Baby 7 maanden onrustige slaper

10-04-2021 09:09 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ons zoontje van 7 maanden slaapt nog steeds erg onrustig ´s nachts. Ik weet inmiddels dat het er een beetje bij hoort maar misschien hebben ervaren moeders dit ook meegemaakt en zijn er manieren om meer rust te krijgen?

Hoe het ongeveer gaat: na een vaste routine ligt meneer om 19.00 uur op bed. Hij slaapt dan na 5-10 min morren zelf in. Soms wordt hij na een uur weer wakker, soms na 2 uur. Eigenlijk standaard voor 23 uur weer. Als hij begint te jammeren wachten we altijd even, soms slaapt hij zelf weer verder. Als dat niet gaat doen we het speentje in en slaapt hij soms verder. Als hij echt hard huilt weten we dat hij niet zomaar weer gaat slapen en maken we een fles. Als dit voor 1.00u is maak ik een normale fles van 180 ml, daarna leng ik het aan met maar 3 scheppen poeder ipv 6 (tip van het CB om nachtvoedingen langzaam af te leren).

Daarna moeten we vaak om de 2 uur alsnog naar hem toe om zijn speentje in te doen. Als hij 4 uur achter elkaar slaapt is het veel. Om 6.30 is hij weer echt wakker en krijgt hij om 7.15 zijn ochtendfles.
Zo ben ik vaak de hele nacht met hem bezig, wordt er heel moe van. Mijn partner doet vaak de avonden, ik lig er heel vroeg in om toch de uurtjes te pakken en doe de nachtvoeding. Ik word snel wakker van de geluiden als een echte alerte moeder.

Wat we al doen qua slaap:
- 3 dutjes verspreid over de dag, meestal 45 min. tot 1,5 uur per keer. Aan het eind van de dag is hij vaak 2,5 tot 3 uur wakker. Hij slaapt goed zelf in.
- Vaste tijden aanhouden voor dutjes en voedingsmomenten.
- Vaste routine aan het eind van de dag: verschonen, fles op bed, boekje lezen, slaapliedje zingen, instoppen.
- Winterslaapzak
- Lakentje van Fedde&Kees wat lekker strak over de borst zit
- Hij slaapt op zijn eigen kamer in een ledikant
- Papfles heb ik geprobeerd maar geen succes, daarmee had hij juist sneller honger weer

Herkennen jullie dit en hebben jullie misschien tips?
Dank alvast!
Mijn beide kinderen hadden af en aan nog honger s nachts tot een jaar of anderhalf, en daarna stopten ze er vanzelf mee.
Mijn tip dus: ga mee met je kind, honger is honger. Zeker met zeven maanden, dan zijn nachtvoedingen nog vrij normaal hoor.
Alle reacties Link kopieren
Sloetski schreef:
10-04-2021 13:22
Bedankt allemaal voor de adviezen! Hier kan ik zeker wat mee. Alleen al jullie ervaring helpt om een beetje te relativeren.

Denk dat ik inderdaad teveel wil van hem, maar ben soms bang dat als we hem s nachts te vaak een voeding geven dat hij dat dan gewend raakt en we er de komende tijd niet vanaf zijn.. Misschien maar gewoon bij neerleggen inderdaad dat dit het is voor de komende tijd.

Heb al eerder adviezen gevraagd bij mijn moeder, stiefmoeder, tante etc en de ´oudere garde´ is meer van het laten huilen en dat ze dan vanzelf niet meer komen. Dan ga je als ouder al gauw denken dat je niet hard genoeg bent en het ook aan jezelf ligt dat de nachten zo verlopen. Terwijl ik juist ook trots ben dat hij zelf lekker inslaapt (hoeven eigenlijk nooit terug bij het instoppen) en overdag prima in zijn bedje ligt.
Weet dan ook niet of iets dergelijks te trainen valt, volgens mij is dat meer als inslapen niet lukt, een beetje doorslapen moet vanuit henzelf komen.

Over die dutjes: 3 is inderdaad wat veel maar hij slaapt soms maar 3x 45 min op een dag. Heel soms 1.5 in de ochtend, en dan nog 2x 45 in de middag. Bovendien is hij vaak overdag na 1.5/2 uur wakker weer erg moe en slaapt dan ook meteen.
Ja ik zou meer ruggespraak zoeken in de huidige generatie ouders, de inzichten zijn veranderd. Het is heel knap van je baby dat hij al vanzelf inslaapt! Hij leert van daaruit heus langer slapen. Je kunt baby’s niet verwennen met voeden en knuffelen en aandacht. Echt niet. Je gaat het verschil merken als je kind ouder wordt en dan komt ook vanzelf het moment dat je denkt ‘ja hoor eens, ik laat me niet manipuleren’.

Maar zo’n gup van 7 maanden, die wil gewoon eten ‘s nachts want z’n bedje is koud, z’n maagje leeg en hij mist papa en mama. En dan even lekker warm je buikje vol drinken en rozig en gerustgesteld weer in bed... heerlijk juist.

En sowieso ben ik echt van team ‘maximaliseer iedereen’s slaap’. Dus koop oordopjes voor jezelf en als dat beter voor jullie werkt doe je de nachten om en om. Slaap je om de nacht tenminste gewoon een volle nacht. In het weekend allebei een uitslaapdag, de ander met de baby naar beneden.

Er komt echt een dag dat je om 22:30 naar bed gaat en om 06:00 wakker schrikt en denkt: leeft ‘ie nog??
Sterker nog, er komt misschien wel een dag dat je je om 09:30 ‘s ochtends je kind gaat wakker maken omdat je bang bent dat ‘ie ziek is dat ‘ie zo lang slaapt :$ :A:
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Toch lekker die fles volledig maken ipv half waterig, als eerste stap om te zien wat dat doet.

Verder zijn 3 slaapjes echt zo gek niet. Mijn jongste is 8 maanden en die slaapt de ene dag 2x 1,5 a 2u maar op een mindere dag kan dit ook zomaar korter zijn en dan heeft hij eind middag nog even een dutje nodig.

Je doet het goed en probeer je gevoel te volgen ipv "strenge"adviezen van cb of mensen van de oude stempel.

En verder ben ik het erg eens met wat Lux post
Tralalalala
Alle reacties Link kopieren
Waarom wil je af van die nachtvoedingen? Hij heeft honger, niet zo gek toch dat hij wakker wordt. Klinkt alsof je het erg in een schema probeert te duwen, die van mij kreeg op die leeftijd vaak nog snachts voeding, afhankelijk van wat die aangaf per nacht. Loslaten en erin meegaan, ik heb ervaren dat hoe meer ik me er aan erger of verzet hoe zwaarder het voelt. Adviezen van cb waren ene oor in andere oor uit.
Alle reacties Link kopieren
lux- schreef:
10-04-2021 14:06

Er komt echt een dag dat je om 22:30 naar bed gaat en om 06:00 wakker schrikt en denkt: leeft ‘ie nog??
Sterker nog, er komt misschien wel een dag dat je je om 09:30 ‘s ochtends je kind gaat wakker maken omdat je bang bent dat ‘ie ziek is dat ‘ie zo lang slaapt :$ :A:
En schrik niet als die dag nog lang duurt ;-). Onze kleuter heeft in zijn leven een handvol nachten doorgeslapen. En peuter nog geen. Maar wij zijn ook van de weg van de minste weerstand en meeste slaap.
Alle reacties Link kopieren
lux- schreef:
10-04-2021 10:30
Sorry, maar je wil teveel. Dat kan, maar je baby zegt volgens mij heel duidelijk: ‘ik ben hier nog niet aan toe.’

Dus als je het dan toch wil gaat het zoals je nu beschrijft. Mijn oudste heb ik met 10 maanden nachtvoedingen afgeleerd omdat ik het niet meer trok omdat hij erna dan rustig een paar uur wakker bleef, en die mocht dan van mij dan na zijn avondvoeding van rond 22:30 nog een keer rond 03:00 drinken omdat hij het anders gewoon niet trok.

Toen ging hij zélf overdag ineens veel meer vaste voeding eten en liet hij een aantal weken later ook vanzelf die voeding om 3 uur vallen.

Mijn jongste is 5 maanden en wordt nog volledig op verzoek gevoed. Afgelopen 2 weken was dat ook elk uur en vannacht zat er ineens bijna 5 uur tussen (00:30 en 04:50). Volgens mij moest hij gewoon mijn productie upreguleren want ik kolf ineens bijna 2x zoveel per sessie en hij slaapt ineens weer langer.

Als ik jou zo hoor klinkt dat gedrag een beetje vergelijkbaar en misschien probeert hij dus gewoon aan te geven dat hij meer voeding wil.

Het gaat echt heus vanzelf over. Maar ik ken ook dreumesen die nog een nachtelijke banaan krijgen omdat ze de nacht gewoon nog niet redden.

Jij denkt: als hij ‘s nachts een voeding krijgt drinkt hij ‘s ochtends minder, ik denk: als hij ‘s nachts niks krijgt is hij ‘s ochtends uitgehongerd.

En ja het is takkezwaar als ouders. Wij deden toen onze oudste van de borst af was de nachten om en om en zolang ik borst gaf deed man de ochtenden zodat ik nog even kom bijslapen. Toen de oudste van de borst af ging ‘s nachts heb ik op mijn slaapnachten oordoppen gedragen omdat ik ook telkens wakker werd, dus dat zou je nu vast kunnen doen.

Nu met de jongste slapen we apart; ik de nachten met baby, hij de ochtenden met peuter.

Probeer je in de schoenen van je baby te verplaatsen: een hulpeloos wezentje dat nog niet weet dat als zijn ouders gewoon in een andere kamer liggen, hij ervaart letterlijk dat hij helemaal alleen op de wereld is als jij er niet bent. Hij snapt nog niet dat de nacht is om te slapen en de dag om je buikje vol te eten. Hij ontdekt elke dag weer een hele nieuwe wereld en moet ‘s nachts al die indrukken verwerken. Hij roept jou, niet omdat hij vervelend wil zijn, maar omdat hij je nodig heeft.

Dus mijn oprechte advies is: probeer een ‘hoe vormen wij ons naar baby’-plan te maken, ipv ‘hoe vormt baby zich naar ons.’

Oh en mijn oudste zoon heeft nooit flessen gehad, is altijd op verzoek gevoed, in slaap gevoed en gesust en gewiegd, heeft altijd in de draagdoek en tegen mij aan in bed geslapen... en toen hij 1 jaar was sliep hij in zijn eigen bed en toen hij 2 jaar was sliep hij zonder hulp in.

Dat lijkt heel lang, maar geloof me; hij is aan het wennen op de basisschool maar het voelt als gisteren dat hij geboren werd.

Sterkte meis. Ik geloof écht dat je leven juist makkelijker wordt als je je baby gaat volgen ipv vormen. Het mooie aan kinderen is dat je ze eigenlijk nauwelijks hoeft te leren om jou los te laten. Die behoefte krijgen ze vanzelf.

Dus geef toe aan je zoontje en probeer het over 6 weken nog eens. Misschien gaat het dan ineens wel. Of over 3 maanden.

Goede post, ook even voor mezelf weer een eye-opener. Hoe deed je dat met de kdv als je jouw zoontje altijd in slaap wiegde? Daar ben ik bang voor bij die van mij.

En TO: het gaat echt over, en soms is het weer een tijdje bal. Die van ons krijgt ook de fles en wilde zelf al heel snel niet meer snachts, maar die wordt ineens sinds een paar weken ineens heel vroeg wakker en is dan niet eens hongerig. Dat is ook frustrerend dat je niet weet wat ze willen, zou juist graag willen dat ze die fles lekker opdrinkt. Heb wel het idee dat ze nu ineens wat nabijheid wil en dan til ik haar even op in het donker en hou haar tegen me aan. Ik zou gewoon n fles blijven geven als jouw zoontje er echt behoefte aan heeft. Het wordt echt beter.
Alle reacties Link kopieren
Minitutti schreef:
10-04-2021 20:09
Goede post, ook even voor mezelf weer een eye-opener. Hoe deed je dat met de kdv als je jouw zoontje altijd in slaap wiegde? Daar ben ik bang voor bij die van mij.

En TO: het gaat echt over, en soms is het weer een tijdje bal. Die van ons krijgt ook de fles en wilde zelf al heel snel niet meer snachts, maar die wordt ineens sinds een paar weken ineens heel vroeg wakker en is dan niet eens hongerig. Dat is ook frustrerend dat je niet weet wat ze willen, zou juist graag willen dat ze die fles lekker opdrinkt. Heb wel het idee dat ze nu ineens wat nabijheid wil en dan til ik haar even op in het donker en hou haar tegen me aan. Ik zou gewoon n fles blijven geven als jouw zoontje er echt behoefte aan heeft. Het wordt echt beter.
Mijn oudste sliep er de eerste maanden heel slecht, dat was best pittig voor hem (en iedereen eigenlijk :P ) maar leerde het daar uiteindelijk eerder dan thuis.

Mijn jongste slaapt graag in de wagen dus die slaapt in de wagen op kdv. Soms zetten ze hem in de wagenbak in de slaapkamer, dat werkt ook, maar hij slaapt vooral heel graag buiten, dus meestal staat hij bij het raam onder het afdak of slaapt hij in het lutje potje (google maar).

Ik laat dat toch een beetje los. Mijn oudste weigerde de fles én sliep niet en ook dat is goed gekomen. Die mensen worden ervoor betaald, en ze maken het wel vaker mee. En voor mijn oudste was het wel sneu allemaal, maar die was sowieso erg ongelukkig als baby. Mijn jongste komt vrolijk thuis, doet een dutje aan de borst en is weer helemaal opgeladen.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Ik zal je alvast op een bordje geven; die van ons is 22mnd en zelfs nu zijn niet alle nachten om over naar huis te schrijven. Ze wil niks meer drinken snachts maar spookt soms wat, wil liever bij ons, is huilerig vanwege tandjes/ziek/pijn/weetikhet.

Niet om te lelijk te doen maar;
Best zwaar hè, moeder zijn? Ik vind van wel.

We “verwachten” allemaal doorslapende engeltjes vanaf het moment dat de “oude garde” dit roept (ook mijn familie vroeg waarom onze dochter nog zo spookte. Dat deden hun kids ECHT niet).
Sorry. Wat een gelul. Dat is vaak meer dan 20/30/40 jaar terug en vast verwaterd, maar je gaat mij niet vertellen dat vroeger ALLE baby’s doorsliepen met 1/2 maanden.

NEE.

Hahahaha, ik word altijd zo woest als ik het hier over heb. Sorry hoor, haha! Niet om jou te pesten, maar om te relativeren.

Je ligt wrsl je halve leven wakker vanwege je kind. Nu omdat ie honger heeft. Later omdat ie niet thuiskomt. Of herrie maakt. Of... weet ik veel.

Weet waar je aan begonnen bent:) het “rustige” leven waarbij je nooit aan staat, is voorbij.

En oja! Als je kindje straks doorslaapt, slaap jij wrsl niet. Omdat je ongerust bent. Of omdat doorslapen simpelweg niet meer lukt (ervaring, helaas).

Komt goed mama! Denk om jezelf. En je kleintje. Ze zijn maar zooooo kort klein🧡🧡
Vasthouden, liefhebben en zorgen dat ze zich veilig en beschermd voelen. Op wat voor manier dan ook:) honger is honger, slaap is slaap. GENIET!🧡😘
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vannacht jullie woorden onthouden.
Na de voeding om 18.45 wilde hij om 21.15 al weer een fles, toen om middernacht wakker, daarna om 2.00 uur. Toen fles gemaakt. 5.00 weer wakker. Getroost met speentje etc.
Tussendoor heb ik gelukkig redelijk kunnen slapen.

Trouwens nog een toevoeging: overdag laat hij vaak 1/3 van zijn flessen staan. Hij is veel meer geïnteresseerd in vast voedsel. In de avond en nacht gaan de flessen wel leeg..
Vanochtend hebben we dus na de fles, waarvan hij maar 100 ml op had, een boterham met pindakaas gemaakt, die ging er nog helemaal in. Hij is inderdaad enorm hongerig..

Wil jullie nog bedanken voor de uitgebreide antwoorden! Ik heb het mijn vriend ook laten lezen, hij was echt verbaasd over hoe uitgebreid er wordt meegedacht.

Voor nu houden we in gedachten dat het even is zoals het is, over een jaar of wat kijken we terug en spelen er weer hele andere dingen waar zorgen om zullen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Sloetski schreef:
11-04-2021 09:47
Ik heb vannacht jullie woorden onthouden.
Na de voeding om 18.45 wilde hij om 21.15 al weer een fles, toen om middernacht wakker, daarna om 2.00 uur. Toen fles gemaakt. 5.00 weer wakker. Getroost met speentje etc.
Tussendoor heb ik gelukkig redelijk kunnen slapen.

Trouwens nog een toevoeging: overdag laat hij vaak 1/3 van zijn flessen staan. Hij is veel meer geïnteresseerd in vast voedsel. In de avond en nacht gaan de flessen wel leeg..
Vanochtend hebben we dus na de fles, waarvan hij maar 100 ml op had, een boterham met pindakaas gemaakt, die ging er nog helemaal in. Hij is inderdaad enorm hongerig..

Wil jullie nog bedanken voor de uitgebreide antwoorden! Ik heb het mijn vriend ook laten lezen, hij was echt verbaasd over hoe uitgebreid er wordt meegedacht.

Voor nu houden we in gedachten dat het even is zoals het is, over een jaar of wat kijken we terug en spelen er weer hele andere dingen waar zorgen om zullen zijn.
En over 30 jaar zeg je ‘meid slaapt ie nog niet door?!’ Tegen een onzekere moeder omdat in jouw herinnering die van jou nooit huilde en na 3 nachten doorsliep ;-D
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Sloetski schreef:
11-04-2021 09:47
Ik heb vannacht jullie woorden onthouden.
Na de voeding om 18.45 wilde hij om 21.15 al weer een fles, toen om middernacht wakker, daarna om 2.00 uur. Toen fles gemaakt. 5.00 weer wakker. Getroost met speentje etc.
Tussendoor heb ik gelukkig redelijk kunnen slapen.

Trouwens nog een toevoeging: overdag laat hij vaak 1/3 van zijn flessen staan. Hij is veel meer geïnteresseerd in vast voedsel. In de avond en nacht gaan de flessen wel leeg..
Vanochtend hebben we dus na de fles, waarvan hij maar 100 ml op had, een boterham met pindakaas gemaakt, die ging er nog helemaal in. Hij is inderdaad enorm hongerig..

Wil jullie nog bedanken voor de uitgebreide antwoorden! Ik heb het mijn vriend ook laten lezen, hij was echt verbaasd over hoe uitgebreid er wordt meegedacht.

Voor nu houden we in gedachten dat het even is zoals het is, over een jaar of wat kijken we terug en spelen er weer hele andere dingen waar zorgen om zullen zijn.
Misschien helpt meer vast voedsel overdag dan ook wel? Als ie na een halve fles nog een hele boterham lustte vanochtend, was het niet dat hij geen trek had. Als hij minder melk drinkt overdag en iets meer andere dingen eet - brood, fruit, groente, etc - zou hij s nachts ook wel eens minder trek kunnen hebben. Vindt-ie pap lekker eigenlijk? Of is dat hetzelfde als melk? Niet per se voor de laatste voeding van de avond, mijnes gaan daar althans vooral van poepen s nachts ipv doorslapen, maar als substantiëlere maaltijd overdag. Uiteindelijk ga je er natuurlijk naar toe dat ie s overdag eet ipv s nachts, als hij overdag meer trek heeft, scheelt dat misschien s nachts weer een beetje. En fijn dat alle tips hebben geholpen, sowieso voor hoe je erin staat zelf.
Alle reacties Link kopieren
Hier eet dochter trouwens al een tijd havermout met amandelmelk met geprakte halve banaan (overnight oats) naast haar flesje melk ‘s morgens. Vult goed!

Oja. Dochter is dus 22mnd en drinkt nog melk uit een fles. Ja. ECHT. Ze geniet ervan, krijgt haar dagelijkse melk binnen en wat een ander er van vind, tsja. Lekker belangrijk:) hihi!

Goed gedaan vannacht en overdag! Honger is honger! Lekker wat aanbieden. Groente, fruit, een broodje of een crackertje/weetikveelwat:) je zult zien dat ie uiteindelijk snachts geen honger meer heeft.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon direct die fles geven. Niet bang zijn dat die fles er nooit afgaat: dat moment komt echt. Hij is nog maar 7 maanden!
Alle reacties Link kopieren
Weet niet of jullie nog geïnteresseerd zijn, maar vannacht ging echt veel beter!
Ik heb overdag een boterham extra gegeven met het ontbijt, wat extra banaan met de fruithap, lekker veel ´avondeten´, en hij heeft zowaar 5 uur aan een stuk geslapen. Hij was om middernacht even wakker, viel toen snel zelf weer in slaap. En wilde pas om 4.00u echt eten.
Sloetski schreef:
12-04-2021 13:08
Weet niet of jullie nog geïnteresseerd zijn, maar vannacht ging echt veel beter!
Ik heb overdag een boterham extra gegeven met het ontbijt, wat extra banaan met de fruithap, lekker veel ´avondeten´, en hij heeft zowaar 5 uur aan een stuk geslapen. Hij was om middernacht even wakker, viel toen snel zelf weer in slaap. En wilde pas om 4.00u echt eten.
Goed zo :)
Beetje "aftoppen" overdag kan inderdaad goed helpen.
Alle reacties Link kopieren
Sloetski schreef:
12-04-2021 13:08
Weet niet of jullie nog geïnteresseerd zijn, maar vannacht ging echt veel beter!
Ik heb overdag een boterham extra gegeven met het ontbijt, wat extra banaan met de fruithap, lekker veel ´avondeten´, en hij heeft zowaar 5 uur aan een stuk geslapen. Hij was om middernacht even wakker, viel toen snel zelf weer in slaap. En wilde pas om 4.00u echt eten.
Wat fijn!
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Fijn TO! En maak je aub over teveel eten niet zo druk. Mijn beide kinderen hebben ook een tijd meer gegeten dan "mocht". Volgens de kinderarts kunnen kinderen dat prima zelf reguleren.
Beiden overigens, jaren later, een gezond gewicht.
Alle reacties Link kopieren
Pff ging een nacht goed, toen kwamen de tandjes. Hele slechte nacht gehad en nu eet hij ook slechter.

Maar goed, ik wil het hier ook niet als een dagboek gebruiken.
Komende tijd even doorbijten denk ik..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven