Basisschool (samen spelen)

27-11-2020 20:45 34 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo!

Mijn zoon is sinds kort 4 en gaat nu sinds 2 weken volledig naar de basisschool. Daarvoor is hij in 2,5 week tijd, 5 keer wezen wennen. Eigenlijk is hij altijd heel enthousiast wanneer hij uit school komt. Hij laat vrij weinig los over hoe de dag is gegaan, maar dat is kind eigen heb ik het idee.

Wanneer ik vraag of hij met kinderen speelt dan geeft hij aan dat hij graag met andere kinderen wilt spelen maar dat de andere kinderen 'hem niet leuk vinden'. Hij zegt dat de andere kinderen hem stout noemen en niet samen willen spelen.
Wanneer ik hem weg breng dan dwaalt hij ook een beetje in het rond op het schoolplein. Hij gaat zelf wel wat doen maar wanneer hij naar andere kinderen loopt dan word hij er niet bij betrokken. De kinderen zijn pas 4 of 5 en dat neem ik hen uiteraard niet kwalijk of iets dergelijks. Maar als er na 2 weken al zo wordt gesproken dan doet mij dat best wel wat. Ik ben er veel mee bezig (waarschijnlijk meer dan mijn zoon)

Toen mijn zoon naar het kdv ging, was hij heel sociaal. Ook in het normaal dagelijks leven praat hij met Jan en alleman en houd hij erg van gezelligheid.

Ik zoek even naar ervaringen van anderen? Misschien heeft mijn zoon zijn eigen waarheid, ik weet het niet zo goed. Maak mij misschien (hopelijk) druk om helemaal niks.
.
Ik zou de leraar eens mailen, om te vragen wat zij ziet. Mijn zoontje praatte het eerste half jaar niet. Niet tegen de juffen en niet tegen de kindjes. Als je hem zag zitten op het schoolplein helemaal in zijn eentje voor zich uit starend, het zag er zo zielig uit.

Maar goed dat is helemaal goed gekomen. Als je hem nu ziet is hij lekker aan het rennen en heeft het helemaal naar zijn zin met zijn zijn vriendjes.
Alle reacties Link kopieren
Ach, als je kind naar school gaat is dat voor iedereen even wennen.
Maar vaak heeft het even tijd nodig.
Mijn oudste werd meteen de eerste dag gevraagd voor een speelafspraakje, maar hij keek echt naar mij dat hij gewoon naar huis wilde. Het spelen met de kinderen op school kwam ook langzaam op gang. En na een paar weken kwam ook het afspreken, soms 1x per week of om de 2 weken en dat werd steeds meer. Ondertussen 2 jaar verder en nu spreekt hij het liefst iedere dag af en heeft hij duidelijk vaste vriendjes.
.
Alle reacties Link kopieren
Flomo schreef:
27-11-2020 22:09
Heel herkenbaar. Zoon is dit schooljaar gestart en heeft nog geen vaste vriendjes. Juf zei zelfs dat hij een beetje geplaagd werd. Vooral 1 groepje kinderen met wie hij eigenlijk graag wil spelen, maar zij niet met hem. Mijn hart breekt ervan, maar aan de andere kant vindt hij school nog steeds leuk en moet hij misschien zijn draai nog vinden. Ik stimuleer nu dat hij met andere kinderen speelt, en dat groepje links laat liggen. Maar ik vind het wel heel lastig. Hij is heel sociaal verder, speelt makkelijk met kinderen van vrienden of wildvreemde kinderen in een speeltuin en volwassenen vinden hem heel leuk - juf zegt ook dat ze er nog wel 10 van hem in de klas zou willen.

Maar toch blijft het ergens knagen. Ik wacht nog even tot na de kerst en anders ga ik de juf nog een keer bevragen.
Ach, wat sneu om dit te lezen. Je wilt al helemaal niet dat je kind geplaagd wordt! Het is voor een kind ook niet niks. Zo'n nieuwe wereld. Ik hoop ook voor jou en jouw zoon dat het allemaal goed komt, en uiteindelijk ook zijn eigen speelmaatjes op school heeft.
.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het fijn dat zoveel hun verhaal willen delen. Wat kan het soms ook een naar gevoel zijn. En toch hoop ik maar dat wij er meer last van hebben dan de kinderen zelf. Zolang ze zeggen dat het leuk is op school, zal dat wel zo zijn neem ik aan.

Vind het ook fijn om te lezen dat het bij velen een goede afloop heeft. Uiteindelijk toch wel spelen met kinderen op en na school. Het is inderdaad nog maar zo kort, 2 weken. Daarom wilde ik ook nog niet naar de juf toe. Wil voor haar ook niet overkomen als een overbezorgde moeder. Maar daarentegen knaagt het aan mij, en is mijn nare gevoel misschien wel weg te nemen door even na te vragen.

Hij heeft wel een vast 'maatje' in de klas. Alle groep 1 kinderen worden gekoppeld aan een groep 2 kind. Daarmee moeten ze samen in de rij lopen etc. Mijn zoon wilt ook graag met zijn maatje spelen maar ook zij wilt dat niet. Ik had tussen neus en lippen wel van juf vernomen dat groep 2 kinderen dan toch niet echt met de groep 1 kinderen willen spelen. Voelen ze zich te groot voor. En zo werkt het natuurlijk ook gewoon. Vroeger was het waarschijnlijk niet anders.
Hoe lang zouden jullie het aankijken? En wat zou een juf er verder mee kunnen doen?
Moet er gewoon nog erg aan wennen ook dat je op het kdv een overdracht krijgt, en hier helemaal niks. Ook voor mij gaat er een nieuwe wereld open!

Ik zag de vraag voorbij komen hoe mijn basisschool tijd was. Wat ik mij kan herinneren is dat ik altijd wel iemand had om mee te spelen. Mijn behoefte om met kinderen buiten schooltijd te spelen was alleen nooit heel groot.

Werd vanochtend gewoon met een knoop in mijn maag wakker. Gelukkig is het weekend!
.
Alle reacties Link kopieren
bloempje19 schreef:
27-11-2020 21:34
Jullie hebben ook gelijk. En je kan niet de hele wereld te vriend hebben. Maar ik gun hem ook gewoon speelmaatjes. Zou het zo sneu vinden als hij heel de dag in zijn eentje loopt te dwalen. Ik hoop maar dat ik meer moeite heb met die gedachte, dan hoe hij het zelf ervaart.

Kinderen kunnen dat inderdaad nog niet goed benoemen. Daarom kan je hen ook helemaal niks kwalijk nemen.

Stom eigenlijk dat ik er zo mee zit. Heb mij er ook nooit eerder druk om gemaakt. Dacht dat dat allemaal wel goed zou komen omdat hij normaliter met veel kinderen goed overweg kon. Maar toen hij zei dat kinderen hem stom vinden, brak mijn hart. Stom he

Wat is er stom aan, zou pas stom zijn als je het niet signaleert. Mijn kind kon al goed praten en dingen vertellen toen hij zo oud was. Echt geen verzinsels. Dus zou het wel serieus nemen en even met de juf contact opnemen hoe het overdag gaat.
Kan de juf er wat op letten.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar! Mijn jongste zit nu een jaar op de basisschool en in het begin was hij ook een beetje alleen en vertelde hij ook dat niemand echt met hem wilde spelen.

Nu heeft hij minstens 3 van de 5 schooldagen een speelafspraak (misschien scheelt het ook dat hij niet meer naar de BSO gaat en dus tijd heeft na school) en is hij een populaire kerel op school die in de pauzes voetbalt, mij lekker laat staan na een dikke knuffel als ik hem wegbreng om vervolgens met zijn vrienden te gaan spelen of naar elkaars fietsen te kijken.

Ik vond het in het begin een beetje rot en hoopte ook heel erg dat het goed zo komen en dat kwam het ook. Soms moeten de andere kinderen ook even de tijd hebben om jouw kind te leren kennen voordat hij een plekje in de groep heeft.
Hier op school is er een heel streng beleid over pesten en buitensluiten. Ook een maatjessysteem zodat elk kind deel van een setje is.
Ik zou niks afwachten en een gesprek met de leerkracht aanvragen.
Als je gevoel niet goed zit dan hoef je dat niet te laten knagen maar dan spreek je dat uit.
Mocht je er na dat gesprek nog genoeg vertrouwen in hebben dat het wennen is en niks anders dan prima.
Je kunt ook een andere school zoeken, sommige scholen gaat prat over hun beleid maar daar zie je in de praktijk weinig van terug.
Alle reacties Link kopieren
Je bent niet overbezorgd als je hiernaar vraagt bij de juf, dat is heel normaal als je kind op school begint. Dan vraag je toch hoe het gaat? Hoe het met hem gaat? Vraag eventueel om een telefonische afspraak en vraag ernaar.

Mijn jongste zit sinds september in groep 1, oudste in groep 3. Ik merk dat de 4-jarigen sterk de neiging hebben om 1 kind te kiezen als vriendje. Overzichtelijk en duidelijk. De juf is nu actief aan het stimuleren dat je ook met zn drietjes kunt spelen, of met een ander dan je vaste vriendje. Hierin heeft de juf dus in mijn ogen ook zeker een actieve rol! Niet alleen aanzien, maar ook stimuleren en sturen.
2wkn is kort, kan heel goed zijn dat je zoon zijn plek nog moet vinden en dat de andere kindjes nog plek voor hem moeten maken. Er komen telkens kindjes bij, dus wie weet komt hij zo snel aan n vriendje. Maar nogmaals, praat ervoor met de juf, dat is heel normaal.
Lillybit schreef:
28-11-2020 09:23
Hier op school is er een heel streng beleid over pesten en buitensluiten. Ook een maatjessysteem zodat elk kind deel van een setje is.
Ik zou niks afwachten en een gesprek met de leerkracht aanvragen.
Als je gevoel niet goed zit dan hoef je dat niet te laten knagen maar dan spreek je dat uit.
Mocht je er na dat gesprek nog genoeg vertrouwen in hebben dat het wennen is en niks anders dan prima.
Je kunt ook een andere school zoeken, sommige scholen gaat prat over hun beleid maar daar zie je in de praktijk weinig van terug.
Want de juf heeft niks beters te doen?
Jemig zeg, dat kind zit twee weken op school. Hold your horses.
Er bestaan meer kinderen buiten jouw sneeuwvlok.
Het kind komt volgens mij niet doodongelukkig uit school ofzo.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven