Gezondheid alle pijlers

Psychosociale therapie vs. psychologie

10-08-2020 14:01 8 berichten
Hi,

Vanwege wat mentale klachten heb ik een verwijsbrief gekregen van de huisarts voor een psycholoog. Ik dacht er een gevonden te hebben (volgens haar Linkedin heeft ze Psychologie gestudeerd), maar nu zie ik de afspraaksbevestiging en er staat "psychosociaal consult". Vergoeding gaat ook niet via de basisverzekering, maar via mijn potje voor alternatieve zorg in mijn aanvullend pakket.

Heeft er iemand ervaring met deze vorm van therapie en wat zijn de verschillen met een psycholoog?

Alvast bedankt!

Ceridwen
Alle reacties Link kopieren
google is your best friend:
https://goedetherapie.nl/verschil-psych ... sycholoog/
kerst schreef:
10-08-2020 14:06
google is your best friend:
https://goedetherapie.nl/verschil-psych ... sycholoog/
Die had ik inderdaad gevonden, maar ik zoek naar ervaringen.
wat mentale klachten .... ligt aan de ernst wat ik zou doen
Vaak hebben aanvullende verzekeringen een max. bedrag per consult voor alternatieve geneeswijzen, misschien goed om uit te zoeken.
Ik heb psychosociale therapie gehad voordat ik naar de ggz ging
Maar daar had ik helemaal niks aan
Ik denk voor burnout oid kan het werken
Mss leren grenzen aangeven, assertief zijn etc
'Psychosociale therapie' is iets wat onder alternatief valt van je zorgverzekering inderdaad omdat diegene geen opleiding heeft waarmee zijn/haar werk vanuit de basisverzekering vergoed kan worden. Het zou kunnen dat die persoon echt psychologie aan een universiteit heeft gestudeerd en niet verder is gegaan (vandaar geen vergoeding uit basisverzekering, want geen GZ- of klinisch psycholoog) maar een alternatieve opleiding erbij heeft gedaan, maar dat lijkt me sterk en zal niet vaak voorkomen. Ik zou hier kritisch op zijn.

Iemand die 'psychosociale therapie' biedt kan heel goed zijn, of helemaal niks. Moeilijk te zeggen. Het kan iemand zijn met een achtergrond in de reguliere hulpverlening of helemaal niet. De opleiding die iemand heeft gedaan om zich 'psychosociaal therapeut' te noemen is overigens geen HBO opleiding. Het betekent niet dat je niks kan hebben aan zo iemand, maar het is buiten de reguliere GGZ om. HBO hulpverleners doen dit ook vaker zodat ze zelfstandiger kunnen werken. Maar ook mensen zonder ervaring in de reguliere hulpverlening.
Alle reacties Link kopieren
Ze kan alsnog echt een afgestudeerd en ervaren psycholoog zijn, (en wellicht geen GZ-of anderszins aanvullende opleiding hebben) of er zelf voor kiezen om niet vergoed te worden vanuit de basisverzekering, maar slechts vanuit de aanvullende pakketten.
De basisverzekering-vergoedingsoptie heeft nl ook flinke nadelen voor vrijgevestigden, zoals dat de zorgverzekeraar een flinke vinger in de pap heeft waar het gaat om inhoud en duur van behandeling.

Er zijn echter ook genoeg coaches/therapeuten/zelf-benoemde psychologen die niet capabel zijn in het behandelen van forse psychische klachten, maar vanuit eigen ervaring met een klacht denken zelf ook een goede hulpverlener te zijn.
Ook hier zitten ook wel weer goede tussen, maar er zijn er eigenlijk gewoon teveel op dit moment om daar zicht op te krijgen met enkel googlen.

De POH GGZ van je huisarts heeft brede kennis van de sociale kaart en kun je gerust om een goed advies vragen.

Succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven