(volwassen) kind met verslavingsproblematiek

27-11-2024 06:40 6 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Helaas zegt de titel alles...inmiddels 24 jaar, begeleid wonend, vanaf 15 koos hij vrienden die expirimenteerden met middelen en daar is hij niet meer langdurig vanaf gekomen. De vrienden ziet hij niet meer. Sommige zijn goed terecht gekomen, anderen zijn er ook in blijven hangen.
Zoon is 5 maanden clean geweest van alle middelen, maar is nu weer compleet terug gevallen. Zo erg dat hij moet gaan verhuizen naar een plek met meer begeleiding.

Waar ik voorheen dacht 'Misschien is het een fase, de leeftijd'..... begin ik nu te denken dat het een blijvend iets is. Nadat hij 5 maanden alles op de rit had: Een baan, een vriendin, goed contact met mij / familie.... alles is weer kapot.

Eigenlijk zoek ik 'lotgenoten'. Waar er voor zoon van alle kanten hulp is, zie ik weinig aandacht/ begeleiding voor ouders en familie. Zelf ben ik een heel end gekomen... ik kan hem niet 'redden' dat zie ik nu in! Hij moet het echt zelf doen! Mijn ongevraagde advies wekt agressie op bij hem ( als hij clean is, is het de liefste vent, maar als hij gebruikt kan hij me bedreigen, chanteren, dood wensen, manipuleren.... een duivel niet voor geen rede vatbaar!)

Ik hoop hier herkenning te vinden en van de andere kant hoop ik dat niemand anders dit meemaakt. Het is echt hartverscheurend....
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb op een andere manier te maken gehad met verslaving(niet zelf). En heb heel veel steun gehad aan online groepen. Ik denk niet dat ik daar hier naar mag verwijzen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Jekeek schreef:
27-11-2024 08:14
Ik heb op een andere manier te maken gehad met verslaving(niet zelf). En heb heel veel steun gehad aan online groepen. Ik denk niet dat ik daar hier naar mag verwijzen?
pb gedaan ;-)
Alle reacties Link kopieren Quote
Geen lotgenoot, maar werkzaam in de verslavingszorg. Wij adviseren familie om gezonde grenzen te stellen en hem zelf verantwoordelijk te maken voor zijn verslaving. Dus niet in contact wanneer hij in actief gebruik is, geen geld geven/lenen en het enige advies is: bel maar naar de huisarts/kliniek of ga naar een meeting als je een probleem hebt.
De persoon is idd anders dan de verslaving, in actieve verslaving maken ze keuzes en doen ze dingen die ze anders nooit doen. We zeggen dat in actief gebruik er geen keuze is, maar een terugval is wel een keuze. Maar goed, dat weet je misschien al.
Er zijn ook meetings voor familieleden en ook programma’s bij therapeuten of coaches, daar zou je eens naar kunnen kijken. Verslaving is een familieziekte, ook al is hij al volwassen. Heel veel succes, het is niet makkelijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het enige advies wat ik zou geven is stel harde en duidelijke grenzen. Hoe moeilijk ook. Maar heel vaak is familie onderdeel van het probleem doordat ze het in stand houden (met de beste bedoelingen). Dat doen ze door toch geld te geven of lenen. Of onderdak te bieden waardoor iemand niet naar de kliniek of een beschermde setting gaat. Vaak zie je veroordeling door de omgeving (je helpt je kind toch etc).

Laat het probleem daar waar het hoort: bij hem!

En pas jouw leven niet volledig op hem aan. Veel familieleden komen zelf in de problemen op het werk, sociale activiteiten afzeggen of jaren niet op vakantie of weg kunnen vanwege de problemen met hun kind. Leef jouw eigen leven. Je kunt er voor hem zijn maar niet 24,/7 dan ga jij zelf kapot.

Wat je wel kunt doen is een mentor en bewindvoerder regelen. Of curator als het heel erg is. Zo hou je zakelijke dingen gescheiden van jullie privé.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ken je de stichting Moedige Moeders?
hendrikaj wijzigde dit bericht op 27-11-2024 09:27
Reden: Typefout
5.88% gewijzigd

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven