Basisschool in of uit het dorp?

17-11-2023 09:50 87 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Onze zoon gaat pas over 2 winters naar school, maar gezien de aanwezige wachtlijsten begin ik me toch langzaam te oriënteren op passend onderwijs.
In het dorp waar wij wonen zitten 2 scholen: een openbare school (3 minuten loopafstand) en een Katholieke school (10 minuten loopafstand). Daarnaast zit er in de stad verderop een vrije school die ons enorm aanspreekt. Deze school is +-15 min met de auto, daarna is het nog ongeveer een kwartier naar het werk.

Mijn idee was altijd om zoon naar één van de twee scholen in het dorp te doen, zodat hij vriendjes maakt in de buurt. Ik gun hem een dorps leven waarin hij straks zelfstandig naar zijn vriendjes kan. De afstand dicht bij huis is natuurlijk ook praktisch.

Wat is jullie ervaring met een school buiten het dorp? Uiteraard gaan we tegen de tijd dat we echt een keuze moeten maken eerst de sfeer proeven. Misschien valt de vrije school dan wel enorm tegen, maar misschien de scholen in het dorp ook. Wat is voor jullie belangrijk in de afweging?
Alle reacties Link kopieren Quote
Dubois schreef:
17-11-2023 12:41
Kwestie van integreren ipv gelijk alweer je heil buiten het dorp zoeken.
Mwoah. Ik denk niet perse dat het probleem (bij ons gezin in ieder geval was) dat er geen wil was om te integreren. En van wat ik van een aantal vrienden heb gehoord met vergelijkbare ervaring ook niet. In sommige gemeenschappen is het gewoon erg moeilijk om ertussen te komen, omdat die zo ontzettend op elkaar gericht zijn en er veel familiebanden zijn. Toevalligerwijs komen die vrienden/kennissen met zelfde ervaring allemaal uit een van oudsher visserdorp (Urk, Volendam, Katwijk, Scheveningen en Spakenburg). Wellicht dat dat nog invloed heeft gehad
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik rij zelf voor onze oudste 2 keer per dag naar andere dorp (middelbare school) om hem te brengen en halen. Ik vind het behoorlijk wat qua investering. Ook financieel. Zou willen dat hij zelf kon fietsen.
Vrije school vind ik ruk. Zou ik sowieso niet doen. En katholieke school ook niet als er een openbare in de buurt is. Snap sowieso niet waarom niet alle scholen openbaar zijn. Geloof is toch niets voor school? Maar goed, dat vroeg je niet.
Jongste zit op katholieke school, enigste school in het dorp. Best ouderwets qua opvattingen. Maar ik vind het erg belangrijk dat ze zelfstandig naar school kan en vooral dat ze contacten heeft in het dorp en makkelijk kan afspreken.

Ben overigens wel benieuwd wat je trekt aan de Vrije School. Als je met mensen in gesprek gaat blijkt namelijk dat ze daar vaak een heel vertekend beeld van hebben. Vrije School is in veel gevallen erg ouderwets en klassikaal, iets wat veel mensen niet weten.
Alle reacties Link kopieren Quote
LaFleurNoire schreef:
17-11-2023 13:29
Idd. Zodra ik van de basisschool af was heb ik nooit meer een voet in dat dorp gezet. Mijn ouders woonden net buiten het dorp, dus dat hoefde gelukkig ook niet. Voor mijn ouders was dat dorp prima, maar zij hoefden niet naar die kutschool waar de plaatselijke sport “wacht Fleur na school op, scheldt haar uit, gooi haar tas en fiets in het water en lach je de blubber “ was.
En dat is natuurlijk vrij extreem, wij wonen in een heel ander soort dorp nu, maar het ophemelen van de eeuwige, geweldige sociale contacten die je zeker te weten op gaat doen in het dorp en op de dorpsschool en waar je van verstoken blijft als je je kind niet op de dorpsschool doet, is geen wet van Meden en Perzen.
Eens. (Nou was het bij mij gelukkig niet zo extreem, wat ontzettend naar voor je je dat je dat hebt moeten meemaken!) maar dat eeuwige “van wie ben je er een?” En er ALTIJD buiten vallen kan echt wat met je doen als kind hoor. Zo blij dat mijn middelbare buiten dat dorp was. Echt een openbaring!
Alle reacties Link kopieren Quote
Coniglio schreef:
17-11-2023 14:14
Eens. (Nou was het bij mij gelukkig niet zo extreem, wat ontzettend naar voor je je dat je dat hebt moeten meemaken!) maar dat eeuwige “van wie ben je er een?” En er ALTIJD buiten vallen kan echt wat met je doen als kind hoor. Zo blij dat mijn middelbare buiten dat dorp was. Echt een openbaring!
in mijn dorp was ook iedereen familie, tenminste, achternichtjes en achterachterneefjes etc
Dat kende ik zelf helemaal niet. IK had neefjes, nichtjes ooms en tantes, maar dan hield het op
Dumptiedum schreef:
17-11-2023 10:56
Hebben de scholen 'open' schoolpleinen of 'gesloten' pleinen? Als het open is kan je natuurlijk in de pauzes met je zoontje ook eens daar gaan spelen en de sfeer proeven.

Bij het bezoeken van de scholen of bij een rondleiding vooral je zoon in de gaten houden. Hangt hij bij de ene school de hele tijd aan je been dan weet je dat die school voor hem waarschijnlijk minder goed voelt dan die school waar hij bij je vandaan loopt en gaat spelen. Dat zou ik wel meenemen in je besluit.

Ook bij open schoolpleinen is het niet de bedoeling dat je met je kind tussen de kleuters van die school gaat spelen.

Bij kleuters is buitenspelen geen pauze zoals bij groep drie tot en met acht. Buitenspelen is een onderdeel van het lesprogramma. Daar horen geen buitenstaanders tussen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij wonen in een klein dorp met 1 school vlakbij een groter dorp met meerdere basisscholen. Onze kinderen gaan naar de school in ons eigen dorp. Het is een fijne en goede school, ze kunnen er zelf op de fiets naartoe en ze kennen heel veel kinderen in het dorp. Vanaf een jaar of 7/8 zijn ze echt gaan sporten en daar leren ze natuurlijk ook kinderen kennen van andere basisscholen.

Ik vind het fijn en belangrijk dat onze kinderen zelf naar school en naar vriendjes kunnen. Voor henzelf is dat fijn, maar ook voor ouders heeft dat grote voordelen. Ik heb dus een grote voorkeur voor een school dichtbij! Die school moet dan natuurlijk wel prettig en goed zijn, dat is de belangrijkste voorwaarde.

Elke dag brengen en halen met de auto lijkt me erg vervelend. Heb je daar tijd voor?? Het is ook lastig met afspreken, vooral de eerste jaren als ze dat zelf nog niet zo goed kunnen regelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
apiejapie schreef:
17-11-2023 14:11


Ben overigens wel benieuwd wat je trekt aan de Vrije School. Als je met mensen in gesprek gaat blijkt namelijk dat ze daar vaak een heel vertekend beeld van hebben. Vrije School is in veel gevallen erg ouderwets en klassikaal, iets wat veel mensen niet weten.


Mensen hebben (onterecht) het idee, dat vrijeschoolonderwijs vernieuwend en hip is.
Alle reacties Link kopieren Quote
OgenvanTijgers schreef:
17-11-2023 09:52
Als je echt in een dorp woont zou ik daar ook de school kiezen. Veel fijner voor je kind.
Dit. Ook met afspreken met andere kinderen, spelen in de buurt, elkaar ophalen, straks als ze wat groter zijn samen chillen. Hier worden ook vaak toernooitjes georganiseerd vanuit school, bij de plaatselijke sportverenigingen, dat is dan ook lekker dichtbij.
Don't cry, buy a bag and move on.
Alle reacties Link kopieren Quote
poohtjesschrijft schreef:
17-11-2023 12:29
buiten locatie zou ik wel ook even kijken naar de onderwijsvorm en zo.... maar dat is misschien geen gekke gedachte aangezien bijna iedereen hier vooral om de sociale aspecten een school in het dorp als voorkeur geeft
Natuurlijk, ik denk dat de meeste mensen er vanuit gaan dat er geen bezwaren zijn tegen onderwijsvorm op de scholen dichtbij, anders zou het niet eens een twijfelgeval zijn.
Ik woonde zelf in ene klein dorp, en mijn ouders hebben me naar een school in een stad in de buurt gedaan. 10 kilometer, tot groep 8 met de auto. En ik vond het vreselijk. Nooit spontaan kunnen afspreken, want dan was mijn moeder voor niks gekomen, niet op feestjes mogen komen want ‘dan moesten de ouders me zo ver naar huis brengen’ (en ja, mijn ouders wilden me altijd zelf komen halen, maar dat vonden die ouders dan weer te veel gedoe om af te spreken). Het lijken allemaal kleine dingen, maar het heeft echt best een hoop gekleurd voor mij. Ik snap de keuze van mijn ouders, want de dorpsschool had in totaal 21 leerlingen over 6 klassen (de musical was ook altijd een gebeuren van groep 3-8 samen, anders kwamen ze nergens). Dat is ook verre van optimaal, en ik had best wat uitdaging nodig. Dus ik denk dat ze uit twee mindere opties echt wel de beste gekozen hebben. Maar als ik het kon voorkomen, wilde ik het voor mijn eigen kind dus niet. Ik woon nu weer in een dorp (na jaren grote steden), en kind gaat hier naar school. Ik heb echt gekeken of er een bezwaar was tegen de dichtstbijzijnde, en toen die me wel prima leek, ook gewoon niet verder gekeken. Perfectie bestaat toch niet, dus niks bijzonders op aan te merken vond ik prima in combinatie met vlakbij.
Kind zit er nu bijna een jaar, en ik vind het echt een zegen dat het zo dichtbij is. Ten eerste weinig reistijd, ook inderdaad voor die ‘oeps, schooltas/broodtrommel vergeten’ momenten waarop je nog een keer extra heen en weer mag. En kind vindt het heel erg leuk dat ze overal klasgenootjes tegenkomt, bij de lampiontocht, als we een rondje op de fiets doen, als we naar het zwembad gaan. En een uurtje ergens spelen is ook een stuk makkelijker.
Uiteraard, dat weegt niet op tegen een vreselijke school of een methode waar je echt niet achter staat. Als de enige school hier een vrije school of streng gereformeerd was geweest, was mijn kind daar niet heen gegaan. Maar dat valt onder mijn eis van ‘niks bijzonders op aan te merken’.

En ja, natuurlijk, het kan een hel zijn. Maar opgewacht worden als je uit school komt en in een plas gegooid worden kan je in een stad net zo goed gebeuren als in een dorp. Dus dat lijkt mij geen reden om voor het een of het ander te kiezen.

Overigens is natuurlijk niet elk dorp een soort bekrompen gebeuren waar men nog nooit van boodschappen bezorgen heeft gehoord. Ik woon in een dorp, maar naast een grote stad. Vrijwel alle kinderen gaan daar naar de middelbare school, uitstapjes van school gaan naar de musea en faciliteiten daar. Kind zit in de klas met kinderen van minstens 6 nationaliteiten. Dus het is niet alsof deze kinderen straks nog nooit een tram gezien hebben of omvallen van verbazing als ze iemand met een hoofddoek zien of zo.
loesje* schreef:
17-11-2023 14:23
Mensen hebben (onterecht) het idee, dat vrijeschoolonderwijs vernieuwend en hip is.
Wat een onzin. Echt iedereen weet wel ongeveer wat een Vrije school is. Met veel zang, blokfluit, nat in nat schilderen, kleuters die zelf brood bakken en fruit schillen, houten materialen, zoveel mogelijk klassikaal onderwijs, zéér gestructureerd en veel vertelstof, die per jaargroep ook nog eens tamelijk specifiek is. Je hoeft hier geen voorstander van te zijn of dit mooi, speciaal of bijzonder te vinden. Voorkeur te hebben voor hele andere onderwijsvormen maar 99,9% van de mensen in Nederland zal dit wel ongevéér weten.
Alle reacties Link kopieren Quote
LaFleurNoire schreef:
17-11-2023 13:36
Maar dan heb je nét even meer keus om zaken te ontlopen of juist ergens anders te zoeken dan in een dorp. Een dorp kent veel meer beperkingen dan een stad. Plus dat de dynamiek en mentaliteit in dorpen en steden echt anders is.
Maar niet ieder dorp is gelijk he. Ons dorp heeft geloof ik 9 basisscholen waarvan er 1 soort van vrije school is, 1 speciaal onderwijs en 2 openbaar en rest katholiek(en dan vooral in de naam). Dus in sommige dorpen heb je ook gewoon meer keuzes.
Alle reacties Link kopieren Quote
Brombaer schreef:
17-11-2023 14:32
Wat een onzin. Echt iedereen weet wel ongeveer wat een Vrije school is. Met veel zang, blokfluit, nat in nat schilderen, kleuters die zelf brood bakken en fruit schillen, houten materialen, zoveel mogelijk klassikaal onderwijs, zéér gestructureerd en veel vertelstof, die per jaargroep ook nog eens tamelijk specifiek is. Je hoeft hier geen voorstander van te zijn of dit mooi, speciaal of bijzonder te vinden. Voorkeur te hebben voor hele andere onderwijsvormen maar 99,9% van de mensen in Nederland zal dit wel ongevéér weten.


Het antroposofische gedachtegoed :woa:
Alle reacties Link kopieren Quote
Brombaer schreef:
17-11-2023 14:32
Wat een onzin. Echt iedereen weet wel ongeveer wat een Vrije school is. Met veel zang, blokfluit, nat in nat schilderen, kleuters die zelf brood bakken en fruit schillen, houten materialen, zoveel mogelijk klassikaal onderwijs, zéér gestructureerd en veel vertelstof, die per jaargroep ook nog eens tamelijk specifiek is. Je hoeft hier geen voorstander van te zijn of dit mooi, speciaal of bijzonder te vinden. Voorkeur te hebben voor hele andere onderwijsvormen maar 99,9% van de mensen in Nederland zal dit wel ongevéér weten.
Dat valt behoorlijk tegen, kan ik je vertellen. Vanwege mijn werk in het onderwijs vroeger, ben ik vaak in gesprek geweest over het onderwijs. En geloof me maar dat mensen echt een vertekend beeld hebben van wat Vrije School inhoudt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ben je bereid veel extra moeite te doen voor speel afspraakjes?

Bij mijn dochter op de montessori school zitten kinderen uit een dorp 15 min verderop. Die ouders komen dan naar school, kind wil spelen dus weer naar huis en dan rond vijf uur weer terug om kind op te halen. Ik bewonder altijd dat ze er toe bereid zijn…

Zelf heb ik een hekel aan alles met de auto doen, school is 3 km van ons huis maar wij fietsen meestal.
Auto’s bij school is ook altijd drama in die drukte
where ever you go, go with your heart
Alle reacties Link kopieren Quote
apiejapie schreef:
17-11-2023 14:47
Dat valt behoorlijk tegen, kan ik je vertellen. Vanwege mijn werk in het onderwijs vroeger, ben ik vaak in gesprek geweest over het onderwijs. En geloof me maar dat mensen echt een vertekend beeld hebben van wat Vrije School inhoudt.


Ze kijken naar de buitenkant.
Het sfeertje, de roze geverfde klassen, het speelgoed, gemaakt van natuurlijke materialen, de vele feesten.
Dat dit onderwijs op een enge filosofie gebaseerd is, dringt niet door of wordt niet belangrijk gevonden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mangogo schreef:
17-11-2023 14:34
Maar niet ieder dorp is gelijk he. Ons dorp heeft geloof ik 9 basisscholen waarvan er 1 soort van vrije school is, 1 speciaal onderwijs en 2 openbaar en rest katholiek(en dan vooral in de naam). Dus in sommige dorpen heb je ook gewoon meer keuzes.
Nee, maar er wordt in dít topic met name gesproken over een dorp met 1 tot 3 basisscholen waar men uit moet kiezen. Dorpen van de grootte waar jij woont, met een dergelijk aantal scholen hebben al gauw minstens 10.000 inwoners. Uiteraard heb je daar veel meer keus.
Maar dergelijke dorpen zijn lang niet in heel Nederland de norm.
Alle reacties Link kopieren Quote
Brombaer schreef:
17-11-2023 14:32
Wat een onzin. Echt iedereen weet wel ongeveer wat een Vrije school is. Met veel zang, blokfluit, nat in nat schilderen, kleuters die zelf brood bakken en fruit schillen, houten materialen, zoveel mogelijk klassikaal onderwijs, zéér gestructureerd en veel vertelstof, die per jaargroep ook nog eens tamelijk specifiek is. Je hoeft hier geen voorstander van te zijn of dit mooi, speciaal of bijzonder te vinden. Voorkeur te hebben voor hele andere onderwijsvormen maar 99,9% van de mensen in Nederland zal dit wel ongevéér weten.
Als vrije school-ouder kan ik zeggen: dit weten veel mensen niet. Mensen denken dat mijn kind naar een lang-leve-de-lol school gaat met weinig structuur en veel vrije keuze. Meer een soort montessori of zelfs iederwijs beeld. Terwijl wij juist (ook) voor dit onderwijs hebben gekozen omdat het heel veel structuur en voorspelbaarheid biedt.
Alle reacties Link kopieren Quote
loesje* schreef:
17-11-2023 14:52

Dat dit onderwijs op een enge filosofie gebaseerd is, dringt niet door of wordt niet belangrijk gevonden.
Dat is dan ook weer een zwaar verouderd beeld
TheReigningCat schreef:
17-11-2023 15:06
Als vrije school-ouder kan ik zeggen: dit weten veel mensen niet. Mensen denken dat mijn kind naar een lang-leve-de-lol school gaat met weinig structuur en veel vrije keuze. Meer een soort montessori of zelfs iederwijs beeld. Terwijl wij juist (ook) voor dit onderwijs hebben gekozen omdat het heel veel structuur en voorspelbaarheid biedt.
Dit vind ik heel vreemd. Want dit is het inderdaad allesbehalve. Kijk, je kunt van die Steiner vinden wat je wil en ervoor kiezen om dan juist wel of niet voor deze vorm van onderwijs te kiezen, maar het is raar als het een beeld oproept van "lang leve de lol" of vrije keuze. Juist niet. Zelfs op het nauwkeurige af is soms uitgevoerd waarom klas 2 fabels aanbiedt en klas 4 de Edda. Dat alléén al schept toch best een duidelijk beeld van dat er best een strakke filosofie achter steekt...
Alle reacties Link kopieren Quote
Brombaer schreef:
17-11-2023 15:34
Dit vind ik heel vreemd. Want dit is het inderdaad allesbehalve. Kijk, je kunt van die Steiner vinden wat je wil en ervoor kiezen om dan juist wel of niet voor deze vorm van onderwijs te kiezen, maar het is raar als het een beeld oproept van "lang leve de lol" of vrije keuze. Juist niet. Zelfs op het nauwkeurige af is soms uitgevoerd waarom klas 2 fabels aanbiedt en klas 4 de Edda. Dat alléén al schept toch best een duidelijk beeld van dat er best een strakke filosofie achter steekt...
dat komt door het woord VRIJe
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
17-11-2023 15:23
Dat is dan ook weer een zwaar verouderd beeld


Hoezo?
Zijn de vrije scholen niet antroposofisch meer?
Lila-Linda schreef:
17-11-2023 15:37
dat komt door het woord VRIJe
Maar dat komt/kwam voort uit vrij van staatsinmenging. Dat zal wellicht dan niet iedereen weten, maar het is toch wel algemeen bekend dat een Vrije School in Nederland een school op antroposofische grondslag is? Anders dan in België waar een vrijeschool niet per definitie een antroposofische school is maar evenmin een school die door de staat is ingericht?
Alle reacties Link kopieren Quote
apiejapie schreef:
17-11-2023 14:11
Ben overigens wel benieuwd wat je trekt aan de Vrije School. Als je met mensen in gesprek gaat blijkt namelijk dat ze daar vaak een heel vertekend beeld van hebben. Vrije School is in veel gevallen erg ouderwets en klassikaal, iets wat veel mensen niet weten.
Ik vind het themaonderwijs dat ze per jaar toepassen (van sprookjes tot Romeinse Rijk/ Griekse Mythologie etc.) erg leuk en ook het feit dat er veel persoonlijke aandacht is voor de kinderen spreekt me aan. Zou krijgen alle kinderen aan het einde van het jaar een getuigschrift van de docent met een spreuk en bijbehorende illustratie waarin hun ontwikkeling in beschreven wordt. Dat zijn zaken waar ik zelf als kind volop van zou hebben genoten (denk ik). Het ouderwetse karakter spreekt me juist wel aan. Thuis hebben we beeldschermen zat, dus ik vind het wel prettig als kind even kan afkicken op school en weer met zijn pootjes in de klei gezet wordt (letterlijk).

Ik vind het sowieso wel lastig hoor. Van de twee scholen in het dorp scoort de Katholieke basisschool ruim hoger dan de openbare school. Het blijven zitten percentage is 4% versus 24% van afgelopen jaar. Dat vind ik echt fors. Ook stromen de kinderen in veel grotere percentages uit naar hoger middelbaar onderwijs. Nu maakt het me écht niet uit of zoon later naar vmbo of vwo gaat, maar dat zegt naar mijn mening wel iets over de ruimte (en wellicht aandacht) die kinderen krijgen om hun potentie te evenaren. Terwijl het Katholieke karakter me totaal niet aanspreekt. Ik heb vroeger zelf op een Katholieke basisschool gezeten en hoewel dat een aandoenlijk en net dorpsschooltje was, ik de Christelijke inslag nooit leuk heb gevonden. Tijdens religieles mocht ik gaan lezen op de gang, omdat ik het vak Science Fiction wilde noemen ( :-D ). Wij zijn verder niet echt betrokken in het dorp. Vieren ook geen carnaval (is groot hier in de regio). Ik ben zelf opgegroeid in de omliggende gemeente maar vriend komt uit de randstad. We zijn wel van plan om hier de komende jaren te blijven wonen, want kopen zit er toch niet in.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat de scholen zo verschillend presteren op doubleren en uitstroom kan misschien ook te maken hebben met een verschil in leerlingen. Ik zou in elk geval op beide scholen even gaan kijken.

Mijn kinderen zitten op een katholieke basisschool maar daar merk ik vrijwel niets van. Zo tegen kerst wordt er wel eens een kerstverhaal voorgelezen of verteld (vind ik prima, ook in het kader van algemene ontwikkeling) en ze komen denk ik 1 x per jaar in de kerk, maar daar houdt het op. Er is geen godsdienstles en er wordt niet gebeden. Dus ook wat dat betreft moet je echt even op die school gaan kijken en daar vragen over stellen.
Alle reacties Link kopieren Quote
loesje* schreef:
17-11-2023 15:43
Hoezo?
Zijn de vrije scholen niet antroposofisch meer?
gebaseerd ooit op de antroposofie, maar er wordt niet meer zo onderwezen
de meeste scholen hebben ook geen leerkrachten meer die de vrijeschool-methode aangeleerd hebben gekregen, er staan gewoon normale pabo-ers voor de klas

het is meer een toevluchtsoord voor mensen uit hogere SES, dan voor antroposofen

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven