Gezondheid alle pijlers

Zorg in Nederland niet meer menswaardig?

24-07-2008 14:43 63 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het idee dat de laatste jaren de zorg in Nederland steeds meer verhardt. In het ziekenhuis bijv. staat er een bepaald aantal dagen voor een behandeling, kun je je dan nog niet zelfstandig redden wordt je er toch uitgeschopt (sommige mensen kunnen nog niet lopen of zelfstandig naar de WC). Heb je ondraaglijke pijnen van een bepaalde aandoening moet je toch lang wachten op een poliklinische behandeling, ben je niet meer in staat naar de poli te gaan; pech. Als je een ernstige aandoening hebt, maar je reageert niet volgens het medisch handboek dan is het psychosomatisch en word je weggestuurd. Of je je zelfstandig kan redden of niet is pech gehad. Helaas heb ik op medisch gebeid zelf nogal het een en ander te verduren gehad, maar heb door smoesjes en truukjes en door te drukken toch nog wel de medische behandeling gekregen die ik nodig had. Helaas ben ik daardoor wel eens een half jaar ziek geweest terwijl ik al in een maand beter had kunnen zijn. Ook heb ik in de tijd dat ik niet zelfstandig voor mezelf kon zorgen hulp van mijn ouders gehad. Wat moeten mensen nu die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen vanwege ziekte en die geen opvang hebben (of wiens ouders te oud zijn om voor hun te zorgen of niet voor hun kinderen willen zorgen). Van de brug springen omdat ze zichzelf niet meer kunnen redden en de overheid zich terugtrekt? Eerlijk gezegd kan ik niet geloven dat de zorg in Nederland zo is. Zou het dan plaatsgebonden zijn wat voor zorg je ontvangt of gaan we echt naar een maatschappij toe waarin je alleen kunt leven als je de juiste genen hebt?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk niet dat het streekgebonden is. Ik woon en werk in de Randstad, mijn zusje woont en werkt in Zeeland. We werken beide in de zorg en lopen hier ook tegenaan.

Je wordt inderdaad nogal snel het ziekehuis uitgeschopt, vooral net voor het weekend. Als je geen mantelzorgers hebt moet je (vaak zelf) thuiszorg regelen, maar vaak is het bij de thuiszorginstellingen zo druk net voor het weekend dat er niet direct zorg voor je beschikbaar is.

Mensen die een indicatie voor thuiszorg hebben worden ook steeds vaker gekort op de geindiceerde uren. Het mag niet, maar de medewerkers staan ook met de rug tegen de muur.

En als je geen grote mond hebt (wat vooral ouderen niet hebben) gebeurt er dus helemaal niks. Je moet echt met vanalles dreigen wil je minimae zorg krijgen.
Alle reacties Link kopieren
juiste genen of geld. Want als je geld hebt kan je altijd zorg kopen of naar een prive-kliniek. En ja, het is echt heel tragisch gesteld met de zorg in Nederland.
Alle reacties Link kopieren
quote:morefun2 schreef op 24 juli 2008 @ 15:11:

Je wordt inderdaad nogal snel het ziekehuis uitgeschopt, vooral net voor het weekend. Als je geen mantelzorgers hebt moet je (vaak zelf) thuiszorg regelen, maar vaak is het bij de thuiszorginstellingen zo druk net voor het weekend dat er niet direct zorg voor je beschikbaar is.





Ik werk zelf ook in de zorg en ik ervaar dit niet zo. Bij ons wordt er wanneer nodig zeker thuiszorg geregeld (in hoeverre dat er dan uiteindelijk thuis uitziet qua aantal uren kan ik niet zeggen).



Maar ik geloof zeker dat de zorg achteruit gaat en dat is volgens mij allemaal een kwestie van geld. Ik vraag me af of de hulpverleners die patienten op bepaalde (onbeschofte?) manier benaderen en niet genoeg tijd nemen voor patienten zelf die keuze maken. Hun worden ook dingen opgelegd, en als je je daar niet aan houdt dan........

Wat ik zelf merk onder bijvoorbeeld verpleegkundige dat zij er ook van balen dat het op een bepaalde manier moet vanwege drukte, bezuigingen enz.

Ik ben zelf gister thuis nog in huilen uitgebarsten omdat ik vond dat ik niet genoeg tijd had kunnen besteden aan een patient die het moeilijk had en dat is echt geen onwil, maar gewoon tijd tekort.



Kan me zeker voorstellen dat jij (en andere mensen ) het zo ervaren, maar zeker niet iedereen in de zorg is zo en gaat met die instelling aan het werk.

Maar verbetering moet er komen, heb je zeker gelijk in!
anoniem_53582 wijzigde dit bericht op 24-07-2008 15:41
Reden: Negatief was niet het juiste woord, kwam wat aanvallend over was niet mijn bedoeling
% gewijzigd
Prima als je wilt dat de zorg uitgebreider wordt, maar dan moet je ook niet verbaasd zijn als de premie weer omhoog gaat...
Wat een onzin van die premie. In omliggende landen is de zorg minimaal net zo goed als in Nederland en soms beter terwijl de premies daar stukken lager liggen. Grote onzin dus.



Wat de zorg betreft, tja werk bij een zorgorganisatie en ja, het gaat achteruit. Ook zaken als thuiszorg zijn in veel gevallen niet goed geregeld ivm wachttijden door de WMO (8 weken wachten op behandeling aanvraag is geen uitzondering) en interne problemen bij veel thuiszorgorganisaties. De laatste jaren is aandacht verlegd van kwaliteit van zorg naar financiering(sstructuur) van de zorg en dat merk je. En dan heb ik het niet eens over verhalen in verpleeghuizen waar mensen uren in een natte luier zitten, niet eten omdat het eten voor hun neus wordt weggehaald voor ze zover waren etc etc. Je moet gewoon niet oud of ziek worden, dan is er niets aan de hand.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het niet ligt aan "de handjes aan het bed" die willen allemaal wel, maar worden dwars gezeten door hogerhand. Inderdaad een geldkwestie.



De premie hoeft helemaal niet omhoog, er moet alleen beter met geld omgegaan worden.

Er wordt voor miljoenen aan materialen weggegooid. Laatst heb ik voor iemand cathterzakken moeten bestellen. Die man kreeg een hele doos thuis terwijl we maar voor 3 dagen nodig hadden. Het restant (waar niks mee gebeurt is, wat prima in orde is) wordt gewoon weggegooid. Zelfde met verbandmiddelen. Iemand die na een heupoperatie thuis nog een aantal dagen absorberende verbanden nodig heeft (1 hooguit 2 per dag) krijgt een hele doos thuis. Wat hij/zij niet gebruikt wordt weggegooid, de apotheek neemt het niet terug. En zo is het met veel dingen.

Wat te denken van alle ad-interim poppetjes die ingezet woren om zogenaamd orde op zaken te stellen? Vaak is het als ze weg zijn alleen maar een grotere bende (niet altijd!) ze kosten klauwen vol geld wat wel af gaat van "de handjes aan het bed".
Alle reacties Link kopieren
Met het premie-verhaal van Fleurtje ben ik het ook niet eens. De laatste jaren met een aantal ernstig zieke familieleden te maken gehad en mijn vader zit inmiddels in een verpleeghuis.

Er is meer dan geld genoeg in de zorg; het wordt alleen aan totaal verkeerde dingen uitgegeven.

Het klinkt als een flauw cliché maar er zijn bergen 'managers', de bureaucratie is verstikkend, er wordt maar overlegd en overlegd, niemand kijkt verder dan zijn eigen bureau / afdeling / organisatie etc etc



Ik heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt en de insteek is daar zo ontzettend anders: tuurlijk moet daar geld verdiend worden, maar als jouw product of dienst bagger is, dan kun je je bedrijf wel opdoeken.



Als ik zie hoe het in het verpleeghuis aan toe gaat, dan jeuken mijn handen soms echt!
Alle reacties Link kopieren
De premie gaat toch wel omhoog, of de zorg nu beter wordt of niet.

Die weggegooide materialen, zonde hè. Onze dochter heeft een sonde en heeft dus ook materiaal nodig. Bij onze leverancier is een foutje gemaakt waardoor we een hele stapel veel te grote voedingscontainers kregen. (steriel verpakt, niks mee aan de hand). Past niet in de mobiele voedingspomp en kunnen we dus niet gebruiken. De leverancier mag ze niet terugnemen en opperde dat we ze misschien aan de thuiszorg konden geven, of een verpleeghuis of het ziekenhuis. En anders konden we ze weg gooien. Niemand wil ze hebben, maar ik bewaar ze nog maar even, vind het zo zonde.
Alle reacties Link kopieren
quote:fleurtje schreef op 24 juli 2008 @ 15:42:

Prima als je wilt dat de zorg uitgebreider wordt, maar dan moet je ook niet verbaasd zijn als de premie weer omhoog gaat...



Eens. Na een geslaagde operatie is er geen noodzaak om in het ziekenhuis te blijven, dus hup plaatsmaken. Daar is thuiszorg voor. Bij werkelijk ondragelijke pijnen komt gewoon de ambulance als jezelf niet meer naar het ziekenhuis kan. De huisarts kan alleen vaak wel een goede inschatting amken aan de hand van je dossier of pijnen ondragelijk zijn. Soms vergissen ze zich wel eens. Kan gebeuren.



Smoesjes en truukjes van patienten zorgen juist voor de afkalving van de zorg. Daardoor blijft onvoldoende geld over voor werkelijk benodigde zorg.
Alle reacties Link kopieren
de zorg wordt ook slechter. Ik werk zelf in de zorg en merk het ook op.



Het heeft niet te maken met degenen die aan de bedden staan of in mijn geval op de groep. We doen alles met liefde maar uiteindelijk bepaald een manager of nog hoger hoe het gebeurd, hoeveel geld we ervoor krijgen etc. Daardoor moet je roeien met de riemen die je hebt. Dat maakt het moeilijk en af en toe heb ik ook wel eens het gevoel dat ik tekort schiet maar er moet bezuinigd worden dus er worden vakantiekrachten aangenomen ipv vast krachten (waardoor het zorg bieden minder wordt) en er wordt geld gestoken in nieuwe toiletten bij de managers maar niet op de groep waar we al heel lang oude en versleten douches hebben.
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Werk ook in de zorg (verpleeg- en verzorgingshuis), en heb de laatste paar jaar van dichtbij de handel en wandel binnen ziekenhuis en thuiszorg mee mogen maken en ik ben bang dat de grootste boosdoener idd het besteden van het geld aan welk doel is. Of er meer dan genoeg geld is weet ik niet, want hoe wil je dat meten? Wat is genoeg? Feit is wel dat er,nog steeds,(te) veel leidinggevende functies goed worden betaald en in de directe zorg teweinig wordt ingezet.

Alleen meer geld erbij is niet de oplossing, daar ben ik heilig van overtuigd.
Just me, wat bedoel je met smoesjes en truukjes?
Alle reacties Link kopieren
nee het gaat niet alleen om meer geld maar ook om beter geschoolde krachten bijvoorbeeld (in mijn geval) maar ook dat komt uiteindelijk weer uit op een geldkwestie. Er is bijna niemand die scholing krijgt als die binnenkomt
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
quote:nogeensdan schreef op 24 juli 2008 @ 16:45:

Just me, wat bedoel je met smoesjes en truukjes?



Ik geef maar aan wat TO zegt.



Dat zij met smoesjes en truukjes de zorg heeft gekregen die zij nodig had.



Als je in NL zorg nodig hebt krijg je die gewoon. Is betreffende zorg niet per se nodig, nogal wiedes dat er een kosten/baten analyse wordt uitgevoerd.
Alle reacties Link kopieren
Onder smoesjes kan je dus verstaan onnodig vaak huisartsbezoek. Onder truukjes het onnodig bellen en laten voorrijden van de ambulance.



Ik weet zeker dat iedereen hiervan voorbeelden kan bedenken. Niemand zal verwonderd zijn dat dit bakken met geld kost, die niet aan broodnodige zorg kan worden besteed.
Op die manier!

Vorige week was er nog een bericht op het nieuws dat veel bezoekjes aan de huisartsenpost onnodig zijn, d.w.z. mensen komen met klachten waarmee ze de volgende dag ook naar hun eigen huisarts hadden gekund. Ze noemden bijvoorbeeld keelpijn die net was komen opzetten. Ja, dat vind ik ook een beetje zonde.....
Alle reacties Link kopieren
Ook zo'n mooi voorbeeld ja. Of spoedrecepten uit laten schrijven omdat mensen te lui zijn deze een week voor ze op vakantie gaan te bestellen. Of het laten doorverwijzen naar een dermatoloog voor et weghalen van een moedervlek terwijl de huisarts dit ook prima kan en mag. Mensen die voor elk wissewasje de eerste hulp belasten terwijl ze er met een pleister of een hechtinkje bij de huisarts ook vanaf waren.



Ik vind het altijd makkelijk om de schuld bij de salarissen van managers te leggen. Wie vliegen eruit bij misstanden of ongelukken? Juist zij, terwijl zij er vaak niet voor verantwoordelijk zijn. De verantwoordelijkheid dragen zij wel en dat moet betaald worden. Punt.
Alle reacties Link kopieren
Met smoesjes en truukjes wil ik zeggen: manieren om een voet in de deur te krijgen bij een arts omdat je dringend hulp nodig hebt vanwege een ernstige aandoening (maar de arts deze niet als zodanig herkend heeft en je wegstuurt met "zenuwen, spastische darm" en allerlei andere dooddoeners). Triest dat het zo moet, maar helaas.



Overigens zal ik nooit ten onrechte naar een arts gaan of een huisartsenpost bellen en vind ik ook dat degenen die dat wel doen hard moeten worden aangepakt. Is misschien ook de reden dat echt zieke mensen waarvan de klachten over het hoofd worden gezien weggestuurd worden.



Voor onhoudbare pijn komt helaas geen ambulance meer behalve als het het resultaat is van een aandoening waaraan je binnen korte tijd dreigt te overlijden (geen arts wil voor het tuchtcollege). Bel je naar de huisartsenpost dan wordt je afgescheept met: neem maar een paracetamolletje. Dan kun je dus lekker wegrotten van de pijn. Nou dan trek ik het trukenarsenaal wel open om met spoed een afspraak op de poli te krijgen.



Overigens ligt het er ook heel erg aan wie je voor je hebt; de ene assistente/arts snauwt je af, de andere heeft nog een beetje hart voor de zaak en maakt onmiddelijk plek vrij voor je. Het kan dus wel.



Laatst zei een verpleegster in het ziekenhuis tegen me: 'dit is geen ziekenhuis, maar een bedrijf.' Ze vertelde me dat ziekenhuizen vroeger geen winst mochten maken, nu echter wel en dat ze zich ook steeds meer bezig gaan houden met prive-kliniekjes. Toen werd ze door een collega berispt en de volgende dag deed ze weer net zo hard mee met het uitschoppen van mensen als alle anderen. Voor hun is het ook niet makkellijk: als je je niet aanpast heb je geen baan meer. Bovendien moet je ook psychologisch het harde beleid van je af weten te zetten anders kun je 's nachts niet meer slapen. Petje af voor degenen die zich staande weten te houden in zo'n harde omgeving.



Waarschijnlijk ben ik een te softe ziel, maar de mensen die weggestuurd worden en waarvan ik weet dat ze het thuis in hun eentje niet gaan redden gaan me wel aan het hart. Die hebben alle recht op hulp en zorg.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het ook wel streekgebonden. Mijn moeder heeft jarenlang in een verzorgingstehuis gewoon en is echt goed en zeer liefdevol verzorgd. Tuurlijk zijn er wel eens dingen misgegaan en hadden sommige dingen beter of anders gekund, maar is dat niet in elke werktak zo?? Het komt alleen wat harder aan omdat het vaak om dierbaren gaat.



Ik denk overigens dat de verkwisting van materialen ed wel beter geregeld kan worden. Management is nou eenmaal nodig om zaken goed te regelen. Interims zijn extra duur en daar zou je voor moeten waken.
Die managers maker er een grote zooi van. Mochten ze dan weggetrapt worden dan is dat met een grote zak geld.

Zeker bij de thuiszorg zijn managers deels overbodig. Teams kunnen heel goed aangstuurd worden door bijv. een wijkverpleegkundige vanaf nivo 4.

De meeste zorginstelling zijn gewoon organisaties met een waterhoofd. Veel laagbetaalden moeten zich uit de naad werken voor dure salarissen van managers.

In de weekenden en avonden zijn ze niet op kantoor te vinden. Dan moeten wij zelf de problemen oplossen dus dan kan dat door de week ook!
Veel mensen denken dat het geld onuitputtelijk is. Ze betalen toch premie? dan hebben ze toch recht op alle zorg?



Langer in het ziekenhuis blijven na een operatie, meer thuiszorg, direct naar de polikliniek als je dat zelf wilt. Het kost allemaal geld. En wat dacht je van alle dure mogelijkheden tegenwoordig? Levertransplantaties, enz. Allerlei nieuwe behandelingen die kapitalen kosten.

Je betaalt toch premie?



Er wordt zoveel geld verspild:

Voor die net opzettende keelpijn naar de huisartsenpost.

Een moedervlek perse door de dermatoloog willen laten weghalen als de huisarts dat ook kan doen.

Een MRI 'eisen' terwijl daar geen medische indicatie voor is.

Dure pijnstillers op recept, want paracetamol moet je zelf betalen dus je probeert niet eens of je daarmee gebaat bent.

En zo kan ik er nog een heleboel opnoemen.



En niet te vergeten: de huisarts vindt het niet nodig dat je met spoed in het ziekenhuis wordt gezien? Dan maar "smoesjes en truukjes".



En wat dacht je van die rechtszaak toendertijd in Utrecht: familie eist voortzetting van een behandeling op de IC die medisch zinloos is.



Als iedereen er zo over denkt betalen we over 10 jaar wel 10x zoveel premie als nu.



Natuurlijk kunnen er nog dingen beter en efficienter, maar met de mentaliteit die ik hierboven noem en met het idee dat alle behandelingen maar onder alle omstandigheden moeten kunnen wordt de zorg onbetaalbaar.
Alle reacties Link kopieren
Mooi gesproken ika.



We betalen een schijntje aan premie waarvoor je wel toegang hebt tot ontzettend veel zorg en mogelijkheden.



Dat geklaag hier altijd! Ben blij dat je niet in Amerika woont.
Alle reacties Link kopieren
quote:ika35 schreef op 24 juli 2008 @ 18:56:

Veel mensen denken dat het geld onuitputtelijk is. Ze betalen toch premie? dan hebben ze toch recht op alle zorg?



Langer in het ziekenhuis blijven na een operatie, meer thuiszorg, direct naar de polikliniek als je dat zelf wilt. Het kost allemaal geld. En wat dacht je van alle dure mogelijkheden tegenwoordig? Levertransplantaties, enz. Allerlei nieuwe behandelingen die kapitalen kosten.

Je betaalt toch premie?



Er wordt zoveel geld verspild:

Voor die net opzettende keelpijn naar de huisartsenpost.

Een moedervlek perse door de dermatoloog willen laten weghalen als de huisarts dat ook kan doen.

Een MRI 'eisen' terwijl daar geen medische indicatie voor is.

Dure pijnstillers op recept, want paracetamol moet je zelf betalen dus je probeert niet eens of je daarmee gebaat bent.

En zo kan ik er nog een heleboel opnoemen.



En niet te vergeten: de huisarts vindt het niet nodig dat je met spoed in het ziekenhuis wordt gezien? Dan maar "smoesjes en truukjes".



En wat dacht je van die rechtszaak toendertijd in Utrecht: familie eist voortzetting van een behandeling op de IC die medisch zinloos is.



Als iedereen er zo over denkt betalen we over 10 jaar wel 10x zoveel premie als nu.



Natuurlijk kunnen er nog dingen beter en efficienter, maar met de mentaliteit die ik hierboven noem en met het idee dat alle behandelingen maar onder alle omstandigheden moeten kunnen wordt de zorg onbetaalbaar.Maar die net opzettende keelpijn of die moedervlek kan wel kanker zijn.....en als mijn moeder niet had aangedrongen op een darmonderzoek dan was ze er nu waarschijnlijk niet meer geweest......
Alle reacties Link kopieren
quote:lammy schreef op 24 juli 2008 @ 18:15:

Die managers maker er een grote zooi van. Mochten ze dan weggetrapt worden dan is dat met een grote zak geld.

Zeker bij de thuiszorg zijn managers deels overbodig. Teams kunnen heel goed aangstuurd worden door bijv. een wijkverpleegkundige vanaf nivo 4.

De meeste zorginstelling zijn gewoon organisaties met een waterhoofd. Veel laagbetaalden moeten zich uit de naad werken voor dure salarissen van managers.

In de weekenden en avonden zijn ze niet op kantoor te vinden. Dan moeten wij zelf de problemen oplossen dus dan kan dat door de week ook!Ik denk ook dat daar het probleem zit. Dat de ideeen bedacht worden door mensen, die totaal niet weten wat zich op de werkvloer afspeelt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven