Gezondheid alle pijlers

Zorg in Nederland niet meer menswaardig?

24-07-2008 14:43 63 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het idee dat de laatste jaren de zorg in Nederland steeds meer verhardt. In het ziekenhuis bijv. staat er een bepaald aantal dagen voor een behandeling, kun je je dan nog niet zelfstandig redden wordt je er toch uitgeschopt (sommige mensen kunnen nog niet lopen of zelfstandig naar de WC). Heb je ondraaglijke pijnen van een bepaalde aandoening moet je toch lang wachten op een poliklinische behandeling, ben je niet meer in staat naar de poli te gaan; pech. Als je een ernstige aandoening hebt, maar je reageert niet volgens het medisch handboek dan is het psychosomatisch en word je weggestuurd. Of je je zelfstandig kan redden of niet is pech gehad. Helaas heb ik op medisch gebeid zelf nogal het een en ander te verduren gehad, maar heb door smoesjes en truukjes en door te drukken toch nog wel de medische behandeling gekregen die ik nodig had. Helaas ben ik daardoor wel eens een half jaar ziek geweest terwijl ik al in een maand beter had kunnen zijn. Ook heb ik in de tijd dat ik niet zelfstandig voor mezelf kon zorgen hulp van mijn ouders gehad. Wat moeten mensen nu die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen vanwege ziekte en die geen opvang hebben (of wiens ouders te oud zijn om voor hun te zorgen of niet voor hun kinderen willen zorgen). Van de brug springen omdat ze zichzelf niet meer kunnen redden en de overheid zich terugtrekt? Eerlijk gezegd kan ik niet geloven dat de zorg in Nederland zo is. Zou het dan plaatsgebonden zijn wat voor zorg je ontvangt of gaan we echt naar een maatschappij toe waarin je alleen kunt leven als je de juiste genen hebt?
Alle reacties Link kopieren
traincha,

Ik ben blij dat je moeder op haar strepen is gaan staan, in dit geval nodig. Maar had zij een beetje buikpijn voor 1 dag??? Ik denk het niet toch? Had je moeder na 1 dag een beetje buikpijn ook verder onderzoek geeist. Ik denk het niet toch?

En daar gaat het om, al iemand verhouden is of een huis tuin en keuken keelontsteking heeft dan hoeft dat niet verder onderzocht te worden. Houd dit een maand aan, dan is dat wel een goed plan.



Je kunt niet iedereen met een keelontsteking of verkoudheid van top tot teen onderzoeken, omdat dit niet nuttig is. (en dus onzinnig geld kost).

Als je vind dat dit wel moet gebeuren, dan moet je pleiten voor een top tot teen onderzoek van iedereen. Er zijn genoeg mensen zonder klachten die kanker hebben, net zoveel (of waarsch meer) dan dat er mensen zijn die verkouden zijn en kanker hebben.
quote:traincha2 schreef op 25 juli 2008 @ 18:44:

[...]



Dus jij vindt het heel normaal dat mensen die zo op het oog een kwaal hebben - en vervolgens blijkt het toch kanker te zijn - dat die dan maar gewoon dood moeten gaan want: sorry, het kost teveel om u nader te onderzoeken!



Dat zeg ik toch helemaal niet!



Ik zeg dat het onzin en onmogelijk is om bij iedereen met elk beginnend kwaaltje alle mogelijke onderzoeken te laten doen, dat is echt wat anders. En als het niet over gaat of erger wordt zal over het algemeen echt wel verder onderzoek worden gedaan.



Maar nogmaals, niet bij elk symptoom dat een dag bestaat is dat nodig of mogelijk. Als je 1 dag aan het hoesten bent is de kans dat het een virusinfectie is echt het grootste. En ja, elke patient met longkanker heeft ook een keer 1 dag gehoest, en daarbij is niet gelijk onderzocht of het misschien longkanker was.



Geneeskunde werkt nu eenmaal voor een groot deel vanuit ervaringen die eerder zijn opgedaan, en de kans dat het longkanker is, is voor de individuele patient die zich met 1 dag hoesten bij de dokter meldt wel degelijk heel klein. En ja, bij een paar mensen zal later blijken dat ze longkanker hebben, maar de enige manier om daar eerder achter te komen is bij iedereen bij het eerste kuchje een foto maken, en dat is nu eenmaal niet haalbaar of wenselijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:__justme__ schreef op 25 juli 2008 @ 21:47:

[...]





Kanker heeft duidelijke symptomen die zeer zeker zichtbaar worden als de kanker langer aanhoudt.



Als niet na het eerste doktersbezoek de diagnose kanker wordt gesteld, maar er eerst aan een andere kwaal gedacht wordt betekent dat niet direct je dood.



Als er niet al te lange tijd tussenzit maakt het voor de behandeling niet eens uit. Zoals gezegd krijg je kanker niet van de een op de andere dag, klachten daarmee gepaard gaand ook niet.

Keelontsteking ed zet ineens op, dus is het helemaal niet vreemd dat een arts daar eerst aan denkt, helemaal omdat kanker nog steeds slechts een uitzondering is.



Panisch gedoe...Nou, het is wel duidelijk dat jij nog nooit met kanker geconfronteerd bent. Alleen in mijn familie zijn er al 5 gevallen van kanker geconstateerd. Eerst mijn oom, toen mijn schoonmoeder, mijn eigen moeder, mijn schoonvader - die uiteindelijk is overleden - en dan nu mijn tante, waarbij een maand geleden darmkanker is geconstateerd. Godzijdank krijgt ze de zorg en de behandelingen die ze nodig heeft en alles gericht op genezing. Ik zie het al gebeuren.....een huisarts die in zichzelf mompelt "panisch gedoe"......een rare reactie ook. Als je kanker krijgt en je doet er niks aan: dan ga je dood.
Alle reacties Link kopieren


Trainch Ik begrijp je helemaal.



Weet zelf veel te goed als iets niet herkend wordt, of als een behandelend arts niet goed naar jouw woorden luistert.

Bij mijn zoon werd naar allerlei ernstige erfelijke aandoeningen gezocht, terwijl wij als ouders aangaven dat het van het medicijn moest zijn. Zeker omdat die erfelijke ziekten zeldzaam zijn en niet eens in onze families voorkomen. Het eindresultaat ken je.



Maar ondanks dat begrijp ook de andere kant. Er wordt helaas nogal snel iets ernstigs verwacht, terwijl het een buikgriep of ander vrij onschuldigs is.

In het geval van je moeder was dat niet zo. Gelukkig hoort dit wel tot de uitzonderingen. En ik weet niet of jullie daar de behandelend arts over gesproken hebben, maar dat zou ik je zeker aanraden. Laat maar uitleggen waarom het zo gegaan is.

IK heb later ook een reeks behandelend artsen gesproken, zeker de eerste die zo fout zat.



Nu werk ik zelf in de zorg en heb daar ook te maken met mensen die bij het eerste "pijntje" of een temp van 38 volledig in paniek raken en de dokter thuis willen zien. Wat ik me nu afvraag is of dit komt omdat wij zo mondig zijn geworden, de samenleving die gehaast is en dus weinig tijd om ziek te zijn, of te verwend dat we denken nooit meer een dag ziek te hoeven zijn nu alles kan?

Het zal een combinatie zijn. En we werken met mensen (de een die hard is en dus doorloopt, de ander die hysterisch wordt bij een temp van 38,5) , zijn mensen en daarbij kunnen hoe hard ook, zoals bij jou en mij, fouten voorkomen.



Mijn twee oudsten werken in een verpleeghuis en zolang je daar met hulp de wc kunt bereiken krijg je geen inco's. Kun je zelfstandig eten dan zijn de helpende handen voor de ander die het niet meer kan. De mensen worden met liefde behandeld. En zelf zijn het lang niet altijd lieverdjes. Dochter is van de week al twee maal geslagen. Toch gaan ze beiden graag naar hun werk, hebben het over hun bewoners en zijn blij enige verlichting te kunnen brengen waar een chronisch tekort aan handen is.

Wat betreft het te weinig handen aan het bed; de reclame om de zorg nog in te willen wordt ook steeds minder. Je moet van goede huizen komen wil je het aankunnen. En lijkt een cirkel te zijn ontstaan die moeilijk te doorbreken is.

Alle reacties Link kopieren
thx lolotte. Mijn schoonvader bijvoorbeeld: ging nooit naar de huisarts als er wat aan de hand was. Klaagde ook nooit ergens over. Tot ie na een hoestbui er bijna inbleef en uit zichzelf (en dat was al heel wat) dan toch maar de huisarts ging. Vocht achter de longen. Amper een paar maanden na de diagnose longkanker is ie overleden. In tegenstelling tot wat hier wordt gezegd kan het wel degelijk zo snel gaan.



Tuurlijk: er zijn ook zat voorbeelde van mensen die bij het minste of geringste bij de huisarts zitten. Snap ik ook wel. Ik snap ook wel dat zo'n huisarts op een gegeven moment zo murw is van de zoveelste kwaal die eigenlijk niets voorstelt dat ie de volgende patient ook zo behandelt en dan blijkt het bij die patient wel mis te zijn.



Ik weet niet of patienten mondiger zijn geworden; als ik alleen al naar mijn schoonvader kijk. Hoe ontredderd hij was toen hij hoorde dat ie kanker had en in wat voor medische molen hij terecht is gekomen. Door al die burocratie en al die artsen die hij heeft gezien wist ie het gewoon niet meer waar ie het zoeken moest. Voorbeeld: longarts heeft gezegd dat ie zijn tanden moest laten trekken (hij had een slecht gebit) want dat zou een aanslag zijn op zijn weerstand en die moest goed zijn voor als ie met de chemo zou beginnen. De internist heeft hem gezegd dat ie juist helemaal geen chemo moest doen. Wat moet je hier dan mee? Ik denk eerder dat ziekenhuizen en verpleeghuizen juist heel gefrustreerd zijn omdat ze die zorg niet kunnen bieden die ze willen bieden.
Alle reacties Link kopieren
quote:traincha2 schreef op 26 juli 2008 @ 00:45:

[...]





Nou, het is wel duidelijk dat jij nog nooit met kanker geconfronteerd bent. Alleen in mijn familie zijn er al 5 gevallen van kanker geconstateerd. Eerst mijn oom, toen mijn schoonmoeder, mijn eigen moeder, mijn schoonvader - die uiteindelijk is overleden - en dan nu mijn tante, waarbij een maand geleden darmkanker is geconstateerd. Godzijdank krijgt ze de zorg en de behandelingen die ze nodig heeft en alles gericht op genezing. Ik zie het al gebeuren.....een huisarts die in zichzelf mompelt "panisch gedoe"......een rare reactie ook. Als je kanker krijgt en je doet er niks aan: dan ga je dood.Wat een kromme gedachtes houd jij er op na... In mijn familie genoeg mensen met kanker. Mijn beste vriendin van 25 is eraan overleden. Neemt niet weg dat ik het klinkklare onzin vind om bij elk wissewasje ingrijpende onderzoeken te eisen. Vaak vind ik het panisch gedoe. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een diagnose veel en veel te laat gesteld is. Mensen in mijn omgeving worden serieus genomen met hun klachten zonder dat direct van het ergste wordt uitgegaan. Dat later blijkt dat ze toch ernstig ziek zijn wil niet zeggen dat ze niet de zorg hebben gekregen waar ze recht op hadden. Het is niet nodig om altijd van het ergste uit te gaan. Mijn vriendin was toch wel overleden, of ze het nu 2 maanden of een half jaar eerder ontdekt hadden.
Alle reacties Link kopieren
Dat zijn helemaal geen kromme gedachtes, maar als jij dat vind: mijn zegen heb je. Als mijn moeder niet had gestaan op verder onderzoek dan was ze nu dood geweest, maar he: who cares....ik ben klaar met je en zal verder niet meer op je reageren.
Verstandig van je traincha2.

Ik zit de reakties van justme met stijgende verbazing te lezen. Wil er om een voor mij goede reden maar niet op reageren.

Kan op dit moment gewoon niet tegen zoveel botheid.
Just me, je chargeert het nu wel heel erg. Ik denk dat een ieder hier kan beamen dat het nonsens is om met een kriebelhoest van 1 dag naar de longarts te hollen.

Echter, diagnoses worden soms wel te laat gesteld, met soms fatale gevolgen. Dat het te laat kan zijn kan zowel door het optreden van de arts als door de patient zelf komen, omdat ie heel lang wacht met zijn of haar klachten naar de huisarts te gaan. Kanker kan zich wel razendsnel ontwikkelen.

Ik vind het jammer dat je alles nu afschildert als "panisch gedoe".
Alle reacties Link kopieren
quote:nogeensdan schreef op 27 juli 2008 @ 20:04:

Just me, je chargeert het nu wel heel erg. Ik denk dat een ieder hier kan beamen dat het nonsens is om met een kriebelhoest van 1 dag naar de longarts te hollen.

Echter, diagnoses worden soms wel te laat gesteld, met soms fatale gevolgen. Dat het te laat kan zijn kan zowel door het optreden van de arts als door de patient zelf komen, omdat ie heel lang wacht met zijn of haar klachten naar de huisarts te gaan. Kanker kan zich wel razendsnel ontwikkelen.

Ik vind het jammer dat je alles nu afschildert als "panisch gedoe".Precies. En patienten worden ook niet altijd serieus genomen.
Alle reacties Link kopieren
quote:nogeensdan schreef op 27 juli 2008 @ 20:04:

Ik vind het jammer dat je alles nu afschildert als "panisch gedoe".



En dat is dus precies wat ik niet doe:



quote:__justme__ schreef op 27 juli 2008 @ 11:43:

Neemt niet weg dat ik het klinkklare onzin vind om bij elk wissewasje ingrijpende onderzoeken te eisen. Vaak vind ik het panisch gedoe.
Just me, kijk dan even al je posts na, bijv. die van de 25e, daar eindig je met enkel 'panisch gedoe'.

Maar behalve dat vind ik de uitdrukking nog steeds niet oke bij het onderwerp.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het echt panisch gedoe om allerlei medische onderzoeken te eisen als een arts dit niet nodig acht en wanneer men die niet krijgt de gezondheidszorg in Nederland af te schilderen als niet-menswaardig.



Panisch gedoe is misschien nog een understatement.



Neemt niet weg dat ook artsen fouten kunnen maken en dit zeer vervelende en verstrekkende gevolgen kan hebben.



De generalisatie in dit topic stuit mij echter zeer tegen de borst. Incidenten die worden voorgewend als maatstaf voor de staat van de gezondheidszorg.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven