Geld & Recht
alle pijlers
Voordeel van ouderschapsverlof?
dinsdag 8 maart 2022 om 16:06
Ik vraag me af wat het voordeel van ouderschapsverlof is. Het is (uitzonderingen daar gelaten) onbetaald en je bouwt niets op, zowel qua uren als qua pensioen bijv. Onbetaald verlof of contract (tijdelijk) verlagen betekent in de praktijk toch hetzelfde?
Is het aantrekkelijk voor ouders waarbij het contract eenmaal verlaagd niet meer verhoogd kan worden?
Ik heb een beetje rond gegoogeld maar kan nergens vinden waarom het een interessante regeling zou zijn dus ik ben benieuwd of iemand dat hier wel kan vertellen
Edit: ik ben bekend met de nieuwe regeling vanaf augustus, maar dat geldt maar voor 9 weken.
Is het aantrekkelijk voor ouders waarbij het contract eenmaal verlaagd niet meer verhoogd kan worden?
Ik heb een beetje rond gegoogeld maar kan nergens vinden waarom het een interessante regeling zou zijn dus ik ben benieuwd of iemand dat hier wel kan vertellen
Edit: ik ben bekend met de nieuwe regeling vanaf augustus, maar dat geldt maar voor 9 weken.
dinsdag 8 maart 2022 om 16:35
Ik verwacht aankomend voorjaar mijn eerste kind. Werk nu nog fulltime. Na terugkomst van verlof blijf ik op papier fulltime werken, maar ga ik 1 dag in de week ouderschapsverlof inzetten. Door de nieuwe regeling zal ik mijn eerste jaar dus 70% doorbetaald blijven krijgen op deze dag. Na het eerste jaar krijg ik deze niet meer doorbetaald. Maar als ik dan kind nummer 2 krijg, werk ik op papier nog steeds fulltime, waardoor ik mijn tweede zwangerschapsverlof ook fulltime uitbetaald krijg. Dat is financieel toch wel voordelig.
dinsdag 8 maart 2022 om 16:40
Hier ook onbetaald, ik kreeg juist de indruk dat betaald verlof een uitzondering is/was.frambozentaartje schreef: ↑08-03-2022 16:15Het handige aan ouderschapsverlof is juist dat je contract niet verlaagd wordt: je houdt een contract voor x aantal uur, dat loopt gewoon door terwijl je minder werkt, en na het verlof veer je weer terug naar je oude uren.
Ik had onbetaald ouderschapsverlof, maar ik heb eigenlijk de indruk dat dat meer uitzondering is.
Grote voordeel is natuurlijk dat een werkgever het niet kan weigeren, tenzij zeer zwaarwegende bezwaren en dat je gewoon je contract behoudt.
dinsdag 8 maart 2022 om 16:41
Het was voor mij en man ook de enige manier om tijdelijk minder uren te werken.madelief_124 schreef: ↑08-03-2022 16:22Soms is ouderschapsverlof juist de manier om minder te kunnen werken. Een werkgever mag dat namelijk niet zo maar weigeren. Zo heb ik een tijdje 20 uur kunnen werken terwijl 24 uur normaalgesproken het minimum was. Vaak heb je de mogelijkheid om op eigen kosten de pensioenopbouw wel voor de volledige contracturen door te laten lopen.
dinsdag 8 maart 2022 om 16:43
Bij sommige bedrijven (Overheid sowieso) is ouderschapsverlof deels betaald dus dan heeft het wel zeker zin. Destijds was het onbetaald mar er was voor mij nog wel een belastingvoordeeltje dus ik hield er toch nog wat geld aan over. Verder kan het ook interessant zijn als je na het opnemen weer conform je oude contracturen wilt gaan werken. Bij het wijzigen van je contract kan het terugkeren naar je oude hoeveelheid werkuren niet zomaar.
dinsdag 8 maart 2022 om 17:08
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑08-03-2022 16:31Het is niet alleen een recht om terug op je oude uren te mogen komen, het is ook een plicht
Ergens logisch natuurlijk, maar als het je wel heel erg bevalt, die paar uren minder werken, en je gaat ze definitief inleveren, dan mag je je betaalde osv dus terugbetalen...
Is dat altijd zo?
Ik heb dat eens eerder gelezen, maar kon er binnen mijn bedrijf niks over vinden.
dinsdag 8 maart 2022 om 17:57
Het opnemen van onbetaald verlof is dacht ik geen recht. Ouderschapsverlof wel.Airesopure schreef: ↑08-03-2022 16:31Ja, maar dat kun je ook door contractverlaging of onbetaald verlof. Het gaat me om de regeling an sich.
In mijn geval:
-onbetaald
-geen opbouw pensioen
-contract kan makkelijk weer opgehoogd worden (als ik voor contractverlaging zou kiezen ipv ov)
Dus als ik de reacties zo bekijk is het voor mij niet heel interessant als regeling op zich.
Edit: zie hier
https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/a ... -de-regels
dinsdag 8 maart 2022 om 18:25
Ik heb t nooit op kunnen nemen. Toen ik in vaste dienst zat ging ik er teveel op achteruit. Ik zou mn ploegentoeslag deels verliezen en ook vakantie en eindejaarsuitkering zouden lager worden.
Het was goedkoper om verlof uren bij te kopen.
Nu heb ik nog maar 1 jaar dat ik op kan nemen maar ik kan t me financieel eigenlijk niet veroorloven.
Het was goedkoper om verlof uren bij te kopen.
Nu heb ik nog maar 1 jaar dat ik op kan nemen maar ik kan t me financieel eigenlijk niet veroorloven.
Been there, done that, got the T-shirt.
dinsdag 8 maart 2022 om 18:52
Volgens mij klopt dat niet hoor. Iedereen heeft gewoon evenveel weken ouderschapsverlof.
En als je daarna minder wilt werken dan kan dat ook 9 van de 10 keer. Een werkgever mag dat alleen weigeren als dit grote gevolgen heeft voor het bedrijf.
dinsdag 8 maart 2022 om 20:02
Dat geldt bij betaald ouderschapsverlof. Als je binnen zes maanden na einde verlof je contracturen vermindert dan moet je het betaalde deel terugbetalen. Dat geldt voor zover ik weet bij elk bedrijf.
dinsdag 8 maart 2022 om 20:23
Ligt er bij ons (onderwijs, mbo) hoeveel contracturen je mint, meer dan de helft=terugbetalen. En wil je binnen een jaar na je (deels bepaalde) ouderschapsverlof uit dienst (bijvoorbeeld andere baan) dan moet je ook alles terug betalen. Grapje kostte mij ruim €3600 netto, die nieuwe baan heb ik daarom laten schieten. Augustus a.s ben ik van mijn 'schuld' af.
dinsdag 8 maart 2022 om 20:28
Maarre uhh dan moet je en de mazzel hebben snel weer zwanger te raken van nummer 2 en geen drama bevalling hebben gehad van nummer 1 want dan laat je het wel even zitten. Of begrijp ik je post helemaal verkeerd, want ik vind het wel heel gepland met agenda ernaast uitgekiend overkomenHoningbij_ schreef: ↑08-03-2022 16:35Ik verwacht aankomend voorjaar mijn eerste kind. Werk nu nog fulltime. Na terugkomst van verlof blijf ik op papier fulltime werken, maar ga ik 1 dag in de week ouderschapsverlof inzetten. Door de nieuwe regeling zal ik mijn eerste jaar dus 70% doorbetaald blijven krijgen op deze dag. Na het eerste jaar krijg ik deze niet meer doorbetaald. Maar als ik dan kind nummer 2 krijg, werk ik op papier nog steeds fulltime, waardoor ik mijn tweede zwangerschapsverlof ook fulltime uitbetaald krijg. Dat is financieel toch wel voordelig.
Nu mag ik niks zeggen want nummer twee kwam hier 13 maanden na nummer één maar zo uitgedokterd had ik het nog niet toentertijd.
dinsdag 8 maart 2022 om 20:31
Ah ok. Ik heb onbetaald ouderschapsverlof, dus vandaar dat ik er niks over vond dan.
Gelukkig maar, want ik wil na mijn verlof denk ik niet terug naar fulltime
dinsdag 8 maart 2022 om 20:53
Nou, als je een dag per week ouderschapsverlof opneemt dan loopt dat door tot ruim 2,5 jaar. Als je ergens in die 2,5 jaar opnieuw zwangerschapsverlof hebt profiteer je er dus al van.ClaireSophie schreef: ↑08-03-2022 20:28Maarre uhh dan moet je en de mazzel hebben snel weer zwanger te raken van nummer 2 en geen drama bevalling hebben gehad van nummer 1 want dan laat je het wel even zitten. Of begrijp ik je post helemaal verkeerd, want ik vind het wel heel gepland met agenda ernaast uitgekiend overkomen
Nu mag ik niks zeggen want nummer twee kwam hier 13 maanden na nummer één maar zo uitgedokterd had ik het nog niet toentertijd.
dinsdag 8 maart 2022 om 21:00
Als ik wekelijks 1 dag ouderschapsverlof opneem, dan heb ik voor 2.5 jaar genoeg dagen. Tuurlijk weet je niet hoe alles gaat lopen, zwanger raken van nummer 1 was zo gepiept maar dat biedt natuurlijk nul garanties voor nummer 2. Maar heel onrealistisch is het ook niet allemaal.ClaireSophie schreef: ↑08-03-2022 20:28Maarre uhh dan moet je en de mazzel hebben snel weer zwanger te raken van nummer 2 en geen drama bevalling hebben gehad van nummer 1 want dan laat je het wel even zitten. Of begrijp ik je post helemaal verkeerd, want ik vind het wel heel gepland met agenda ernaast uitgekiend overkomen
Nu mag ik niks zeggen want nummer twee kwam hier 13 maanden na nummer één maar zo uitgedokterd had ik het nog niet toentertijd.
dinsdag 8 maart 2022 om 21:11
Ah, ik las 'm helemaaaaaaal verkeerd.__appelbloesem__ schreef: ↑08-03-2022 20:53Nou, als je een dag per week ouderschapsverlof opneemt dan loopt dat door tot ruim 2,5 jaar. Als je ergens in die 2,5 jaar opnieuw zwangerschapsverlof hebt profiteer je er dus al van.
Zwanger, dan krijg je dat
woensdag 9 maart 2022 om 07:03
Ja dat klopt, indien je werkloos wordt en je had ouderschapsverlof (ook bij onbetaald) dan wordt, indien het verlof minder dan 78 weken had geduurd, de hoogte van je uitkering gebaseerd op je salaris dat je had voordat je het verlof opnam.
woensdag 9 maart 2022 om 07:05
Behalve dan dat het betaalde verlof alleen geldt als je het in het eerste jaar opneemt.__appelbloesem__ schreef: ↑08-03-2022 20:53Nou, als je een dag per week ouderschapsverlof opneemt dan loopt dat door tot ruim 2,5 jaar. Als je ergens in die 2,5 jaar opnieuw zwangerschapsverlof hebt profiteer je er dus al van.
woensdag 9 maart 2022 om 07:12
Dat geldt alleen voor het door de overheid betaalde verlof vanaf 1 augustus toch?patchouli_ schreef: ↑09-03-2022 07:05Behalve dan dat het betaalde verlof alleen geldt als je het in het eerste jaar opneemt.
Als er in jouw CAO of arbeidsvoorwaarden staat dat jouw werkgever je ouderschapsverlof deels betaalt geldt dat voor de hele periode, niet alleen voor het eerste jaar volgens mij.
woensdag 9 maart 2022 om 07:20
woensdag 9 maart 2022 om 07:31
Klopt, dat geldt alleen voor de 9 weken van de overheid die door de uwv betaald worden. Voor zover ik kan achterhalen gaan die wel af van je totale 26 weken recht en voor de rest geldt de cao /arbeidsvoorwaarden.
(Ik kan we wel zo voorstellen dat daar aanpassingen in komen agv de regeling van de overheid.)
woensdag 9 maart 2022 om 08:03
Je hebt alsnog gewoon 26 weken ouderschapsverlof in totaal, betaald of onbetaald. Dus als ik over 2 jaar kind twee krijg en dan op papier nog steeds fulltime werk, dan krijg ik mijn zwangerschapsverlof fulltime uitbetaald.patchouli_ schreef: ↑09-03-2022 07:05Behalve dan dat het betaalde verlof alleen geldt als je het in het eerste jaar opneemt.
Als ik geen gebruik maak van het onbetaalde ouderschapsverlof en parttime ga werken, dan krijg ik tijdens mijn volgende zwangerschap ook maar parttime uitbetaald.
woensdag 9 maart 2022 om 12:39
Geloof niet dat het al genoemd is, maar naast dat je het recht hebt om je contracturen na einde verlof terug te komen, blijft het recht op uitkeringen, bijvoorbeeld bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid bij ouderschapsverlof gelden over de contracturen. Uiteraard verlagen je uitkeringsrechten op het moment dat je onverhoopt een beroep moet doen op bovenstaande uitkeringen als je minder gaat werken.
Ofwel, het heeft gevolgen voor de hoogte van een eventueel te ontvangen uitkering.
Het opnemen van ouderschapsverlof heeft geen nadelen, dus het is zonde dit risico te lopen (ook al ga je er nu vanuit dat dit voor jou niet van toepassing zal zijn, je kunt niet in de toekomst kijken). Aanstellingsomvang aanpassen kan altijd nog na einde van ouderschapsverlofrechten.
Ofwel, het heeft gevolgen voor de hoogte van een eventueel te ontvangen uitkering.
Het opnemen van ouderschapsverlof heeft geen nadelen, dus het is zonde dit risico te lopen (ook al ga je er nu vanuit dat dit voor jou niet van toepassing zal zijn, je kunt niet in de toekomst kijken). Aanstellingsomvang aanpassen kan altijd nog na einde van ouderschapsverlofrechten.