Gezondheid alle pijlers

Lotgenoten gezocht met Diabetest (Type 2)

03-06-2021 20:05 38 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goededag,

Ik heb sinds de zomer van 2019 de diagnose Diabetes Type 2 gekregen. Het zit in de familie, ik heb overgewicht, slik medicijnen die de bloedsuiker verstoren en door mijn psychische gezondheid heb ik jaren een ongezond leefstijl gehad. Ik ben nu 27 jaar en heb nog (hopelijk) een lang leven. Toch maak ik mij steeds zorgen om de complicaties die zich kunnen voordoen. Ik heb geen vraag. Ik ben alleen benieuwd naar ervaringen van mensen met Diabetes. Wanneer kreeg je complicaties en wat was de eerste complicatie.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu 49 en heb 6 jaar geleden mijn diagnose gehad.
Ik ben toen heel, heel streng koolhydraatarm gaan eten. Het programma 'Keer diabetes om'.

Helaas is het voor mij niet vol te houden geweest en de 35 kilo die eraf waren...daar zijn er weer 15 van terug. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, want naast bourgondier ben ik ook echt wel een emotie eter.
Wat mij helpt is mindful eten. Ontzettend stom en raar in het begin, maar bewust eten zorgt ervoor dat je wel degelijk minder eet en vaker de slechte keuzes afwijst.
Als ik gebak eet, ben ik uur later dorstiv en voel me niet helemaal lekker. Dat weet ik, dus is het de afweging maken of ik dat ervoor over heb. Meestal niet.
Witte boterham? Lekker, maar dan heb ik de rest van de dag meer trek.
Vraag jezelf in de supermarkt al af of dat je in hand hebt echt is wat je lijf wil en welke voldoening je eruit haalt. En of je voldoening eruit haalt. Ik vind een komkommer of worteltje met een knoflook/ yoghurt dip vaak lekkerder dan een stuk chocolade. Voordeel is je je na die gezonde snack ook niet beroerd voelt.

Verder ga ik uit voorzorg al naar de medisch pedicure elke 7 a 8 weken, zodat mijn voeten iig goed in de gaten gehouden worden.
Ik heb al aan de voorkant van mijn grote teen en de teen ernaast al verlies in gevoel. Daar zijn we pas achtergekomen.

Probeer zo regelmatig te leven. Medicijnen op dezelfde tijd, eten, slapen.
En je kan echt nog aan feestjes meedoen, maar niet elke week. Of je moet zo sterk zijn dat je tijdens feestjes de slechte dingen kan laten staan.
Je reactie zegt meer over jou dan over mij....
Alle reacties Link kopieren
En vraag je omgeving rekening met je te houden.
Wist je dat je suiker ook een grote invloed heeft op je gemoedstoestand?
Je reactie zegt meer over jou dan over mij....
Hier ook diabetes type 2. Heb alle pillen gehad die er zijn. Hielpen niet, nu zo'n 3 of 4 jaar aan de insuline. Eerst spuiten en nu sinds 3 jaar insulinepomp en Freestyle libre sensors. Niet meer vingerprikken metingen. Volgend jaar heb ik 10 jaar diabetes. Nog geen complicaties
Laatste tijd veel hypers, bijna geen hypo
Alle reacties Link kopieren
Machutookunbietjemeerzijn schreef:
03-06-2021 20:28
En vraag je omgeving rekening met je te houden.
Wist je dat je suiker ook een grote invloed heeft op je gemoedstoestand?
Ja mijn omgeving weet mijn situatie en heb het toendertijd ook vriendelijke gevraagd of ze rekening willen houden met mij. Helaas ben ik ook een emotie eter en dat is waarschijnlijk ook de grote oorzaak van mijn diabetes icm de andere factoren. Toen ik de diagnose Diabetes kreeg ging ik gezonder eten. Ik was in een half jaar bijna 10 kilo afgevallen. Jammer genoeg zijn die kilo's weer terug gekomen. Ik ben gelukkig geen kilo's aangekomen. Beweging is vol te houden, dagelijks een uur wandelen. Ik merk dat het eten ook goed gaat zolang het geestelijk met mij goed gaat. Het gaat bij mij niet ineens dat ik gelijk ongezond eet, maar langzaamaan. Ik eet kip met paprika en Optimel kwark. Als ik mij psychisch niet goed voel pak ik daar bijvoorbeeld chocolade bij. Kip met paprika, optimel kwark en chocolade wordt dan teveel om 1 keer op te eten. Dus na een tijdje laat ik de optimel zitten en eet ik kip en chocolade. Ik probeer dat gedrag om te buigen. Van friet of vettig eten kan ik makkelijk afblijven, maar suiker is een happy-maker voor mij heb ik gemerkt en dat icm Diabetes.
Alle reacties Link kopieren
eric1993 schreef:
03-06-2021 20:43
, maar suiker is een happy-maker voor mij heb ik gemerkt en dat icm Diabetes.
Eet dan eens die reep chocolade en ga daarna voelen hoe je lijf reageert. Wss krijg je na een uur een dip en wil meer chocolade. Na even krijg je mss een misselijk gevoel en eel algeheel vervelend gevoel. Gewoon niet lekker in je vel. Daardoor wil weer meer chocolade want dat maakt weer endorfines vrij die je een goed gevoel geven. Uiteindelijk is eind van het liedje dat je slechter voelt en kom je in een kringetje terecht.
Tenminste zo werkt het bij mij. Ik word er op het moment zelf wel gelukkig van, maar als het op is heb ik nog steeds geen voldaan gevoel en ik word steeds chagrijniger omdat ik me onbewust al niet lekker voel.
Ik moet zeggen dat ik er wel 3 of 4 jaar over gedaan heb het te herkennen.
En dan de stap om het niet te doen...die vaak moeilijk. Maar 1 tip: luister echt naar je lijf. Ook van die schransbui leer je.
Je reactie zegt meer over jou dan over mij....
Alle reacties Link kopieren
Hier ook diabetes type 2. 50 jaar en flink overgewicht. En naast de diabetes nog meer stofwisselingsproblemen.

Mijn diabetes was met de gewone pillen niet goed in te regelen dus zou eigenlijk al aan een volgende stap moeten beginnen.

Maar ben dit voorjaar begonnen aan het programma “keer diabetes2 om “, en dit gaat de goede kant op.
Zoals machuteenbeetjemeerzijn al aangeeft, wel heel pittig en ik hoop dit ook te kunnen volhouden. Ook voor mijn andere aandoeningen doet dit heel goed, dus het is wel een stevige stok achter de deur.
Maar voor mij is dit wel vergelijkbaar met stoppen met roken. Dit is niet iets wat ik nu even doe, dit is voor de rest van mijn leven. De beloning is een gezonder lijf en niet dat ik over enige tijd weer los kan gaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het helaas niet te vergelijken met stoppen met roken.
Roken stop je mee en heb je niet nodig om te kunnen leven.
Eten en drinken moet je.
Die chocolade heb je niet nodig, maar die extra aardappel of boterham. Stoppen terwijl je lijf nog zegt honger is moeilijk.
En ja, ik heb gerookt en stevig ook. Als ik nu weer een sigaretje zou pakken, ben ik weer verslaafd en zal ik het stopproces weer doormoeten.
Iets helemaal niet meer doen heb ik nagenoeg geen moeite mee. Maar iets ten dele stoppen...grenzen zijn dan zo makkelijk verlegd.
Je reactie zegt meer over jou dan over mij....
Alle reacties Link kopieren
Hoe zit het dan met de complicaties? Ik heb nu nog maar 2 jaar diabetes, de diagnose tenminste. De huisarts kan niet weten wanneer ik complicaties zou kunnen krijgen natuurlijk. Daarom ook dat ik benieuwd ben naar de ervaringen van mensen met complicaties.

Ik heb besloten om na weken ongezond eten toch maar weer de draad op te pakken. Ik heb (hopelijk) nog een lang leven en ik wil het echt niet verpesten.
Alle reacties Link kopieren
IK heb nu 12 jaar diabetes ben 52 jaar en heb overgewicht. Mijn diabetes is ontstaan omdat door de sarcoidose die ik heb ik 7 keer een alvleesklierontsteking heb gehad en daardoor de insuline niet meer goed ging . Ik spuit nu al zo`n 8 jaar insuline en best wel veel . Dit komt omdat ik door de CU geen metformine verdraag.En dan wordt de insuline niet zo goed wordt opgenomen. Helaas wordt je dikker van veel insuline. Ik heb naast de diabetes dus sarcoidose ,Fybromyalgie, Colitis Ulcerosa, Dystrofie aan mijn rechter pols en hand,hoge bloeddruk, en syndroom van Tietse.
Ik heb als complicatie van de diabetes neuropathie aan de voeten en dat is heel erg pijnlijk. En wordt ook steeds erger. Ook zijn mijn ogen behoorlijk achteruit gegaan.
Van al jaren 1,50 nu 3.75 beide ogen. Ook heb ik regelmatig blauwe plekken op de spuitplekken omdat ik heel veel spuit. Daarom heb ik nu geconcentreerde insuline gekregen en dat gaat iets beter

Ik heb nu de diabetes goed onder controle maar dat kost tijd en als je niet meet dan is het helemaal moeilijk . Als je meet dan kan je goed inschatten wat je wel en niet mag eten . Ik sta mezelf echt wel eens wat lekkers toe maar let dan de rest van de dag heel goed op hoe en wat.
Freestyle Libre ook gebprobeerd helaas kreeg ik daar allergie reacties op. Dus vingerprikken is het en blijft het .
Alle reacties Link kopieren
Een mogelijke complicatie bij diabetes is een ooginfarct.
Zelf heb ik dit een paar jaar geleden gehad met als gevolg dat ik tegenwoordig om de paar weken een injectie in mijn oog moet hebben, iets dat veel mensen niet echt een prettig vooruitzicht vinden.
En wanneer ik zie hoeveel mensen er altijd zitten bij die injectiemiddagen komt het best veel voor.
Niet geschoten is altijd mis
Alle reacties Link kopieren
Diabetes type 1 sinds september. Heb het op 22 jarige leeftijd gekregen nadat ik ziek ben geweest.

Verder ben ik nu wel redelijk goed bezig met de insulinepen, verwacht in de komende periode de overstap te maken naar de pomp. Dit omdat ik nachtelijke hypos heb, wat ben aangekomen en m’n triglyceriden volgens de arts wel echt te hoog zijn.

Verder vind ik dit warme weer helemaal niks en heb ik een kwart minder insulinebehoefte en voel ik mij niet fit.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb op 35 jarige leeftijd diabetes type 2 gekregen, metformine alleen werkte niet, dus binnen enkele maanden ook insuline spuiten erbij. Ik ben heel blij met de Freestyle Libre om mijn bloedsuiker te reguleren. In al deze jaren nog geen complicaties gehad. Wat naar om hier van mensen te lezen dat ze die wel hebben.
In de laatste Diabc las ik dat uit onderzoek blijkt als mensen snel last krijgen van complicaties dan zet dat door en wordt erger. Andersom als mensen geen last krijgen van complicaties dan is dat een indicatie dat ze minder risico lopen in de toekomst. Ik hoop dat ik het goed verwoord.
Alle reacties Link kopieren
55+ toen het vastgesteld werd. Ondertussen bijna 5 jaar verder. Ik slik metformine en eet gezond. (eerste halfjaar meer dan 20 kilo afgevallen, had een jojo-verleden) Waardes zijn nu goed. Ik laat driemaandelijks mijn bloed controleren via huisarts en ga jaarlijks naar de podoloog, oogarts en cardioloog. (alle 3 ivm diabetes)
not all who wander are lost
Hallo, ik heb geen type 2, maar type 1. Het is dus niet mijn bedoeling om structureel hier mee te schrijven, gezien de oorzaak van beide ziekte beelden ver uit elkaar liggen.

Wat ik wel kwijt wil is dat naar schatting 10 tot 15 % van de mensen onterecht de diagnose type 2 krijgen. Ook op "latere " leeftijd kun je type 1 diabetes krijgen(dan heet het ook wel LADA).

Dus heb je bij diagnose (bijna) geen overgewicht, beweeg je voldoende, eet je normaal/gezond: laat onderzoeken of het toch geen type 1 is. De behandeling van type 1 hoort bij de internist en niet bij de huisarts.

Een ander kenmerk kan zijn dat je bloedsuikerspiegel weinig zakt op de medicatie die je krijgt voorgeschreven bij type 2 diabetes en je relatief snel over moet op insuline.

Ik was 43 bij diagnose en mensen met type 2 ondersteunen is deel van mijn vak. Toen mijn bloedsuikerspiegel veel te hoog bleek wist ik onmiddellijk dat het geen type 2 kon zijn, maar dat het LADA was. Veel mensen weten dit niet en vervelend genoeg zijn ook te veel huisartsen zich hier niet van bewust. Een goede Praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner wél !
martje55 schreef:
07-06-2021 10:23
Ik heb op 35 jarige leeftijd diabetes type 2 gekregen, metformine alleen werkte niet, dus binnen enkele maanden ook insuline spuiten erbij. Ik ben heel blij met de Freestyle Libre om mijn bloedsuiker te reguleren. In al deze jaren nog geen complicaties gehad. Wat naar om hier van mensen te lezen dat ze die wel hebben.
In de laatste Diabc las ik dat uit onderzoek blijkt als mensen snel last krijgen van complicaties dan zet dat door en wordt erger. Andersom als mensen geen last krijgen van complicaties dan is dat een indicatie dat ze minder risico lopen in de toekomst. Ik hoop dat ik het goed verwoord.
Zie mijn vorige stukje Martje...

Ik heb natuurlijk niet alle informatie, maar als ik bij jou lees dat je nog maar 35 was bij diagnose, dat metformine niet werkte en je snel over moest op insuline, zet mij dat persoonlijk wel aan het denken.

Had/heb je (fors) overgewicht bij diagnose, of viel dat mee?
Alle reacties Link kopieren
Zijn er meer mensen die de ene na de andere hypo hebben met dit weer? Ben qua langwerkende al behoorlijk omlaag gegaan in overleg met mijn dvk, en kortwerkende is ook een stuk lager.

Voel mij moe en nog eens moe. Heel weinig energie om lekker te bewegen, proberen er dagelijks wel een wandelingetje van een half uur uit te krijgen. Verder drink ik goed, 1.5 liter water of limonade. En daarnaast lekker lauwe thee. Heb snachts nu een heerlijke ventilator staan die goed afkoelt zonder lawaai en tocht.
Je kunt zeer veel complicaties krijgen bij DM.
Wellicht kun je een gecombineerde leefstijlinterventie gaan volgen? Wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een leefstijlcoach helpt je 2 jaar lang naar een gezondere leefstijl. Het enige wat je nodig hebt is een verwijzing van de huisarts, maar dat lijkt me met de diagnose DM geen probleem.
anoniem_pje_x schreef:
11-06-2021 06:35
Zijn er meer mensen die de ene na de andere hypo hebben met dit weer? Ben qua langwerkende al behoorlijk omlaag gegaan in overleg met mijn dvk, en kortwerkende is ook een stuk lager.

Voel mij moe en nog eens moe. Heel weinig energie om lekker te bewegen, proberen er dagelijks wel een wandelingetje van een half uur uit te krijgen. Verder drink ik goed, 1.5 liter water of limonade. En daarnaast lekker lauwe thee. Heb snachts nu een heerlijke ventilator staan die goed afkoelt zonder lawaai en tocht.
Dit speelt over het algemeen veel meer bij mensen met type 1 diabetes dan bij type 2. Gezien er bij type 2 veel meer sprake is van insuline resistentie en dit over het algemeen niet speelt bij mensen met type 1. Het is niet te vergelijken.

Er zijn 42 factoren bekend waar mensen met type 1 rekening mee moeten houden als het gaat om insuline gebruik. Verandering van temperatuur hoort daar ook bij. Velen van ons hebben in de winter meer insuline nodig dan in de zomer.

Loes Heijmans heeft diabetes type 1 en is momenteel bezig met podcasts over deze 42 factoren. Misschien wel interessant voor je.
@mallebeppie: Goede posts/aanvullingen!

@eric: Hier ongeveer gelijktijdig met jou de diagnose diabetes type 2 gekregen, maar inmiddels bijna een jaar al ongeveer 35 kg lichter, mijn diabetes is helemaal weg. Niet met Keer diabetes om, maar een individueel traject onder begeleiding van een diëtist. Ik heb altijd alles gegeten, dus niet streng koolhydraatarm: daarmee wil ik benadrukken dat dat niet de enige manier is om je diabetes weg te werken . Ik was 32 toen ik de diagnose kreeg. POH/huisarts waren zijdelings betrokken. Ik ben nu van de diabetes af, heb nooit medicatie hoeven gebruiken, mijn bloeddruk is ook weer normaal en de pillen die ik daarvoor slikte heb ik ook niet meer nodig. Ik moet jaarlijks op controle, voor in ieder geval de komende vijf jaar.

Het verbaast me dat je specifiek vraag naar complicaties. Het is verstandiger om ervoor te zorgen dat je die zo lang mogelijk voorkomt. Over het wel/niet krijgen van complicaties en de termijn is niets te zeggen. Ga naar alle controles die er zijn om je diabetes in de gaten te houden, volg de adviezen op... Doe wat binnen je mogelijkheden ligt.

Zo te lezen spelen er in jouw leven ook veel andere problemen, waardoor het heel moeilijk wordt je diabetes onder controle te krijgen. Dan kan het bereiken van een stabiele situatie voor nu misschien een prima doel zijn. Bespreek dat met je huisarts/POH/internist.
Alle reacties Link kopieren
mallebeppie schreef:
07-06-2021 11:18
Zie mijn vorige stukje Martje...

Ik heb natuurlijk niet alle informatie, maar als ik bij jou lees dat je nog maar 35 was bij diagnose, dat metformine niet werkte en je snel over moest op insuline, zet mij dat persoonlijk wel aan het denken.

Had/heb je (fors) overgewicht bij diagnose, of viel dat mee?
Hoi Mallebeppie, goed dat je dat schrijft. Nee ik heb geen overgewicht.

Ik weet van diabetes type Lada, dus ik heb dat bij de internist nagevraagd. Uit bloedonderzoek is gebleken dat ik geen Lada heb. Het zou MODY kunnen zijn, maar geen behoefte om dat uit te zoeken, want dan ben ik de vergoeding van de Freestyle Libre kwijt...
martje55 schreef:
14-06-2021 14:10
Hoi Mallebeppie, goed dat je dat schrijft. Nee ik heb geen overgewicht.

Ik weet van diabetes type Lada, dus ik heb dat bij de internist nagevraagd. Uit bloedonderzoek is gebleken dat ik geen Lada heb. Het zou MODY kunnen zijn, maar geen behoefte om dat uit te zoeken, want dan ben ik de vergoeding van de Freestyle Libre kwijt...
Oh ja, dat begrijp ik goed!! Zijn wel alle antistoffen getest? En niet alleen de GAD65? Er zijn meer antistoffen die LADA kunnen aantonen, maar deze worden vaak niet geprikt(IA-2 en ZN8).
Alle reacties Link kopieren
Anoniempje, ik heb gelukkig niet zo veel last van hypo's, ongeveer 2 à 3 keer per maand. Ik heb vaker hypers, als ik het aantal koolhydraten toch niet goed ingeschat heb.
Alle reacties Link kopieren
mallebeppie schreef:
14-06-2021 14:19
Oh ja, dat begrijp ik goed!! Zijn wel alle antistoffen getest? En niet alleen de GAD65? Er zijn meer antistoffen die LADA kunnen aantonen, maar deze worden vaak niet geprikt(IA-2 en ZN8).
Dat zou ik nog eens na moeten kijken in mijn dossier.
Wat weet je er veel van af Mallebeppie, heb je er ook professioneel mee te maken?
martje55 schreef:
22-06-2021 09:34
Dat zou ik nog eens na moeten kijken in mijn dossier.
Wat weet je er veel van af Mallebeppie, heb je er ook professioneel mee te maken?
:yes:

Ik ben Praktijkverpleegkundige . Ik draai o.a. spreekuren voor mensen met type 2 diabetes.

Dat deed ik al een poosje voor ik zelf "ziek " bleek te zijn.

Dus ik heb wel wat bagage inderdaad...

Wat het overigens niet persé makkelijker maakt. Eerder lastiger in combinatie met een stukje karakter (perfectionist). Daarbij voel ik me helaas ook patiënt. En de rol van zorgverlener past mede daardoor steeds wat minder goed.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven