Gezondheid alle pijlers

darmklachten: sapkuur?

03-10-2008 20:16 52 berichten
Alle reacties Link kopieren
Sinds mijn vakantie in Afrika (ben nu al bijna 2 maanden terug) heb ik behoorlijk last van darmklachten. Soms gaat het een paar dagen goed, maar regelmatig hol ik na elke maaltijd naar het toilet. Ik begin er inmiddels nogal gammel en dizzy van te worden, heb het gevoel dat ik weinig voedinsstoffen meer binnenhoud.



Uiteraard ben ik bij de huisarts geweest. Alles wat onderzocht kan worden en op kweek gezet is gedaan en daar is niks uitgekomen. Waarschijnlijk heb ik (misschien in afrika) toch één of ander virus opgelopen, wat nu wel uit mijn lijf is, maar waarvan ik nu nog steeds te kampen heb met de naweeën. Advies huisarts: gezond eten en het de tijd gunnen. Ik let op mijn eten (alhoewel ik wel graag koffie en een wijntje lust, maar dat heb ik geminderd), maar tot nu toe weinig resultaat.



Nu denk ik erover een sapkuur te volgen. Even een paar dagen mijn darmen rust gunnen ofzo. Heb hier geen ervaring mee, weet niet of het überhaupt verstandig is, moet ik eerst overleggen met de huisarts, enz enz.



Iemand ervaring met bovenstaande klachten en ervaring met sapkuren?

Ik vond een adres op Terschelling waar je terecht kan voor een vijfdaagse sapkuur onder begeleiding, compleet met massages en sportieve bezigheden. Maarja, dat is gelijk weer vrij onbetaalbaar.
Alle reacties Link kopieren
Cola is heel zuur en wil daarom nog wel eens helpen schadelijke beestjes dood te krijgen. Op reis wel nuttig en baat het niet dan schaadt het niet maar waarschijnlijk is het nu te laat om daar mee te beginnen. Ik zou als de aangeraden ORS (glucose+zout) gaan nemen, kun je gewoon bij de drogist halen en helpt je lichaam de balans op peil te houden. Het is geen geneesmiddel en kan verder ook geen kwaad. Omdat je al een behoorlijke tijd niet goed voedingsstoffen verwerkt lijkt een goede vitaminepil om het eea aan te vullen ook een goed idee. Informeer eens of ze die ook in bruisvorm hebben zodat het sneller opgenomen wordt. Deze lapmiddelen kunnen je helpen om je beter te voelen voor genezing lijkt de tropenarts me de beste optie.
Alle reacties Link kopieren
Thanks Alice, 't was ook een heel schattig jochie



Rijst is goed, als het zilvervliesrijst is. En pasta ook, de volkorenvariant. Vezels houden je darmen goed aan het werk. Vocht en vitamines aanvullen is een goed plan.



Ik lees net nog even je openingsbericht: het kan heel goed zijn dat dit niet de naweeën zijn van een beestje, maar nog steeds het beestje zelf.



Cola is handig om te drinken in minder hygiënische omstandigheden, het kan beestjes in je maag om zeep helpen door de zuurgraad en als het direct uit een flesje komt dat pas aan tafel ontkurkt wordt, weet je zeker dat er geen lokaal water in zit. Maar voor zover ik weet heeft het voor je darmen geen effect, omdat het zuur in je maag geneutraliseerd wordt.



Misschien is het toch wel verstandig als je snel contact opneemt met een tropenarts, want twee maanden is eigenlijk best wel lang om hiermee rond te lopen. Kijk anders eens hier
Slik je ook al pillen? Niet immodium, maar dat zwarte koolstof spul (kan ff niet op de naam komen) Dat bindt zich aan allerlei onrechtmatigheden in je darmstelsel en werkt zuiverend.
Alle reacties Link kopieren
Norit is geen geneesmiddel, maar een lapmiddel. Het kan giftige stoffen binden, bv. bij een overdosis geneesmiddelen, maar als je al twee maanden darmklachten hebt na een Afrikareis lijkt Norit me niet het aangewezen middel. Bovendien vermindert Norit de werking van geneesmiddelen, en ook van bv. de pil.



Alice, is er ook getest op Giardiasis?



Giardiasis:



De parasiet Giardia Lamblia is één van de belangrijkste veroorzakers van chronische diarree vaak in combinatie met andere chronische symptomen als misselijkheid en buikpijn. Veel reizigers, door bijvoorbeeld India, komen in aanraking met deze ellende veroorzakende parasiet.



Kenmerken Giardiasis:

De infectie kan zowel acuut als chronisch zijn. Giardiasis wordt via de ontlasting van mens op mens of dier op mens overgedragen. Je krijgt de parasiet binnen door het drinken van besmet water, het eten van met de parasiet besmet eten of door het hebben van anale seks zonder condoom.

De klachten die zich voordoen zijn diarree, een opgezette buik, winderigheid, misselijkheid braken, pijn in de bovenbuik en oprispingen.
Alle reacties Link kopieren
Hier even een bericht wat bijna tegenovergesteld is aan wat hiervoor gezegd is. Een sap kuur is wbt energie een aanslag op je lijf maar als je sap van vers fruit maakt zitten er nog steeds vezels en voldoende voedingsstoffen in. Je moet het ook niet meer dan een week gaan doen, dan ga je wel dingen missen.



Ik heb in mijn vakantie voedselvergiftiging en daarna een slechte darmbacterie gehad, toen ik terug kwam in NL kreeg ik voor derde keer dagenlang diarree. Uit de kweek kwam naar voren dat ik geen slechte bacterien meer had. Ik at veel want had veel trek maar bleef dus veel pijn etc houden. Omdat sapkuur te heftig was (had al geen energie en moest wel werken) ben ik overdag alleen fruit en yoghurt gaan eten en veel groente met beetje rijst of pasta als avondeten. Dit allemaal omdat mijn darmen door alles zo van streek waren en over gevoelig. Als de darmen eenmaal overgevoelig zijn moet je ze naar mijn mening niet heftig blijven prikkelen met grove vezels.

Toen waren mijn darmen heel snel tot rust gekomen en nergens meer last van gehad.



2 maanden deze klachten is echt veel te lang, dus vraag idd of er meer onderzoek gedaan kan worden (of onderzoek door een tropenarts).



Ik hoop dat je snel iets vind waardoor je opknapt!
Alle reacties Link kopieren
Jee, wat een reacties op mijn darmen zeg

Ik ben eerlijk gezegd ook een beetje van de struisvogelpolitiek momenteel, heb geen zin in weer die medische molen...



Bedankt voor de link Wen! Maar Rotterdam is ook alweer zo'n pokke-end weg vanaf hier...(jaja, ik weet het, mijn gezondheid is belangrijker enzo)



Vorige week was het de hele week erg hopeloos, was aan het eind van de week gewoon licht in mijn hoofd. Sinds het weekend gaat het opeens weer veel beter, maar heb de afgelopen tijd wel vaker dagen gehad dat het goed ging. Maar stiekem hoop ik dat het nu écht over is.



Dat kan toch ook?? Ja toch??
Alle reacties Link kopieren
Tje sorry hoor, maar als je last van je darmen hebt moet je ze écht niet belasten met extra vezels als in zilvervliesrijst en donker brood...Je darmen hebben het al zo moeilijk...Eet juist licht verteerbaar voedsel en vertroetel ze eens met licht bruin brood of wit. Als mijn darmen opspelen (crohn) dan ban ik als eerste de vezels.



Sterkte...
Alle reacties Link kopieren
Alice, ik zou ze dan ook gewoon even bellen, 't is voor mij ook een pokke-eind weg. Ze hebben vast tips voor je waar je terecht zou kunnen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf een ordinair Nederlands maag/darmvirus opgelopen waar ik echt wekenlang last van heb gehad. Voor herstel van een maag-darminfectie staat vier tot zes weken (!) en bij een terugslag of vernieuwde aanslag op je darmen begint de teller weer opnieuw.



Omdat de situatie bij mij vrij acuut en vrij nijpend was (ik geef borstvoeding, toen volledig in verband met mijn eveneens darm-geïnfecteerde kind, en droogde binnen één dag uit en daarmee droogde ook de borstvoeding op), heeft mijn huisarts me doorverwezen naar een diëtist. Die heeft wonderen gedaan. Zij heeft mij op een darm-vriendelijk dieet gezet, waarbij ik dus een week of zes alleen maar dingen heb gegeten en gedronken die je darmen niet prikkelen of overmatig stimuleren. Op die manier kregen mijn darmen de rust om te herstellen.

De infectie was bij mij al lang over, maar mijn darmen waren nog zo geprikkeld, dat ik gewoon aan de diarree blééf. Door het dieet was ik er in een paar weken vanaf.



Ik zou je aanraden om -naast een bezoek aan de tropenarts- een verwijzing te vragen naar een diëtist. Die kan je helpen om ervoor te zorgen dat je de juiste dingen eet, zonder dat je uitdroogt.

Ik kon wonderwel wél koffie drinken (na een week of twee, een kopje per dag... ), maar brood daar hoefde ik maar naar te kijken of ik kon hollend naar het toilet. Ik heb het uiteindelijk zo'n zes weken gedaan op beschuiten, noten, pasta, gegrilde of gekookte groente en de eerste weken op gebakken feta (vlees of kip gaven ook een gegarandeerde run naar het toilet) en daarna op kleine porties tonijn of kip. Als ik het maar klein hield en verdeelde over de dag, ging het goed.

Qua drinken: ik dronk slappe thee en cola. Water was te hard, zelfs daarvan raakten mijn darmen in paniek.



Laat je helpen door een diëtist dus, is mijn advies. Ik kamp met andere ziektes en bijbehorende diëten, dus ik weet niet wat een gezond mens (gezond in de zin van: alleen maar darmproblemen ) nog meer mag wat ik in verband met mijn diëten niet mag. Maar vraag hulp aan een deskundige op gebied van voeding, zodat je niet per ongeluk je darmen blijft prikkelen (bijvoorbeeld door iets simpels als rauwe groenten eten) en ze simpelweg de kans niet krijgen om te herstellen.



En laat je ook testen door een tropenarts. Als je een of ander uitheemse parasiet opgelopen hebt, dan zul je daar met geen voedingsaanpassing ter wereld vanaf raken!
Alle reacties Link kopieren
Als je licht in je hoofd bent, dan is waarschijnlijk je zoutbalans verstoord. Laat je huisarts nog een keer je bloed prikken om te kijken hoe het er voor staat met je zouten. En plas je nog wel? Niet plassen, extreem weinig plassen of zelfs maar gewoon minder plassen duidt op uitdroging. Houd je wel vocht binnen? Gebruik je ORS? Cola (zonder prik) is een alternatief voor ORS: even darmvriendelijk, minder goor om binnen te houden. (Al kwamen bij mij beiden er in sneltreinvaart weer uit, ik heb het de eerste dagen gedaan op theelepeltjes ijsthee en bouillion.)
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 06 oktober 2008 @ 12:56:

Slik je ook al pillen? Niet immodium, maar dat zwarte koolstof spul (kan ff niet op de naam komen) Dat bindt zich aan allerlei onrechtmatigheden in je darmstelsel en werkt zuiverend.





Ben jij betoeterd???!!!



Bij een (mogelijke) maag-darminfectie mag je ABSOLUUT NOOIT diaree-remmers gebruiken! De diarree is een prikkel van je lichaam om het virus of de bacterie uit je lichaam te verwijderen, dat moet je ZEKER NIET onderdrukken!!!



En buiten dat: Norit wordt bij diarree juist afgeraden. (En imodium dus ook in geval van infecties.)



Je bent geen arts, geef dan ook geen medische adviezen. En zeker niet zulke slechte. Ben jij idioot!
Alle reacties Link kopieren
quote:wen schreef op 06 oktober 2008 @ 12:53:

Cola is handig om te drinken in minder hygiënische omstandigheden, het kan beestjes in je maag om zeep helpen door de zuurgraad en als het direct uit een flesje komt dat pas aan tafel ontkurkt wordt, weet je zeker dat er geen lokaal water in zit. Maar voor zover ik weet heeft het voor je darmen geen effect, omdat het zuur in je maag geneutraliseerd wordt.

Cola is voor zover ik begrepen heb een goede suiker/zout-oplossing vergelijkbaar met ORS. Als je geen ORS bij de hand hebt, kun je in plaats daarvan cola gebruiken. Bovendien kun je, als water te hard is, cola meestal wel binnenhouden. Wel de prik eruit laten gaan (bij haast door een schepje suiker in het glas te doen), omdat je anders nog meer last van gasvorming krijgt dan je geinfecteerde darmen zelf al produceren.
Alle reacties Link kopieren
Don't worry qwertu, ben niet zo'n pillenslikker! Ik zoek het graag in voeding en levensstijl enzo.



En wat betreft uitdrogingsverschijnselen: dat valt allemaal nog wel mee volgens mij. Vorige week was het een dag of vier heftig en nu weer een paar dagen rustig, dus weer even bijtanken. Vandaag: donkerbruine boterhammen met kaas, een banaan, kopje bouillon en veel thee. Dat is weer mooi binnen!



Als het nu niet wegblijft, dan bel ik de tropenarts, oké?

(briljant plan, Wen, gewoon bellen, dat ik daar zelf niet op kwam
Alle reacties Link kopieren
Aha, Cola als lekkere ORS, dat wist ik niet.



Die tip van een diëtist is misschien ook niet zo'n slechte, zodat je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en er toch een eind aan de problemen kan komen.



Alice, slim he?
Alle reacties Link kopieren
Sportdrankjes werken ook goed ipv ORS. Op vakantie kreeg ik na 3x echt niet meer ORS naar binnen en ik lust echt geen cola. Van mijn half jaar vrijwilligerswerk herinnerde ik me dat iemand met continu darmklachten altijd de sportdrankjes dronk. Daar krijg je weer wat energie van en er zitten ook wat mineralen etc in.
Alle reacties Link kopieren
Hi Alice,



Ik herken mezelf helemaal in jouw verhaal! 2 jaar geleden ben ik ziek thuis gekomen uit Spanje. Na testen en kweekjes (yuk) werd vastgesteld dat ik een bacterie had opgelopen. Nadat de bacterie was verdwenen bleef ik maar last houden van de darmklachten. Er zijn weer allerlei test enzo gedaan, maar daar kwam net als bij jou niets uit. Alles was "schoon" en toch bleven de klachten... Ook ik heb van alles geprobeerd; verandering van voeding, kuurtjes etc. En nu sinds een half jaar ga ik naar de dietiste en ik voel me zo ontzettend veel beter!! Ik eet gezonder en vaker en mijn klachten zijn grotendeels verdwenen! Weinig eten is echt heel slecht als je darmklachten hebt, tenminste in mijn geval! Dus ik zou een sapkuur zeker afraden en een bezoek aan de dietist zeker aanraden!!



Heel veel succes!!
Het punt is een beetje dat bij Alice nog niet is vastgesteld of haar darmen van slag zijn danwel dat er nog een bacterie in huist. Wat al eerder is gezegd, een tropenarts kan aanvullende onderzoeken doen en kijkt naar andere virussen en bacterien dan de "normale" tests die de huisarts kan aanvragen.



Alice, ik wil je niet bang maken, maar ik adviseer je toch stellig om wel naar die tropenarts te gaan. Als je nog wel een virus hebt, dan is het echt zaak om daar zo snel mogelijk vanaf te komen. Ik zou geen risico's nemen en het echt uit laten sluiten, want sommige tropische ziekten kunnen uiteindelijk een leven lang problemen tot gevolg hebben als er niet tijdig en adequaat op gereageerd wordt.



Mocht de tropenarts niets vinden, dan kan het inderdaad zijn dat je darmen van slag zijn en niet goed meer willen werken. In dat geval zijn alle eerdergenoemden oplossingen om de darmen tot rust te brengen een goed advies.



Maar mocht er wel nog een virus zitten, dan is je darmen tot rust proberen te krijgen waarschijnlijk het slechtste wat je kunt doen!
Alle reacties Link kopieren
Je gelooft het niet (en nee, ik ben geen troll), sinds zaterdag ben ik al klachtenvrij! Zou de huisarts dan toch gelijk kunnen hebben? Dat ik een infectie heb gehad die nog lange tijd heeft nagesudderd? Ik ben er nog niet helemaal gerust op hoor, heb de afgelopen 2 mnd wel vaker een aantal dagen gehad dat het goed leek te gaan, dus bij elk rommeltje in mijn buik schrik ik, maar wie weet?



Bedankt in ieder geval voor alle tips hier, hastikke fijn. Alhoewel de één zegt: eet vezels, en de ander: gun je darmen rust, maar gewoon fijn dat er even met je meegedacht wordt hier als je je wat ongerust maakt.



Als het wel terugkomt, bel ik echt die tropenarts (die tip hou ik dus zéker in mijn achterhoofd). En de sapkuur zet ik uit mijn hoofd. Alhoewel, zo'n weekje relaxen in een kuuroord nog steeds een goed idee lijkt, maar dan gewoon mét eten.



Trouwens, wel grappig, dat kuuroord kost 800 euro voor 5 dagen VOL PENSION!!! jawel, alleen maar sap hahaha. Dan maar liever 5 dagen vol pension met allerlei lekkers (onee, nu draaf ik door, dan overbelast ik mijn arme darmen misschien weer en ik heb er helemaal geen geld voor...).



Nogmaals, bedankt allemaal! fijn!
Alle reacties Link kopieren
Die tegenstrijdige berichten zijn wel verklaarbaar hoor. Vroeger moest je bij elk klein beetje buikloop meteen de boel stilleggen met witbrood, witte rijst en bananen. Tegenwoordig weet men dat stilleggen helemaal niet altijd de beste oplossing is en wordt geadviseerd om de darmen gewoon aan de gang te houden met vezels (volkorenbrood, etc.). Sterker nog: banaan wordt niet meer als stoppend beschouwd, daar zitten gewoon voldoende vezels in, je kunt er alleen beter wat vocht bij gebruiken.



Neemt allemaal niet weg dat als je nog geen hap volkorenbrood kunt binnenhouden, het soms juist wél verstandiger is om een darm-vriendelijk dieet te volgen. Ik ben vanwege mijn buikgriep naar een diëtist gegaan en dat was natuurlijk niet omdat ik zo goed volkorenbrood kon verdragen.

In een normale situatie is het beter om gewoon te blijven eten wat je altijd at, alleen echt prikkelende dingen moet je laten staan. Maar jouw situatie is niet normaal (hopelijk: wás niet normaal), net zoals de mijne dat niet was. In dat geval kun je beter kijken naar wat je wél binnen kunt houden (darm-vriendelijke kost, niet irriterend, niet prikkelend, wel voldoende vezels bevattend, dus gekookte groenten in plaats van rauwe) in plaats van dat je je houdt aan voorschriften die voor jou niet werken.



Maar dat alles terzijde. Fijn dat het beter gaat, hopelijk is het blijvend!
Alle reacties Link kopieren
Normaal zou ik zeggen ORS ivm vochtverlies, een probiotica product (capsules bijv) en inderdaad gezond eten. Luister naar waar je lijf zin in heeft. Probeer zelf fruit- en groentensapjes te maken als je denkt dat je er baat bij hebt. Niet als vervanging van je maaltijd maar als extraatje.



Maar goed, jij hebt het al 2 maanden en dat is inderdaad erg lang! Dit soort tips zijn meer voor de 1e dagen.



Wat extra donker brood betreft, gewoon volkoren brood is beter. Brood wordt donker gemaakt met mout, wat in principe gewoon een kleurstof is en waar de meningen mbt gezond / niet gezond over verschillen.



Ik hoop dat je klachten nog steeds "verdwenen" zijn!
Alle reacties Link kopieren
Alice (wannabe troll in Wonderland als nieuwe nick? ) fijn dat je klachten tot nu toe verdwenen zijn! Verder sluit ik me maar gewoon heel lui bij Qwertu's laatste bericht aan.



Het plaatsen van een bericht op het Vivaforum blijkt dus ook al een goed medicijn!



Als het weer terugkomt moet je inderdaad even een tropenarts inschakelen, maar so far, so good.
Alle reacties Link kopieren
Van die Cola is echt waar. Of het in jouw geval ook (nog) werkt weet ik niet, ik denk het bijna van niet eerlijk gezegd. Zeker als je in het (verre) buitenland bent kun je het beste een colatje drinken bij de maaltijd.

Een vriendin van mij had ooit een voedselvergiftiging, en moest (naast andere middeltjes) ook cola drinken. Het moet trouwens wel cola light zijn!



Maar nogmaals ik vermoed dat er bij jou wat anders an de hand is, als je nog zolang last hebt. Maar proberen kan natuurlijk altijd, kwaad kan het niet lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Ik neem trouwens aan dat je voor alles bent ingeent? Ben je op buiktyfus getest (salmonella)?



En een sapkuur zou ik inderdaad zeker niet doen. De beste behandeling is veel poepen!!! Het moet er uit, en juist niet erin blijven! Dus eerder meer eten dan minder als het effe kan. En genoeg drinken, drinken drinken.



sterkte!
Alle reacties Link kopieren
cola light?



Volgens mij werd er gewone cola bedoeld. Juist omdat je dan nog een beetje energie binnenkrijgt door middel van de suikers. (of zit ik er nu naast?)
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Als je gaat voor de ORS dan lijkt me cola op z'n plaats. Tenminste weet er het fijne niet van, maar dan krijg je de suikers iniedergeval binnen. Wat ik hier lees daarover klinkt wel vrij logisch.

Maar cola light helpt tegen voedselvergiftiging. (salmonella e.d. geloof ik?)



Nou de combi dan maar

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven