Gezondheid alle pijlers

Huisarts neemt kattenbeet niet serieus

04-08-2022 21:31 255 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Vandaag ben ik enorm gestresst geraakt door het contact met onze huisarts. We komen er niet vaak, maar de meeste keren verloopt het erg moeizaam en stressvol.

Onze dochter van 17 maanden is gisteren door onze kat gebeten. Gelukkig niet heel heftig. Na de beet waren 2 opgezwollen plekken zichtbaar waar zijn tanden in hebben gezeten en vanochtend 2 rode plekken. Het heeft verder voor zover zichtbaar niet gebloed. Omdat onze dochter nog niet alle vaccinaties heeft gehad van dktp, maak ik mij wat zorgen over tetanus. Om deze reden belde ik vanochtend gelijk de huisarts en kreeg de assistente aan de lijn. Ik legde de situatie uit. Waarop ze zei dat ze even ging zoeken of ze gevaccineerd moet worden en zei later dat het niet hoefde. Ik moest het wondje in de gaten houden. Gezien ze niet had overlegd met de huisarts en omdat ik de indruk kreeg dat ze niet begreep dat ze wel de eerste vaccinatie heeft gehad maar nog niet alles, was ik niet helemaal gerustgesteld.

Ik besloot het cjg bureau te bellen. Gezien dochter daar haar eerste vaccinatie heeft gehad, hoopte ik wat meer informatie te kunnen krijgen. De cjg verpleegkundige was een lieve vrouw en luisterde het aan. Gaf echter aan dat dit iets is wat de huisarts moet beoordelen. Ik heb gemeld wat de assistente mij adviseerde. Zij reageerde wat verbaasd dat de assistente het niet met de huisarts heeft overlegd en adviseerde mij om aan het aan de huisarts te vragen. Daarbij ook dat ik moest melden dat ze een afwijkend vaccinatieprogramma heeft en niet volledig is gevaccineerd.

Via een online portal van de praktijk heb ik onze huisarts een bericht gestuurd zoals de verhaal van hierboven. Als reactie kreeg ik dat onze dochter dan antibiotica voorgeschreven kan krijgen en dat de assistente mij zou bellen. De assistente belde mij best snel terug en gaf aan dat ze antibiotica konden voorschrijven voor mijn geruststelling. Ik gaf aan dat als de antibiotica echt nodig is, ik dit zou kunnen toedienen. Dat dit alleen niet puur voor mijn geruststelling hoeft. Daarnaast dat ik eigenlijk de vraag stelde over de tetanusprik en niet over de antibiotica. De assistente gaf aan dat de huisarts alleen heeft gemeld over de antibiotica en niet over de vaccinatie. Ik raakte dus gefrustreerd omdat het contact zo stroef en via de assistente verliep en ik nog steeds geen antwoord kreeg of er is beoordeeld of een vaccinatie benodigd is. Mijn man gaf aan te bellen met de huisarts tijdens de telefonische spreekuur. De huisarts reageerde eigenlijk gelijk geladen tegen mijn man waarom we hierover weer bellen en ze dit toch al heeft besproken. Waarop mijn man aangaf dat het niet helder werd of de vaccinatie nou wel of niet nodig was. De huisarts vroeg daarop of de kat echt heeft doorgebeten. Waarop mijn man dus vraag wat ze precies verstaat onder doorbijten. De huisarts lachte om de vraag van mijn man en reageerde met “kun je dat zelf niet beoordelen?”. Wederom voelde het weer alsof we niet serieus werden genomen. Ik ben dus enorm gefrustreerd door de communicatie met de huisarts en maak me ondertussen nog steeds zorgen of er een tetanusrisico is. Ik heb namelijk niet het gevoel dat de huisarts ons serieus neemt.

Alvast dank voor het lezen van mijn lange verhaal. Ik vraag mij af of iemand kennis heeft van tetanus en of dit een risico vormt in dit geval. Daarnaast wil ik enorm graag weg bij deze huisarts. We gaan morgen even op zoek naar een nieuwe. Heeft iemand ervaring met overstappen naar een andere huisarts? Kunnen we zelf een huisarts kiezen en gaat dit gemakkelijk?
"U bent zo te horen niet gerustgesteld, u bent tenslotte geen arts. Ik verbind u door met de assistente, dan kunt u een afspraak maken."

In plaats daarvan: "Bel je nou alweer?"
"Hahaha."

Mijn arts zou het niet langer zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
05-08-2022 12:42
Maar heeft de huisarts gezegd dat ze niet langs mag komen? Dat lees ik nergens. Dan had TO moeten aangeven dat ze graag wil dat iemand de wond bekijkt.
Mijn man heeft gezegd dat hij dus niet duidelijk is wanneer het doorbijten is en de huisarts heeft toen weer gelachen en gereageerd wat daar niet aan valt te snappen. Dus ook niet uitleg gegeven waar we dan op zouden moeten letten. Hij heeft toen gezegd dat hij wel langskomt als hij het niet duidelijk vindt. Daarop reageerde ze dus eveneens in de trant dat het onnodig was omdat er al advies is gegeven.
Leyawiin schreef:
05-08-2022 12:46
Het lijken mij meer drukplekken ( van een waarschuwingsbeet ) dan een echte bijtwonde. Als een kat doorgebeten heeft, twijfel je echt niet. Het is ontzettend pijnlijk, de wond zwelt gegarandeerd binnen de kortste keren enorm op, wordt rood en paars, en dat is de dag nadien echt niet minder zonder antibiotica. Een wonde van een kattenbeet ontsteekt zo goed als altijd : een kattenbek zit vol bacteriën, het is een punctiewonde waardoor de huid snel terug sluit, de bacteriën worden zo ingesloten en komen in de bloedbaan. Een antibioticakuur is bij een kattenbeet eigenlijk altijd noodzakelijk.
Waarom beet de kat trouwens ? Ik zou in elk geval kat en kleuter niet zonder toezicht bij elkaar laten, en direct ingrijpen als de kat signalen geeft dat hij het zat is. En daarmee bedoel ik dus kind en kat uit elkaar halen en niet de kat straffen of zo.
Precies. Een waarschuwingsbeet. Mijn kat bijt mij ook weleens. Dan is ze het aaien opeens zat of ik aai blijkbaar op een ongewenste plek. En soms is het gewoon spelen.

De kat heeft niet doorgebeten. Er is geen wond. En als TO zo bang is voor tetanus, snap ik het niet halen van de dktp vaccinaties niet. Medische reden zou kunnen, maar is een tetanusprik dan minder heftig?
Alle reacties Link kopieren Quote
snug schreef:
05-08-2022 12:54
"U bent zo te horen niet gerustgesteld, u bent tenslotte geen arts. Ik verbind u door met de assistente, dan kunt u een afspraak maken."

In plaats daarvan: "Bel je nou alweer?"
"Hahaha."

Mijn arts zou het niet langer zijn.
Er staat nergens dat die arts zo heeft gereageerd en je weet ook niet wat TO of haar man aan de telefoon hebben gezegd.

Wel dat TO 4 keer heeft gebeld over hetzelfde terwijl ze de eerste keer haar antwoord al heeft gekregen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Berries schreef:
05-08-2022 12:15
Ze heeft 1 vaccinatie gehad in totaal. Ik heb aan de assistente gemeld wanneer deze heeft plaatsgevonden. Zoals in mijn topic omschreven heeft het dus niet gebloed en waren het vooral 2 rode en opgezwollen plekken op haar huid. De volgende dag was de zwelling weg en was het enkel nog rood waar zijn tanden hebben gezeten. Ik zou niet zeggen dat er dus geen schade is op haar huid, omdat de bijtplekken nog steeds zichtbaar waren. Vandaar dat we niet begrepen wat de huisarts precies bedoelde met “is er doorgebeten”. Kan best dat het voor sommigen helder is wat hiermee bedoeld wordt, maar voor ons dus blijkbaar niet.

Hopelijk heb ik het zo wat kunnen verhelderen?
Ik kan uit je verhaal nog niet halen of er door de huid is gebeten of dat de plekken stoot/drukplekken zijn.

En je hoeft het voor mij niet te verhelderen. Het was meer om aan te geven dat wanneer je zelf richting ass en arts zo gecommuniceerd had zoals in dit topic, dat ik kan begrijpen dat eea niet duidelijk is.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Alle reacties Link kopieren Quote
Het nu alsnog laten kijken naar de plek, zal het gegeven advies niet veranderen. Het optimale beleid is ingezet: antibiotica. En er hoeft niks nu te gebeuren tav tetanus vaccinatie.
Chienandalou schreef:
05-08-2022 13:05
Ik kan uit je verhaal nog niet halen of er door de huid is gebeten of dat de plekken stoot/drukplekken zijn.

En je hoeft het voor mij niet te verhelderen. Het was meer om aan te geven dat wanneer je zelf richting ass en arts zo gecommuniceerd had zoals in dit topic, dat ik kan begrijpen dat eea niet duidelijk is.
Dan vraag je als arts/assistent door, want jij bent de expert en niet de patient en het is je werk! Hoe diagnosticeer je anders?
En je heldert eea op, als de tegenpartij niet snapt wat je bedoeld met “doorbijten” ipv te gaan lachen of bijdehand te gaan doen. Je kan ook nagaan dat mensen die meermaals bellen zich zorgen maken. :idee: Ze bellen niet om arts te treiteren of lastig te vallen. En de communicatie vanuit de praktijk is nou ook niet bepaald duidelijk, aangezien er geen concreet antw wordt gegeven op 1 specifieke vraag nl: is de tetanus prik nodig, want kind heeft nog niet alle vaccinaties gehad. Daarbij heeft deze arts bij TO al een andere fout gemaakt die ik ook absoluut niet zou waarderen. (Zacht uitgedrukt.)

Ik las het ff terug chienandalou, maar tis geen aanval op jou hoor. Ik haak even in op jouw stuk. Ik vind de reactie van die arts erg storend.
Alle reacties Link kopieren Quote
DingDong schreef:
05-08-2022 09:48
Ik snap de irritatie van de huisarts wel, iedereen weet toch wel wat "doorbijten" is en je maakt een wondje schoon met jodium, pleister erop en we gaan weer verder.

Ons zorgstelsel is overbelast en je belt 4 x voor de beet van een kat die niet door het vlees is gegaan :facepalm: Aan de andere kant maak je je blijkbaar geen zorgen over veel engere ziektes die met volledige vaccinatie je kind en de bevolking beschermt.
Dit
Vind je het gek dat jullie bezoekjes stressvol verlopen?
Je kan ook op internet wat opzoeken.
Bobo schreef:
05-08-2022 14:39
Dit
Vind je het gek dat jullie bezoekjes stressvol verlopen?
Je kan ook op internet wat opzoeken.
Zelf gaan googlen raden de meeste artsen af. En terecht.
Alle reacties Link kopieren Quote
Houdbaremelk schreef:
05-08-2022 12:07
Nou ja, er zijn natuurlijk ook veel mensen op vakantie. Dus die doen dan weer minder snel een beroep op de huisarts.
En er bestaan geen toeristen?
Er wonen hier meer mensen dan normaal nu, dus hartstikke druk.
Noia schreef:
05-08-2022 14:42
Zelf gaan googlen raden de meeste artsen af. En terecht.
Thuisarts.nl bijvoorbeeld
Alle reacties Link kopieren Quote
Noia schreef:
05-08-2022 14:42
Zelf gaan googlen raden de meeste artsen af. En terecht.
Nee hoor, die raden aan om op thuisarts te kijken
Alle reacties Link kopieren Quote
Noia schreef:
05-08-2022 14:34
Dan vraag je als arts/assistent door, want jij bent de expert en niet de patient en het is je werk! Hoe diagnosticeer je anders?
En je heldert eea op, als de tegenpartij niet snapt wat je bedoeld met “doorbijten” ipv te gaan lachen of bijdehand te gaan doen. Je kan ook nagaan dat mensen die meermaals bellen zich zorgen maken. :idee: Ze bellen niet om arts te treiteren of lastig te vallen. En de communicatie vanuit de praktijk is nou ook niet bepaald duidelijk, aangezien er geen concreet antw wordt gegeven op 1 specifieke vraag nl: is de tetanus prik nodig, want kind heeft nog niet alle vaccinaties gehad. Daarbij heeft deze arts bij TO al een andere fout gemaakt die ik ook absoluut niet zou waarderen. (Zacht uitgedrukt.)

Ik las het ff terug chienandalou, maar tis geen aanval op jou hoor. Ik haak even in op jouw stuk. Ik vind de reactie van die arts erg storend.
Dat is precies wat ik dus wilde weten (of een vaccinatie nodig is). Je begrijpt de situatie en hoe ik mij voel. Dank! 🙏🏻
Alle reacties Link kopieren Quote
Noia schreef:
05-08-2022 14:42
Zelf gaan googlen raden de meeste artsen af. En terecht.
Veel artsen raden tegenwoordig thuisarts.nl aan. En terecht.
Honey, you should see me in a crown
Ik vind de reactie van de huisarts echt stuitend. Al zou ze super geërgerd zijn, dan alsnog heb je een patiënt in een afhankelijkheidspositie aan de telefoon. Iemand met zorgen om diens kind. Een foto vragen was het minste wat ze had kunnen doen.

Ik zou per direct een andere huisarts zoeken. Alleen al om het feit dat je niet gehoord wordt. Verder zou ik me om tetanus alleen zorgen maken als kat werkelijk door de huid gebroken heeft. Als je het lastig vindt dat te beoordelen; vraag het dan eens aan een buurman/vrouw of iemand anders in de buurt. Of post de foto hier.
Ook een beet van een dier kan leiden tot tetanus. Het risico op tetanus na een honden- of kattenbeet lijkt klein, maar is niet goed onderzocht (Van Slooten 2013). In wonden van 50 patiënten met hondenbeten en 57 patiënten met kattenbeten werd een mediaan aantal van 5 bacteriële isolaten per wond gevonden (spreiding 0-16). Hieronder was geen C. tetani (Talan 1999).

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/tetanus


Misschien dat dit je nog iets gerust stelt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Beatrice1982 schreef:
05-08-2022 12:59
Er staat nergens dat die arts zo heeft gereageerd en je weet ook niet wat TO of haar man aan de telefoon hebben gezegd.

Wel dat TO 4 keer heeft gebeld over hetzelfde terwijl ze de eerste keer haar antwoord al heeft gekregen.
En dat zowel zij als haar man niet snappen dat doorbijten iets is met bloed.
Alle reacties Link kopieren Quote
Paska schreef:
05-08-2022 15:11
En dat zowel zij als haar man niet snappen dat doorbijten iets is met bloed.
Uhu. Maar alleen de vriendelijke reacties begrijpen TO dus ik kan me wel iets bij de reactie van de huisarts voorstellen. Naar je eigen gedrag kijken is geen optie in deze.
Alle reacties Link kopieren Quote
Beatrice1982 schreef:
05-08-2022 15:22
Uhu. Maar alleen de vriendelijke reacties begrijpen TO dus ik kan me wel iets bij de reactie van de huisarts voorstellen. Naar je eigen gedrag kijken is geen optie in deze.
Ik zou blij zijn met een vrolijke huisarts, die me bovendien keer op keer te woord staat. Bovendien ook nog ab geven ter geruststelling, niet omdat het nodig is.
Alle reacties Link kopieren Quote
K0koro schreef:
05-08-2022 15:09
Ik vind de reactie van de huisarts echt stuitend. Al zou ze super geërgerd zijn, dan alsnog heb je een patiënt in een afhankelijkheidspositie aan de telefoon. Iemand met zorgen om diens kind. Een foto vragen was het minste wat ze had kunnen doen.

Ik zou per direct een andere huisarts zoeken. Alleen al om het feit dat je niet gehoord wordt. Verder zou ik me om tetanus alleen zorgen maken als kat werkelijk door de huid gebroken heeft. Als je het lastig vindt dat te beoordelen; vraag het dan eens aan een buurman/vrouw of iemand anders in de buurt. Of post de foto hier.
Ik weet niet of dit zo werkt, maar zal het even proberen. Zet liever geen foto van dochter op viva, maar hierbij een vergelijkbare foto. Het is bij dochter niet zoveel en groot als op deze foto, maar qua soort plek vergelijkbaar met de rode strepen die er zichtbaar zijn. Alleen zijn het bij haar dus 2 plekken waar de tanden in hebben gezeten. Op 1 plek zie je lichtelijk ook een klein kraskorstje.

Het plaatje is toch niet zichtbaar zie ik. Kan wel een link plakken als dat werkt? https://boktimg.nl/img/m/0Sa0Nf.jpg

De huisarts stelde overigens niet voor om een foto te versturen. Zag dat paar mensen daarover iets hebben gepost. Eerlijk gezegd voelde ik mij door haar houding bezwaard om het zelf voor te stellen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Paska schreef:
05-08-2022 15:27
Ik zou blij zijn met een vrolijke huisarts, die me bovendien keer op keer te woord staat. Bovendien ook nog ab geven ter geruststelling, niet omdat het nodig is.
Ik word liever niet resistent voor antibiotica, tenzij het strikt noodzakelijk is. En een goede huisarts denkt daar ook zo over.
Alle reacties Link kopieren Quote
Berries schreef:
05-08-2022 15:31
Ik weet niet of dit zo werkt, maar zal het even proberen. Zet liever geen foto van dochter op viva, maar hierbij een vergelijkbare foto. Het is bij dochter niet zoveel en groot als op deze foto, maar qua soort plek vergelijkbaar met de rode strepen die er zichtbaar zijn. Alleen zijn het bij haar dus 2 plekken waar de tanden in hebben gezeten. Op 1 plek zie je lichtelijk ook een klein kraskorstje.

Het plaatje is toch niet zichtbaar zie ik. Kan wel een link plakken als dat werkt? https://boktimg.nl/img/m/0Sa0Nf.jpg

De huisarts stelde overigens niet voor om een foto te versturen. Zag dat paar mensen daarover iets hebben gepost. Eerlijk gezegd voelde ik mij door haar houding bezwaard om het zelf voor te stellen.
Je mag al blij zijn dat je huisarts ab voorschrijft voor zoiets als bovenstaande om jou gerust te stellen.
Honey, you should see me in a crown
Alle reacties Link kopieren Quote
Noia schreef:
05-08-2022 14:34
Dan vraag je als arts/assistent door, want jij bent de expert en niet de patient en het is je werk! Hoe diagnosticeer je anders?
En je heldert eea op, als de tegenpartij niet snapt wat je bedoeld met “doorbijten” ipv te gaan lachen of bijdehand te gaan doen. Je kan ook nagaan dat mensen die meermaals bellen zich zorgen maken. :idee: Ze bellen niet om arts te treiteren of lastig te vallen. En de communicatie vanuit de praktijk is nou ook niet bepaald duidelijk, aangezien er geen concreet antw wordt gegeven op 1 specifieke vraag nl: is de tetanus prik nodig, want kind heeft nog niet alle vaccinaties gehad. Daarbij heeft deze arts bij TO al een andere fout gemaakt die ik ook absoluut niet zou waarderen. (Zacht uitgedrukt.)

Ik las het ff terug chienandalou, maar tis geen aanval op jou hoor. Ik haak even in op jouw stuk. Ik vind de reactie van die arts erg storend.
Uitlachen lijkt me ook een beetje gek. Maar eerlijk gezegd snap ik niet zo goed dat iemand niet weet wat doorbijten is. Is de huid beschadigd/kapot/wond/kras of is de plek een stoot/drukplek. Dat verschil lijkt mij best duidelijk.
Maar ik ging uit van het eerste contact met de assistente. Het advies kán best een juist advies geweest zijn. De assistente heeft gevraagd wanneer de prik gezet is, daar kan het initiële advies op gericht zijn en als TO het daarnaastheeft over een blauwe plek en niet over een wondje/korstje, snap ik niet wat een ass. dan verkeerd heeft gedaan met haar advies. Dat zij dan nog onzeker zijn en dat er daarom antibiotica wordt geadviseerd ter geruststelling lijkt me ook niet zo gek.

Wel lijkt het me niet zo aardig van arts om bij constatering van onduidelijkheid en onzekerheid van patiënten dit zuchtend en lachend te doen. Daar zou je idd op dat moment wel boven moeten staan als hulpverlener.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja wat ik al dacht. Dit zijn echt geen wondjes.
Alle reacties Link kopieren Quote
Chienandalou schreef:
05-08-2022 15:48
Uitlachen lijkt me ook een beetje gek. Maar eerlijk gezegd snap ik niet zo goed dat iemand niet weet wat doorbijten is. Is de huid beschadigd/kapot/wond/kras of is de plek een stoot/drukplek. Dat verschil lijkt mij best duidelijk.
Maar ik ging uit van het eerste contact met de assistente. Het advies kán best een juist advies geweest zijn. De assistente heeft gevraagd wanneer de prik gezet is, daar kan het initiële advies op gericht zijn en als TO het daarnaastheeft over een blauwe plek en niet over een wondje/korstje, snap ik niet wat een ass. dan verkeerd heeft gedaan met haar advies. Dat zij dan nog onzeker zijn en dat er daarom antibiotica wordt geadviseerd ter geruststelling lijkt me ook niet zo gek.

Wel lijkt het me niet zo aardig van arts om bij constatering van onduidelijkheid en onzekerheid van patiënten dit zuchtend en lachend te doen. Daar zou je idd op dat moment wel boven moeten staan als hulpverlener.
Maar dat weten we helemaal niet omdat het aan de telefoon was. Om te kunnen constateren dat de huisarts je uitlacht moet deze dat dan hardop roepend: “hahahaha”, zeggen. Ik denk dat TO het uitlachen een beetje overdrijft.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven