Kind van 4 jaar nog niet zindelijk

14-02-2021 14:18 44 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onze dochter van 4 jaar heeft nog weinig behoefte om zindelijk te worden.
Eigenlijk al sinds we begonnen zijn vanaf 2,5 jaar ging het niet makkelijker. Heb van alles geprobeerd maar tot nu toe zonder succes. Echt ook wel dingen langere periode geprobeerd maar veel weerstand.
Ruim een jaar geleden is haar broertje geboren, dat is best stressvol voor haar geweest.
Ze lijkt het lastig te vinden dat ze niet alle aandacht meer krijgt, en tegelijkertijd vindt ze hem lief.
Heb al hulp ingeschakeld vh consultatiebureau, over een paar wkn hebben we een afspraak bij de kinderarts.
De ene keer plast ze wel, andere keren laat ze het zo lopen.
Of we het nu zeggen of vragen, krijgen constant nee te horen.
Het is zo lastig en verdrietig voor haar en ons.
Ze is wel begonnen met oefenen op school. Sta back up voor als ze een ongelukje krijgt.
Poepen wil ze ook niet. Ze heeft weleens op het potje gepoept hoor maar vooral sinds haar broertje er is gaat het moeizaam..
Dat doet me wel verdriet. Zij vraagt er natuurlijk niet om om een broertje of zusje.
Ooit komt het vast wel goed maar voor nu voelt het zo radeloos..
Alle reacties Link kopieren
Hier een jongetje van 7 wat niet zindelijk te krijgen leek inmiddels zitten we op een ongelukje per dag. Na lang ploeteren bij een kinderarts die alleen maar wilde belonen en fysio en kinderpsycholoog wilde proberen. Sinds een jaar lopen we nu bij de kinderuroloog in het wkz en zijn we er vorige week achter gekomen dat er wel degelijk iets mis is. Wat waarschijnlijk heel simpel met medicatie of een kleine operatie te verhelpen is.

Het is hardstikke frustrerend als moeder vooral omdat bij de kleuterklas alle juf zijn of haar zindelijkheidstraining gaat uit proberen. Maar je bent echt niet de enige en volg vooral je moedergevoel. Soms is er echt meer aan de hand als geen intresse en gewoon heel erg dromerig.

Bij onze zoon komt het hoofdzakelijk door dat hij extreem hyperlax is. Legt zijn benen gekruisd in zijn nek. Deze flexibiliteit zit ook op de aansluiting naar zijn plasbuis. En nog een aantal externe factoren die ik hier niet post ivm herkenbaarheid.

Mijn andere zoon deed zijn broertje even een tijdje na maar die was te belonen met een lekker snoepje als hij de hele middag droog bleef. Dat soort dingen werken bij mijn oudste echt niet.

Mijn tips blijf geduldig probeer te gaan aanleren om onder schooltijd op de klok te plassen. Dit wil soms helpen. Bij mijn oudste helpt het hem de ochtend door. Verder underwunder ondergoed is ideaal voor de gymdagen. En in een wasbareluierzak kun je ideaal een droge set kleding leggen. Leer je kind zichzelf te verschonen. Zindelijk worden lukt dan misschien niet maar ik ben nog nooit gebeld om mijn zoon te verschonen hij heeft altijd wat droogs bij zich en een nat washandje met een beetje Zwitsal in een bakje.

Echt dit komt goed met veel geduld en liefde en die heb jij.
Alle reacties Link kopieren
Laat het kind eens alleen als ze moet plassen. Dus niet als kind pontificaal midden in de kamer op een potje gezet worden wat je ouders nog wel eens ziet doen. Of kind wordt op de wc gezet en de deur moet open blijven of nog erger moeder blijft in de deuropening staan. Laat dat kind ALLEEN plassen en niet de hele wereld hoeft te weten dat ze geplast heeft.
Alle reacties Link kopieren
Mijn jongste is bijna 4 en ook met hem zijn we al vanaf 2,5 bezig.

Plassen gaat nu sinds 2 maanden eindelijk goed. Niet echt een truc, opeens lukte het. Poepen is lastiger. Ik heb vanalles geprobeerd, maar hij bleef in zijn broek poepen.

Sinds 4 weken lijk ik eindelijk de truc gevonden te hebben bij hem. Als hij op de wc gepoept heeft, krijgt hij voor het slapen gaan een grote, glimmende sticker en die mag hij op zijn pyama plakken. Dan gaat hij trots naar bed en kan hij eraan denken hoe knap hij is dat hij op de wc poept. 1000 dingen geprobeerd en dit lijkt eindelijk te werken. Erg aandoenlijk hoe trots hij dan is. Na 4 weken werkt het nog steeds.
Wat ook hielp was een verhaaltje dat het poepje in de buik zit en moet reizen naar beneden. En dat hij het poepje moet helpen met reizen. Dit heeft geholpen om hem langer op de wc te laten zitten.
Daarnaast krijgt hij nu 0,5 zakje forlax per dag, waardoor zijn ontlasting minder hard is.

Ik moet hem wel vertellen dat hij moet proberen te poepen. Als ik niets zeg, gaat hij alsnog onder de tafel zitten en poept in zijn broek. Maar we lijken hier nu een ritme in gevonden te hebben. Maar op het kdv gaat het hierdoor nog mis.

Ik heb oefenbroekjes en die vind ik prettig. Niet alles is direct nat en vies, maar het is ook geen luier.

Sterkte! Ik hoop dat jullie op een gegeven moment ontdekken wat jouw kind helpt in dit proces!
Alle reacties Link kopieren
https://www.isala.nl/patientenfolders/5 ... of-poepen/

Wij zijn nu met dit stappenplan begonnen. Zoon pakt het tot nu toe goed op.
Iemand vroeg naar de podcast 'ik ken iemand die': https://www.dagennacht.nl/serie/ik-ken-iemand-die/

De aflevering van eindseptember is met poep-expert. Maar in de afleveringen rond maart/april/mei vertellen de hosts ook over hun eigen kinderen, en daar komt zindelijkheid/ongelukjes ook aan de orde. (de kinderen waarover het dan gaat zijn rond de 4 jaar).
Alle reacties Link kopieren
Hecamel schreef:
14-02-2021 16:18
Ik snap niet zo goed waarom ze haar onder de loep gaan nemen.
Zeker niet omdat ze al een tijdje gebruik maakt van de peuterpubertijd.

Wanneer wordt er naar jullie gekeken? Jullie opvoedskills? Is geen verwijt, maar ik lees hier vooral dat zij haar kont in de krib gooit en dat komt meestal door een “fout” handelen van een of beide ouders.
En soms is er wel wat aan de hand. Maar wellicht een idee om een opvoedondersteuner in te schakelen. Kijken of jullie gedrag het wellicht veroorzaakt.
Omdat je eerst een medische oorzaak uit wil sluiten?
Alle reacties Link kopieren
UnexpextedMom schreef:
14-02-2021 21:54
Omdat je eerst een medische oorzaak uit wil sluiten?
Maar daarna staat dat het cb wil kijken naar haar ontwikkeling.

Dat je iets medisch wil uitsluiten snap ik.

De reden dat ik dit opperde is omdat er hier meestal gezocht wordt naar een probleem bij het kind, maar bijna nooit bij een “probleem” bij de ouder.

Ik weet van mezelf dat ik een verkeerde invloed heb op mijn dochter in sommige situaties. En tot ik er achter ben wat ik fout doe laat ik mijn man die situaties oplossen. 🤗. Het zindelijk worden was bij ons ook even een crime toen ik me ermee bemoeide, toen man het ging doen was het snel opgelost.

Eten en aankleden is hier in de ochtend altijd gedoe. Tot ik ging werken en in de ochtend dus weg ben en ze alles at en gewoon de kleren aandeed die er lagen. Toen viel het kwartje dat ik dus iets doe wat het triggered. (Wat het is weet ik nog niet, maar ik zoek de oplossing bij mezelf en niet bij mijn kind)

Vaak zie je in gelijkaardige situaties dat men het dan heeft over een pittig kind of een kind met een zeer sterke eigen wil. Of een of andere opgeplakte aandoening terwijl het gewoon de interactie tussen ouder en kind is. En dat is in de meeste gevallen logischer dan een aandoening.

Vandaar dat ik dus me afvraag of er gedacht is aan iets dat de ouders doen.
Alle reacties Link kopieren
Als het gedrag is, kan belonen misschien helpen zoals het hier geholpen heeft.

Mijn kinderen waren zindelijk aan het worden: ze gingen duidelijk pauzeren met spelen en ergens anders hurken om in hun luier te plassen. Toen hebben we ze omgekocht.

In de wc hingen mini cadeautjes aan een touwtje dat ze mochten afknippen bij 1x poepen op de wc of 5x plassen. Voor aantal keren plassen bijhouden gebruikten we stickers. Zo kregen ze ongeveer twee presentjes per dag.

Op een gegeven moment wilden we de cadeautjes minderen en lieten we ze wekelijks grabbelen in de grabbelton na een goede week. ‘Goed’ kon best mét ongelukje zijn, als ze dat maar niet expres deden.

Poepen hebben ze trouwens nog een langere tijd in de luier gedaan. Ze vroegen dan om een luier en die kregen ze ook. Later verplaatsten we dat hele gebeuren (luier om voor poepen) naar de wc. En daar hingen dan die cadeautjes. Waardoor ze soms het best eventjes wilden proberen.
Alle reacties Link kopieren
Zat vanavond op de site van de isala te lezen, zo herkenbaar. Onze dochter heeft een autonomie probleem, ze wil alles zelf bepalen, zelf de regie in handen hebben, frustraties.
Ze lijkt veel op mij hoor, hou ook graag zelf de regie in.
Heb weleens aan mijn moeder gevraagd of ik ook zo heftig was maar die herkent dat niet.
Ik heb het doorgestuurd naar onze verpleegkundige vd ggd.
Ik denk dat namelijk echt heel zinvol is.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben met haar bij de kinderarts geweest, er is niets aan de hand met haar. Gelukkig niet natuurlijk.
Tips gehad vd orthopedagoog wat er vooral op neer komt om er geen druk op te leggen en loslaten.. Ze is nog niet zover in het rijpingsproces geven ze aan.
Lastig natuurlijk maar het is wat het is.
Ze vindt het zelf ook nog niet erg..
Het wordt wel behoorlijk vies.. heb handschoen gekocht als ik haar moet verschonen..
Het plassen gaat best goed.
Nog een berichtje om je een hart onder de riem te steken.
Hier eentje van bijna 7 die nog niet zindelijk is. Fysiotherapie gehad. Poep- en plaspoli. Medicatie. Psycholoog. Helaas geen vooruitgang in 3 jaar.

Mijn belangrijkste tip: laat het los. Het geeft veel strijd thuis en dat is het niet waard. Hier draagt kind weer luierbroekjes en underwunders. Maak het bespreekbaar op school en leer je kind zichzelf verschonen. Daarmee los je het probleem niet op maar wordt het wel minder groot.

Ik heb me ontzettend veel zorgen gemaakt over hoe dat moest met school en met andere kinderen. Tot nu toe alleen maar heel lieve begripvolle juffen tegengekomen. En met andere kinderen gaat het gelukkig ook goed.
Alle reacties Link kopieren
sohappy schreef:
16-02-2021 21:51
Zat vanavond op de site van de isala te lezen, zo herkenbaar. Onze dochter heeft een autonomie probleem, ze wil alles zelf bepalen, zelf de regie in handen hebben, frustraties.
Ze lijkt veel op mij hoor, hou ook graag zelf de regie in.
Heb weleens aan mijn moeder gevraagd of ik ook zo heftig was maar die herkent dat niet.
Ik heb het doorgestuurd naar onze verpleegkundige vd ggd.
Ik denk dat namelijk echt heel zinvol is.
Het schema was hier uiteindelijk (in iets aangepaste vorm) de oplossing. Kleine stapjes, zelf laten bepalen wanneer het volgende stapje werd genomen. En nu sinds een week overdag zindelijk. :yes:
Alle reacties Link kopieren
sohappy schreef:
16-02-2021 21:51
Zat vanavond op de site van de isala te lezen, zo herkenbaar. Onze dochter heeft een autonomie probleem, ze wil alles zelf bepalen, zelf de regie in handen hebben, frustraties.
Ze lijkt veel op mij hoor, hou ook graag zelf de regie in.
Heb weleens aan mijn moeder gevraagd of ik ook zo heftig was maar die herkent dat niet.
Ik heb het doorgestuurd naar onze verpleegkundige vd ggd.
Ik denk dat namelijk echt heel zinvol is.

In hoeverre heeft je dochter dan nu niet de regie als ze moet plassen?
Alle reacties Link kopieren
sohappy schreef:
26-03-2021 13:21
Ik ben met haar bij de kinderarts geweest, er is niets aan de hand met haar. Gelukkig niet natuurlijk.
Tips gehad vd orthopedagoog wat er vooral op neer komt om er geen druk op te leggen en loslaten.. Ze is nog niet zover in het rijpingsproces geven ze aan.
Lastig natuurlijk maar het is wat het is.
Ze vindt het zelf ook nog niet erg..
Het wordt wel behoorlijk vies.. heb handschoen gekocht als ik haar moet verschonen..
Het plassen gaat best goed.
Draagt ze luierbroekjes of onderbroekjes?

Als ze onderbroekjes draagt zou je misschien wasbare oefenbroekjes met van die speciale inlegvellen erin kunnen proberen ipv onderbroekjes. Die wasbare oefenbroekjes lijken meer op onderbroekjes dan op luierbroekjes, (ook qua absorberend vermogen), waardoor je dus minder risico loopt dat ze weer een terugval krijgt in de plaszindelijkheid, maar door die inlegvellen is het wel makkelijker verschonen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een 7 jarige die niet zindelijk is maar na een Vudo onderzoek toch problemen vastgesteld nu sinds een maand aan de medicatie en eindelijk overdag zindelijk. Heb geduld het komt goed en als er toch wat medisch is komt dat er uiteindelijk ook uit. Maar een kindje van 4 is gewoon nog jong. Onze kinderarts vond die van ons ook te jong maar wij hebben een seconde opion aangevraagd in een kinderziekenhuis bij een kinderuroloog.

Succes
Alle reacties Link kopieren
Hier een zoon van 4,5 die niet zindelijk is. We lopen bij de plas en Poeppoli en daar worden lichamelijke oorzaken uitgesloten. Verwacht niet dat daar het probleem direct opgelost wordt. Je bent echt wel een paar maanden verder.

Daarnaast is er een vermoeden dat zoon te veel prikkels binnen krijgt en het daarom niet altijd goed voelt. En hij is sowieso moeilijk te motiveren om iets te gaan doen waar hij geen zin in heeft.

Het zindelijkheidsproces zijn wij ook gestart in een stressvolle periode. Dat kwam zo uit omdat hij zelf geen luier meer wilde. En we merken nu dat spanning heel veel doet bij hem, dan plast hij gelijk in zijn broek.

Ik ben nu enkele maanden bezig met hem vertrouwen geven in de zindelijkheid. We worden nooit boos bij ongelukjes. We weten dat hij een natte broek zelf ook heel vervelend vindt. Hij ging altijd wegrennen dus ik dacht ook gedrag, maar dit was echt onzin. Ik geloof echt niet dat kinderen expres in hun broek plassen. Nu doen we het samen met hem. Ik vraag hem hoe hij het wil hebben en langzaam gaat her steeds beter. Op de dagen dat het niet lukt, zeg ik tegen hem: lukte het niet zo goed vandaag? Zal ik je helpen? En dat wil hij dan graag. Hij heeft gewoon nabijheid en vertrouwen nodig.

Ik zet in overleg een wekkertje als hij naar de wc moet. Dat werkt hier beter dan zomaar ineens zeggen dat hij moet. Dan hebben we heel veel weerstand.

Zodra we streng worden hebben we verzet. Gaan we hem helpen en doen we het samen met hem, dan gaat het redelijk.
Ik heb een zoon van bijna 4 en zo eigenwijs. Ik had ergens gelezen dat een je plassen op de wc een feestje moet laten zijn. Als tip werd gegeven dat je een sticker in de pot kan plakken. Maar ik had geen zin om wat te kopen wat na 3 keer plassen saai zou zijn. Dus heb ik op wc papier velletjes tekeningen gemaakt met stift. Hij mocht kiezen wat en ik maakte een tekening. En dan lagen er een paar klaar bij de wc. Als hij moest plassen kon hij kiezen waarop. Hij had de regie. En dat maakte hier het verschil.

Succes!
sohappy schreef:
16-02-2021 21:51
Zat vanavond op de site van de isala te lezen, zo herkenbaar. Onze dochter heeft een autonomie probleem, ze wil alles zelf bepalen, zelf de regie in handen hebben, frustraties.
Ze lijkt veel op mij hoor, hou ook graag zelf de regie in.
Heb weleens aan mijn moeder gevraagd of ik ook zo heftig was maar die herkent dat niet.
Ik heb het doorgestuurd naar onze verpleegkundige vd ggd.
Ik denk dat namelijk echt heel zinvol is.
sohappy schreef:
16-02-2021 21:51
Zat vanavond op de site van de isala te lezen, zo herkenbaar. Onze dochter heeft een autonomie probleem, ze wil alles zelf bepalen, zelf de regie in handen hebben, frustraties.
Ze lijkt veel op mij hoor, hou ook graag zelf de regie in.
Heb weleens aan mijn moeder gevraagd of ik ook zo heftig was maar die herkent dat niet.
Ik heb het doorgestuurd naar onze verpleegkundige vd ggd.
Ik denk dat namelijk echt heel zinvol is.

Dat is geen probleem dat is normale ontwikkeling? Elk kind wil zelf bepalen en de regie hebben. De kunst is om ze dus regie te geven en die autonomie te geven en dan een beetje stiekem naar jouw richting te sturen als het belangrijk is.

Als kinderen eten, poepen, plassen en slapen gaan gebruiken om macht te hebben dan betekent dat meestal dat ze op andere vlakken veel te weinig macht krijgen en te autoritair worden opgevoed. Dat is namelijk het laatste en enige middel dat ze nog zelf kunnen bepalen als niks meer rest.

Probeer je kind eens op alle andere vlakken in het leven veel meer autonoom op te voeden. Dus vragen wat ze zelf vind, hoe ze zelf denkt dingen op te lossen, in welke volgorde ze dingen wil doen, hoe lang ze zelf nog denkt met iets bezig te zijn. Welke kleren ze aan wil, hoeveel drinken ze in haar glas wil. Enzovoorts. Ruimte geven aan emoties hoort daar ook bij, boosheid en frustratie bij haar niet afstraffen maar de behoefte erachter proberen op te lossen.
Je zal zien dat ze dan minder behoefte zal hebben om de controle via haar lichaamsfuncties te houden.

Wat betreft zindelijkheid kan je na een tijdje als de druk eraf is, eens vragen: wil je op het potje of wil je wc? Wil je je luier aanhouden op de wc of af? Hier is een stickervel of chocolaatjes, als je op de wc/potje gaat dan krijg je er één. Verder niks zeggen, ze zal er zelf voor gaan kiezen.
Laat haar zelf nadenken over wat ze wil en besluiten om wel of niet eieren voor haar geld te kiezen. Geef haar maar dat vertrouwen en de regie. Je maakt er op deze manier ook nog eens zelfbewuste volwassenen van die geleerd hebben te voelen wat zij nou eigenlijk willen. Iets wat we in volwassenen waarderen moeten we in kinderen koesteren.
Alle reacties Link kopieren
Het stukje autonoom worden gaat eigenlijk wel maar zeker ook een goede om haar op andere vlakken mee te helpen ontwikkelen.
Ik leer haar zelf aankleden, het gaat niet altijd van harte. Als het niet lukt geeft ze soms gelijk op. Ik probeer haar dan aan te leren dat ze het wel kan.
De laatste week gaat het vooral het plassen best goed. Ze gaat nu ook naar de wc voor ze naar school gaat, maar bed, voor we weggaan dus dat is een stap vooruit.
Ik heb haar nog nooit horen zeggen dat ze moet poepen, wel plassen.
Stap voor stap en loslaten geeft de orthopedagoog van het ziekenhuis aan. Ze is nog niet zover in het rijpingsproces.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven