Hoe / wie zorg kind regelen bij overlijden jij en partner

22-11-2007 17:49 109 berichten
Alle reacties Link kopieren
Je wilt er niet aan denken en mag hopen dat het nooit nooit nooit gebeurd, maar hoe hebben jullie eea geregeld mocht jij en je partner iets overkomen ??

Mijn dochtertje is nu bijna 1 jaar en we moeten echt iets regelen. Stel dat er wat met ons gebeurt, ik wil dat alles dan goed geregeld is voor haar. Maar wie gaan haar opvoeden ?? Ouders en schoonouders zijn te oud, geen optie. Zus is ook geen optie.

Ben benieuwd hoe jullie dat geregeld hebben. Wie hebben jullie ' aangewezen / gevraagd' en hoe is dat wettelijk vastgelegd ??

Graag hoor ik 't !!



Tis geen leuk onderwerp maar wel belangrijk !!!
Alle reacties Link kopieren
anky, ik begrijp niet goed hoe het kan dat jullie vermogen zonder testament naar jullie ouders zou gaan, kinderen gaan toch voor wat erven betreft over ouders?
Alle reacties Link kopieren
klopt Arwen, ik vermogen gaat inderdaad naar de kinderen en niet naar de ouders als die er zijn.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad als er een kind is, gaat de erfenis daar heen en niet naar de ouders!!
Alle reacties Link kopieren
Punt is wel dat als je niet getrouwd bent, je partner dus b.v. niet eigenaar is van het huis (staat op mijn naam) maar het kind, en dan moet een rechter weer toestemming gaan geven voor verkoop etc. dus dat vonden wij niet handig. Dus ook daarom hier dus testamenten waarin we ons geld aan elkaar nalaten en het kind een vordering heeft op de langstlevende ouder. Ik denk dat Anky dat bedoelde.
Alle reacties Link kopieren
@evc84: Wij hadden hetzelfde dilemma. Uiteindelijk hebben we gekozen om op donderdagochtend gratis een geregistreerd partnerschap te tekenen op t stadhuis. Trouwen doen we over een paar jaar wel; als we de mogelijkheid en t geld hebben op het op onze manier te doen.

Maar jij en je vriend kunnen natuurlijk ook gewoon na de geboorte direct het gezag aanvragen (als het goed is heb je dat formulier al gekregen toen je de erkenning hebt geregeld - meteen na de geboorte opsturen en klaar).

Overigens, omdat je vriend het kindje al wel erkent heeft, wordt hij door de rechter wél gezien als eerste keus 'voogd'.



Mijn man en ik willen ook een voogd aanwijzen, en net als TO twijfelen wij ook heel erg wie we moeten aanstellen. Het moet iemand zijn die je volledig vertrouwd (da's al een groot probleem, door incestverleden vertrouw ik vrijwel niemand :-( ), die niet te oud is, die dezelfde ideeen heeft als ons, en ik wil dat ons kindje die persoon goed kent. Zodat ze niet én ons in 1x kwijt is en bij voor haar vaag bekend iemand wordt geplaatst...

Moeilijk, moeilijk. Niks regelen vind ik geen optie: Mijn schoonmoeder is nogal een haaibaai - ik weet zeker dat er zonder testament ruzie over de voogdij zal ontstaan.



Bah, het blijft iets waar je eigenlijk gewoon helemaal niet aan wilt denken.
Alle reacties Link kopieren
Ja, moeilijke keuze! Wij konden niemand verzinnen die we ervoor wilden vragen. Ik ga er nu vanuit dat het wel opgelost gaat worden binnen de familie of de directe vriendenkring. Wel hebben we testamentair vast laten leggen dat we de wens hebben dat de kinderen bij elkaar blijven. Je beide ouders verliezen is al erg genoeg....
Alle reacties Link kopieren
maar dat is toch best gek? als jullie al niemand kunnen verzinnen, kan je dan wel verwachten van je ouders en vrienden dat ze dat kunnen?
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 25 november 2007 @ 08:57:

[...]





Dat vind ik nogal egoistisch, om het maar even kort door de bocht te zeggen. Voor mij was het alleen maar vanzelfsprekend om die voogdijschap te regelen als je kinderen hebt. Bovendien vind ik het te kort door de bocht te stellen dat er na jouw dood iemand is "die de zorg voor je kinderen er wel even bij doet". Weleens bij stilgestaan dat de mensen die je hier opnoemt dat misschien wel helemaal niet willen? En wat te denken van de grootouders? Kan je het maken om ze met jouw kids op te zadelen als jij er niet meer bent? En weleens bij stilgestaan dat de kans groter is dat de grootouders eerder overlijden dan jij en je vriend?






Ik heb er zeker bij stil gestaan dat er mensen zijn die het niet zouden willen. Er staat ook nergens dat ik er nooit met iemand over gesproken heb. Ik weet dat opa en oma's van beiden zijden bereid zijn voor onze zoon te zorgen, hier is over gesproken. Verder zijn er nog enkele familieleden in de familie die nu nog te jong zijn, maar over enkel jaren wel voor hem zouden willen zorgen ( bijv peetoom). Ook zijn er nog familieleden die ongewenst kinderloos zijn, waar hij gegarandeerd ook nog terecht zou kunnen. Dit zijn ook allemaal mensen die zielsveel van onze zoon houden en hem naar beste kunnen zullen opvoeden. Wellicht dat het niet altijd helemaal gaat zoals ik gedaan zou hebben, maar dat blijft het geval bij wie hij dan ook zou opgroeien.



In eerste instantie zullen de 4 opa's en oma's zeker voor zoon willen zorgen. Weet wel bijna zeker dat zij het er heel moeilijk mee zouden hebben als ze hierin gepasseerd zouden worden. Ook weet ik dat het mensen zijn die ook in tijden van verdriet het belang van zoon boven alles zullen stellen. Mijn moeder is bijv in haar jeugd toeziend voogd voor haar broers en zussen geweest. Ze weet dus heel goed wat er allemaal bij te kijken komt.



Ik heb inderdaad de indruk dat het voor ons nu weggegooid geld zal zijn, net als bij fashionvictim. Met of zonder testament zullen ze in eerste instantie bij de opa's en oma's terecht komen. Ik kan me zelfs nog voorstellen dat de keuze voor hen om het wel of niet te doen, dan makkelijker is. Als jou naam zwart op wit op papier staat, zeg je helemaal geen nee lijkt mij, ook al denk je dat je de taak niet aan kan.



En tja, als de opa's en oma's overlijden. Dat risico heb jij ook met je voogd, dus als dat gebeurd kunnen we er nog eens op nieuw naar kijken.





Verder voor de ongetrouwde zwangere. Wij hebben om deze reden een geregistreerd partnerschap. Is gratis op bepaalde dagen, en als je vriend het kindje vervolgens erkent is de voogdij ook direct geregeld. Je kunt dan alsnog trouwen als je er het geld voor hebt.
Ik zie nu dat ik me vanmorgen (het was nog vroeg :) ) ietwat onhandig uitdrukte.

Wat voor ons inderdaad de hoofdreden was om een testament te maken was dat mijn vriend en ik elkaar ons vermogen willen nalaten bij onverhoopt overlijden van 1 van ons 2.

Mochten we beiden overlijden, dan gaat ons beider vermogen inderdaad uiteraard naar de kinderen. Ik vind het belangrijk dat een voogd van onze kinderen ruim voldoende financiële marge heeft om onze kinderen op te voeden (verhuizen/verbouwen), maar wil tegelijkertijd dan wel graag weten naar wie het geld heen gaat. Van mijn jongere zus (die onze voogd is) weet ik hoe ze met geld omgaat en haar vertrouw ik ook de opvoeding toe.



Wat ik eigenlijk het meest belangrijke vind aan het testament/voogdij-verhaal is het scheppen van zoveel mogelijk duidelijkheid. Mochten mijn vriend en ik beiden kort na elkaar of tegelijk overlijden, dan is dat al drama genoeg voor onze naaste familie en we hopen eigenlijk door een aantal dingen vooraf te regelen hen nog een extra stuk stress en onzekerheid te ontnemen.
Alle reacties Link kopieren
snap jou standpunt golfje, alleen de zin, als jouw naam op papier staat zeg je geen nee ook al denk je dat je de taak niet aankan... ik mag toch hopen dat je overlegd met iemand en dan pas de naam vast laat leggen. (zo hadden we eerst een ander stel gevraagd, maar die wilden niet)
Alle reacties Link kopieren
Golfje

bij jullie in de familie voorzie ik dus problemen, juist omdat iedereen het wel op zich wil nemen en je nu al bang bent (schoon-)ouders te passeren. Hoe denk je dan dat dat opgelost wordt, wanneer jullie er niet meer zijn? Getouwtrek om een kind lijkt me juist in die omstandigheden onwenselijk, moet ik zeggen.

Juist in zo'n situatie is vastleggen handig, zodat dát in elk geval geregeld en duidelijk is, voor je kind(eren) en de familie en hier geen ruzie om kan ontstaan. Zeker opa's en oma's kunnen bang zijn dat zij hun kleinkind(eren) nooit meer zullen zien, omdat ze naar de andere familie gaan. Deze angst heeft mijn moeder zelfs naar mij uitgesproken, toen ze hoorde dat m'n schoonzus voogd werd. Maar aangezien mijn familie en schoonfamilie nu goed met elkaar op kunnen trekken en ik het vermoeden heb dat m'n schoonzus allang blij is, als de kinderen af en toe naar opa en oma gaan (niet dat ze ze niet wil of aan zou kunnen, maar gewoon om weer even aandacht voor haar eigen kind te kunnen hebben, om zichzelf te ontlasten enz) dus dat het wel los zal lopen.



Als mijn kinderen naar mijn zus gaan, denk ik juist dat ze minder bij m'n schoonfamilie zullen komen, omdat mijn zus zo'n eind uit de route ligt, zeg maar..
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
anky, even een kleine aanvulling, misschien weet je het wel hoor en is het zo jullie keus, als je geld nalaat aan je voogd, betaalt deze hier erg veel belasting over, veel en veel meer dan als je het nalaat aan je kinderen, maar als je het nalaat aan je kinderen, kan je voogd er via de rechter wel bij om dingen van te kopen die nodig zijn voor het voogdijschap en daar hoort ook bijv een groter huis bij. (dus niet alleen maar kosten direct voor de kinderen). De voogd moet dan kunnen aantonen wat de kosten zijn, en dat kan varieren van kleren, tot minder werken en minder salaris, tot verhuizen tot vakanties, en de rechter kan dan geld uit de erfenis van de kinderen daarvoor beschikbaar stellen. Dat is veel gunstiger (misschien wel wat omslachtiger) financieel gezien dan direct nalaten aan je voogd.
Golfje, je zegt je denkt dat opa's of oma's zich gepasseerd zouden voelen als er een na(a)m(en) zwart op wit staat, maar denk je dan dat minder zwaar weegt als je de betrokkenen dat onderling laat uitzoeken na jullie (onverhoopt) overlijden?
Zo hebben wij het inderdaad geregeld Arwen. Geld blijft in principe bij de kinderen, maar voogd kan er aanspraak op maken (zolang duidelijk is dat dat geld nodig is voor de opvoeding). Ook voert voogd financiëel beheer tot de kinderen (in ons geval) 21 jaar zijn. Daarna mogen ze zelf over het geld beschikken (mits er dan nog wat over is :) ).
Alle reacties Link kopieren
ok, nee, dan snap ik het, duidelijk!
Alle reacties Link kopieren
@Denna



Dus als ik het goed begrijp dat is geregistreerd partnerschap voldoende. Is dat echt net zo waterdicht als wanneer je trouwt voor de geboorte??



Nee het is idd niet echt een leuks iets om mee bezig te zijn, maar je kan het allemaal maar beter geregeld hebben vind ik dan weer.
Alle reacties Link kopieren
ja, je moet het alleen wel doen voor je kindje geboren wordt, anders moet je alsnog de voogdij regelen na de geboorte. En je moet ook gewoon je testament etc regelen bij de notaris
Alle reacties Link kopieren
Ik heb net gebeld met de wetswinkel en burgerzaken. Die zeggen beide eerst erkenning ongeboren vrucht en daarna na de geboorte vast leggen bij het kantongerecht. Ze zeggen dat dat dan ook "waterdicht" is. Ja klinkt raar dat ik het zo noem maar ik wil absoluut niet dat ons kind naar mijn ouders gaat doordat erfrecht om de hoek komt kijken.
Alle reacties Link kopieren
maar dat staat hier toch ook beschreven? als je vriend baby erkent en jullie regelen meteen voogdijschap na de geboorte, is wat dat betreft alles geregeld, enige is dat als jij overlijdt, jouw kind alles erft en niet je vriend en dat kan soms lastig zijn bij bijv eigen huis ofzo. En erfrecht heeft in principe niks te maken met naar wie het kind gaat naar overlijden, jouw ouders erven niks van je, jouw enige erfgenaam is nu je kind (of straks dan als die er is) en bij voogdijschap wat je meteen na de geboorte kan regelen is je vriend sowieso voogd. Enige wat nog een beetje getouwtrek kan worden, is als jij overlijdt tijdens de bevalling en je kindje overleeft het (luguber, maar heel zeldzaam gelukkig), maar in dat geval staat op papier door de erkenning dat je vriend de vader is en zal dat het zwaarste wegen bij de rechter. Maar hij is dan nog niet automatisch voogd.
Alle reacties Link kopieren
Oke maar wat als ik komt te overlijden tijdens de bevalling (wat niet de verwachting is maar goed je weet maar nooit natuurlijk) Dan zijn die papieren nog niet bij de kantongerecht geweest. Maar als ik die papieren al getekend heb voor de bevalling, dan zal daar toch als nog wel rekening mee gehouden worden? Want dan heb ik mijn wens al duidelijk gemaakt, dat de kleine naar mijn vriend toe moet.



Ja ik weet dat wat ik eerder geschreven heb al eerder gezegd is door jullie, maar ja hormonen he haha. Nee hoor dat is gein, maar ik wil gewoon het zekere voor het onzekere nemen. En ik maak me waarschijnlijk te druk om iets wat (hoop ik) nooit zal gebeuren maar je kan niet in de toekomst kijken dus vandaar dat ik zo fanatiek ben.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het hier in soortgelijke discussies al heel vaak geschreven, maar nog maar weer eens:



Voogdij geldt voor mensen die NIET de ouders zijn. Ben je wel de ouder van een kind, dan heet het ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag moet je als je nietgetrouwd bent / geregistreerd partners bent, apart regelen na de geboorte bij de kantonrechter. De moeder moet hier altijd toestemming voor geven.



Een voogd wijs je aan via een testament bij een notaris en dat is iemand die dus niet de vader of de moeder van het kind is. Aangeraden wordt om altijd twee voogden aan te wijzen, als je het doet.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Waarom ga je niet gewoon een geregistreerd partnerschap aan, evc? Dan is alles in 1 keer geregeld en het is een stuk voordeliger.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Dat zijn we nu aan het bekijken, wat voor ons het beste is. Maar we hebben beide dit nog niet eerder mee gemaakt dus dit alles is nieuw voor ons. En bovendien moeten we dit samen beslissen en mijn vriend is niet makkelijk te overtuigen. Dus ik hoop dat als hij dit alles leest vanaaf dat hij nu eindelijk een beslissing maakt want de tijd begint te dringen. Ik moet nog maar 11 weken tot uitgerekende datum maar de kleine kan zich nu al aankondigen, we hopen van niet maar je kan er beter wel rekening mee houden vind ik.

Dus ik ben het onderzoekswerk aan het doen om de beslissing van mijn vriend te versnellen zeg maar. Snap je wat ik bedoel?
Alle reacties Link kopieren
Maar als ik op de site van onze gemeente ga kijken en op andere overheid sites dan staat daar steeds dat registreerd partnerschap bijna gelijk is aan trouwen, met enig verschil de regeling van de kinderen. Wat houdt dat in? En wat moet ik doen om dat op te lossen??
Alle reacties Link kopieren
waar twijfelt je vriend dan over evc? ik geloof niet dat je het ouderlijk gezag al kan regelen voor de geboorte, dus dan zit je toch met dat hypothetische geval dat jij overlijdt tijdens de bevalling. Dat zou je even na moeten vragen of misschien is er iemand die dit wel weet. Volgens mij is de enige manier om ouderlijk gezag voor de geboorte te regelen, te trouwen. Maar dat weet ik niet 100% zeker

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven