Geld & Recht alle pijlers

Vertrek ziekenhuis tegen medisch advies in

29-08-2021 23:54 51 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik ben recentelijk in het ziekenhuis geweest en wilde vanwege omstandigheden naar huis. Uiteindelijk is dit ook goedgekeurd door de arts en ben ik niet tegen medisch advies in vertrokken.

Maar hoe zit dit nou als dit wel tegen medisch advies in was geweest. Welke plichten en rechten heeft de patiënt en welke plichten en rechten heeft de arts? Kan een patiënt wanneer hij tot de conclusie komt dat hij toch beter in het ziekenhuis kan verblijven, zonder consequenties weer terug? Ik las op internet ook het volgende "Wat u niet moet doen is van de patiënt verlangen dat hij schriftelijk verklaart dat hij u of uw instelling niet aansprakelijk stelt voor schade die mogelijk optreedt als gevolg van een voortijdig ontslag. Los van de omstandigheid dat zo’n vrijwaringsverklaring juridisch geen stand houdt, kunt u uw energie beter steken in het informeren van de patiënt en eventuele anderen"

Toch staat Google vol met dergelijke verklaringen van ziekenhuizen.

Hoe zit het nou? Juridisch gezien?
Alle reacties Link kopieren
Wat veel reacties, bedankt! In mijn situatie ging het dit keer ook om kosten baten. Ik had een korte check up verwacht waarbij arts liever een 24 uurs opname wilde zien. Geen spoed oid. Maar in mijn situatie op dat moment niet haalbaar als alleenstaande ouder en op dat moment geen goede opvang voor mijn zoon (ouders hebben momenteel ernstig verminderde draagkracht door ziekte maar kunnen indien kritieke situatie wel opvangen). Een paar uur na de controle bleek ook dat het inderdaad niet zo noodzakelijk was als men in de eerste instantie dacht en mocht ik dus naar huis.

Maar ik vond het maar een lastige keuze. En het lijkt me voor de artsen ook heel lastig.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook ooit uit het zh vertrokken tegen het advies van de dokter in. Hiervoor hoefde ik geen verklaring te tekenen. Echter mocht ik het zh niet lopend verlaten.
Een duidelijke reden heb ik niet aangegeven maar ik was zo geschrokken van alles dat ik thuis even alleen wilde huilen.
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
30-08-2021 07:34
Nou ja, die speelt zijn gezondheid, maar dat mag gewoon
En je blijft recht op zorg houden

Je tekent alleen een verklaring zodat het ziekenhuis er geen gedoe meekrijgt
Maar die enkele website waar ik in de OP naar refereer, of het stukje dat ik aangehaald heb, geeft dus aan dat het eigenlijk zinloos is om dat te tekenen omdat het juridisch weinig uithaalt. De betrouwbaarheid van die bron kan natuurlijk in twijfel getrokken worden. Ik heb er juridisch gewoon geen ook geen kaas van gegeten.
Alle reacties Link kopieren
TsumTsum schreef:
30-08-2021 00:53
Ik denk dat de verzekering zich wel een keer achter de oren zal krabben als je zo snel alweer met een ambulance terug moet naar het ziekenhuis. Heb een keer een rekening gezien van zo'n ambulance ritje van een familielid. Dat was echt duur.
Dit denk ik ook
Alle reacties Link kopieren
hamerhaai schreef:
30-08-2021 08:10
Je moet als behandelaar een patient tegenwoordig volledig informeren over behandelplan, risico's etc. Du s wanneer een patient tegen het advies in toch naar huis gaat, dan moet je uitleggen waarom dit niet verstandig is, en als het even kan moet de patient hiervoor tekenen.

Je ziet ook steeds vaker dat je vooraf aan een behandeltraject moet tekenen dat je uitleg hebt gekregen over de behandeling, dat ze je de risico's hebben uitgelegd, dat je weet wat je kan verwachten etc.

Dit heeft vooral ook te maken met aansprakelijkheid van de behandelaar. Hoe vaak hoor je achteraf niet "wanneer ik dit had geweten, dan had ik deze behandeling nooit gedaan". Want er zitten altijd risico's aan behandelen, of het staken van een behandeling.

Iedereen in NL heeft recht op basiszorg, en ze zullen je niet weigeren. Maar het is niet zo dat de patient vooral gaat bepalen wat en hoe er behandeld wordt. Dit gaat in samenspraak. Wil een patient de adviezen van een arts niet overnemen, dan kan de arts je overdragen aan een andere arts. Je moet als behandelaar wel achter je behandeling staan.
Ja ik heb inderdaad ook wel eens vooraf toestemming moeten geven, dit ging dan om geplande zorg. Bij ongeplande zorg ligt dat natuurlijk ingewikkelder.

Maar zou een arts een patiënt kunnen weigeren omdat eerder de patiënt tegen medisch advies in naar huis is gegaan? Stel je bent het niet eens met de behandeling? Ik kan me voor stellen dat die arts niet het plan van aanpak wijzigt. Ik kan me voorstellen dat hij dan het recht heeft de patiënt niet te behandelen maar wel de plicht heeft de patiënt over te dragen naar een andere arts/ziekenhuis?
Alle reacties Link kopieren
Reficul schreef:
30-08-2021 08:50
Ik ben ook ooit uit het zh vertrokken tegen het advies van de dokter in. Hiervoor hoefde ik geen verklaring te tekenen. Echter mocht ik het zh niet lopend verlaten.
Een duidelijke reden heb ik niet aangegeven maar ik was zo geschrokken van alles dat ik thuis even alleen wilde huilen.
Ja zo te lezen komt het best vaak voor, ik lees alleen niet zo heel veel over de gevolgen hiervan.
Alle reacties Link kopieren
Thalas schreef:
30-08-2021 07:07
Ik kan me best voorstellen dat er situaties zijn waarin je besluit de zorg niet te wensen. Wanneer die zorg verder gaat dan jouw overtuiging van passend, wanneer de zorg oordelend of onvriendelijk blijkt en de positieve gevolgen niet meer opwegen tegen de negatieve gevolgen. Wanneer je thuisfront kwetsbaar achterblijft door jouw opname en je de schade daar tot een minimum wil beperken. Mensen kiezen doorgaans wat ze gezien de omstandigheden het beste vinden, en dat recht hebben ze gelukkig zonder dat ze daar expliciet voor gestraft worden.
Ik had een kwetsbaar thuisfront inderdaad.
Alle reacties Link kopieren
huisduif schreef:
30-08-2021 07:24
Bij ons vertrekt iedere maand zo ongeveer wel iemand zonder toestemming. Het tekenen is volgens mij zodat je je zorgverleners later niet kunt beschuldigen van slechte zorg of nalatigheid.

Ik heb al zo veel mensen zien gaan.
Coronawappies die het benauwd hebben, zuurstof nodig hebben maar toch naar huis gaan want corona bestaat niet. Of toen we nog veel overplaatsten naar de andere kant van het land en soms ook naar Duitsland, werden altijd de minst slechte patiënten vervoerd. Sommigen wilden direct naar huis.
Iemand met een nog bloedende hersenbloeding die vond dat hij direct geopereerd moest worden of de straat op kon (dakloos). Ik vraag me nog steeds af of die man nog leeft.
Een oudere vrouw was ik ineens kwijt, alleen haar catheterzak hing nog aan het bed. Ik heb overal gezocht op de afdeling, in de centrale hal en voelde me heel beschaamd toen ik haar familielid moest bellen om te zeggen dat ik haar kwijt was. Ze zat gewoon bij familie thuis op de bank met een lekkende katheter. Ze had familie gebeld dat ze naar huis mocht en opgehaald kon worden en verdween zonder gedag te zeggen.
Verwarde mensen die weglopen, mensen die voor hun verslaving naar huis/buiten gaan, soms voor een huisdier. Sommigen vinden dat hun werk voorgaat.
Er zijn ook nog mensen onverzekerd.
Daar zitten best heftige casussen tussen inderdaad. Hoe ver gaat een ziekenhuis om een patiënt te zoeken? Daar zal vast een protocol voor zijn?
Marchuba schreef:
30-08-2021 08:52
Maar die enkele website waar ik in de OP naar refereer, of het stukje dat ik aangehaald heb, geeft dus aan dat het eigenlijk zinloos is om dat te tekenen omdat het juridisch weinig uithaalt. De betrouwbaarheid van die bron kan natuurlijk in twijfel getrokken worden. Ik heb er juridisch gewoon geen ook geen kaas van gegeten.
Ach, je ziet ook nog steeds van die bordjes bij garderobes dat het bestuur zich niet aansprakelijk acht voor verloren spullen. Helpt ook niet, maar mensen vinden het fijn om te doen. Het gaat vaak niet per sé om de juridische consequenties, maar om mensen na te laten denken. Er wordt een moment van bezinning ingebouwd tussen besluiten dat je weg wilt en de deur uitlopen. Dat kan veel waard zijn, ook al is het misschien juridisch gezien overbodig.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij gebeurt er verder weinig. M'n vader is enkele keren tegen medisch advies vertrokken en dat had verder geen gevolgen. Ja, boze kinderen maar goed.
Alle reacties Link kopieren
Er gebeurd niks. Ben ook weleens opgestapt. Tis geen gevangenis hė?
ik geef mn bek ook maar een douw
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het net aan een vriendin gevraagd die bij een verzekeraar werkt, zij geeft aan dat ze hier niets mee doen. Als iemand structureel op een vreemde manier gebruik maakt van zorg dan gaat het misschien opvallen (alleen als er bergen met geld mee gemoeid zijn) maar dat is niet als iemand 1 keer te vroeg uit het ziekenhuis weggaat en snel daarna weer opgehaald moet worden met de ambulance.

Wbt de voorbeelden hier, in de zorg gaan ze vaak uit van het slechtste scenario, om dit vervolgens uit te sluiten. Uit voorzorg nemen ze je dan liever een dag op. In veel situatie is het verstandig om hier aan mee te werken, maar ik kan me idd situaties voorstellen waarin dat niet kan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf een keer het ziekenhuis officieel tegen advies in verlaten.
Ik was met medische indicatie bevallen in het ziekenhuis, van te voren het protocol besproken met gyn en kinderarts. Daar was ik het helemaal mee eens, kind en ik zouden na de bevalling nog ongeveer 48 uur moeten blijven.
Toen die 48 uur er bijna op zaten en we zaten te wachten op de laatste check van de kinderarts, kwam ineens een gyn die ik niet kende, nooit eerder gezien of gesproken had, me vertellen dat ik nog 24 uur moest blijven, dat zou het nieuwe protocol zijn. Medisch gezien was er geen aanleiding toen, ik had zelf mijn lab-uitslagen gezien ( ben zelf verpleegkundige en had ervaring met deze medische indicatie, het was mijn derde). Dat heb ik toen geweigerd en ben na de check van de kinderarts dus vertrokken.
Ik moest wel een formulier tekenen, dat heb ik ook gedaan, maar dat heeft mijn eigen gyn bij de nacontrole uit mijn dossier gehaald.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
30-08-2021 06:46
Waarom zou je het doen?

Je bent er heen gegaan omdat je zelf vond dat je medische hulp nodig had. Waarom zou je dan tegen het advies ingaan?
Ik had er zelf al twee weken opname op zitten en was juist net een week thuis met allerlei plannen. Toen vond de gyn het toch weer nodig me ter observatie op te nemen (pre-eclampsie) zonder toezeggingen over eerder bevallen. Dan lig je daar dus terwijl je alleen maar een beetje hoofdpijn hebt.
Alle reacties Link kopieren
PlayingTheAngel schreef:
30-08-2021 14:18
Ik heb het net aan een vriendin gevraagd die bij een verzekeraar werkt, zij geeft aan dat ze hier niets mee doen. Als iemand structureel op een vreemde manier gebruik maakt van zorg dan gaat het misschien opvallen (alleen als er bergen met geld mee gemoeid zijn) maar dat is niet als iemand 1 keer te vroeg uit het ziekenhuis weggaat en snel daarna weer opgehaald moet worden met de ambulance.

Wbt de voorbeelden hier, in de zorg gaan ze vaak uit van het slechtste scenario, om dit vervolgens uit te sluiten. Uit voorzorg nemen ze je dan liever een dag op. In veel situatie is het verstandig om hier aan mee te werken, maar ik kan me idd situaties voorstellen waarin dat niet kan.

Ah leuk dat je dat gevraagd hebt, maar het zal wel teveel kosten om daar te veel controle op uit te willen oefenen.
Alle reacties Link kopieren
KamilleT schreef:
30-08-2021 17:27
Ik had er zelf al twee weken opname op zitten en was juist net een week thuis met allerlei plannen. Toen vond de gyn het toch weer nodig me ter observatie op te nemen (pre-eclampsie) zonder toezeggingen over eerder bevallen. Dan lig je daar dus terwijl je alleen maar een beetje hoofdpijn hebt.
Ben je helemaal niet gegaan? Of eerder weg gegaan? Of uitgezeten?
Alle reacties Link kopieren
Conclusie is eigenlijk, het gebeurt heel vaak, en het heeft eigenlijk maar weinig gevolgen.
Alle reacties Link kopieren
TsumTsum schreef:
30-08-2021 00:45
Dan moet je inderdaad een verklaring tekenen als je tegen het advies van de arts in toch naar huis wilt. Ik zou het dus altijd in goed overleg doen want soms kun je gewoon in goed overleg naar huis en kun je zorg aan huis krijgen. Hangt natuurlijk wel af van de kwaal.

Ik kan me voorstellen dat een ziekenhuis daar regeltjes voor heeft. En dat je niet op dag 2 kan zeggen ik ga naar huis en dan op dag 3 weer aankloppen bij het ziekenhuis want het ging toch niet. En als je in eerst instantie een operatie weigert dan kan ik me voorstellen dat je weer achteraan moet aansluiten.
Als je medische zorg nodig hebt, mag het ziekenhuis je niet weigeren. En als die operatie enigszins spoed is, zullen ze je ook weer met ‘spoed’ op de lijst (moeten) plaatsen.

Het tekenen van een formulier bij ‘ontslag tegen medisch advies’ is er vooral om in het dossier extra vast te hebben gelegd dat patiënt wat betreft arts nog in ziekenhuis hoorde, en dat patiënt zelf de verantwoordelijkheid neemt.
Alle reacties Link kopieren
Marchuba schreef:
30-08-2021 19:00
Ben je helemaal niet gegaan? Of eerder weg gegaan? Of uitgezeten?
Ik ben gebleven. Mijn toenmalige echtgenoot durfde het niet aan het advies te negeren. Het was gewoon frustrerend. Ik lag daar met 33 weken, de een na de ander kwam en ging met baby, en ik ben pas met 39 weken ingeleid.
Alle reacties Link kopieren
De arts moet jou uitleggen wat eventuele schadelijke gevolgen kunnen zijn en noteert in jouw dossier dat je tegen medisch advies in bent vertrokken. De arts heeft hiermee aan zijn/haar plicht voldaan. Jij hoeft niks te tekenen, jij mag er ten alle tijden voor kiezen om te vertrekken.
Jij mag als je je bedenkt gewoon weer terug komen als daar een medische indicatie voor is op dat moment.
Ik zie genoeg mensen die naar huis willen voor hun hondje of zieke partner, en dan instorten en weer opgenomen worden.
Mensen maken niet altijd goede keuzes maar het ziekenhuis heeft gewoon zorgplicht.
Dit antwoord is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Mogelijk ligt het juridisch toch anders, ik ben natuurlijk geen jurist.
felix_fenix wijzigde dit bericht op 30-08-2021 19:57
Reden: Kleine aanvulling
6.22% gewijzigd
Marchuba schreef:
30-08-2021 19:04
Conclusie is eigenlijk, het gebeurt heel vaak, en het heeft eigenlijk maar weinig gevolgen.
Nee hoor.
Alle reacties Link kopieren
FeeLucifer01 schreef:
30-08-2021 21:17
Nee hoor.

Heb jij cijfers dan?
OohBoy schreef:
30-08-2021 21:25
Heb jij cijfers dan?
Ervaring en logica. Dat iets meer gebeurt dan gedacht betekend niet dat het heel vaak gebeurt.
De meeste mensen checken zichzelf niet te vroeg uit.

Misschien heeft TO die cijfers van die vele gevallen wel? Of jij?
Alle reacties Link kopieren
Er zit naar mijn idee nog een verschil tussen weggaan omdat administratieve zaken lang op zich laten wachten, zoals een afrondend gesprek met de laatste labwaarden, of weggaan werkelijk tegen medisch afvies: jouw situatie is zorgelijk, uitslagen afwijkend en je beslist toch weg te gaan.

Maar met veel dingen denk ik dat je er in gesprek wel kunt uitkomen, bijvoorbeeld zoeken naar een oplossing als het thuis lastig is, wellicht is een belcontact met de arts mogelijk oid.

Ik denk dat ook de medici willen meedenken, als je openheid geeft en het probleem of je vraag voorlegt.

Het wordt vaak zo’n hard spel: verklaringen tekenen, gevolgen juridisch checken, indekken. Laten we gewoon praten met elkaar!
Geloof niet alles wat je denkt.
Alle reacties Link kopieren
Na mijn bevalling kreeg ik het advies om nog een nacht te blijven. Ik was met 40+3 ingeleid vanwege pre eclampsie. Er was een kleine kans dat mijn bloeddruk na de bevalling weer zou stijgen. Maar ik woon vlakbij het ziekenhuis en wilde met man en kind naar huis. Er was sprake van een formulier, maar uiteindelijk mocht ik gaan zonder te tekenen. Was het wijs…? Tsja… Dus hier nog een voorbeeld dat het gebeurt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven