Geld & Recht alle pijlers

Waarom moet IK dat betalen?

31-08-2009 16:16 34 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik woon al enkele jaren in een studentenhuis. Ik woon er het langst van iedereen. Ik huur 1 kamer voor ongeveer 400 inclusief. Alleen internet hebben we zelf geregeld en gaat buiten de huisbaas om.



Nu kreeg ik ineens een brief van de gemeente dat ik voor het hele huis gemeentelijke afvalstoffenheffing/belasting moet betalen. Voor 7 personen: bijna 400 euro

Het lijkt me toch dat de huisbaas die moet betalen, aangezien in inclusief huur?

En waarom zou ik die rekening krijgen? Ik woon er wel het langst, maar ik huur gewoon een kamer in dat studentenhuis, net als de andere 6 bewoners. Het huis staat niet op mijn naam ofzo, maar van een particuliere huisbaas.



Weten jullie hoe dit zit en wie moet betalen? Misschien hou ik het wel op mijn huur in van volgende maand als de huisbaas het niet wil betalen...
Hoe ging dat vorige jaren dan? Deze lasten krijg je toch jaarlijks?
Alle particuliere huishoudens moeten een afvalstoffenheffing betalen. Uit de afvalstoffenheffing worden de kosten betaald van het ophalen en verwerken van huisvuil.





Voorwaarden

Om voor een aanslag afvalstoffenheffing in aanmerking te komen, moet u gebruiker zijn van een pand waarvan de gemeente de plicht heeft om het huisvuil in te zamelen.



Aanpak

De gemeente stuurt u jaarlijks een aanslag afvalstoffenheffing.





Deze heffing is dus voor de gebruiker(s) van het pand. De huurders dus en niet voor de eigenaar. Maar hé, als je huisbaas het wil betalen, dan mag dat natuurlijk ook. En anders natuurlijk delen door 7.
Om het ophalen en verwerken van huisvuil te bekostigen betaalt ieder huishouden (gebruikers en huurders van een woning) in Rotterdam de afvalstoffenheffing.



Wat kost het?

Het tarief voor 2009 bedraagt ¤ 259,04 per huishouden.

Het tarief is voor ieder huishouden gelijk.



Conclusie TO woont niet in Rotterdam, haha.
Alle reacties Link kopieren
Zoals hierboven al is uitgelegd zijn deze belastingen voor de huurder en niet voor de verhuurder. Jij krijgt de brief omdat je als langste in dat pand woont. Je kunt idd kwijtschelding aanvragen. Het is ook jouw verantwoordelijkheid om van de andere bewoners het geld te krijgen; heb de brief ook gekregen en ja het is een stomme regeling.

Wanneer er expliciet in je contract hierover iets staat dan kun je er onderuit komen.
Alle reacties Link kopieren
Je huisbaas bellen en de gemeente bellen.
Huisoudste de klos bij wanbetaling huisgenoten

Gemeenten mogen de afvalstoffenheffing voor studentenhuizen volledig verhalen bij één bewoner. De gemeente Den Bosch heeft daarover vrijdag gelijk gekregen van de Hoge Raad.





Een student uit Den Bosch stapte naar de rechter omdat de gemeente hem als langst ingeschrevene de volledige aanslag stuurde voor zijn studentenhuis met in totaal vier bewoners. Het gerechtshof oordeelde eerder dat de gevolgen voor langst wonende student onevenredig zwaar zijn en verlaagde de aanslag tot een kwart. Maar deelaanslagen per bewoner zijn volgens de wet niet mogelijk, legde raadsheer Ernst Numann van de Hoge Raad uit.



Wetgeving

De Hoge Raad zegt dat de belastingrechter de problemen die de student heeft bij het verhalen van de kosten op zijn medebewoners niet kan oplossen. De hoogste rechter stelt dat alleen de wetgever dat kan veranderen. Eerder is dat bijvoorbeeld gedaan voor de onroerendezaakbelasting. In dat geval is de verhuurder van het studentenpand als belastingplichtige aangewezen.
Minister Cramer van VROM werkt aan een wetswijzigiging om te voorkomen dat studenten voor andere studenten afvalstoffenheffing moeten betalen.



Om door een rechterlijke uitspraak ontstane problemen die in de afvalstoffenheffing aangeslagen studenten ondervinden bij het verhalen van evenredige gedeelten op medebewoners op te lossen, werkt minister Cramer aan een wijziging van de Wet milieubeheer.



Minister Cramer van VROM heeft de Tweede Kamer laten weten zo spoedig mogelijk de wet te wijzigen met betrekking tot afvalstoffenheffing voor studenten.

Kern van haar voorstel is dat na wijziging van de wet verhuurders aan worden geslagen, die op hun beurt de kosten kunnen verhalen op de huurders.
Alle reacties Link kopieren
Zoals reeds gezegd is het inderdaad zo dat de persoon die het langste in het betreffende pand woont als belastingplichtige wordt beschouwd.

Het vervelende is dat je geen goede juridische mogelijkheden hebt om de voor de medegebruikers te betalen belasting op hen te kunnen verhalen. Ten aanzien van de onroerende zaakbelasting is in 1995 een wetsvoorstel van kracht geworden waarin is bepaald dat als er geen zelfstandige eenheid als belastingobject aanwezig is -zoals bijvoorbeeld bij woonruimten van studenten nogal eens het geval is - zal degene die het belastingobject in gedeelten in gebruik heeft gegeven (de eigenaar/verhuurder) als belastingplichtige gebruiker worden aangemerkt. Dus niet de bewoners van de onzelfstandige ruimte, maar de verhuurder van de ruimte wordt aangeslagen voor deze belasting. De verhuurder kan uiteraard deze belasting doorberekenen aan de individuele bewoner middels de huurprijs/servicekosten.

De ingezetenenomslag en de verontreinigingsheffing zijn echter persoonlijklijk. Om die reden denk ik dat het lastig wordt om je gelijk te halen bij de gemeente. Je zult dus de andere bewoners moeten benaderen.
Alle reacties Link kopieren
Heb de huisbaas gesproken en hij wil het gelukkig betalen

Hopelijk doet 'ie dat ook



Gemeente zegt inderdaad dat ik het zelf moet betalen. Kwijtschelding aanvragen lukt helaas niet i.v.m. de hoogte van mijn Stufi+ bijbaantje...



Het is geregeld in elk geval

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven