hoe zit het nou met dyslexie behandeling (bo)?

30-06-2021 23:04 33 berichten
Zoon gaat komend jaar naar groep 8, en is enorm slim. Hij kon laten zien wat hij in huis had toen hij medicatie tegen ADD kreeg, en is van ruim een jaar achterstand op veel vakken doorgeschoten naar ruim een jaar voorsprong.
Zijn laatste 2 cito toetsen voor rekenen, en tekstbegrip waren A1 (bij 48 maanden les niveau van meer dan 63 maanden: hoger meten ze niet). Woordenschat is enorm. Maar met spelling heeft hij een achterstand van 2 jaar teruggeschroefd naar een achterstand van 1 jaar.

Hij spiegelt nog steeds letters en doet wel zijn best om steeds meer spellingscategorien toe te passen, maar zet dan in een (verder goed gespeld) woord toch een u waar een e moet staan. School heeft het een tijd over mogelijk dyslexie gehad, maar op een gegeven moment werden zijn overige cijfers "te goed", en vonden ze dat hij toch niet voldeed aan de criteria om behandeling voor ernstige enkelvoudige dyslexie in aanmerking te komen.

Nu kwam het vandaag toch weer ter sprake bij een gesprek met lerares en IB'er ( op ons verzoek om bijgepraat te worden), en school zegt opnieuw dat de kans bestaat dat hij het gewoon heeft, maar dat een diagnose nu niets uitmaakt. Pas op het VO worden de criteria minder hoog, waardoor ook hij mogelijk wel weer in aanmerking komt voor onderzoek. Maar begeleiding wordt dan sowieso niet meer vergoed. Het is dan vooral fijn omdat bij bv geschiedenis dan geen taalfouten worden meegerekend bij een proefwerk etc.

Omdat hij zo lekker voorloopt, krijgt hij plusvakken, maar voor spelling wordt niets meer opgepakt, behalve dat hij op zijn eigen niveau begeleid wordt. Hij moet nu gewoon veel oefenen en kilometers maken volgens de IB'er, die ook constateerde dat hij geen enkele strategie wilde gebruiken toen ze zag hoe hij moest oefenen met spelling (ze heeft wel eens RT begeleiding gegeven).

"Hij had de keus uit allerlei strategieën maar hij wilde dat niet toepassen". Ze deed alsof ze zeker wist dat dat een keus was, terwijl hij net zo goed gewoon echt niet met dat vage taalsysteem uit de voeten zou kunnen.

Toen ik opperde dat we hem ook op eigen kosten kunnen laten testen, omdat hij juist in groep 8 misschien wel ruimte heeft om met de juiste begeleiding grotere sprongen te maken, werd dat meteen weggewuifd: "dyslexie begeleiding is erg intensief (wekelijks een half uur op school door een specialist en heel veel oefenen, ook thuis), en dus heel duur". Wordt niet vergoed en is dus onbetaalbaar. Volgens school is dit de enige vorm van dyslexie hulp die er is.

Mijn vraag: klopt dit verhaal van school, of zien we kansen over het hoofd? Ik heb geen idee wat dyslexie begeleiding doet en hoe het helpt, dus of er toch niet strategieën zijn die zoon beter nu kan aanleren voor hij naar het VO gaat.

Het zou jammer zijn als we ons te snel neerleggen bij mogelijk niet volledige info van school. Dus wie er ervaring mee heeft: kom maar door!
Waarschijnlijk komt hij inderdaad niet in aanmerking voornEED (ernstige enkelvoudige dyslexie). Dat traject bestaat inderdaad uit een onderzoek en indien eed wordt vastgesteld een behandeling.
Je kunt daarnaast ook je kind particulier aanmelden. Een screener kan meekijken of hij wel in aanmerking komt voor een 'particulier' dyslexie-onderzoek, die eisen zijn iets milder. Mocht dit worden vastgesteld is begeleiding vaak mogelijk, en kan er maatwerk worden ingezet waardoor de prijs mogelijk te behappen blijft. Neem eens contact op met een van de diverse bedrijven gespecialiseerd in dyslexie (marant, rid, opdidakt, etc) om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Ook zou je op zoek kunnen gaan naar een RT-er. Belangrijk om dan goed af te spreken als zij ook merken dat zoon niets wil proberen, dit wordt besproken met jullie.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb je een pb gestuurd.
Hij scoort alles 8+ en spelling iets onder niveau. Misschien wat minder op zijn huid zitten en diagnoses willen.
Alle reacties Link kopieren
Om in aanmerking te komen voor een onderzoek moet als het goed is sprake zijn van drie keer E-score op technisch lezen of drie keer een D-score op technisch lezen in combinatie met een 3 jeer E-score op spelling. Daarnaast moet op school ook een tijd ondersteuning geboden zijn en worden op zorgniveau 3. Dan kan namelijk nagegaan worden of het echt gaat om leerproblemen of een leerachterstand.

De behandelingen zijn inderdaad intensief er wordt helemaal vanaf het begin gestart met lezen en spellen. Daarnaast moet de ondersteuning thuis en op school blijven (po). De focus ligt eerst op de nauwkeurigheid en dan de snelheid van het lezen en spellen.

Het wordt trouwens alleen vergoed als uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van ernstige enkelvoudige dyslexie. Bij een lichte vorm van dyslexie kan je al niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Het aantal verschilt per gemeente.
Alle reacties Link kopieren
Moiren schreef:
30-06-2021 23:22
Hij scoort alles 8+ en spelling iets onder niveau. Misschien wat minder op zijn huid zitten en diagnoses willen.
Nou ja, dit dus. Hij leert lekker. Ligt hij goed in de groep? Stop met je kind een aandoening aandenken.
Misschien is er met juiste begeleiding nog wel meer uit te halen, maar ik denk dat je kind vooral rust goed kan gebruiken. Twee Coronajaren achter de rug, medicijnen tegen adhd, en dan het laatste jaar er nog even wat dyslexietraining bijdoen? Ik zou het laten.

Dyslexietraining is erg intensief. Vijf dagen in de week een half uur trainen, iedere week een half uur les, en de kosten, oeh la la!

Hier werd het vergoed, maar ik heb weleens uitgerekend dat wanneer aan ons gefactureerd zou zijn, de kosten vanaf het eerste onderzoek tot de laatste afronding richting de €7500 á €8000 zou zijn gegaan.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren
"Hij had de keus uit allerlei strategieën maar hij wilde dat niet toepassen". Ze deed alsof ze zeker wist dat dat een keus was, terwijl hij net zo goed gewoon echt niet met dat vage taalsysteem uit de voeten zou kunnen.
En als de IB-er gelijk heeft? Ik heb ook een slim, eigenwijs kind dat lang niet aan strategieën en plannen wilde doen, tot hij zelf de ervaring opdeed dat dat toch echt hielp. Je schuift die mogelijkheid wel erg makkelijk terzijde omdat je zelf ‘dat taalsysteem’ vaag vindt. Als dat ook je uitstraling was in de periode van thuisonderwijs en je kind is er, net als de mijne, eentje die het niet zo op strategieën heeft, dan kan de IB-er best gelijk hebben dat het goed zou zijn om daar op in te zetten.
Ik wil niet "te veel medicaliseren" of overbehandelen. Zoon vertoont wel degelijk dyslexie trekjes, ook volgens school. Het is ook jaren zo benoemd voor hij met de medicatie een inhaalslag maakte. Hij heeft jarenlang RT gekregen, maar dat was niet specifiek voor dyslexie. Hij is alleen zo slim dat hij nu nog makkelijk compenseert.

Wat ik lees over dyslexie, is dat het in het VO lastig kan zijn met andere taal vakken etc. Wat ik niet weet, is of je DAARvoor baat hebt bij tijdige begeleiding.
Als de enige begeleiding bestaat uit intensief oefenen van simpele Nederlandse woordjes, gaat mijn zoon het sowieso niet trekken: die is verder snel van begrip en HAAT herhaling. En dat zal dan ook verder niets vooruit helpen bij Engels of Duits ofzo. Als er meer universele dingen zijn om aan te werken, kan het wel slim zijn om in groep 8 al verder te kijken. Dat is wat ik nu probeer uit te zoeken.

Verder zijn de taalregels voor mijn zoon onduidelijker geworden nu school is overgestapt op een methode met veel symbooltjes (merkten we tijdens thuisbegeleiding met corona). Blijkbaar bedacht vanuit het idee dat dingen makkelijker leren met plaatjes erbij, maar nu moeten ze NAAST die regel abstracte pictogrammen uit hun hoofd leren, wat het gewoon ingewikelder maakt, zeker als je mogelijk dingen mist wegens dylexie.

Of dat daadwerkelijk aan de orde is, kan ik op afstand niet zeggen. Ik vind het alleen opvalkend dat zulke vragen niet gesteld worden voordat iemand concludeert dat hij er voor KIEST om al die regels niet strategisch toe te passen. Sluit het wel aan bij zijn executieve functies, of zit daar een verborgen knelpunt?
Gewoon op eigen kosten laten testen dan.
Alle reacties Link kopieren
Als school het probleem niet ziet, en jij wel
Dan pak je het privé op. Naschoolse training
lilalinda wijzigde dit bericht op 01-07-2021 15:56
1.10% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben altijd al vermoeden gehad van dyslexie bij twee van onze kinderen. Maar omdat ze het op de basisschool te goed deden kon school het vermoeden alleen bevestigen en voor de rest niets mee doen.

Wij hebben besloten ze toch zelf te laten testen omdat we zagen dat het ze soms frustreert. De uitslag was geen verrassing. Beide dyslexie. Iets waar ze nu op het vo toch meer tegenaan lopen dan op de basisschool. Gelukkig geeft hun huidige vo school met een dyslexieverklaring extra begeleiding van een remedial teacher. Ook krijgen ze extra tijd, er wordt anders nagekeken en ze zouden de een programma mogen gebruiken dat alles voorleest.

Ik heb zelf dyslexie en dit heeft mij in mijn jeugd vaak het idee gegeven dat ik dom was. Heel frustrerend was dat. Pas op het vo, toen ik het moeilijk kon compenseren met mijn brein, viel ik door de mand en ben ik getest. Veel te laat.

De orthopedagoog die onze kinderen getest heeft gaf aan dat, mits de cijfers er niet onder lijden, het beste moment om te testen in de zomervakantie is voordat ze naar het vo gaan. Dan hebben ze al een advies gekregen en kan ze iets gerichter testen. Hoe dit precies zit kan zij vast beter uitleggen.

Een ding is wel belangrijk. Als je een kind dat slim is laat testen door een reguliere tester dan kan dit de uitkomst beïnvloeden. Zo kunnen mijn beide kinderen technische heel goed lezen. Er komt alleen geen woord binnen. Wij hebben ze daarom laten testen bij iemand die zowel verstand heeft van dyslexie als van hoogbegaafdheid. Ik wil je via een pb best vertellen waar wij het hebben laten doen.

De uitslag heeft beide kinderen rust gegeven. Het ligt niet aan hun. Het heeft ook voordelen. Die hebben we ze ook meegeven.
blijmetmij schreef:
01-07-2021 00:29
Ik wil niet "te veel medicaliseren" of overbehandelen. Zoon vertoont wel degelijk dyslexie trekjes, ook volgens school. Het is ook jaren zo benoemd voor hij met de medicatie een inhaalslag maakte. Hij heeft jarenlang RT gekregen, maar dat was niet specifiek voor dyslexie. Hij is alleen zo slim dat hij nu nog makkelijk compenseert.

Wat ik lees over dyslexie, is dat het in het VO lastig kan zijn met andere taal vakken etc. Wat ik niet weet, is of je DAARvoor baat hebt bij tijdige begeleiding.
Als de enige begeleiding bestaat uit intensief oefenen van simpele Nederlandse woordjes, gaat mijn zoon het sowieso niet trekken: die is verder snel van begrip en HAAT herhaling. En dat zal dan ook verder niets vooruit helpen bij Engels of Duits ofzo. Als er meer universele dingen zijn om aan te werken, kan het wel slim zijn om in groep 8 al verder te kijken. Dat is wat ik nu probeer uit te zoeken.

Verder zijn de taalregels voor mijn zoon onduidelijker geworden nu school is overgestapt op een methode met veel symbooltjes (merkten we tijdens thuisbegeleiding met corona). Blijkbaar bedacht vanuit het idee dat dingen makkelijker leren met plaatjes erbij, maar nu moeten ze NAAST die regel abstracte pictogrammen uit hun hoofd leren, wat het gewoon ingewikelder maakt, zeker als je mogelijk dingen mist wegens dylexie.

Of dat daadwerkelijk aan de orde is, kan ik op afstand niet zeggen. Ik vind het alleen opvalkend dat zulke vragen niet gesteld worden voordat iemand concludeert dat hij er voor KIEST om al die regels niet strategisch toe te passen. Sluit het wel aan bij zijn executieve functies, of zit daar een verborgen knelpunt?

Gaan de regels die in eerdere groepen aangeleerd zijn met de oude methode nog wel goed?

Laatste letter d of t? Door woord langer te maken. KATten HONDen.

Open of gesloten lettergreep? Mollen en molen?

Deze leren de kinderen al in groep 4.
Misschien gewoon eens bellen met een paar dyslexie-centra? En dan een kennismaking bij een centrum waar je een goed gevoel bij hebt. Dat gaat je waarschijnlijk meer kennis opleveren dan dit.
Alle reacties Link kopieren
Je zou toch in elk geval het kind door een externe partij kunnen laten testen voor een officiële dyslexie verklaring?
Alle reacties Link kopieren
Hierboven wordt al goed omschreven wat de eisen zijn voor een vergoed dyslexie onderzoek en bijhorende behandeling.
Daar komt hij inderdaad niet voor in aanmerking.

Wel kun je inderdaad contact leggen met instellingen die zich bezig houden met dyslexie onderzoek en dit op eigen kosten doen.

Om straks te voorkomen dat je voor een intake betaald en niet aan de richtlijnen voor onderzoek voldoet; in hoeverre heeft je kind individuele rt gehad?
Een x aantal uur is een vereiste en dan mag je niveau niet teveel vooruit gaan (kinderen met dyslexie worden minder leerzaam verwacht).

Anders moet je met de remedial teaching beginnen. De dyslexie organisaties kunnen je daar ook bij helpen.

Vraag er wel naar dan heb je inzicht in welke kant het heen gaat:
- dossier onderzoek - remedial teaching en dan evt onderzoek
- dossier onderzoek - er wordt voldaan aan de basiscriteria voor dyslexie onderzoek - onderzoek
- dossier onderzoek - er wordt niet voldaan - afsluiten. Laatste zou zonde zijn van je geld wn voor je kind
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, frustrerend is dat. Hier hetzelfde probleem. Dochter nu in groep 6 scoort laag op technisch lezen maar dan had ze twee keer een V gescoord en dan weer net een IV en dan moest het hele riedeltje opnieuw… Vorige week bijna een feestje gevierd dat ze nu wel drie keer V had.

Haar broer heeft ook dyslectie en hij is ook HB, maar zijn dyslectie kwam bij toeval boven toen hij 7/8 was bij een onderzoek naar ADD. Echte dyslectietraining had bij hem weinig zin overigens. Die trainingen richten zich erg op het begrijpend lezen en lezen en veel minder op schrijven (destijds). Hij had geen moeite met met lezen (slim genoeg om alles uit de context te halen).
Voor het VO was de dyslectieverklaring wel handig: meer tijd (had ie niet nodig, maar veel van mijn leerlingen wel), beperking van puntenaftrek bij de vreemde talen door spelfouten, toetsen op de computer maken.

Wij werken op school met Sprint. In dat programma staan alle schoolboeken en je kan alles laten voorlezen enz. Bij ons hebben we heel veel leerlingen met dyslectie en daarom kunnen alle leerlingen er gebruik van maken.

Je kan hem prima op eigen kosten laten testen. Dat doen veel meer ouders. De kosten liggen rond de 1500,-
Je kan ook wachten op de screening in de eerste klas. Die is altijd in het begin van het jaar dus veel verlies zal hij er niet van hebben. Wij halen jaarlijks per klas nog zeker twee leerlingen met mogelijk dyslectie eruit.

Ik zou bij je zoon het komende jaar vooral inzetten op het leren leren. Dan hoeft dat niet ook nog in de brugklas. Kinderen die een hekel aan herhaling hebben gaan juist daar tegenaan lopen. Maar ook met de adhd is plannen en organiseren een ding wat je beter nu dan al op het VO kan aanpakken.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
BroccoliBloemkool123 schreef:
30-06-2021 23:29
Om in aanmerking te komen voor een onderzoek moet als het goed is sprake zijn van drie keer E-score op technisch lezen of drie keer een D-score op technisch lezen in combinatie met een 3 jeer E-score op spelling. Daarnaast moet op school ook een tijd ondersteuning geboden zijn en worden op zorgniveau 3. Dan kan namelijk nagegaan worden of het echt gaat om leerproblemen of een leerachterstand.

De behandelingen zijn inderdaad intensief er wordt helemaal vanaf het begin gestart met lezen en spellen. Daarnaast moet de ondersteuning thuis en op school blijven (po). De focus ligt eerst op de nauwkeurigheid en dan de snelheid van het lezen en spellen.

Het wordt trouwens alleen vergoed als uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van ernstige enkelvoudige dyslexie. Bij een lichte vorm van dyslexie kan je al niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Het aantal verschilt per gemeente.
Je moet ook een echte E-score voor spelling halen wil je in aanmerking komen voor onderzoek. Mijn dochter (ook groep 7) heeft nu twee keer een V-score gehaald, maar omgerekend is dit een D en dus geen E-score. Bij haar is het echt ook de spelling. De rest van de scores zijn I en II en dus die V voor spelling. Zelfs werkwoordspelling was een II.
Wij kregen het advies van school om naar logopedie te gaan. Daar is ze nu een aantal keer geweest. Deze logopediste komt ook op school, maar omdat daar nog geen plek was gaat ze in de praktijk zelf en ben ik dus mee geweest. Dat was zeer verhelderend moet ik zeggen om de regels eens weer te horen. Je kunt gewoon bellen met de logopedie en afhankelijk van je verzekering moet je al dan niet een verwijsbrief van de huisarts hebben, maar dat was bij ons zo geregeld.
Alle reacties Link kopieren
blijmetmij schreef:
01-07-2021 00:29
Wat ik lees over dyslexie, is dat het in het VO lastig kan zijn met andere taal vakken etc. Wat ik niet weet, is of je DAARvoor baat hebt bij tijdige begeleiding.
Als de enige begeleiding bestaat uit intensief oefenen van simpele Nederlandse woordjes, gaat mijn zoon het sowieso niet trekken: die is verder snel van begrip en HAAT herhaling. En dat zal dan ook verder niets vooruit helpen bij Engels of Duits ofzo. Als er meer universele dingen zijn om aan te werken, kan het wel slim zijn om in groep 8 al verder te kijken. Dat is wat ik nu probeer uit te zoeken.
Onze dochter is kneiterdyslectisch. Ze doet nu havo en ik was bang dat ze moeite zou hebben met haar talen, maar dat is dus niet zo.
Door die intensieve dyslexietraining heeft ze heel goed geleerd om zorgvuldig naar woorden te kijken. Dus ondanks de andere taalregels, brengt de training haar toch heel veel.

Voor wat betreft je angst voor herhaling tijdens zulke programma’s: die is reeel. Dyslexietraining bestaat vooral uit heel veel herhalen. Elke dag lijsten met woorden lezen en schrijven met de stopwatch ernaast is een heel groot deel van de training. Door herhaling slijten nieuwe denkpatronen in.

Als je er aan begint met een weerstand tegen herhaling kom je van een koude kermis thuis.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren
Mijn jongste heeft dyslexie, dyscalculie en Ass.

Het klopt wel wat school zegt dat hij met zijn huidige resultaten en vooruitgang niet in aanmerking komt voor verder onderzoek vanuit school.
Dat betekent niet dat je als ouders zelf je kind niet kan laten testen.
En wat bladiebladiebla zegt kies voor een praktijk met specialisme hoogbegaafdheid want dat is een andere tak van sport zogezegd.
Het heeft in het VO zeker zijn voordelen voor het kind als er een dyslexie verklaring is.
suzyqfive schreef:
01-07-2021 08:39
Oh ja, frustrerend is dat. Hier hetzelfde probleem. Dochter nu in groep 6 scoort laag op technisch lezen maar dan had ze twee keer een V gescoord en dan weer net een IV en dan moest het hele riedeltje opnieuw… Vorige week bijna een feestje gevierd dat ze nu wel drie keer V had.

Haar broer heeft ook dyslectie en hij is ook HB, maar zijn dyslectie kwam bij toeval boven toen hij 7/8 was bij een onderzoek naar ADD. Echte dyslectietraining had bij hem weinig zin overigens. Die trainingen richten zich erg op het begrijpend lezen en lezen en veel minder op schrijven (destijds). Hij had geen moeite met met lezen (slim genoeg om alles uit de context te halen).
Voor het VO was de dyslectieverklaring wel handig: meer tijd (had ie niet nodig, maar veel van mijn leerlingen wel), beperking van puntenaftrek bij de vreemde talen door spelfouten, toetsen op de computer maken.

Wij werken op school met Sprint. In dat programma staan alle schoolboeken en je kan alles laten voorlezen enz. Bij ons hebben we heel veel leerlingen met dyslectie en daarom kunnen alle leerlingen er gebruik van maken.

Je kan hem prima op eigen kosten laten testen. Dat doen veel meer ouders. De kosten liggen rond de 1500,-
Je kan ook wachten op de screening in de eerste klas. Die is altijd in het begin van het jaar dus veel verlies zal hij er niet van hebben. Wij halen jaarlijks per klas nog zeker twee leerlingen met mogelijk dyslectie eruit.

Ik zou bij je zoon het komende jaar vooral inzetten op het leren leren. Dan hoeft dat niet ook nog in de brugklas. Kinderen die een hekel aan herhaling hebben gaan juist daar tegenaan lopen. Maar ook met de adhd is plannen en organiseren een ding wat je beter nu dan al op het VO kan aanpakken.
Fijn: lekker concreet dit.
Ook overlap met wat anderen zeggen: die bij deze ook bedankt!

Ik ben idd aan het kijken aan welke zaken we in groep 8 het beste kunnen werken, daarbij zijn structuur en planning natuurlijk ook wel dingetjes ter voorbereiding op het VO. Gister gesprek op school gehad om eindelijk VOOR aanvang van een schooljaar al te polsen wat school opvalt en of ze een plan hebben om daar iets aan te doen. Vorige jaren liepen we steeds achter de feiten aan, en groep 8 is wel de laatste kans om dingen bij te sturen.

Zoon heeft trouwens jaren RT gehad van de vaste school RT'er, maar dat was volgens mij in groepjes, en ondanks herhaalde vragen, werd ons niet verteld waarom dan en wat de doelen waren. Hij bleek dat gewoon te krijgen: was niet speciaal met ons besproken. Niet geschoten, altijd mis, dachten we maar, maar er is dus ook maar amper overleg geweest over zoons manier van informatieverwerking in combinatie met de taalinstructie.

Aangezien hij ASS en ADD heeft, was daar best wel wat over bekend bij ons en de professionals die met ons meedachten. Toen hij het op de medicatie erg goed ging doen, was de dyslexie hypothese even buiten beeld omdat duidelijk was dat hij al die jaren zonder medicatie gewoon de taalinstructie niet had kunnen verwerken: hij had daarna gewoon veel in te halen. Dat zou het beeld kunnen vertekenen. Maar nu komt school er zelf mee dat het toch nog wel aan de orde kan zijn, en ik vind dat wel passend bij zijn fouten. Vraag is dus echt wat je er in groep 8 aan hebt om het te weten, los van de voordelen op het VO hoe ze dingen beoordelen. Welk handelingspersoectief heb je daarmee extra? Zoon heeft al meer dan een jaar AVI-uit, en zijn tekstbegrip is heel goed. Alleen zelf schrijven is enorm frustrerend.

Het goede nieuws is dat school erg positief is over zoon. Afgelopen jaar kreeg ik nog een totaal verwarrende mededeling van de IB'er dat zoon "zoals hij nu is" echt niet doorverwezen zou worden naar de school waar bijna iedereen van deze basisschool op uitstroomt, die een nauwe samenwerking heeft (waarvan ik wel weet dat er redelijk zelfstandig gewerkt wordt: daar worden ze in groep 7 en 8 al op voorbereid). Maar waarom dan, zei ze er niet bij, en omdat ze me daar midden in een ingewikkeld gesprek over andere zaken mee overviel, moest ik dat even ter kennisgeving aannemen. Ik ben daar later bewust schriftelijk op teruggekomen, en toen kwam al de ombuiging "er is nog zoveel tijd en hij groeit nog", weer zonder details. En nu zei ze keihard dat ze dat nooit gezegd had...
Verwarrend, maar natuurlijk wel ongeveer de beste uitkomst die je over zo'n uitspraak kan hebben. "Ze wilde alleen waarschuwen over zijn werkhouding later op het VO".

We hadden dit gesprek bewust ook een professional meegenomen die ons komend jaar ondersteunt, ook om te kijken of school dingen had die zij kan oppakken. Zij vroeg als neutrale meedenker lekker concreet of school dan ook wilde gaan werken aan die knelpunten komend jaar. Dan blijkt dat ze veel zeggen, maar weinig gestructureerde plannen hebben. Wel veel goede voornemens die voor iedere leerling bedacht worden, maar geen apart handelingsplan of hoe dat heet. Als ouder kom je er vaak niet doorheen en bespreken ze dat niet met je.

We hebben nu het gesprek redelijk concreet kunnen maken:
- school gaat komend jaar op een aantal dingen letten
- als ze daarbij dingen uitproberen en merken dat de groei stagneert, moeten ze dat tijdig bij ons aankaarten; er zijn budgetten van het CJG en we zijn inmiddels "bekend", maar voor je iemand gevonden hebt om daadwerkelijk iets op te starten, ben je zo een paar maanden verder.
- Er komt weer een nieuwe IB'er, dus een deel van het gesprek moeten we volgend schooljaar over doen.

Fijn punt is dat zoon in een combinatiegroep zit, en we nu eindelijk op het punt zijn dat de lerares zoon goed kent, en beter op hem kan inspelen. Er waren afgelopen jaar best wat misverstanden tussen haar en mijn zoon. Hulp vragen is echt een ding waar hij aan moet gaan werken, maar veel dingen snapt zoon gewoon niet hoe hij dat moet aanpakken, of hij formuleert het zo dat hij niet de hulp krijgt die hij verwacht, wat hem ontmoedigt. Zij springt vaak te pro actief op iets omdat ze hem dan ziet worstelen, waardoor ze hem de regie ontneemt, waar hij enorm van baalt. En het helpt hem niet verder in algemene zin: dan is alleen 1 dingetje even opgelost, maar verder leert hij dat niets van, ook geen hulp vragen. Dat stukje verwerking gaat enorm traag, waardoor hij bijna altijd overschat wordt, wat frustreert omdat hij daar weinig succeservaringen van krijgt. Je moet bij hem soms eerst rustig vragen stellen om hem te laten ontdekken wat het echte probleem is. Dat is niet altijd wat de lerares denkt wat het is. Ik snap ook dat ze daar maar beperkt tijd voor heeft. Maar ja: het is de enige manier om hem echt te laten groeien, dus als ze professionele ondersteuning willen om haar te ontzien: ze hoeven het maar te zeggen... Dan moet ze er wel voor openstaan dat iemand HAAR er regelmatig op wijst dat ze iets voor hem heeft ingevuld. Uiteraard moet zoon het uiteindelijk redden met leraren die hem niet zo grondig kunnen lezen op het VO. Maar als ze hem dit jaar geen kleine stapjes laat maken, en hem tegemoet komt, heeft hij na groep 8 niet meer tools dan hij nu heeft.

We zijn nu zo ver dat zij zelf inziet dat ze afspraken met hem soms ook aan ons kan doorgeven, zodat wij kunnen checken of zoon datzelfde in zijn hoofd heeft. Het heeft heel wat misverstanden gekost voor dat echt duidelijk werd, maar nu zijn we redelijk op elkaar ingespeeld.

Dus over het taalsysteem kunnen we een andere keer vragen stellen.

Ik verwacht nu verder minder lijken uit de kast. School begon zelf over dyslexie trouwens. Als iemand een concrete aanpak kan beschrijven om in groep 8 nog iets te ontwikkelen bij een kind dat wel snel leest en goed tekstbegrip heeft, dan weet ik of we daar handelingsperspectief hebben of dat we dat maar even laten zitten. Tweede helft groep 8 kiezen ze ook dingen waar ze zelf aan willen werken, bijvoorbeeld blind leren typen onder schooltijd. Misschien zijn dat voor zoon anders dingen die het om een andere manier verlichten (met de spellingscheck enzo), en moeten we daar maar op inzetten.
Alle reacties Link kopieren
Dat zoon RT in groepjes heeft gehad is wel goed hoor, dan is school er in ieder geval mee bezig geweest.

Misschien herken je dit?

https://www.fninstitute.com/nl/aandoeni ... /dysgrafie
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie dat je zoon naast mogelijk dyslexie ook ass en adhd heeft. Dan kom je sowieso niet in aanmerking voor een vergoed traject voor dyslexie. Mijn zoon heeft ook ass en adhd, ze hebben op school uiteindelijk wel op dyslexie getest (speciaal onderwijs), maar voor een behandeling kom je alleen in aanmerking als je enkelvoudige dyslexie hebt, en je zoon zou dan meervoudig hebben vanwege andere diagnoses.

Mijn dochter heeft eerst dyslexie diagnose gekregen, die kreeg wel behandeling. Daarbij is vooral haar lezen vooruit gegaan. Spelling is nog steeds beroerd. Daarna kreeg zij ook adhd en kenmerken ass diagnose....
wij hebben oudste op het vo op eigen kosten laten testen op dyscalculie. Ze zat toen al in vwo 5. De eventuele begeleiding was nog niet eens het belangrijkste want met dyscalculie krijg je minder vergoed dan met dyslexie. Belangrijkste reden was de voorzieningen die ze met een diagnose zou krijgen bij haar pta toetsen en haar eindexamen. Verlenging, hulpkaarten etc
testen was trouwens niet goedkoop maar we zijn blij het gedaan te hebben
Alle reacties Link kopieren
Dyslexie kan je verbloemen als je goed intelligent bent, maar zo goed ook weer niet.

Het is dubbel want in de eerste van het VO krijgen ze ook een test en dan training.
Op de basisschool was de training (in het begin elke dag 30min lang oefenen, na 1 jaar was dat ruim 50 min... en na 1,5 jaar ben je klaar).
Ik zou eerder inzetten in extra begeleiding van spelling, dus wat zijn klankgroepen, welke zijn dat? Letters flitsen, onzinwoorden laten lezen (dan kunnen ze niet sjoemelen) google eens op tekendief of dubbelzetter, dat zijn goede handvaten voor straks.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven