Gezondheid alle pijlers

Persoonsgebonden budget veel rompslomp?

16-01-2009 14:49 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik wou graag een PGB aanvragen wegens ziekte. Het zou dan vooral gaan om huishoudelijke hulp en hulp met boodschappen doen. Nu heb ik maar beperkte energie en heb ik gehoord dat een PGB heel veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. Mijn dilemma is nu of de verlichting die de zorg met zich meebrengt opweegt tegen de energie en stress die ik moet steken in de administratie. Wat zijn jullie ervaringen met een PGB?
Alle reacties Link kopieren
voor mij is het aangevraagd door de GGZ en ik moest toen een formulier invullen waarom en wat ik nodig had; dat is toen opgestuurd naar een instelling *waar ik even de naam niet van weet* die toets of en zo ja op wat en hoeveel je dan recht hebt.



ik kreeg een telefonisch overleg; een rapport met de uitslag en verder nooit iets hoeven doen. welke administratie zou je moeten voeren dan?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat TO niet de aanvraag bedoelt, maar daarna. Je moet wel aan kunnen tonen waar je het budget aan uitgeeft en hoe je dit doet. Daar moet je dus wel een administratie over voeren.



TO, volgens mij kun je daar voorlichting over volgen, hoe dat moet en hoeveel werk dat is. Jouw pakketje is niet zo uitgebreid en zal ws door 1 persoon gedaan kunnen worden. Dan is de administratie ook geen grote klus.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Op een ander forum staan in deze topic handige links m.b.t. het PGB: http://addonline.nl/forum/viewtopic.php?f=6&t=844



Succes
Alle reacties Link kopieren
Ik zou me in eerste instantie eerst gaan verdiepen of je wel recht hebt op een PGB m.a.w. is er een indicatie voor zorg. Je schrijft namelijk dat het je ook gaat om hulp bij het boodschappen doen. En daar is de HBH niet voor. Hiervoor gelden namelijk een dat je gebruik moet maken van de voorliggende voorzieningen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan vervoersvoorziening van de Wmo (bijvoorbeeld een scootmobiel) zodat je zelf de boodschappen kunt doen, verder heb je de boodschappendienst, internetwinkels of vrijwilligerscentrale die je helpt. Voor het doen van boodschappen zal dus geen HBH worden geïndiceerd tenzij je hulp nodig hebt voor het samenstellen van je boodschappenlijstje (dit valt dan onder organisatie van het huishouden).

Voor huishoudelijk werk (schoonmaken) kan wel een indicatie worden afgegeven mits je geen belastbare medebewoners (bv partner, volwassen kinderen, inwoner) hebt.

Als er dan is gebleken dat je recht hebt op HBH kan je kiezen tussen natura dus de zorg wordt voor je geregeld of PGB waarbij je zelf de zorg moet inkopen en je dus ook werkgever wordt. Er zijn veel gemeente die samenwerken met de SVB waardoor de administratieve last wordt verlicht. Maar er blijft administratie daar ontkom je niet aan. Voor beide geldt trouwens dat je een eigen bijdrage moet betalen. Deze wordt berekend door het CAK en op hun site kan je alvast uitrekenen hoeveel je kwijt bent. Als je inkomen hoog is wil het nog wel eens voordeliger te zijn om de hulp particulier in te kopen.



Mag ik je trouwens vragen waarom je een PGB i.p.v zorg in natura wil? Als het je namelijk gaat puur om de ondersteuning dan kan je ook kiezen voor zorg in natura. Dan heb je ook geen administratie.



Succes en als je nog vragen hebt, stel ze gerust.
anoniem_52617 wijzigde dit bericht op 16-01-2009 16:41
Reden: aanvulling
% gewijzigd
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
Hulp bij het huishouden is een Wmo voorziening die je bij de gemeente moet aanvragen. Let op dat je zorg aanvraagt en geen PGB. Je kunt pas kiezen voor een PGB nadat er een indicatie is voor zorg is gesteld. Je kunt i.p.v. een PGB dus ook kiezen voor zorg in natura.
anoniem_52617 wijzigde dit bericht op 16-01-2009 16:43
Reden: aanvulling
% gewijzigd
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
http://www.pgb.nl



http://www.hetcak.nl



http://www.svb.nl/interne...elde_vragen_pgb/index.jsp
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn verstandelijk gehandicapte broer heeft sinds een aantal jaren een PGB. Ik beheer dat voor hem en doe alle regeldingen. Ik vind het best een flinke klus. Het PGB aanvragen viel nog wel mee, maar daarna op zoek naar zorgverleners, contracten afsluiten, administratie bijhouden en de verantwoording 2x per jaar invullen. Het valt mij best wel tegen eigenlijk.



PGB is een prachtig systeem. Mijn broer krijgt nu 'zorg op maat' die hij eerst, via zijn reguliere zorgverlener, niet kon krijgen. Maar het is best een flinke klus, waardoor ik ook denk dat er een groep mensen is die hier wel baat bij zou kunnen hebben, maar dit zelf niet kunnen regelen, buiten de boot vallen.
Alle reacties Link kopieren
Wat jammer van die boodschappen. Ik heb namelijk een zware vorm van ME en kan daardoor bijna niet zelf boodschappen doen. Soms wel, andere keren weer niet. Ik heb een tijdje de boodschappenservice gebruikt alleen moet je voor minimaal 60 euro per keer boodschappen doen. Dat red ik niet in 1 week, soms zelfs niet in twee weken (klein budget). Plus als de bulk te groot wordt ik niet genoeg ruimte heb in mijn diepvriezer. Welke vrijwiliigerscentrale kan je hiermee helpen?
Alle reacties Link kopieren
volgens mij kan je vanuit PGB heel veel doen hoor. Mijn broer heeft nu twee betaalde wandelmaatjes, die allebei 1x per week een eind met hem gaan wandelen, 1x per week begeleid sporten. Gewoon bij de sportschool met een persoonlijke trainer. Ik krijg ook nog een kleine bijdrage voor mijn administratieve werkzaamheden. En daarnaast word de standaard begeleiding (begeleid zelfstandig wonen) er ook uit betaald. Het is best een flink bedrag, en qua besteding vind ik dat je er heel vrij in bent.
Alle reacties Link kopieren
Voor vrijwilligers kan je ook contact opnemen met de vrijwillige thuiszorg in je woonplaats of met de Zonnebloem.

Ik werk zelf als thuishulp en bij veel van mijn clienten komt er ook nog een vrijwilligster om te wandelen en wat boodschappen te doen.

Boodschappen doen wordt trouwens wel nog door ons gedaan bij sommige clienten.



Je kan ook als je bv 3 uur per week hulp krijgt de hulp boodschappen laten doen en iets anders laten vallen of minder laten doen zoals ramen wassen ofzo(ik weet het is niet zoals het hoort maar ja soms moet je wel..)
Alle reacties Link kopieren
Alice, jouw broer heeft allicht een andere indicatie dan voor TO zou gelden. Per indicatie, per type PGB en per 'regelgever' gelden er verschillende regels. PGB WMO, waar het hier om gaat, valt onder een gemeentelijke regeling. Gevolg; wat in gemeente A geldt, hoeft in B niet te gelden.



Neem nu het genoemde boodschappen doen. In de ene gemeente zegt men; er zijn voorliggende voorzieningen, maak daar maar gebruik van. In de andere gemeente neemt men dit wél mee in het voorzien in HH1, HH2 (en wellicht komende HH3). En dan is er nog een derde optie; gemeenten die het per situatie bekijken of men indiceert of niet.



Flower, als je wilt weten welke initiatieven er in jouw regio zijn, neem dan contact op met het loket WMO van jouw gemeente. Daar kun je niet alleen aankloppen voor WMO-voorzieningen, maar ook voor informatie voor al het andere. Werkt niet in elke gemeente al optimaal overigens. Een andere optie is MEE (www.mee.nl ), die kan je ook op allerlei mogelijkheden wijzen.



Je zult jezelf een aantal vragen moeten stellen; welke hulp heb ik nodig? Kan ik dat opvangen door mantelzorg? In welke vorm wil ik die zorg? Een PGB is niet per definitie beter of slechter dan ZIN (zorg in natura). Aan de hand daarvan kun je verder kijken.



De administratie? Erg afhankelijk van de eisen die de gemeente stelt, want ook dát verschilt per gemeente!! Mijn gemeente hanteert nog de bekende stelregels die golden toen HH nog onder de AWBZ viel. Ook is het van invloed hoe hoog het budget zal zijn (des te hoger = des te meer verantwoordingsmomenten), en wat voor contract(en) je afsluit.



Om je een voorbeeldje te geven; ik ben ongeveer 1,5 uurtje per maand kwijt aan mijn administratie voor alle lopende PGB's. Ik heb diverse PGB's, waaronder dus een voor de HH onder de WMO. Ik heb 2 vaste zorgverleners en 1 back up (die inspringt als andere 2 niet kunnen). Van die eerste 2 staat er een onder vast contract met vaste uren. Gevolg; geen omkijken naar. Het SVB doet haar salarisadministratie en doordat de uren en het tarief vast zijn, is dat appeltje eitje qua administratie die ik nog doe. De tweede zorgverlener vergt wat meer administratie. Zij werkt op afroep, dus wisselende uren. Dat vergt wat meer administratie, zeker omdat zij ook voor mij werkt middels mijn PGB AWBZ PV. Ik registreer haar uren en wat ze doet, stuur dat in naar het SVB en die regelt voor de rest alles weer. In haar geval moet ik min of meer gebruik maken van het SVB, door de vele dagdelen die ze werkt. Voor haar dien ik belasting etc. af te dragen en die administratie wil je zelf over het algemeen niet doen.



Dit alles is met een indicatie voor 8 uur/week HH1. Een erg hoge indicatie gezien het feit dat ik alleen woon en een kleine woning heb. In mijn gemeente wordt veelal verwezen naar voorliggende voorzieningen. In mijn situatie is hier niet eens sprake van geweest. Het was al heel snel duidelijk dat die voorzieningen niet adequaat genoeg zouden kunnen voorzien in mijn medische behoefte. Niet in inkomenswensen o.i.d. maar puur op het noodzakelijke. Gevolg, ik heb uren geïndiceerd voor zowel alle boodschappen als voor het op tafel zetten van een maaltijd (ook daarvoor wordt vaak verwezen naar voorliggende voorzieningen). Doordat ik alle mogelijk nodige HH ook daadwerkelijk geïndiceerd heb gekregen en mijn gemeente zoiets heeft van 'men vult het pgb zelf maar verder in, mits het daadwerkelijk besteed wordt aan huishoudelijke hulp -kan verder gaan dan indicatie-, is het ons best.' Er zijn gemeenten die strikter zijn en een administratie wil zien t/m de taken die een zorgverlener uitvoert. Men wil zo voorkomen dat er een indicatie is voor bijv. zware huishoudelijke taken en men het pgb uitgeeft aan het laten doen van boodschappen, om maar een dwarsstraat te noemen.



Kortom; er zijn te veel variabelen in deze om te stellen dat je veel of weinig administratieve druk zult krijgen door een PGB WMO HH.



Advocaat van de duivel zijnde; je zegt 'ik kan bijna niet zelf boodschappen doen'. Bijna. Dat is een boeiend woord, zeker als je zo'n punt als deze in een indicatie mee wilt proberen te nemen. Mag ik vragen wat je met dat woord bedoelt?
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
hier is het aanvraagformulier:



http://www.ciz.nl/sf.mcgi?id=4360
Alle reacties Link kopieren
Suzeli, huishoudelijke hulp (HH) vraag je niet aan bij het CIZ maar bij je eigen gemeente. In sommige gemeentes stel het CIZ wel de indicatie maar in een heleboel gemeentes ook niet.



Tja Roosvrouw ik ben weer eens stil van je antwoord. Daar kan ik niets op aanvullen. Top!



Nog even aan TO je geeft aan dat je ME hebt in een zware vorm. Heb je al eerder met de Wmo of oude Wvg te maken gehad?
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven