit zit:
Casus:
Huwelijk beëindigd, in dit huwelijk zijn kinderen geboren. Ex-partner (voor gemak man) moet voor de ander (Vrouw) partneralimentatie betalen (12j).
Deze alimentatieplicht vervalt In principe indien de vrouw met iemand anders een huishouden gaat vormen.
Wat ik mij wel afvraag is, als de alimentatieplicht op grond hiervan vervallen is, of een gemeente dan alsnog eventuele kosten van een bijstandsuitkering aan de vrouw op de ex-man zou kunnen verhalen, ook als haar nieuwe relatie over zou zijn.
Weet iemand toevallig hoe dit zit:
Casus:
Huwelijk beëindigd, in dit huwelijk zijn kinderen geboren. Ex-partner (voor gemak man) moet voor de ander (Vrouw) partneralimentatie betalen (12j).
Deze alimentatieplicht vervalt In principe indien de vrouw met iemand anders een huishouden gaat vormen.
Wat ik mij wel afvraag is, als de alimentatieplicht op grond hiervan vervallen is, of een gemeente dan alsnog eventuele kosten van een bijstandsuitkering aan de vrouw op de ex-man zou kunnen verhalen, ook als haar nieuwe relatie over zou zijn.
2020-12 wijzigde dit bericht op 09-07-2020 01:11
Reden: Aanvulling
Reden: Aanvulling
4.08% gewijzigd
donderdag 9 juli 2020 om 10:48
Precies. Je maakt samen afspraken over de verdeling van de taken in en buiten het huis. Die afspraken hebben gevolgen. En één van die gevolgen is dat je dus kan gaan betalen als je partner thuis blijft voor de kinderen. Had je als man maar je aandeel in de huiselijke taken op je moeten nemen zodat die vrouw meer kon werken.citronella schreef: ↑09-07-2020 10:33Prima maar ik wil alleen tegengas geven tegen mensen die de schuld uitsluitend bij de vrouw leggen voor het niet financieel zelfstandig zijn. Dat is meestal namelijk pas een probleem voor de man zodra er gescheiden wordt terwijl hij zich de verzorging tijdens het huwelijk lekker laat aanleunen.
Het is dus een keuze en verantwoording van beide. Dus het past niet alleen af te geven op die luie vrouwen die hun handje op willen houden
En het is ook niet zwart wit. Er zijn heus mannen die 50/50 doen en vrouwen die misbruik maken vd situatie en alle tussenvormen. Maar de tendens is de schuld bij de vrouw te leggen voor keuzes tijdens het huwelijk
donderdag 9 juli 2020 om 11:05
Wil? Als u een kind heeft?haarklover schreef: ↑09-07-2020 09:20Maar u weet pas echt hoeveel hij zich inzetten wil, als u een kind heeft.
Gezamelijke kind, hij heeft niks te willen. Hij moet.
donderdag 9 juli 2020 om 11:09
Het gaat toch ook om de partneralimentatie? En de kinderen zijn voor 50% van de tijd bij hem. Dat geeft zijn ex-partner toch ook meer ruimte om bijvoorbeeld vier dagen te gaan werken? Bovendien willen ze in haar huis gaan samenwonen. Groot en aan het water.Mariejan schreef: ↑09-07-2020 10:30Ik weet niet door wie jouw vriendin zich heeft laten voorlichten, maar als dat de enige reden is waarom ze niet samenwoont dan doet de dat al jaren voor niks.
Haar inkomen wordt helemaal niet meegenomen bij de berekening van kinderalimentatie.
Wel worden de woonkosten van haar vriend minder. Hij hoeft namelijk nog maar de helft van de huur/hypotheek te betalen. Daarom heeft hij meer ruimte en zou de kinderalimentatie wat omhoog kunnen gaan.
Dat zou toch schandelijk zijn dat als iemand meer financiële ruimte krijgt hij meer
meebetaald aan zijn eigen kinderen....
donderdag 9 juli 2020 om 11:15
Ja maar wat is nu het probleem? Hij krijgt misschien meer te besteden door te gaan samenwonen maar het inkomen van je vriendin telt niet mee.ClaireUnderwood schreef: ↑09-07-2020 11:09Het gaat toch ook om de partneralimentatie? En de kinderen zijn voor 50% van de tijd bij hem. Dat geeft zijn ex-partner toch ook meer ruimte om bijvoorbeeld vier dagen te gaan werken? Bovendien willen ze in haar huis gaan samenwonen. Groot en aan het water.
donderdag 9 juli 2020 om 12:46
Het inkomen niet. Wel wordt ze geacht de helft van zijn woonlasten te dragen waardoor zijn draagkracht groter wordt. Als de hoogte van de alimentatie wordt beperkt door zijn draagkracht (behoefte > draagkracht) kan zijn ex een herberekening vragen als hij samenwoont.
donderdag 9 juli 2020 om 13:17
De gemeente mag in principe de volledige bijstandsuitkering welke zij betalen verhalen op de ex-partner mits daar voldoende financieel draagvlak voor is bij de ex-partner. Bij het wegvallen van de partneralimentatie komt er dus ruimte vrij om meer bijstand te gaan verhalen.
Niet geschoten is altijd mis
vrijdag 10 juli 2020 om 00:15
Exact dat zeg ik toch?YagaBaba schreef: ↑09-07-2020 12:46Het inkomen niet. Wel wordt ze geacht de helft van zijn woonlasten te dragen waardoor zijn draagkracht groter wordt. Als de hoogte van de alimentatie wordt beperkt door zijn draagkracht (behoefte > draagkracht) kan zijn ex een herberekening vragen als hij samenwoont.
vrijdag 10 juli 2020 om 07:20
Ha, dat scheelt mij typen.Mariejan schreef: ↑09-07-2020 09:54Gemeenschap van goederen en koude uitsluiting zegt iets over jullie gezamenlijk bezittingen, niet over de onderhoudsplicht. Als je trouwt, dan verklaar je beiden dat je elkaar zult onderhouden. Die wettelijke plicht ga je, vrijwillig, aan.
De zorgplicht die echtgenoten “jegens elkander” hebben kan je niet uitsluiten in huwelijkse voorwaarden. Nou ja het kan wel, maar als een van de twee echtgenoten tóch partneralimentatie wil (en er wettelijk recht op heeft) dan is die afspraak niks waard. De wet zegt dat je onderhoudsplicht niet kan uitsluiten in huwelijkse voorwaarden.
De gemeente mag echt alleen verhalen als er sprake is van causaal verband. Dat wil zeggen, alleen als iemand in de bijstand komt DOORDAT hij gescheiden is. Als iemand werkte tijdens de scheiding en een aantal maanden later in de bijstand komt, dan mag de gemeente niet verhalen. Als iemand na zijn scheiding is gaan samenwonen en na die samenwoning in de bijstand komt, dan komt dat dus niet meer door de scheiding en mag de gemeente niet verhalen.
Dat is niet per gemeente verschillend. Als de gemeente het anders doet zal elke rechter die gemeente terugfluiten.
Wat wel per gemeente verschillend is, is of ze verhalen. De gemeente mag verhalen, maar het hoeft niet. De meeste gemeenten doen het niet. Zij kiezen ervoor iemand te verplichten het zelf te regelen. Dus verplicht partneralimentatie gaan vragen als je daar wettelijk recht op hebt, of je dat nu wilt of niet.
vrijdag 10 juli 2020 om 07:22
De helft van HUN woonlasten.YagaBaba schreef: ↑09-07-2020 12:46Het inkomen niet. Wel wordt ze geacht de helft van zijn woonlasten te dragen waardoor zijn draagkracht groter wordt. Als de hoogte van de alimentatie wordt beperkt door zijn draagkracht (behoefte > draagkracht) kan zijn ex een herberekening vragen als hij samenwoont.
Ze woont er zelf toch ook.
dinsdag 14 juli 2020 om 23:00
Wordt in dit geval het de meest recente partner aangesproken voor bijdrage? Lijkt mij ook relevant om te weten.2020-12 schreef: ↑09-07-2020 01:18Klopt helemaal!
Overigens heb ik zojuist het antwoord op mijn vraag gevonden
In sommige gevallen slaat de gemeenten iemand aan voor bijstandsverhaal, ondanks dat de betrokkene niet meer alimentatieplichtig is. De alimentatieplicht voor een ex-partner kan bijvoorbeeld zijn vervallen omdat de bijstandsgerechtigde met iemand anders een huishouden is gaan vormen (door samen te wonen), met iemand anders is gehuwd of een samenlevingscontract heeft afgesloten.
Een eenmaal vervallen alimentatieplicht blijft vervallen en herleeft dus niet na verandering van de situatie.
En iemand noemde mijn bericht belerend, maar we leven ondertussen in 2020 en de slogan: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid is van 1989.
..
dinsdag 14 juli 2020 om 23:59
.Volhouder666 schreef: ↑14-07-2020 23:00Wordt in dit geval het de meest recente partner aangesproken voor bijdrage? Lijkt mij ook relevant om te weten.
Met samenwonen is er geen onderhoudsplicht. Gaan samenwonen als je afhankelijk bent van (oa) alimentatie is dus riskant.