Gezondheid alle pijlers

HIPEC

25-07-2008 13:49 1 bericht
Alle reacties Link kopieren
In de nieuwe LINDA staat een reportage over een vrouw met darmkanker.Genezing niet meer mogelijk.Maar in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein deden ze zogenaamde HIPEC operaties.Ze laat dit uitvoeren en leeft tot nu toe nog steeds.

(Ik heb het even in het kort beschreven)



Misschien dat iemand er wat aan heeft.....................

Wil er verder niets mee,alleen even vermelden............



Wat is een HIPEC?

HIPEC, voluit Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie, is een combinatiebehandeling van chirurgie en chemotherapie, waarbij cytostatica direct worden toegediend aan het buikvlies.



Bij welke kankersoorten kan het toegepast worden?

De HIPEC wordt toegepast bij kankersoorten die uitzaaien naar het buikvlies, zoals dikke darmkanker. Daarnaast wordt het ingezet bij pseudomyxoma peritonei, een vorm van kanker uit de blindedarm die zich verspreidt over de buikholte.

Mogelijk is de behandeling in de toekomst ook toepasbaar bij andere kankersoorten met eenzelfde groeipatroon, zoals eierstokkanker.



Hoe gaat het in zijn werk?

Nadat u onder narcose bent gebracht wordt uw buik opengemaakt van 'borstkuiltje' tot schaambeen. De chirurg verwijdert eerst alle zichtbare tumoren. Het aangetaste buikvlies wordt weggenomen; dit groeit later terug. Afhankelijk van de uitbreiding en locatie van de uitzaaiingen zullen de dunne darm, dikke darm, maag en mogelijk meer organen van het spijsverteringskanaal (deels) verwijderd moeten worden. Na deze chirurgische ingreep worden de randen van de buikhuid opgetrokken naar een ring die boven de buik is geplaatst. Hierdoor onstaat een 'bassin' waarin ongeveer 3 liter cytostatica wordt rondgepompt vanuit een verwarmd reservoir. Het rondpompen duurt anderhalf uur.



Waarom een HIPEC?

Het is een efficiënte behandeling; tijdens dezelfde ingreep kunnen zichtbare tumoren weggesneden worden en microscopische restjes met chemotherapie verwijderd worden.

In de operatiesetting kan de chirurg controleren of de cytostatica overal komen waar ze moeten komen en niet belemmerd worden door interne vergroeiingen of verklevingen.

Doordat de medicatie direct in de buikholte toegediend wordt en niet per infuus, komt er zeer weinig in de bloedbaan terecht en blijven 'andere' organen relatief gespaard. Er treden dus ook minder bijwerkingen op, waardoor een veel hogere dosis toegediend kan worden dan via de bloedbaan. Een hoge dosis is noodzakelijk omdat veel kankersoorten in het maag-darmkanaal niet zo gevoelig zijn voor standaard chemotherapie.

De cytostatica kunnen in verwarmde staat worden toegediend: tussen de 41 en 42 °C. Hierdoor is het effect groter.

In welke stadium heeft het zin?

HIPEC is een lokale behandeling, dat wil zeggen: het is uitsluitend effectief wanneer de kanker in de buik is uitgezaaid. HIPEC heeft geen zin wanneer de uitzaaiingen ook via de bloedbaan hebben plaats gevonden.



Wie voert de HIPEC uit?

De HIPEC wordt door de chirurg uitgevoerd. De internist is betrokken bij de keuze van de medicijnen en het vaststellen van de doseringen.



Complicaties

De HIPEC is een zware ingreep waarbij de kans op complicaties ongeveer 30% bedraagt. De kans is afhankelijk van de mate waarin chirurgisch ingegrepen moet worden, en dat is weer afhankelijk van de mate van uitzaaiingen. Als een uitgebreide operatie aan het maag- darmkanaal noodzakelijk is, kan bijvoorbeeld lekkage van de darmen optreden.



Hoe effectief is een HIPEC?

De behandeling is in principe gericht op curatie (genezing), maar meestal is een definitieve genezing niet haalbaar. Het gaat om extra levensjaren met behoud van goede conditie. De HIPEC is zeer effectief gebleken bij pseudomyxoma peritonei; de 10 jaars-overlevingskans is hierbij 70%. Bij dikke darmkanker hangt het af van de uitgebreidheid van de ziekte bij aanvang van de behandeling; als het aantal uitzaaiingen beperkt is, is er een 5 jaars-genezingskans van 40%.



Nazorg

Na de operatie wordt u opgenomen op de intensive care, waar u 3 dagen verblijft. Vervolgens kunt u herstellen op de verpleegafdeling.

Het herstel van de maagfunctie duurt het langst: na gemiddeld twee weken kunt u weer normaal eten.

Gemiddelde opnameduur na operatie is twee weken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven