Gezondheid alle pijlers

Ook verplicht een nieuwe pil...

11-07-2008 16:13 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Moet gewoon even mijn ei kwijt over onze zorgwet...



Stond vandaag bij de apotheek voor mijn anticonceptie, werd ik verplicht om een ander merk pil te nemen! welliswaar met ongeveer dezelfde samenstelling, maar het idee dat iemand anders voor mij beslist dat ik mijn pil niet meer mag slikken.. Ik leef toch niet op Cuba! En uiteindelijk betaal ik die pil toch helemaal zelf. Ik had het erg op prijs gesteld als mijn zorgverzekeraar op zijn minst een briefje had gestuurd: Beste mevrouw Framboos, Heden hebben wij besloten dat u niet meer uw oude vertrouwde Microgynonnetje mag slikken, maar u over zal stappen op.... dit omdat...blablablabla.. Ik denk dat ik dan al iets meer begrip voor de situatie had gehad.

Voor nu ga ik de komende maand de nieuwe pil maar uitproberen en ach wie weet is volgend jaar de pil weer uit het pakket.
Wie zei hier ook weer dat de hulpstoffen niet voor enorme bijwerkingen kunnen zorgen?



Nou, welcome in my world.



Ik had al jaren naar alle tevredenheid microgynon30 geslikt. Ok, misschien dat mijn libido een beetje was afgezwakt, maar dat was ik zo gewend. Op een slechte dag (vlák voor ik voor een half jaar naar het buitenland vertrok) kreeg ik de merkloze variant van de apotheek. Die 'echt, gegarandeerd, hetzelfde was'. Nou, NIET DUS. De hulpstoffen waren anders, Dus begon mijn cyclus langzaam maar zeker, vanaf het begin, wat te veranderen. Tot ik op den duur ongeveer een week ongesteld was, een week niet. Dan weer 5 dagen wel. Dan weer een weekje niet. Dan wéér een paar dagen wel. Dan weer een paar dagen niet. nou ja, ongesteld, het is op den duur wel 'op' zeg maar, dus het is meer een continu bruine afscheiding. Bah, wat een ramp was dat.

Daarna de mycrogynon 50 gekregen om 'doorbraakbloedingen te voorkomen', was ook absolúút geen succes. Ik was continu aan het janken, zo'n emotioneel wrak werd ik ervan.

Nu dus sinds zo'n 1,5 jaar de yasmin, naar volle tevredenheid. Daar ís thank god niet eens een merkloze variant van.

(Wel totaal debiel, je moet bijbetalen voor dat ding, omdat ie 'duur is' en je 'genoeg alternatieven hebt'. Nou, mijn libido is terug, mijn huid is prachtig, ik voel me eindelijk weer hélemaal normáál en ik moet ervoor bijbetalen. Lang leve Holland.)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een goedkope pil (volgens mij de goedkope versie van mycrogynon = stediryl)



Nouja.. ik heb er geen last van 'weet niet beter' zal ik maar zeggen.
Alle reacties Link kopieren
Heel vervelend voor je Tangerine, Gelukkig heb je nu de Yasmin gevonden waar je je prettig bij voelt.

Maar van hulpstoffen kan je cyclus niet in de war raken, dat is gewoon niet mogelijk. De hormonen in de pil doen het werk en niet de hulpstoffen. Of raakt jouw cyclus ook in de war als je een paracetamol neemt? Het kan dat in de loop van de tijd een pil niet meer aan je verwachtingen voldoet en je lichaam verandert ook omdat je ouder wordt. Gewoon toeval dus.
Alle reacties Link kopieren
Ik slikte al 10 jaar de microgynon, kreeg toen die goedkope variant ervan en ik had meteen doorbraakbloedingen terwijl ik dat al die 10 jaar met de microgynon niet had gehad, het duurde in de stopweek ook veel langer voor ik ongesteld was.



En omdat ik al 10 jaar de microgynon slikte kan ik em bijna blind slikken, de draairichting van de pilstrippen zijn verschillend en zo heb ik wel eens de niet opeenvolgende pil geslikt ervan maar de laatste van de strip als het ware, heel irritant.



Maar nu heb ik weer de microgynon gehaald, en tadaa meteen nergens meer last van.
Alle reacties Link kopieren
Mij probeerde ze laatst de merkloze variant van Diane/Minerva aan te smeren, heb toen om mijn oude vertrouwde Minerva gevraagd. Had namelijk gehoord dat de merkloze variant minder goed zou werken. Die moesten ze dan bestellen en ik moet m zelf betalen...
Alle reacties Link kopieren
de volgorde maakt toch alleen bij 3-fasenpillen uit??
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
quote:RedHotLips schreef op 11 juli 2008 @ 19:12:

Ik slikte altijd Meliane tot ik een brief van de apotheek kreeg dat de producent met de productie stopt omdat het door te weinig vrouwen werd gebruikt. Of ik even met de huisarts wilde bespreken welke nieuwe pil ik kon gaan gebruiken. Dus ik voor een consult naar de huisarts die het afdoet met "ach, neem dan deze (Microgynon) maar, die slikt toch iedereen". Ehm.. ja fijn, maar ik ben niet iedereen! Helaas heb je in zo'n geval weinig keus en heb je het maar te slikken. Letterlijk



Mwah, als je daar niet blij mee bent of je hebt 't idee dat je niet serieus wordt genomen wissel je toch gewoon van huisarts? Ik ben nu 6 jaar aan de pil en heb in die tijd al een aantal keer gewisseld. Ik ben ook een keer naar de huisarts gegaan om alternatieve anticonceptie te bespreken en daar heeft hij ruim de tijd voor uitgetrokken, om mij vervolgens toch weer te zien vertrekken met dezelfde pil.



Dus je hebt 't maar te slikken, dat vind ik niet. Je mag op zijn minst van je huisarts vragen waarom iedereen die pil slikt en waarom hij denkt dat hij dus ook voor jou geschikt is en welke alternatieven er zijn en waarom die niet geschikt zijn volgens hem voor jou.





Voor de pilverwisselaarsters heb ik wel een offtopic vraagje. Ik woon in 't buitenland en hier verkopen ze mijn oude pil niet (ministat) en ik krijg nu Yasmin, daar zit ongeveer dezelfde hoeveelheid werkzame stoffen in. Mij is toen verteld dat ik de 'overstap' zeg maar net moet aanpakken alsof ik een nieuwe pil begin, dus op de eerste dag van de menstruatie. Oftewel geen stopweek. Maar nu ik thuis was ging ik toch weer twijfelen, want mijn menstruatie komt meestal pas op dag 3 of 4 van de stopweek, dus moet ik nou die nieuwe pil beginnen met slikken wanneer de menstruatie begint, of moet ik gewoon de oude strip van de oude pil afmaken en dan meteen aan de nieuwe strip van de nieuwe pil beginnen en dus de stopweek overslaan?

Hoe is dat aan jullie uitgelegd?
Alle reacties Link kopieren
quote:tangerine schreef op 12 juli 2008 @ 12:01:

Nu dus sinds zo'n 1,5 jaar de yasmin, naar volle tevredenheid. Daar ís thank god niet eens een merkloze variant van.Komt vanzelf wanneer het patent verloopt.
Alle reacties Link kopieren
quote:TheEmpress schreef op 12 juli 2008 @ 11:50:

Ach wat een drukte. Ze moeten toch iets verzinnen om de gigantisch dure zorg minder duur te maken. Wat geeft het nou dat je een merkloze variant krijgt of in overleg met de arts een alternatief merk. Die merkmiddelen kosten pas geld, daar gaat enorm veel van naar de farmaceutische industrie en wat die ermee doen: Reisjes voor artsen en apothekers mee bekostigen zodat ze vooral dat dure merk voor blijven schrijven. Gelukkig is dat al wat langer een aardig eind ingedamd. Heel die branche is compleet verknipt, en uiteindelijk betalen JIJ en IK dat. Wees blij dat de overheid hier ingrijpt, uiteindelijk wordt de zorg dan goedkoper. Die dure merkmiddelen worden betaald door de verkeraars, dus door ons maar nu worden de (veel) goedkopere exact dezelfde geneesmiddelen door ons betaald, en dat scheelt geld. Dat is een gunstige ontwikkeling.



Ik snap niet dat mensen dat niet inzien. Het heeft helemaal niks met betuttelen te maken maar met een hele simpele rekensom: dure geneesmiddelen= duurdere premie, goedkope geneesmiddelen= goedkopere premie. En ga nou niet simpel denken: nou onze premies gaan anders niet naar beneden. Nee, ze stijgen tenminste niet zo hard.



Dit is echt bescherming van de burger.



Erg simpel gedacht, maar zo zitten de prijzen binnen de farma niet helemaal in elkaar. Het is waar dat op medicijnen een ruime marge zit, maar de kostenprijs van medicijnen zit hem voor namelijk in R&D en in kwaliteitstesten en niet in de productie. Voor elk medicijn op de markt zit een jarenlang traject van onderzoek voor het uiteindelijk geregistreerd wordt en op de markt komt. Er is een grote kans dat ergens in dat onderzoekstraject, het medicijn waar al zoveel onderzoeksgeld is ingepompt, het toch niet redt. Dus de marge om medicijnen is niet alleen om het eigen onderzoeksgeld terug te verdienen, maar tevens de onderzoeken te financieren die het niet gehaald hebben.



Is een medicijn geregistreerd, dan zit er een aantal jaar patent op. Nadat dat is afgelopen, zal het medicijn gekopieerd worden door fabrikanten die specialiseren in de productie van 'merkloze' medicijnen. Die laatste zijn natuurlijk goedkoper omdat die geen onderzoeken financieren.



Wat je noemt over de reisjes e.d. dat gebeurt ook, maar niet in die mate als men aanneemt en dat is ook werkelijk niet wat de prijs opdrijft.
Alle reacties Link kopieren
quote:summer73 schreef op 14 juli 2008 @ 11:39:

de volgorde maakt toch alleen bij 3-fasenpillen uit??Ja in elk geval niet bij de microgynon, daarbij maakt de volgorde niet uit, maar omdat de dagen niet meer klopten van mijn strip raakte ik dan erg in de war of ik em nou wel of niet had geslikt bijvoorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
Indien je niet van deze betutteling bent gedient is er eigenlijk maar 1 oplossing: een andere verzekeraar zoeken.

Want niet alle verzekeraars doen mee aan deze acties, Achmea bijvoorbeeld (zo uit m'n hoofd) niet
Alle reacties Link kopieren
Bovendien moet je niet vergeten dat van de apothekers verwacht wordt dat ze kosten, die niet te declareren zijn, halen uit hun marges.

Als apothekers gewoon hun daadwerkelijke kosten zouden mogen declareren, noem bv: bezorgkosten, kosten voor ingewikkelde steriele bereidingen, inhalatie-instructies, zou het plaatje veel beter kloppen. Maar dat willen de zorgverzekeraars niet.
quote:TheEmpress schreef op 12 juli 2008 @ 18:19:

Heel vervelend voor je Tangerine, Gelukkig heb je nu de Yasmin gevonden waar je je prettig bij voelt.

Maar van hulpstoffen kan je cyclus niet in de war raken, dat is gewoon niet mogelijk. De hormonen in de pil doen het werk en niet de hulpstoffen. Of raakt jouw cyclus ook in de war als je een paracetamol neemt? Het kan dat in de loop van de tijd een pil niet meer aan je verwachtingen voldoet en je lichaam verandert ook omdat je ouder wordt. Gewoon toeval dus.



Sorry hoor, maar als mijn cyclus in de war wordt gegooid op het moment dat ik één of andere merkloze troep in mijn maag gesplitst krijg, dan is 1 + 1 toch al snel 2....

Het had niks te maken met 'veranderingen in mijn lichaam', had met de microgynon nóóit doorbraakbloedingen.

Had ook niks te maken met 'verwachtingen', pas ná het stoppen met deze pil merkte ik dat mijn libido door de pil was aangepast. Ik had het volste vertrouwen in mijn apotheek en dus ook in deze merkloze variant die 'gegarandeerd hetzelfde was'. Maar het leverde me wél problemen op. Die ik daarvoor nooit had gehad.

Ik geloof dan niet meer in toeval.



Hulpstoffen kunnen weldegelijk veel invloed hebben. Mijn moeder is allergisch geworden voor haar anti-allergiepillen zodra ze de merkloze variant kreeg. Overal uitslag op haar lichaam. Is ermee teruggegaan naar de huisarts, heeft ze de 'gewone' variant weer gekregen, nooit meer uitslag gehad.



Mijn opa kreeg hartkloppingen ondanks zijn hartpilletjes, maar wel pas nádat hij de merkloze variant had gekregen. Zodra hij (op doktersrecept) weer terugging naar het merkje, waren de hartkloppinegn voorbij.



Sorry, maar ik geloof niet dat dit allemaal toeval was.
Ik zie net pas het bericht van lafemme, nou precies hetzelfde dus!

Hoezo toeval?
Margaretha,



Edit; net bijsluiter yasmin gelezen.

Voor de yasmin geldt dat je hem kan nemen op het moment dat je normaalgesproken je oude pil zou nemen. na de stopweek dus.
Ik ben apothekersassistente en heb dus veel te maken met dit probleem. Ik leg het altijd voor aan de cliënt. Deze mag dan beslissen of ze idd de andere pil wil die wel vergoed wordt (hoewel je hem uiteindelijk ivm eigen risico vaak nog zelf betaal) of dat ze de oude pil wil en er aan de kassa bij mij voor moet betalen. Wel is het zo dat de oude pil besteld moet worden. Daar kan je dus zelf rekening mee houden. Je apotheek moet het ook voor je bestellen als jij dat wil en als je maar betaald. Het is dus niet zo dat de apotheek maar gewoon iets anders meegeeft zonder jou voor te lichten. Zo wel, dan is de apotheek niet echt goed bezig. Wij doen er een briefje bij waarop dit staat uitgelegd. En aan de balie leg ik het de cliënt dus zelf uit. Bv. microgynon 30 wordt in sommige gevallen omgezet in stediril 30. Dit zou geen problemen moeten geven, maar het kan soms toch zo zijn dat mensen last krijgen van de andere hulpstoffen. Maar goed, dat merk je dus zelf het beste. Het is ook met andere meidcatie zo trouwens hoor, niet alleen met de pil



Overigens vind ik het wel jammer dat er hier gereageerd wordt alsof de apotheek "merkloze troep" levert en worden andere forummers bang gemaakt voor de merkloze varianten zonder dat dit nodig is. Wij als apotheek hebben soms ook geen andere keus en dat vergeten mensen nog wel eens helaas. Het is voor ons net zo lastig als voor de cliënten en wij zullen zeker geen troep meegeven als we er zelf niet achter staan. Je hebt altijd de keus om te blijven bij het oude, als je maar betaald. En voor die kwestie kan je bij je zorgverzekeraar terecht. Helaas worden wij als apotheek nog vaak als boosdoener gezien als er iets mis gaat of iets veranderd. Het kan idd zo zijn dat iemand last heeft van hulpstoffen etc. en het staat dan ook vrij om terug over te stappen naar het oude vertrouwde merk. Maar ga hier aljeblieft geen mensen bang lopen maken en afschrikken voor merkloze varianten etc. want bij andere kan het weer heel anders uitpakken
Het slaat toch nergens op dat je moet bijbetalen om je oude vertrouwde merkje te krijgen, terwijl je van de merkloze variant gewoon problemen krijgt?

Nou ja, de yasmin wordt toch al niet geheel vergoed, probleem opgelost.



Ik heb trouwens een vraag, want ik denk dat je dáár als apotheek wel vreselijk veel invloed op zou moeten hebben.

Ik heb een tijdje geleden op doktersrecept ibuprofen gekregen. Nu wordt dat niet vergoed, en ik weet, daar kan de apotheek niks aan doen maar de overheid. Máár...

Bij de drogist kost een pakje ibu wat is het.. 2,50? Bij de apotheek werd mij verteld dat ik 9 euro (!!!!!) moest betalen. Ik zei nog 'maar maar bij de drogist is het veel goedkoper', waarna me werd verteld dat ik, als ik het bij de drogist zou kopen, crúciale informatie zuo missen die de apotheek me wel zou verstrekken in een Heuse Extra Bijsluiter van de apotheek zelf... wat, eenmaal thuisgekomen, een uitgeprint vodje papier bleek te zijn waar de samenvatting van de bijsluiter opstond.



Waarom oh waarom is ibuprofen bij de apotheek bijna 4x (!!!!) zo duur als bij de drogist?



Dit keer stond ik zo met mijn mond vol tanden dat ik maar gepind heb, maar als ik ooit weer ibuprofen moet slikken op doktersrecept koop ik het mooi gewoon via mijn drogist.



Nu heb ik sowieso niet al te geweldige ervaringen met mijn apotheek hoor, heb ze ongelooflijk achter de broek aan moeten zitten om te weten te komen hoe lang ik medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden búiten de koelkast zou kunnen bewaren ivm een reis, ze waren echt té lui om e.e.a. na te zoeken en zo zijn er wel meer dingen waar ik me rot aan erger, maar daar kan jij niks aan doen.
Alle reacties Link kopieren
Dat kosten verschil heeft misschien te maken met een standaardbedrag dat de apotheek per recept vergoed krijgt? Volgens mij iets van 6,30 euro als je een medicijn voor de eerste keer krijgt, dat is dan ongeveer het prijsverschil tussen die 2,50 en die 9 euro.



Ik snap eigenlijk niet waarom de huisarts hier een recept voor uitschrijft; hij of zij had ook gewoon kunnen zeggen wat je moest gaan slikken of een post-itje uit kunnen schrijven. Is dus bijna 4 keer zo goedkoop.
Alle reacties Link kopieren
Daar kan de apotheek dus weinig aan doen denk ik, alleen de huisarts kan dit oplossen door geen recept uit te schrijven. Maar ik weet niet of dat andere nadelen voor je heeft.
Nee hoor, alleen de apotheek kan hier wat aan doen. Huisartsen weten ontzettend weinig van kosten. De apotheek zuo kunnen zeggen: Joh, kwak die ibu in de prullenbak en koop het gewoon bij de etos. Maar nee hoor, daar doen ze alsof ik zonder hen de benodigde info niet zou kunnen krijgen. Alsof ik geen bijsluiters kan lezen... tsssk.
Alle reacties Link kopieren
Tsja, mijn huisarts meldt het altijd wel als hij iets adviseert wat ook gewoon bij de drogist te koop is. Ik krijg dan ook geen recept mee hoor, voor zoiets als ibuprofen of andere zelfzorgmiddelen.
Alle reacties Link kopieren
En natuurlijk gaat de apotheek niet zeggen dat de ibuprofen bij de etos veel goedkoper is. Ze zeggen bij de Super toch ook niet dat je maar naar de Lidl moet gaan voor goedkopere sperziebonen?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gehad dat de fabrikant een pil uit de handel haalde omdat deze te weinig voorgeschreven werd.

Dit was de enige pil waarbij ik maar 1 ipv 2 weken ongesteld was.

Daarna diverse andere bijna dezelfde pillen geprobeerd, alleen bijna bleek niet helemaal tot ik op het laatst 3,5 week wel ongesteld en 3 dagen niet was.



dit was echt geen pretje en heb uiteindelijk, omdat ik toch zeker geen kinderen wil mijn baarmoeder laten verwijderen. Dit was echt nog de enige oplossing, had echt alles al geprobeerd.

Nou daar wordt je dan niet vrolijk van van zo'n fabrikant.

Dus het ligt ook niet altijd aan de apotheken, fabrikanten kunnen er ook een zooitje van maken.



Gelukkig ga ik nu menstruatievrij door het leven.
Alle reacties Link kopieren
quote:fameuze_framboos schreef op 12 juli 2008 @ 09:00:

Weet je wat het is, het enige waarvoor ik naar de apotheek ga is anticonceptie. Verder maak ik geen kosten en heb mijn hele leven nog niet meer kosten gemaakt dan af en toe een tandartscontrole. Zo ook mijn vriendje en nu heeft ie wat en maakt hij gebruik van de gezondheidzorg, mag ik nog maar een paar keer per jaar vergoed naar de fysio, psych en noem maar op.(en dat gaat totaal niet over luxezorg) ach, wat niet is kan nog komen.
There's nothing fair in this world,there's nothing sure in this world,there is nothing pure,so you better look for something left in this world.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven