Geld & Recht alle pijlers

Wel of geen waardeoverdracht pensioen.

27-12-2009 21:05 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

ik heb een vraagje en misschien hebben jullie daar antwoord op. Ik heb tot vorig jaar 6 jaar bij justitie gewerkt en dus pensioen opgebouwd bij ABP. Nu ben ik sinds vorig jaar de zorg in gegaan en ben dus nu bij PGGM. Nu kan ik PGGM mijn pensioen opbouw bij ABP over laten nemen. Is dit verstandig?

Ik heb bij justitite 36 uur per week gewerkt.

Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Tja. Als je in je huidige fonds voor de beleggingsvorm hebt gekozen, dan zou ik het niet overdragen maar laten staan. Als het een gespaard bedrag is dan lijkt het mij prima om over te dragen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb bij PGGM geen beleggingsvorm. Bij APB is het inderdaad gespaard.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt toch een verzoek indienen? Je krijgt dan een voorstel en dan kun je beslissen of je wel of niet overdraagt.
Alle reacties Link kopieren
Op basis van deze informatie kan geen advies gegeven worden lijkt mij. Het is afhankelijk van zoveel factoren. Helemaal als je al veel opgebouwd hebt bij je vorige werkgever. Als je het echt goed uit wil laten zoeken, dan zal je er een adviseur bij moeten halen.
Alle reacties Link kopieren
Bij waardeoverdracht spelen meerdere facetten een rol dan die jij nu genoemd hebt. Het belangrijkste is de soort regeling (beleggen (dus zelf het risico lopen) of aanspraak, regeling met nabestaandenpensioen) daarnaast speelt je persoonlijke situatie ook een rol.

Volgens mij zijn beide pensioenregelingen middelloon geindexeerd. Je zou de indexaties zoals die in het verleden zijn gegeven naast elkaar kunnen houden om te kijken welk fonds het beste presteert.

Bij het ABP word je nabestaandenpensioen op risicobasis is verzekerd. Hierdoor ben je door je uitdiensttreding je aanspraak daarop kwijt. Door waardeoverdracht kun je dit herstellen. (ik weet alleen niet of dit voor jou belangrijk is)

Bijkomend voordeel bij overdracht is wel het gemak na pensioneren. Zo mag je de heffingskorting maar 1x toepassen over je verzamelinkomen (AOW, fonds a,b,c etc.) en heb je minder administratieve rompslomp.

Succes met je afweging!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties, vooral ikkie1983 Ik ga er nog even goed over nadenken.
Alle reacties Link kopieren
De belangrijkste verandering van de pensioenopbouw doet zich voor, als het loon van een medewerker toe of afneemt. Het verschilt per pensioenregeling in welke mate een hoger of lager loon gevolgen heeft voor het recht op pensioen. Bij een eindloonregeling zal een toename van het loon, vaak direct grote gevolgen hebben, aangezien het recht op pensioen is gekoppeld aan het laatst verdiende loon. Bij een lager loon wordt geen aantasting op pensioenafspraken uit het verleden gedaan. Het is verstandig om je goed te laten informeren door de werkgever en een deskundige over de grote gevolgen voor het pensioen. Gaat het evenwel om een middelloonregeling, dan zal de toe- of afname van het loon pas op termijn het gemiddelde van het pensioen beïnvloeden.
Een paar jaar geleden ben ik ook overgestapt van overheid naar zorg. Ik heb een verzoek gedaan om de waarde overdracht uit te rekenen. Het maakte in mijn geval niets uit. En het is wel zo handig om alles bij elkaar te hebben. Ik moest actief op het voorstel voor waardeoverdracht reageren om het te laten uitvoeren.

Dus laat het uit rekenen, dan zit je nog nergens aan vast en kun goed vergelijken.

Ik meen me herinneren dat je wel binnen een bepaalde periode moest reageren.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven