Geld & Recht alle pijlers

Ziek met ontslag: probleem UWV

24-04-2009 13:23 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Blijkt er toch een probleem te zijn met het aanvragen van een ziektewetuitkering. Ik ga binnenkort met ontslag (ziekte was niet de oorzaak) en ik wilde me aanmelden bij het UWV. Maar volgens het UWV moet de werkgever bij hun melden dat ik ziek uit dienst ga. Ik ben 6 maanden ziek geweest tot en met mijn ontslagdatum. Ben natuurlijk regelmatig bij de arbo-arts geweest, maar kon niet met hem opschieten, voelde me niet serieus genomen. De laatste keer dat ik bij hem was, zei hij dat het de laatste afspraak was, en dat hij vond ik me beter kon melden omdat ik wel weer kon werken. Omdat ik steeds met hem in oeverloze discussies kwam, heb ik niets gezegd. Maar ik denk dat mijn werkgever mij dus niet ziek uit dienst wil melden (ik denk ook dat dit vanaf het begin - zij kwamen met ontslag met wederzijds goedvinden-) de bedoeling is geweest, omdat het UWV mijn ziektewetuitkering op hun kan verhalen. Dus doen zij alsof ik beter ben vóór de ontslagdatum.

Maar ik ben niet beter. Ik wil er niet al te veel over zeggen, behalve dat het meer geestelijk dan lichamelijk is. EN dat maakt het zo lastig, maar ik verwacht niet dat ik de komende maanden goed kan functioneren.

Toch, door dit gedoe, voel ik me eigenlijk gedwongen om me beter te melden, zodat ik dan maar een 'gewone' ww-uitkering kan aanvragen zonder toestanden met de werkgever. Er is niet zo heel veel aanbod van werk, en de sollicitaties duren ook meestal lang dus ik probeer dan te voldoen aan de sollicitatieplicht en hoop dat ik dat kan 'rekken' totdat ik weet en voel dat ik weer een baan aankan.

Zijn er mensen met ervaring met een ziektewetuitkering aanvragen, of die ziek met ontslag zijn gegaan? Ik weet nl niet zo goed wat ik moet doen hiermee en ben al helemaal niet toe aan toestanden, daar word ik niet beter van.
Alle reacties Link kopieren
Per welke datum eindigt de arbeidsovereenkomst? Op welke grond eindigt de arbeidsovereenkomst?
Alle reacties Link kopieren
2 weken na verlopen half jaar contract heb ik me ziek gemeld bij UWV en heb ik deze ziekte ook gemeld bij (ex) werkgever. (ex) werkgever is verplicht om je ziek te melden. Doen ze dat niet dan hangt hun een forse boete boven het hoofd! (bij twijfel ziekmelding van uit werkgever kant kan je dit best even vermelden) (Of je werkgever je daadwerkelijk ziek heeft gemeld kan je weer checken bij het UWV)



Ik vraag me af of je nog recht hebt op een uitkering omdat je ingestemd hebt in je ontslag. Waarom heb je dat gedaan?
Alle reacties Link kopieren
Hi,



Als ik het goed begrijp is het dienstverband dus met wederzijds goedvinden geeindigd terwijl je ziek was/bent? Jij bent daar dus mee akkoord gegaan?Heb je je laten adviseren door een juridisch adviseur? Het risico is heel groot via deze weg dat je inderdaad geen Ziektewetuitkering ontvangt, daarom moet je als werknemer tijdens ziekte nooit instemmen met ontslag. Als je weer beter bent is er niks aan de hand, dan kan je gewoon WW aanvragen, de verwijtbaarheidstoets zoals die vroeger wel gold als je instemde met ontslag geldt nl niet meer bij WW. Maar voor de Ziektewetuitkering is het een ander verhaal. Valt dit nog terug te draaien, je ontslag,of is alles al rond en getekend? Dan vrees ik dat er niks anders op zit dan je inderdaad beter te melden, op grond waarvan je een WW kan aanvragen, maar je moet dan wel solliciteren. Als het na verloop van tijd echt niet gaat, kan je je weer ziek melden, ik denk dat je in dat geval wel meer kans maakt op een Ziektewetuitkering. Sterkte ermee!
Ik zie in mijn werk genoeg afwijzingen WW voorbij komen van mensen die met wederzijds goedvinden zijn ontslagen. De verwijtbaarheidstoets is niet afgeschaft maar enkel versoepeld.



Ik zou ook wel willen weten waarom je akkoord bent gegaan?
Alle reacties Link kopieren
Dat kan één doffe ellende worden, wij hebben pas meegemaakt dat een vriend ontdekte dat hij ms had. Hij werkte op contract en toen zijn werkgever ontdekte dat hij ms had verlengden ze het contract niet.

Onze vriend heeft toen van september tot maart van het volgende jaar zonder geld gezeten, heeft zijn huis moeten verkopen, of eerlijk gezegd dat deed de bank, want tjsah, hypotheek wordt niet betaald, dusssss. Uiteindelijk heeft hij dan een uitkering gekregen en weer onderdak, het ging hier om iemand die met specialisten verklaring in zijn handen nog niet geloofd werd.
Alle reacties Link kopieren
Als je het niet eens bent met de bedrijfsarts, teminste dat is wat ik begrijp uit je verhaal. Dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV op hun site kun je een formulier downloaden dit kost volgens mij 50 euro. Als dan blijkt dat je inderdaad zoals je zegt nog ziek bent en dus niet kunt werken dan kunnen ze je niet beter melden en moeten ze je inderdaad ziek uit dienst melden bij het UWV.

Dat wat de bedrijfsarts zegt, moet het bedrijf volgen hij is immers medisch onderlegd en zou moeten kunnen zeggen of iemand kan werken ja of nee, dit heeft dus niets te maken met wel of niet ziek zijn. Je kunt best ziek zijn zonder arbeidsongeschikt te zijn.

Dus als de bedrijfsarts zegt dat je hersteld bent zal het bedrijf je inderdaad niet ziek uit dienst melden bij het UWV. Het enige wat je kunt doen is dus dat deskundigenoordeel aanvragen. En je kunt je trouwens ook ziekmelden als je in de ww zit maar als je ziek bent bij aanvang van de ww krijg je geen ww omdat je ziek bent en moet je dus weer naar de ziektewet.

Ik hoop dat je er een beetje wijs uit kunt, iig veel sterkte ermee!
Alle reacties Link kopieren
Juf Jannie,



Het minste risico loop je echt als je je beter meldt en ook voldoet aan sollicitatieplicht WW.

Ik ken van een ander lijntje iets beter je verhaal.



Laat ik het zo zeggen: voor werknemers die ziek zijn geldt ontslagbescherming en dan wordt er ook verwacht dat je niet instemt met ontslag want dat is een benadelingshandeling in de zin van de Ziektewet.



Bij de WW zijn ze minder streng geworden om de stroom formele ontbindingsverzoeken te verminderen. Maar voor de ZW, waar je aanspraak op wilt maken als je bij het UWV meldt dat je ziek bent, geldt dat niet.



Nu de bedrijfsarts ook van mening is dat je weer arbeidsgeschikt bent, denk ik dat het goed is om dat te volgen. Zoals je zelf ook zegt heb je grote kans dat je sollicitatieplicht niet 1,2,3 tot een nieuwe baan lijdt en heb je sowieso wat respijt.



Als je in de ziektewet komt ben je overigens ook weer overgeleverd aan de mening van controlerende artsen en dat kan ook de nodige geestelijke stress opleveren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Branwen76 schreef op 24 april 2009 @ 14:18:

Ik zie in mijn werk genoeg afwijzingen WW voorbij komen van mensen die met wederzijds goedvinden zijn ontslagen. De verwijtbaarheidstoets is niet afgeschaft maar enkel versoepeld.



Ik zou ook wel willen weten waarom je akkoord bent gegaan?



??? Echt???



Ik (nog) niet. Als het ontslag op iniatief van de werkgever is en er is geen sprake van een dringende reden, dan moet de WW gewoon toegekend worden.



Iets anders is wellicht de benadelingshandeling bij de fictieve opzeggingstermijn of bij het tussentijds beeindigen van contracten voor bepaalde tijd en het hier boven genoemde geval van ziekte.



Maar als jij echt veel afwijzingen van reguliere ontslagen dan ben ik toch wel heel benieuwd hoe dat zit.
quote:hiltje schreef op 24 april 2009 @ 21:24:

??? Echt???



Ik (nog) niet. Als het ontslag op iniatief van de werkgever is en er is geen sprake van een dringende reden, dan moet de WW gewoon toegekend worden.

Echt. Vorige week had ik er nog een; een ontslag op initiatief van de werkgever, klant is akkoord gegaan, en de WW is afgewezen. De gemeente (althans, de WWB) ziet zoiets ook al zeer verwijtbaar, en ze heeft dus ook een maatregel van 100% gekregen op haar bijstandsuitkering.
Wat betreft TO geldt het volgende:



Ik neem ontslag om gezondheidsredenen

Bent u ziek geworden door problemen op uw werk? En is het niet gelukt die problemen op te lossen met uw werkgever? Dan kunt u misschien wel WW krijgen als u uw baan opzegt om gezondheidsredenen. Maar neem voordat u ontslag neemt altijd eerst contact met ons op. Onze arts kijkt dan met u wat voor u de juiste oplossing is. Zijn er nog andere mogelijkheden en neemt u toch ontslag? Dan krijgt u meestal geen WW-uitkering.



Bron: www.uwv.nl
Info over wederzijds goedvinden en ziekte na ontslag:



http://www.uwv.nl/particulieren/werkloo ... index.aspx
Alle reacties Link kopieren
quote:Branwen76 schreef op 25 april 2009 @ 09:34:

[...]





Echt. Vorige week had ik er nog een; een ontslag op initiatief van de werkgever, klant is akkoord gegaan, en de WW is afgewezen. De gemeente (althans, de WWB) ziet zoiets ook al zeer verwijtbaar, en ze heeft dus ook een maatregel van 100% gekregen op haar bijstandsuitkering.



Ja, de bijstandsuitkering kan ik me voorstellen. Is andere wet, andere regels.

Maar de WW? Zoals ook op de site v/h UWV vermeld wordt: initiatief werkgever en geen dringende reden=WW uitkering.



JufJannie: zoals ook op site staat: kun je niet solliciteren dan krijg je geen WW. En waarschijnlijk ook geen ZW omdat je akkoord bent gegaan met ontslag.



Volg advies bedrijfsarts: je bent weer arbeidsgeschikt. Vraag WW aan en rep niet meer over je klachten bij het UWV. Voldoe aan je sollicitatieplicht (1 keer per week een brief/inschrijving bij uitzendbureau/ gesprek). Uiteraard kun je zelf wel een beetje sturen waar je op schrijft en je kansen om aangenomen te worden.



Maar ook dan is het waarschijnlijk goed om tzt weer met een leuke baan te beginnen. De spanningen van je vorige werk zijn eraf en hopelijk heeft dat ook positieve invloed op je geestelijke klachten.
De UWV site noemt specifiek bij ontslag met wederzijds goedvinden dat ze kijken naar de reden van het ontslag en als de klant dan zelf ontslag neemt zonder dringende redenen, het wel verwijtbaar is. Ze spreken zichzelf een beetje tegen, want als de klant zelf ontslag neemt, dan neem ik aan dat het niet onder de noemer 'met wederzijds goedvinden' valt.



In de afwijzingsbeschikking van de WW van mijn klant stond dat de WW was afgewezen omdat als de klant niet akkoord was gegaan met het ontslag, zij nog tot datum x-x-x daar had kunnen werken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Branwen76 schreef op 25 april 2009 @ 10:25:





In de afwijzingsbeschikking van de WW van mijn klant stond dat de WW was afgewezen omdat als de klant niet akkoord was gegaan met het ontslag, zij nog tot datum x-x-x daar had kunnen werken.Was dus contract voor bepaalde tijd neem ik aan. Ja dat zou een benadelingshandeling kunnen zijn om dan wel akkoord te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Beste allemaal, goh wat veel reacties!

Ik zal proberen wat duidelijkheid te geven op de verschillende vragen (Wuiles, Branwyn, Hiltje, etc)

Officieel kwam de werkgever met "ontslag met wederzijds goedvinden". Hiertegen heeft mijn jurist, die ik heb ingeschakeld, een verweerschrift opgemaakt. Toen is via de kantonrechter een pro forma procedure geweest, waarna de kantonrechter de ontbinding v/h contract heeft toegezegd en mij een ontslagvergoeding is toegekend. Er staat ook ergens dat ik niet akkoord ga/protesteer.

Als reden voor ontslag is genoemd: een onoverbrugbaar verschil van mening over het uitvoeren van mijn functie.

Maar volgens mijn jurist moet ik het vooral geen arbeidsconflict noemen.

Anyway, ik vind het allemaal vaag. Mijn jurist heeft naar zijn weten het zo afgehandeld dat ik absoluut recht op een uitkering heb, ook op ziektewetuitkering. Maar nu stuit ik dus op dit probleem (dat ex-werkgever mij niet ziek uit dienst wil melden).

Al met al, ben ik het het meeste met Hiltje eens. (maar ben wel bang geworden voor Branwyns verhalen!!!). Ik denk dat ik gewoon eieren voor mijn geld moet kiezen, en me maar beter meld om gezeik te voorkomen. (trouwens, zodra een overheidsinstantie over je inkomen gaat, heb je eigenlijk altijd gezeik, vind ik, Alhoewel je jarenlang je premies hebt betaald, heb je ineens geen ruk meer te zeggen en hangt je inkomen af van de welwillendheid van de klantmanager die je hebt, dit is ook mijn ervaring van 11 jr geleden toen ik heel kort een GAK uitkering had, vreselijk dat elke week op het matje komen).

En dan kan ik lekker verder met mijn volgende probleem: ik weet helemaal niet wat voor werk ik wil en hoop daarom in sept te gaan studeren (heb nog geen keuze gemaakt, alleen dat het WO wordt). Dus dit zal ik op een gegeven moment ook moeten melden bij de WW, dat ik per sept niet meer 32 uur beschikbaar ben voor werk. Ik denk dus dat het het beste is om ondertussen alvast op zoek te gaan naar een flexibele bijbaan van +/- 16 uur, (liefst op gebied van studie maargoed op dit moment is het zowiezo al moeilijk om werk te vinden) en misschien kan ik dan nog een tijdje door de WW tot 32 uur aangevuld worden. Maargoed, als ik een baan vind van 16 u, dan zullen ze de boel waarschijnlijk meteen afbreken. He, wat is het lastig om een laatbloeier te zijn!

Heel erg bedankt voor alle reacties.
Alle reacties Link kopieren
Ohja, nog even een toelichting: ik heb ingestemd met wederzijds goedvinden omdat: 1) voor mij de werksituatie onhoudbaar was, bazin voerde allerlei dingen door zonder overleg en ik kon niet meer met collega's opschieten. 2) prive problemen waardoor ik me een paar keer had ziekgemeld.

Ik heb binnen het bedrijf zelf naar andere functies gezocht en ben naar loopbaanadviseur gegaan, maar uit sollicitaties en gesprekken is niets voortgekomen. Uiteindelijk had ik het gevoel dat het beter was als ik bij het bedrijf zou weggaan.
Ah ok het betreft een ontslagvergunning. Dan zit het met je WW hoogstwaarschijnlijk wel goed.



Wat betreft je ziek- of betermelding; kan je jurist je daar niet in adviseren?
Alle reacties Link kopieren
Als je in de ZW zit, stopt je ZW-uitkering inderdaad zodra je weer aan het werk gaat. Als je nu fulltime werkt, wordt het aantal uren dat je straks werk hebt gekort op je WW. Dus als jij een baan vindt voor 16 uur en je werkt er nu 32, hou je 16 uur WW, en dus ook 16 uur sollicitatieplicht. Als jij echter aan een voltijds WO-studie begint, dan stopt je WW, omdat je niet meer beschikbar bent voor de arbeidsmarkt. Voltijddstudie gaat immers uit van een studiebelastring van 40 uur per week, dus geen ruimte om te werken. Dan heb je mss wel weer recht op studiefinanciering, als je nog geen 30 bent.
Alle reacties Link kopieren
Return-of-kreng: helaas, ik ben boven de dertig!

Branwyn, mijn ontslag is niet vanwege ziekte. Maar nav jouw schrikwekkende voorbeeld ben ik even gaan snuffelen en op een site van de overheid (iets van szw.nl) heb ik alles gelezen over recht op WW en het is ook heel duidelijk! Hieronder zet ik even een stukje, want ontslagregeling is idd versoepeld, maar ze kunnen bij wederzijds goedvinden echt geen WW weigeren"(vandaar dat ik het heel vreemd vind dat dat in jouw verhalen dus wel gebeurt, als ze moeilijk gaan doen bij mij, neem ik dit stukje tekst gewoon mee...):



"Het voorstel voorziet verder in een soepeler toets of werkloosheid de werknemer te verwijten is. Het wordt de werknemer niet langer aangerekend dat hij zich neerlegt bij zijn ontslag. Dit ontlast werkgevers, werknemers, CWI en de rechterlijke macht omdat pro forma procedures, die alleen worden gevoerd om het recht op WW veilig te stellen, niet meer nodig zijn. Dit leidt tot minder kosten en een soepeler ontslagpraktijk. Het wetsvoorstel verduidelijkt ook hoe omgegaan moet worden met verwijtbare werkloosheid bij een ontslag als gevolg van verwijtbaar gedrag richting de werkgever. De WW-uitkering wordt in dat geval alleen geweigerd als het gedrag een dringende reden voor ontslag is."



En dit is dus al zo sinds 2006, als ik het goed begrepen heb. Nouja, met mijn pro forma procedure ben ik dus in ieder geval helemaal veilig. Maar ik ga me wel beter melden. Ik ga op zoek naar een bijbaan voor naast mijn studie, en als ik het eerste jaar deeltijd doe, krijg ik misschien nog een tijdje halve WW als het me niet lukt om werk te vinden.
Alle reacties Link kopieren
Het enigste wat IK hierop kan zeggen, laat je niet in een hoekje duwen waar je niet hoort te zitten, door het UWV of je werkgever.

Ik heb het nodige ook meegemaakt met het UWV en ze proberen vanalles.

In mijn geval was het, de volhouder wint.

En iemand die je bij staat met een hogere functie is altijd makkelijker.

Snap dat nog steeds niet, maar het werkt wel zo.
Alle reacties Link kopieren
Beste Chicatjoe, wil je jouw ervaring vertellen? En wat bedoel je met "iemand met een hogere functie die je bijstaat", bedoel je daar de arbeidsjurist mee? Ben benieuwd naar je verhaal!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven