Basisschool in of uit het dorp?

17-11-2023 09:50 87 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Onze zoon gaat pas over 2 winters naar school, maar gezien de aanwezige wachtlijsten begin ik me toch langzaam te oriënteren op passend onderwijs.
In het dorp waar wij wonen zitten 2 scholen: een openbare school (3 minuten loopafstand) en een Katholieke school (10 minuten loopafstand). Daarnaast zit er in de stad verderop een vrije school die ons enorm aanspreekt. Deze school is +-15 min met de auto, daarna is het nog ongeveer een kwartier naar het werk.

Mijn idee was altijd om zoon naar één van de twee scholen in het dorp te doen, zodat hij vriendjes maakt in de buurt. Ik gun hem een dorps leven waarin hij straks zelfstandig naar zijn vriendjes kan. De afstand dicht bij huis is natuurlijk ook praktisch.

Wat is jullie ervaring met een school buiten het dorp? Uiteraard gaan we tegen de tijd dat we echt een keuze moeten maken eerst de sfeer proeven. Misschien valt de vrije school dan wel enorm tegen, maar misschien de scholen in het dorp ook. Wat is voor jullie belangrijk in de afweging?
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
17-11-2023 16:28
gebaseerd ooit op de antroposofie, maar er wordt niet meer zo onderwezen
de meeste scholen hebben ook geen leerkrachten meer die de vrijeschool-methode aangeleerd hebben gekregen, er staan gewoon normale pabo-ers voor de klas

het is meer een toevluchtsoord voor mensen uit hogere SES, dan voor antroposofen


Volgens hun eigen gegevens zijn de vrije scholen in Nederland nog steeds gestoeld op antroposofisch gedachtegoed hoor!
Alle reacties Link kopieren Quote
loesje* schreef:
17-11-2023 16:36
Volgens hun eigen gegevens zijn de vrije scholen in Nederland nog steeds gestoeld op antroposofisch gedachtegoed hoor!
maar niet gepraktiseerd
Alle reacties Link kopieren Quote
Bonny schreef:
17-11-2023 15:56

Ik vind het sowieso wel lastig hoor. Van de twee scholen in het dorp scoort de Katholieke basisschool ruim hoger dan de openbare school. Het blijven zitten percentage is 4% versus 24% van afgelopen jaar. Dat vind ik echt fors. Ook stromen de kinderen in veel grotere percentages uit naar hoger middelbaar onderwijs. Nu maakt het me écht niet uit of zoon later naar vmbo of vwo gaat, maar dat zegt naar mijn mening wel iets over de ruimte (en wellicht aandacht) die kinderen krijgen om hun potentie te evenaren.
Ik denk eerder dat de vrije school een relatief hoog percentage hoogopgeleiden trekt.
Op zich vind ik de antroposofie nog wel door alles heendringen op de Vrije School maar het is niet zo dat er antroposoofjes van de kinderen worden gemaakt of dat dit van de ouders wordt verwacht.
Dat ze er vormtekenen en dat bepaalde vertelstof in elke klas krijgen heeft een achtergrond binnen de antroposofie maar voor de kinderen is het een leuke vaardige oefening en algemene kennisverbreding. Zo zie ik het, mijn jongste twee zussen hebben op een Vrije School gezeten en zij staan niet heel anders in het leven/zijn niet extreem zweverig geworden (hoewel eentje wel yoga't)
Vanillana schreef:
17-11-2023 16:45
Ik denk eerder dat de vrije school een relatief hoog percentage hoogopgeleiden trekt.
Ze vergelijkt de katholieke school met de openbare school. Niet de vrije school.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
17-11-2023 16:52
Ze vergelijkt de katholieke school met de openbare school. Niet de vrije school.
Oh, te snel gelezen dan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bonny schreef:
17-11-2023 15:56

Ik vind het sowieso wel lastig hoor. Van de twee scholen in het dorp scoort de Katholieke basisschool ruim hoger dan de openbare school. Het blijven zitten percentage is 4% versus 24% van afgelopen jaar. Dat vind ik echt fors. Ook stromen de kinderen in veel grotere percentages uit naar hoger middelbaar onderwijs. Nu maakt het me écht niet uit of zoon later naar vmbo of vwo gaat, maar dat zegt naar mijn mening wel iets over de ruimte (en wellicht aandacht) die kinderen krijgen om hun potentie te evenaren. Terwijl het Katholieke karakter me totaal niet aanspreekt. Ik heb vroeger zelf op een Katholieke basisschool gezeten en hoewel dat een aandoenlijk en net dorpsschooltje was, ik de Christelijke inslag nooit leuk heb gevonden. Tijdens religieles mocht ik gaan lezen op de gang, omdat ik het vak Science Fiction wilde noemen ( :-D ). Wij zijn verder niet echt betrokken in het dorp. Vieren ook geen carnaval (is groot hier in de regio). Ik ben zelf opgegroeid in de omliggende gemeente maar vriend komt uit de randstad. We zijn wel van plan om hier de komende jaren te blijven wonen, want kopen zit er toch niet in.
Heb je gecheckt of de Christelijke inslag nog zo is? Op de Katholieke schooll van mijn kinderen wordt niet gebeden, tegenwoordig geen klassikale communie en vormsel gedaan en merk je eigenlijk weinig van het gelooft. Toen ik er zelf 25 jaar geleden zat was dit ook al minimaal, al was communie toe nog met bijna hele klas
Alle reacties Link kopieren Quote
Klinkt als ons dorp 2 scholen 1 openbaar en 1 gelovige
Wij hebben eerst voor de openbare op het dorp gekozen maar daar was zoveel uiteindelijk mis dat we verder zijn gaan kijken... Nu zitten de oudste 2 op het VO en hebben in het andere dorp hun basisschool fijn kunnen afsluiten
De jongste zit daar nu nog steeds op school en het enige wat een nadeel is is dat hij niemand van ons dorp kent.. Maar hij speelt voldoende bij vriendjes (alleen er zelf heen kan nog niet)

Maar als onderwijs op dorp prima zou zijn zou ik zeker daar blijven
Alle reacties Link kopieren Quote
Zonder twijfel de school in het dorp. Zo ideaal dat je kind ten eerste vanaf jonge leeftijd zelf naar en van school kan lopen/fietsen (er vanuitgaand dat het een rustig dorp is qua verkeer) en natuurlijk ideaal dat kind vriendjes maakt die dichtbij wonen. Dat zie ik bij mijn kinderen. Zo'n luxe dat de vriendjes allemaal op loopafstand wonen. Niet halen en brengen en er zijn altijd vriendjes in de buurt. Ook op zaterdag heeft mn zoontje altijd klasgenoten om mee te spelen.

Elke dag een kwartier met de auto lijkt me ook echt niet fijn. Is misschien heus wel te doen maar ik ben het niet gewend, dus het lijkt me niks. Vanaf groep 3 gaan ze hier vaak alleen naar school.
Alle reacties Link kopieren Quote
Brombaer schreef:
17-11-2023 15:34
Dit vind ik heel vreemd. Want dit is het inderdaad allesbehalve. Kijk, je kunt van die Steiner vinden wat je wil en ervoor kiezen om dan juist wel of niet voor deze vorm van onderwijs te kiezen, maar het is raar als het een beeld oproept van "lang leve de lol" of vrije keuze. Juist niet. Zelfs op het nauwkeurige af is soms uitgevoerd waarom klas 2 fabels aanbiedt en klas 4 de Edda. Dat alléén al schept toch best een duidelijk beeld van dat er best een strakke filosofie achter steekt...
Mensen kijken niet verder dan het woord "vrije" school, en weten alleen dat het anders is, of hebben ooit eens opgevangen over geiten-wollen-sokken of dat het niet voorbereid op het echte leven. Veel dorpen / steden hebben ook geen vrije school, dus geen wonder dat het grotendeels langs mensen heengaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier in het dorp is maar 1 school. Alle communicatie over dorpse kinderactiviteiten gaat via de school (RK), ook als school er verder niets mee te maken heeft. School bedient en bereikt 95% van de doelgroep. En die overige 5% wordt bereikt via via. Maar als je buitendorps bent en buitendorps naar school gaat, dan is het risico dat je info mist. Nu zijn er bij jullie 2 scholen maar ik zou me dus verdiepen in hoe communicatie van niet schoolse jeugdactiviteiten gaat. Niet dat je keuze er van moet afhangen maar het is wel iets is om alert op te zijn als je buitendorps gaat.

Het RK viel hier wel mee trouwens. De communieles is na schooltijd en soms wordt bij pasen of kerst de kerk betrokken voor een stukje uitleg over wat er gevierd wordt. Maar dat vind ik alleen maar een plus.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zei je nou dat op 1 school 24% was blijven zitten afgelopen jaar?? Dat is een kwart van alle leerlingen, dat is echt heel raar hoor. Het is in het primair onderwijs niet eens gebruikelijk dat er in elke klas ieder jaar iemand blijft zitten, dus zelfs 4% vind ik al behoorlijk hoog. Maar 24%? Dat is echt bizar, dat kan bijna niet kloppen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven