Geld & Recht alle pijlers

Wat te doen met spaargeld: starter?

23-10-2022 16:37 131 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hey allen,

Ik ben nu ondertussen een jaar aan het werk. Ik woon nog thuis, zodat ik lekker kan sparen. Dat gaat wel lekker en ondertussen heb ik zo'n 50k spaargeld.

Ik heb geen haast het huis uit te gaan en verwacht ergens over 2 - 5 jaar een huis te kopen.

Ik verwacht vanaf januari tussen de 3500 en 4000 bruto te verdienen per maand. 1 jan 2025 verwacht ik rond de 115k spaargeld te hebben.

Best veel geld. Alleen, ik vind het zo zonde dat het zo snel minder waard wordt met de huidige inflatie en bizar lage rendement op spaargeld. Beleggen lijkt me voor zo korte horizon geen optie. Ik kan al wat simpele inboelel gaan kopen, maar dat zet ook weinig zoden aan de dijk....

Wat zouden jullie doen met dit spaargeld? Laten staan op spaarrekening? Spaardeposito?

Ik neig zelf naar maar gewoon laten staan en maar accepteren dat t minder waard wordt... :(
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
Disney1983 schreef:
24-10-2022 17:46
TO, je hoeft helemaal niet weg bij je ouders als je dat niet wil. Lijkt me momenteel in jouw situatie ook niet aan de orde en gezien de woningmarkt ook niet handig, dus goed om je spaargeld dan even weg te zetten. Wel is het misschien een goede stap om te kijken of je wat meer kan bijdragen aan het huishouden. Natuurlijk zeggen ouders vaak dat het niet hoeft, maar je kan er ook op staan of tegenin gaan. Vaste taken oppakken of zeggen dat je geen tikkies meer stuurt voor eten omdat je dat prima zelf kan betalen. Zo groei je ook wat meer naar zelfstandigheid en een eigen leven.
Wat betreft je spaargeld: goed bezig! Ik zou een deel in een of meerdere deposito's stoppen, met verschillende looptijd. Dan voorkom je iig dat je geld verdampt door inflatie. De looptijden kunnen van maanden tot jaren gekozen worden, dus je kan kiezen en je geld zo opdelen in langer vast of op korte termijn beschikbaar.
Goeie post! Je hebt gelijk hoor, ik ben erg verwend en leun best wel op mijn ouders. Geldt voor broertje precies zo. Ik geloof niet zo zeer dat dit mijn "ontwikkeling" tegenhoudt, want ik kan prima zelfstandig zijn/leven. Maar ik profiteer wel erg van de "hotel thuis" situatie zegmaar.

Ik zal er eens over nadenken hoe dat anders kan. Deposito klinkt wel het beste voor nu. Even kijken wat ik met looptijd doe inderdaad, want ik heb t idee dat die rentes ook best snel aan het stijgen zijn.
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
GreenLadyFern schreef:
24-10-2022 18:08
Misschien kun je je het niet voorstellen, maar er zijn ook genoeg ouders die graag uit liefde voor hun kind blijven zorgen, praktisch en financieel. Ik zie het ook bij mijn schoonouders, altijd vragen of ze kunnen komen helpen in het huishouden ofzo, terwijl de kinderen juist aan het voorbereiden zijn op mantelzorg (ze zijn in de 70 en 1 ervan is ziek). Ook zitten alle kinderen er financieel warmpjes bij terwijl schoonouders op hun spaargeld teren en willen ze toch alles betalen. Als je dan een keer iets betaalt krijg je binnen no time ongevraagd een bedrag op je rekening gestort.
Zo laten ze gewoon zien dat ze van ons houden. Ze doen het graag.
Jaa dit. Zo werkt mijn familie en zo werken mijn ouders precies. Het is zo vaak gebeurd dat we ergens naartoe gingen met opa en oma, mam wilde betalen... maar nee hoor, opa en oma betaalden. Als mam dan toch de helft van t bedrag aan geld op tafel legde, kreeg ze het weer terug geschoven.

Dit is niet iets eenmaligs, maar dit kwam zo vaak voor. Helpen met het huishouden, eten klaarmaken, de hond uitlaten als we het druk hadden/hebben, etc etc. En niet eens omdat we het vroegen, maar gwn, dan kwam je thuis en lag er opeens een briefje op de tafel dat oma al even de was had gestreken en gevouwen bv omdat we t zo druk hadden...

Andere kant van het verhaal is dat 1 vd ouders van mam intensief zorg nodig heeft en dat mam ontzettend veel tijd stopt in mantelzorg, wat ik heel erg knap vind.
Zwetser
Soumis schreef:
24-10-2022 18:59
Misschien kan je je het niet voorstellen, maar er zijn ook genoeg ouders die hun grenzen niet durven aan te geven, om wat voor reden dan ook.
Zie als voorbeeld de topics hier van opa's en oma's over het oppassen op hun kinderen etc.

De ouders uit jouw verhaal zijn er zeker ook, maar de ouders uit mijn verhaal ook.
Maar dan nog kan je als kind je eigen houding/reactie aanpassen. Dus door geen tikkies te sturen als ouders er om vragen of door te zeggen dat je maandelijks een bijdrage doet aan de eneriekosten/boodschappen etc.
Ik vind ook zeker dat je dan als kind het gesprek moet aangaan, maar als jij dan zegt: Pap, mam, als het oppassen teveel is voor jullie zeg het dan. Ik ben er heel dankbaar voor, maar dan zoek ik een andere oplossing.
Of; Mam, ik heb nu een leuke baan waar ik een fijn bedrag mee verdien en wil graag wat bijdragen aan het huishouden. Zullen we eens samen kijken naar wat in onze situatie een redelijk bedrag aan kostgeld is?

Dan hebben die ouders opening genoeg om uit te spreken hoe ze echt denken. Als ze dan nog zeggen: Nee joh, ik pas graag op. Ben je gek, je hoeft niks te betalen etc. Dan ligt het gewoon bij de ouders, die net zo hard volwassen zijn en zichzelf behoren te kunnen uitspreken. Dan ga je toch niet alsnog andere opvang zoeken of ongevraagd geld over maken?
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar je kunt wel zelf zonder te vragen een rol op je nemen in het huishouden toch? Niet alleen maar wanneer er gevraagd wordt om iets te doen. Zorg zou wat dat betreft wederzijds kunnen en mogen zijn. Niemand heeft een opdracht nodig om de badkamer uit te soppen. En een gewoon 'fijn' is ook meer dan genoeg dank. Sommige volwassenen (kinderen, maar ook vaak mannen die eens een keer wat in huis doen) willen misschien dat zoiets dan heel erg opgemerkt wordt en in grote dank wordt ontvangen, terwijl als je de situatie vanuit het persepectief van samenwonen bekijkt, dan zou je toch eigenlijk al vanzelfsprekend dit soort dingen doen? Je maakt namelijk allebei gebruik van dat huis en vervuild het ook net zo hard.

Ten minste, ik neem aan dat als je als volwassene samenwoont met een vriend of vriendin, of dat nu romantisch is of niet, dat je je dan allebei verantwoordelijk voelt voor het huishouden en het niet goed voelt als de een altijd aan het schoonmaken, koken, wassen is in huis, terwijl de ander lekker de hort op is of onderuitgezakt voor de tv zit.

Jongeren die het gewend zijn dat thuis alles voor ze wordt gedaan, staan er helemaal niet bij stil dat dit geen gelijkwaardige volwassen verdeling is. Daarom zou het netjes zijn als to op minstens dat vlak gewoon een volwassen huisgenoot wordt, zonder vragen dingen gaat doen, regelmatig een tas boodschappen meeneemt en daar geen tikkies meer voor stuurt. Ook niet als daar om gevraagd wordt. Dan ben je nl. pas écht aan het toegroeien naar dat volwassen leven op termijn.
Hoerabanaan schreef:
25-10-2022 12:09
Maar je kunt wel zelf zonder te vragen een rol op je nemen in het huishouden toch? Niet alleen maar wanneer er gevraagd wordt om iets te doen. Zorg zou wat dat betreft wederzijds kunnen en mogen zijn. Niemand heeft een opdracht nodig om de badkamer uit te soppen. En een gewoon 'fijn' is ook meer dan genoeg dank. Sommige volwassenen (kinderen, maar ook vaak mannen die eens een keer wat in huis doen) willen misschien dat zoiets dan heel erg opgemerkt wordt en in grote dank wordt ontvangen, terwijl als je de situatie vanuit het persepectief van samenwonen bekijkt, dan zou je toch eigenlijk al vanzelfsprekend dit soort dingen doen? Je maakt namelijk allebei gebruik van dat huis en vervuild het ook net zo hard.
Maar normaal gesproken, ook in je eigen huis, maak je schoon op een frequentie waarin je dat zelf eens nodig acht. Als de moeder van TO bijv 3x per dag stofzuigt en 2x per week de hele badkamer of keuken sopt dan snap ik dat TO niet op woensdagmiddag denkt: laat ik ook eens een keer die badkamer doen en de stofzuiger pakken als dat er die ochtend nog is gestofzuigd en de badkamer gisteren nog grondig is gesopt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Snap ik. Maar er is meer in een huishouden dan badkamers soppen. Ook allerlei randzaken eromheen kunnen veel tijd in beslag nemen. Bijvoorbeeld schuur opruimen, goten ontstoppen van blad, de tuin, nu met de herfst alles weer in de schuur zetten, planten verpotten, de auto onderhouden, banden op spanning zetten, maar ook koken en boodschappen doen is een dagelijks terugkerend iets. Een huishouden en zeker met kinderen houdt nooit op. Ik heb er thuis ook een en ze hebben vaak niet in de gaten hoeveel van de wereld automatisch voor ze geregeld wordt, zaken waar ze nooit over nadenken. Dat geeft ook niet, maar ik verwacht wel een steeds zelfstandigere opstelling en volwassen meedenk gedrag van mijn langer thuiswonende kind. To hoeft niet op een uitnodiging te wachten van zijn ouders om te beseffen dat hij volwassen is en zich ook zo kan gedragen. Het hotel mag best minder vanzelfsprekend zijn. Doet vaak ook goed voor de psyschische klachten als je merkt dat je in staat bent tot een volwassen aandeel. Het is nl. ook fijn om zorg te kunnen dragen voor de mensen van wie je houdt.
hoerabanaan wijzigde dit bericht op 26-10-2022 10:59
29.87% gewijzigd
Hoerabanaan schreef:
26-10-2022 10:56
Snap ik. Maar er is meer in een huishouden dan badkamers soppen. Ook allerlei randzaken eromheen kunnen veel tijd in beslag nemen. Bijvoorbeeld schuur opruimen, goten ontstoppen van blad, de tuin, nu met de herfst alles weer in de schuur zetten, planten verpotten, de auto onderhouden, banden op spanning zetten, maar ook koken en boodschappen doen is een dagelijks terugkerend iets. Een huishouden en zeker met kinderen houdt nooit op. Ik heb er thuis ook een en ze hebben vaak niet in de gaten hoeveel van de wereld automatisch voor ze geregeld wordt, zaken waar ze nooit over nadenken.
Bedenk ook even dat TO nu fikse psychische problematiek heeft. Het is al heel fijn dat hij kan werken nu, dat hij in die zin ritme en dagbesteding heeft. Genoeg volwassen zelfstandige mensen die door dit soort problematiek helemaal de weg kwijt raken en dit ook niet meer kunnen doen. TO is gewoon ziek he, dan moet je niet te veel hooi op je vork nemen, en dat kun je niet buiten deze discussie laten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Eerlijk? Met mijn enorme afstand tot to, ik denk dat als je in staat bent tot al die dingen die to heeft opgesomd, incl. met vrienden afspreken, dat hij ook best wat in huis kan doen. Soms word je ook juist ziek(er) als je erg vasthoudt van het gevoel niet adequaat te zijn. Dit soort zaken doen, kan ook enorme groei en vleugels geven. Het woord empowering bestaat niet voor niets. Je loopt het risico door te denken in termen van 'kan niet' dat je jezelf ook niet meer genoeg uitdaagt, wat dan weer een bevestiging wordt.
Alle reacties Link kopieren Quote
nausicaa schreef:
23-10-2022 19:24
Nou ja, ‘geen kant op kan’. Met dit salaris en 50k spaargeld kun je echt wel iets kopen, alleen misschien niet meteen een heel huis. Maar appartementen is echt wel een optie (ok, niet in centrum Amsterdam of zo, maar dat is nog mijlenver van geen kant op kunnen).
Hier een dorp. Appartement 66m2, 35 jaar oud, pal naast drukke weg, pal naast een druk stoplicht. Te koop 315.000 euro. Voor 400.000 euro heb je een huis op een betere plek in het dorp.
Ik snap TO wel dat ze nog even door spaart. Je moet nu geld hebben en op het juiste moment toeslaan. De prijzen zakken langzaam, er komt meer keuze. Meer geld betekent ook weer minder hypotheek nodig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Met allemaal jullie reacties eens, zit allemaal een stukje waarheid in. Psychisch gaat t niet goed. Merkt niemand aan me, maar ik zelf natuurlijk wel. Of die klachten nog ooit over gaan (ocd) weet ik niet. Ik weet wel dat mijn therapie nu gericht is op exposure & response prevention. Dit lijkt echter niet echt te werken en ik denk dat ik dmv acceptatie en leren omgaan met klachten wel nog mogelijk veel kan winnen. Ik zeg ook dat ik mijn "normale leven" zoveel mogelijk probeer door te zetten. Echter, ik ga hierbij wel heel vaak over mijn eigen grenzen heen. Thuis doe ik dat niet. Wat overigens niet wil zeggen dat ik niet meer zou kunnen doen.

Andere kant van het verhaal is, en dat haalde iemand hierboven al aan: mam is extreem opgeruimd vind ik. Nu met de herfst pakt zij letterlijk elke dag bezem om alle stoepen te gaan vegen. Soms zelfs 2x per dag. Als er voor mijn gevoel nog lang niet gepoetst hoeft te worden, gaat zij wel al poetsen. Ik kan nog steeds meer doen, klopt: wasje draaien, kleding ophangen etc. Maar wat betreft schoonmaken is mam wat mij betreft vrij extreem ( al vind ze zelf natuurlijk dat dat wel meevalt hahah).
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb geen reacties gelezen, maar ik zou een kluis huren bij de bank en het geld inwisselen voor goud.
Ja echt. Dat zou ik doen!
Naar een goudwisselkantoor en er goud voor kopen.
de wereld wacht om ontdekt te worden
Alle reacties Link kopieren Quote
Goed dat je zo goed weet met welke beperkingen je te maken hebt.
Ik zou van een volwassen werkend kind verwachten dat hij of zij 1-2 keer in de week eten kook en daarvoor de boodschappen doet en betaalt. Verder wat klusjes zoals de eigen kamer schoonhouden, de vaatwasser in en uitruimen, glas wegbrengen naar de glasbak ed. Je woont als voor volwassenen samen dus daar hoort ook een meer gelijkwaardige taakverdeling bij dan toen je nog een kind was.

Maar dat vroeg je niet 😁.
Financieel zou ik zo n groot bedrag grotendeels in een spaardeposito, maar ook vanaf nu maandelijks een deel van je salaris inleggen op een beleggingsfonds. Door gespreide inleg beperk je de risico's.

Fijn dat je straks een mooi spaarpotje hebt als je de woning markt opgaat. Idd wel vanaf 50K belastingplichtig voor vermogensbelasting voor het deel boven de 50K.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gewoon lekker doorsparen
Alle reacties Link kopieren Quote
thanx schreef:
26-10-2022 13:51
Ik heb geen reacties gelezen, maar ik zou een kluis huren bij de bank en het geld inwisselen voor goud.
Ja echt. Dat zou ik doen!
Naar een goudwisselkantoor en er goud voor kopen.
Waarom is dat een goed idee dan?
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
Angie10 schreef:
26-10-2022 17:30
Goed dat je zo goed weet met welke beperkingen je te maken hebt.
Ik zou van een volwassen werkend kind verwachten dat hij of zij 1-2 keer in de week eten kook en daarvoor de boodschappen doet en betaalt. Verder wat klusjes zoals de eigen kamer schoonhouden, de vaatwasser in en uitruimen, glas wegbrengen naar de glasbak ed. Je woont als voor volwassenen samen dus daar hoort ook een meer gelijkwaardige taakverdeling bij dan toen je nog een kind was.

Maar dat vroeg je niet 😁.
Financieel zou ik zo n groot bedrag grotendeels in een spaardeposito, maar ook vanaf nu maandelijks een deel van je salaris inleggen op een beleggingsfonds. Door gespreide inleg beperk je de risico's.

Fijn dat je straks een mooi spaarpotje hebt als je de woning markt opgaat. Idd wel vanaf 50K belastingplichtig voor vermogensbelasting voor het deel boven de 50K.
Hahaha nouu ik weet eigenlijk helemaal niet met welke beperking ik te maken heb. 1e x therapie is jaar of 4 a 5 terug. Daarna 2 jaar geleden zelf specialistische ggz en autisme onderzoek aangevraagd: kwam niks uit. Toen werd het een angststoornis genoemd. Ondertussen is het ocd. En zelf twijfel ik of het niet toch stiekem nog wel autisme is (ik twijfel om een 2nd opinion). Maargoed, dat terzijde.

Door de weeks iets doen thuis is heel lastig: ik ben laat thuis van werk en savonds heb ik zowat elke dag wat. Vaatwasser doe ik altijd. Heel erg, maar mn eigen kamer poets ik niet... Doet mam altijd op haar vrije dag. Dat is t ook een beetje denk ik. Mam werkt 2.5 dag en schoonmaken doet ze voornamelijk op een dag dat ze vrij is. Betekent niet dat ze in t weekend niks doet, want ook dan draait ze wasjes, was ophangen, strijken etc. Ik zou dus zeker wel wat meer kunnen helpen.

In het weekend kook ik vrij regelmatig en ik haal dan ook zelf meestal de boodschappen. Verder als er wat gedaan moet worden (naar de slager/hond uitlaten/naar de bakker/...) doe ik dat ook regelmatig. Maar ik zou zeker kunnen kijken hoe ik wat meer kan doen.

Ik twijfel toch ook nog over deposito en misschien toch gedeelte beleggen. Ik ben eens een tijdje bezig geweest me daarover in te lezen, maar toen toch niet gedaan. Maar ik denk dat nu best een goeie tijd is om te starten. Iets om over na te denken. Gaat natuurlijk wel weer van mijn spaargeld af, maar ik moet eens wat dingen goed overwegen. Ik zou trouwens eerder richting etf's gaan dan een fonds denk ik, maar moet me nog maar eerst wat verder verdiepen...
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
Student201 schreef:
26-10-2022 20:21
Waarom is dat een goed idee dan?
Goud is behoorlijk waardevast. En als je het in een kluis bij de bank bewaart, weet je zeker dat het veilig is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dokje schreef:
26-10-2022 21:08
Goud is behoorlijk waardevast. En als je het in een kluis bij de bank bewaart, weet je zeker dat het veilig is.
Volgens mij is dit niet hoe het werkt 😂
Maar ik kan me vergissen. Volgens mij, als je goud "koopt", dan krijg je niet het fysieke goud. Je krijgt enkel een bewijs dat je een bepaalde hoeveelheid goud bezit, die dan ergens in een kluis in zwitserland ligt bv.

Ik weet te weinig hiervan af om te kunnen beoordelen of dit een goed idee is. Maar beleggen op korte termijn is gewoon altijd een risico. Ook met goud. Kijk ik naar de goudkoers over de afgelopen 20 jaar, dan zitten daar ook gwn jaren bij dat ie flink daalde.
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
Student201 schreef:
26-10-2022 21:21
Volgens mij is dit niet hoe het werkt 😂
Maar ik kan me vergissen. Volgens mij, als je goud "koopt", dan krijg je niet het fysieke goud. Je krijgt enkel een bewijs dat je een bepaalde hoeveelheid goud bezit, die dan ergens in een kluis in zwitserland ligt bv.

Ik weet te weinig hiervan af om te kunnen beoordelen of dit een goed idee is. Maar beleggen op korte termijn is gewoon altijd een risico. Ook met goud. Kijk ik naar de goudkoers over de afgelopen 20 jaar, dan zitten daar ook gwn jaren bij dat ie flink daalde.
Je kunt gewoon fysiek goud kopen, hoor.
En beleggen doe je het beste voor de lange termijn. En ja, daar zal ook wel eens dip tussen zitten. Net zoals spaarrentes ook niet altijd optimaal zijn. Zo is het leven, hè.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dokje schreef:
26-10-2022 22:02
Je kunt gewoon fysiek goud kopen, hoor.
En beleggen doe je het beste voor de lange termijn. En ja, daar zal ook wel eens dip tussen zitten. Net zoals spaarrentes ook niet altijd optimaal zijn. Zo is het leven, hè.
En dat goud kun je dan ook weer tegen "de goudkoers" op dat moment verkopen?

Ik weet niet hoe het werkt.
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
Goud is doorgaans waardevast maar kent ook dalingen van koersen. Bij politieke en economische instabiliteit zoekt men doorgaans de vlucht tot goud, maar dit kan ook weer veranderen.

Als je toch zelf ergens in wilt beleggen, ga dan met een bekend en groot beleggingsfonds in zee. Die beleggen zelf ook gedeeltelijk in goud om risico te spreiden en schommelingen tegen te gaan.

Alleen met goud heb je niet de garantie dat het meer waard wordt in een paar jaar tijd.
Het verschil met andere beleggingsopties is echt niet zo groot.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dokje schreef:
26-10-2022 21:08
Goud is behoorlijk waardevast. En als je het in een kluis bij de bank bewaart, weet je zeker dat het veilig is.
De meeste banken bieden geen kluisverhuur meer aan. En dan nog geldt een maximum bedrag dat ze verzekeren. TO spaart voor een eigen huis, dat bedrag wordt niet gedekt door een de verzekering.

En je zal er eens over straat mee moeten. En waar laat je dan betrouwbaar zoveel goud verzilveren? En hoe dek je problemen met de fiscus af? Je zal toch keurig moeten opgeven hoeveel goud je bezit.

Fysiek beleggen in goud is helemaal niet zo'n goed idee. Zeker niet als je op safe wilt spelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
TO, in een paar jaar tijd je vermogen met zekerheid vergroten bestaat helemaal niet. Voor de eventuele winst die bij beleggen hoort betaal je een prijs in de vorm van risico.
Daarom kan beleggen zo interessant zijn: omdat er risico's aan kleven.
Gratis geld bestaat gewoon niet. Anders had elk mens wel geld belegd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Siri schreef:
26-10-2022 22:37
TO, in een paar jaar tijd je vermogen met zekerheid vergroten bestaat helemaal niet. Voor de eventuele winst die bij beleggen hoort betaal je een prijs in de vorm van risico.
Daarom kan beleggen zo interessant zijn: omdat er risico's aan kleven.
Gratis geld bestaat gewoon niet. Anders had elk mens wel geld belegd.
Najaa, deposito sparen is wel 100% garantie op winst, of in het allerslechtste geval geld terug mocht de bank failliet gaan.

Je kunt ook denken aan zoveel mogelijk spaargeld nu al uitgeven aan spullen die je nodig hebt in een huis. Dan win je in ieder geval de inflatie, wat toch best aanzienlijk is.

En zo zijn er misschien nog meer ideeën. Vandaar dit topic.

Zelf neig ik naar deposito, maar om wel nog even te wachten tot minstens het einde van dit jaar. ECB wil volgens mij de rentes weer gaan verhogen en hiermee samenhangend, de deposito rentes zitten volgens mij ook best wel in de lift.
Zwetser
Alle reacties Link kopieren Quote
Student201 schreef:
26-10-2022 23:13
Najaa, deposito sparen is wel 100% garantie op winst, of in het allerslechtste geval geld terug mocht de bank failliet gaan.

Je kunt ook denken aan zoveel mogelijk spaargeld nu al uitgeven aan spullen die je nodig hebt in een huis. Dan win je in ieder geval de inflatie, wat toch best aanzienlijk is.

En zo zijn er misschien nog meer ideeën. Vandaar dit topic.

Zelf neig ik naar deposito, maar om wel nog even te wachten tot minstens het einde van dit jaar. ECB wil volgens mij de rentes weer gaan verhogen en hiermee samenhangend, de deposito rentes zitten volgens mij ook best wel in de lift.
Je hebt gelijk, Met een deposito kan het wel. Maar dat is weinig winst, wel veilig.

Spullen kopen is ook een risico omdat de inflatie niet zo hoog hoeft te blijven en waarschijnlijk ook niet blijft.

Het is dus nog maar de vraag of alles zo duur blijft. Ik zou nu zeker geen spullen gaan inslaan die je pas over een paar jaar nodig hebt.

Je wilt ontsnappen aan de inflatie maar dat is helemaal niet zo makkelijk. En dat terwijl je zulke enorme bedragen kunt sparen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Student201 schreef:
26-10-2022 22:12
En dat goud kun je dan ook weer tegen "de goudkoers" op dat moment verkopen?

Ik weet niet hoe het werkt.
Ik zou echt naar een financieel adviseur gaan. Zeker omdat je jong bent, tzt een woning aan wilt schaffen etc. Bespreek de mogelijkheden met iemand die er verstand van heeft.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven