Geld & Recht alle pijlers

Wie kan helpen bij deze (spaar)hypotheekvragen?

23-05-2020 16:19 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn man en ik hebben 10 jaar geleden een spaarhypotheek afgesloten voor 30 jaar tegen een percentage van ruim 6%. Door een financiële meevaller kunnen we € 40.000 vrijmaken (dit geld hebben we nergens anders voor nodig als buffer) en in onze spaarhypotheek storten. Dit mag ook fiscaal, omdat het onder de 20% van onze volledige hypotheek ligt. We hebben net het voorstel ontvangen, maar daarin staan teksten over rentemiddeling. Dat willen we uiteraard niet, omdat het juist gunstig is zo’n hoge rente te hebben. Ik begreep dat een andere mogelijkheid het verkorten van de looptijd van de hypotheek is. Dit lijkt dan gunstiger. Wie kan ons informeren wat nu verstandig is om te doen?

Op de achtergrond speelt nog mee dat we binnen nu en 3 jaar graag een keer willen verhuizen naar een groter en duurder huis. Ook zit er vrij veel overwaarde op ons huidige huis. Weet niet of het relevant is, maar voor de zekerheid benoem ik het toch maar even.

Nu ik toch aan het vragen ben. Kun je je huidige spaarhypotheek meenemen als je een nieuw huis koopt en daarnaast nog een andere hypotheek afsluiten?
Alle reacties Link kopieren
Zarah schreef:
23-05-2020 17:55
Heb je dat al eens écht uit laten rekenen? Een hoge rente is niet per se aantrekkelijker bij een spaarhypotheek.

Ik heb zelf ook een spaarhypotheek en kwam er vorig jaar bij het aflopen van de rentevastperiode achter dat een lagere rente toch echt financieel aantrekkelijker was, bruto én netto. (en ja, je krijg minder terug van de belastingdienst, maar je betaalt ook veel minder!)

Ik zou dit soort vragen niet op een forum stellen. Maar netjes betalen voor financieel advies. Het gaat niet over een beetje geld he?
Dit hebben we in het verleden weleens laten uitrekenen en is inderdaad het meest gunstig voor ons
Alle reacties Link kopieren
Ik dacht zelf ook dat een lagere rente niks zou uitmaken mbt een spaarhypotheek. Na mijn 10 jr heb ik een lage rente aangenomen voor de laatste 20 jaar en na alle berekeningen kom ik maandelijks echt veel “goedkoper” uit.
Ik mag 1x per jaar een bedrag inleggen op de spaarhypotheek zonder boete. De bank rekent simpel uit hoeveel dit is per keer.
Hiermee verlaag je de maandlasten.

Als je met een bedrag als dat van jou de lasten in jaren kan verkorten zou ik daar voor gaan. Of 50/50.... 70/30...

Ik had een simpel telefoon gesprek met mijn eigen bank, deze was kosteloos.
Alle reacties Link kopieren
liefpief schreef:
23-05-2020 16:44
Wat is dan gunstiger? Looptijd verkorten of maandelijkse inleg verlagen? Kun je dat laatste doen zonder het rentepercentage aan te passen?
Wij hebben een spaarhypotheek en hebben we extra ingelegd en de looptijd met 10 jaar verkort, dus van 30jaar naar 20 jaar. We moeten nog ongeveer 8 jaar dan zijn hypotheekvrij
Alle reacties Link kopieren
mabelle schreef:
23-05-2020 18:49
Rente middeling bij een volledige spaar hypotheek :facepalm:
Die hoge rente is juist gunstig.
Kan je facepalmen, maar wat jij stelt is gewoon niet waar. Een lagere rente kan bij een spaarhypotheek wél gunstiger zijn. Zowel bruto als netto.
Als je in regio 0172/0252/023 zit heb ik een goede adviseur voor je.
Adviseert ons al jaren en vele vrienden en familie van ons.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou als ik jou was je vraag stellen op de site hypotheekforum. Ik heb mijn spaarhypotheek meegenomen toen ik ging verhuizen.
De laatste jaren stort ik elk jaar extra in de polis nu nog 1 jaar en dan ben ik volgend jaar november hypotheek vrij. Ik heb er dan 22 jaar over gedaan in de plaats van 30.
Of een hoge of lage rente gunstig is hangt volgens mij ook af van hoe lang de hypotheek al loopt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven