Kolven, voorraad opbouwen hoe doe je dat?

28-09-2021 10:59 44 berichten
Alle reacties Link kopieren
Eind juli is ons kind geboren, hij groeit gemiddeld 250 gram per week en is nu voorbij de 5 kilo. De krampjesfase is min of meer voorbij. De borstvoeding liep vanaf het eerste moment prima. Nu probeer ik al een tijdje een voorraad op te bouwen voor als ik een keer weg ben, en voor als ik weer ga werken. Momenteel kolf ik direct na de ochtendvoeding, hij drinkt nu meestal rond 04:00 uur/5:00 uur en rond 7:00/8:00 maar dan kolf ik maar 50 ml. Op zich dacht ik als je dan drie dagen kolft dan heb ik 1 voeding dan kan ik al best lang weg.
Echter afgelopen vrijdagavond ging ik voor het eerst naar een concert, man had keurig 150 ml in een flesje gegeven, dat was erg snel leeg en ons kind had nog honger. Ik was al onderweg naar huis dus geen nieuwe melk uit de vriezer gehaald. Bij thuiskomst heb ik hem nog gevoed zoals altijd, en zelf niet gekolfd. "s nachts dus wel enorme stuwing en de melk stroomde eruit. De kans is groot dat hij alsnog weinig gedronken heeft, en dat hij niet echt honger had maar de borst miste. Als 150 ml te weinig is dan ben ik wel erg lang bezig om 1 voeding te kolven.

Nu probeer ik aan het eind van de middag nog een keer te kolven maar dan komt er maar 30 ml dus weet niet of ik dat de moeite vind. Ik voed op verzoek, en hij wil ongeveer om de 3/4 uur drinken. 's nacht kan hij wel erg lang zonder voeding zo'n 6,5 uur. Ik durf niet zo goed om tussendoor te kolven omdat ik dan bang ben dat er niks voor hem overblijft. Ik geef altijd beide borsten.

Mijn vraag aan jullie: hoe doen jullie dat een voorraad opbouwen? Ik lees/ hoor veel verschillende dingen. Daarom ben ik benieuwd naar jullie ervaringen omdat het voor iedereen anders is.
Alle reacties Link kopieren
Ananee schreef:
28-09-2021 12:45
Je verwart de benodigde voeding per kilo met maaginhoud. Dat is bij 6 maanden 100ml per kilo(gewicht baby).
Nope
https://www.ikbenmama.nl/blog/de-natuur ... n-een-baby
Nogmaals, dit is gemiddeld.


100 ml per kilo per dag klopt idd. Na 6 maanden lekker makkelijk rekenen :-D
blueitis wijzigde dit bericht op 28-09-2021 13:38
4.17% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Dank je voor de link. Gelukkig dat het niet breed wordt verkondigd, want ik vind het niet kloppen. Mijn oudste was het als baby al niet eens met de 150 kunst toen dat eenmaal "mocht" en wilde meer. En zo ken ik er heel veel meer :)
Een baksteen is nooit alleen
Alle reacties Link kopieren
Dat geloof ik gelijk! Het is ook een gemiddelde en heel toevallig deed mijn zoon het er goed op. Maar ik zou ook altijd uitproberen of het idd voldoende is, naast voldoende aandacht voor de zuigbehoefte die echt totaal anders is bij voeden met de fles vs aan de borst.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geluk met goede productie en ik kolf met gemak meer dan baby drinkt zonder dat ik het idee heb dat ie te kort komt. Dus wat dat betreft heb ik weinig klagen en is het voor mij wellicht een stuk makkelijker.

Bij de eerste had ik aan lekmelk het een en ander opgebouwd. (Dus lekken uit borst terwijl baby andere borst dronk). Toen ik eenmaal aan het werk was kolfde ik vaak wat extra op dagen dat ik niet thuis was en baby de bv uit de fles kreeg. Dit deed ik om op te bouwen voor het moment dat ik een paar dagen weg zou gaan en ik tussendoor niet thuis kwam. Dan kolfde ik bv. 600 op een dag als ik 550 had meegegeven. En aan het eind van de week gooide ik alle melk in de vriezer, maar dat was dan iets meer dan ik er in het begin van de week uithaalde.

Toen ik bij de tweede begon met werken had ben ik het concept voorraad gaan relativeren. In principe heb je ook geen enorme voorraad nodig. Je hebt melk nodig om de dag door te komen tot je er weer bent + wat extra in de vriezer voor het geval dat het nodig is. Want wat je kolft op maandag, kan je op dinsdag geven, en wat je dan kolft op dinsdag geef je op woensdag, etc. Voorraad is alleen echt nodig als je zo lang weg gaat dat je je gekolfde melk niet kan bewaren om ooit later nog te geven.

Wat ik vooral als probleem lees is dat je niet gekolfd hebt toen hij de fles heeft gehad. Dan mis je natuurlijk wel die melk. Als het niet uitkwam qua tijd, kolfde ik soms ook twee keer een beetje (voor en na de activiteit) of later maar dan maar één borst zodat er genoeg over was voor baby in de andere borst.

Overigens, laatst had ik een dag dat het kolven niet zo vlotjes ging. Vreemd dacht ik, misschien omdat ik op een gekke tijd kolf. Bleek baby bij kdv amper zijn flessen op te drinken. Toch logisch dat er dan niet zoveel uitkwam :-D
Alle reacties Link kopieren
Ananee schreef:
28-09-2021 13:37
Dank je voor de link. Gelukkig dat het niet breed wordt verkondigd, want ik vind het niet kloppen. Mijn oudste was het als baby al niet eens met de 150 kunst toen dat eenmaal "mocht" en wilde meer. En zo ken ik er heel veel meer :)
Volgens mij - maar misschien heb ik het mis - drinken kinderen die overwegend uit de fles drinken méér per voeding, dan kinderen die overwegend uit de borst drinken.

Mijn oudste dronk überhaupt geen fles, maar mijn jongste drinkt al maanden 90-120cc, en dan eerder 90 dan 120. Die is nu dus 11 maanden. Maar thuis heeft hij ook ontbijtborst, tweede ontbijtborst, snackborst, slaapborst, lunchborst, snoepborst, borrelborst, avondborst, toetjesborst, minibarborst… ik ga hem wel eens aan banden leggen zo langzamerhand ;-D want hij drinkt vooral veel bij mij en vindt vaste voeding een noodzakelijk kwaad waarvan je minimale hoeveelheden moet proberen binnen te krijgen ;) maar die van mij zijn/waren echt snoepertjes, geen maaltijddrinkers :P

Mijn oudste eet nu eigenlijk nog zo. 3 rijstkorrels bij het avondeten vindt hij een maaltijd, zeg maar.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben gezegend met een goede eter (peuter), vanaf de dag dat ze geboren was. Vanwege heftige reflux ben ik bij de oudste gaan kolven, we vonden het fijn omdat iedereen haar kon voeden & we wisten hoeveel ze binnen kreeg.
Mevr sliep vanaf nacht 1 door.

Dochter 2: plan was kolven vanwege positieve ervaringen dochter 1. Wel aangelegd en ze dronk ook goed.. alleen was het voor mij gigantisch oncomfortabel ivm megaboobs. Ook met lactatiedeskundige gekeken naar houdingen, maar ik kreeg echt rugpijn van aanleggen.

Nr 2 heeft veeeeeeeeeeeeel minder zuigbehoefte dan nr 1. Ze drinkt ook minder dan nr 1. Beide dus overwegend fleskinderen vanaf geboorte.

Ach wat de theorieën ook zijn... ieder kind is anders. Voor kolven werkt volgens mij wel dat je het moet opbouwen/opwekken. Maar de productie is bij iedereen anders. Ik kolf op elk moment van de dag evenveel.. of dat nu bij elke 3 uur was of zoals nu bij 3x per dag. Nu afbouwen naar 2x per dag, het omgekeerde van TO :)
Een baksteen is nooit alleen
Alle reacties Link kopieren
Volgens mijn lactatiekundige is de borst nadat hij leeg is na een uur weer voor 70 procent gevuld, ik kolf meestal een uur na de voeding nog een keer. Ik voed nu nog iedere drie uur dus dan hebben mijn borsten daarna twee uur om weer voldoende voeding te hebben. Hierdoor heb ik wel flinke overproductie. Ik kolf 220-280 ml als ik 4 uur niet gevoed of gekolfd heb
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gekolfd tot 6 maanden om een voorraadje op te bouwen (na die 6 maanden volledige borstvoeding niet meer gekolfd, maar flesvoeding gaan geven op de momenten dat ik er niet was, op die manier nog lang doorgevoed, tot ruim een jaar), maar verder dan een paar flesjes in het speciaal aangeschafte vriezertje ben ik nooit gekomen. Het ging bij mij erg moeizaam, ook met een dubbelzijdige kolf. Na verloop van tijd was ik erachter dat het hem vooral zat in een te geringe toeschietreflex. Misschien is dat bij jou ook zo, TO, omdat je het hebt over zo'n 30 ml. Dat zou alleen de voormelk kunnen zijn, de 'echte' goede melk gaat stromen na de toeschietreflex. Voel je die? Ik merkte duidelijk dat ik bij het voeden aan de borst een veel sterkere reflex had dan bij het kolven. Ik vond het een naar gevoel, heftig. Bij het kolven hetzelfde gevoel maar dan dus heel flauwtjes. Ik ben toen oxytocine gaan gebruiken, in een neusspray die je op recept kunt krijgen. Dat stuwde de toeschietreflex flink op en dan kon ik redelijk wat kolven. (ik was altijd wel jaloers op vrouwen die de baby aan de ene borst legden en een flesje over de andere tepel konden zetten, dat dan vanzelf vol stroomde, ondenkbaar bij mij; voordeel was dan wel weer dat ik zelden tot nooit lekkende borsten had)
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie wel voor de vele goede adviezen, en eigen ervaringen. Het aanleggen van een voorraad begon bij mij met dromen over vertragingen met de trein, en lekke banden tijdens het fietsen dus ik wilde er zeker van zijn dat hij kan drinken uit een fles.

We hebben een speen genomen die samen zou moeten kunnen met borstvoeding maar ik vond deze ook wel te makkelijk. Dus ik ga een andere speen proberen.

Het kan inderdaad ook liggen aan het toeschietreflex, heb wel regelmatig tijdens de dag een toeschietreflex, wat ook voor lekkage kan zorgen. Gelukkig zijn er pads en heb ik een bh's met gevulde cups. Mijn tepels zijn soms net antennes geworden.

Ik ga ook wat extra filmpjes bekijken, dank voor de links.

Voor het lekken zal ik eens kijken naar een geschikte kolf, het blijft zonde dat die melk wegstroomt, en het is heel vies want het gaat overal doorheen. Ik slaap wel met een matrasbeschermer.

Tot slot ga ik eens een keer kolven ipv een voeding, kijken wat dat oplevert maar durf dat niet zo goed.

Nogmaals dank!
Alle reacties Link kopieren
De tip van onze lactatiekundige was de smalle Dr Brown fles met de 'P' speen (preemie). Vanaf daar dan wel steeds een stapje groter (met kind meegroeien)
Alle reacties Link kopieren
Pergamon schreef:
28-09-2021 18:43
De tip van onze lactatiekundige was de smalle Dr Brown fles met de 'P' speen (preemie). Vanaf daar dan wel steeds een stapje groter (met kind meegroeien)
Dat wordt meestal juist niet geadviseerd. De borst krijgt ook niet steeds een groter gat naarmate de baby ouder wordt. Sommige baby’s vinden de borst dan niet meer fijn omdat dat harder werken is (lees: luie gulzigaards :P )
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring met kolven, maar misschien een kleiner speentje op de fles zetten. Dr brown heeft volgens mij een fijne kleine flesspeen.
Uit hoeven ze veel minder moeite te doen om melk binnen te krijgen dan wanneer ze uit de borst drinken. En als het dan te snel gaat hebben ze het volle verzadigde gevoel nog niet en vaak nog zuig behoefte.
Alle reacties Link kopieren
kasteelbewoner schreef:
28-09-2021 18:07
Dank jullie wel voor de vele goede adviezen, en eigen ervaringen. Het aanleggen van een voorraad begon bij mij met dromen over vertragingen met de trein, en lekke banden tijdens het fietsen dus ik wilde er zeker van zijn dat hij kan drinken uit een fles.

We hebben een speen genomen die samen zou moeten kunnen met borstvoeding maar ik vond deze ook wel te makkelijk. Dus ik ga een andere speen proberen.

Het kan inderdaad ook liggen aan het toeschietreflex, heb wel regelmatig tijdens de dag een toeschietreflex, wat ook voor lekkage kan zorgen. Gelukkig zijn er pads en heb ik een bh's met gevulde cups. Mijn tepels zijn soms net antennes geworden.

Ik ga ook wat extra filmpjes bekijken, dank voor de links.

Voor het lekken zal ik eens kijken naar een geschikte kolf, het blijft zonde dat die melk wegstroomt, en het is heel vies want het gaat overal doorheen. Ik slaap wel met een matrasbeschermer.

Tot slot ga ik eens een keer kolven ipv een voeding, kijken wat dat oplevert maar durf dat niet zo goed.

Nogmaals dank!
Hou er wel rekening mee dat jouw baby altijd meer uit jouw borst krijgt dan een kolf dat kan.
Alle reacties Link kopieren
Als je veel last hebt van lekken zou ik zoiets aanraden https://www.moedermelknetwerk-borstkolf ... 90-ml.html

Wel goed zorgen dat ie vacuüm zit en blijft. Ik heb wel eens de melk over bed/bank laten vallen omdat hij van mijn borst viel. Nu zou ik het ook niet meer durven voor het geval baby hem er af trapt of slaat oid.
Alle reacties Link kopieren
Weetiknogsteedsniet schreef:
28-09-2021 20:17
Als je veel last hebt van lekken zou ik zoiets aanraden https://www.moedermelknetwerk-borstkolf ... 90-ml.html

Wel goed zorgen dat ie vacuüm zit en blijft. Ik heb wel eens de melk over bed/bank laten vallen omdat hij van mijn borst viel. Nu zou ik het ook niet meer durven voor het geval baby hem er af trapt of slaat oid.
Ik vond dit ding echt top. Lekte die zo vol tijdens een voeding.
Alle reacties Link kopieren
Hoe kolf je to? Bij de oudste gebruikte ik de avent handkolf met op de andere kant een lekschaal. Bij de tweede gebruikte ik een enkele elektrische met aan de andere kant een lekschaal.

De avent handkolf is echt een top ding vond ik. Alleen kreeg ik daar bij tweede kind minder mee gekolfd dan elektrisch terwijl dat bij eerste andersom was.
Alle reacties Link kopieren
lux- schreef:
28-09-2021 19:21
Dat wordt meestal juist niet geadviseerd. De borst krijgt ook niet steeds een groter gat naarmate de baby ouder wordt. Sommige baby’s vinden de borst dan niet meer fijn omdat dat harder werken is (lees: luie gulzigaards :P )
Hier heeft dochter inderdaad tot een maand of 10 uit speen 0 van avent (prematuren) gedronken. Daarna speen 1, maar ze verslikte zich toen nog steeds in speen 2.

Zoon drinkt nu het grootste deel van de voeding uit speen 0, voor de zuigbehoefte. Maar daarmee krijgt hij eigenlijk niet genoeg voeding binnen om verzadigd te zijn. Daarna klokt hij met speen 1 de rest van de melk naar binnen, dat gaat dan echt in 2 minuten op. Hij zit dus eigenlijk tussen speen 0 en 1 in, maar die bestaat niet.
Het is dus echt een beetje zoeken per kind wat er werkt.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben direct na de geboorte al begonnen met voorraad opbouwen. Had nadat alles op gang was wel met enige regelmaat stuwing in de ochtend. Dit kolfde ik dan voor de voeding een beetje af met de hakaa kolf en na de voeding nog met de elektrische dubbelzijdige kolf (horigen). Ik gebruik een soort ijsblokjes bakje om de borstvoeding in te vriezen. 20 ml per blokje. Zo heb ik allerlei restjes steeds gespaard.
Toen ging de kleine af en toe nachtvoedingen overslaan wat ook weer voorraad opleverde en standaard kolfde ik 1x per dag naast alle voedingen.
Ik ben nu weer aan het werk en heb mn voorraad daar niet voor nodig. Wat je kolft op je werkdag is steeds voor de andere werkdag en je laatste werkdag gaat dan in de vriezer. Die pak je er dan op zondag weer uit voor maandag. Mn voorraad is voor al ik een x niet genoeg gekolfd heb of bijvoorbeeld een nachtje weg ga.
Resterende voorraad wil dan gebruiken als ik straks met 6 maanden ga afbouwen zodat hij toch nog een tijdje borstvoeding heeft.
Ik zit nu op 130 a 150 ml per voeding. Hij is 66 cm, 6,7 kilo en bijna 18 weken.
Alle reacties Link kopieren
Na jullie tips te hebben gelezen, heb ik wat aanpassingen gedaan en mijn verwachtingen bijgesteld. Hij drinkt nu als ik weg ben uit een flesje met de allerkleinste speen, man houdt de fles wat vaker horizontaal dus hij klokt niet meer alles in één keer weg. Hij drinkt nu zo'n 130 ml per keer dat is precies volgens de boekjes.

's Ochtends kolf ik nog steeds af, ik heb nu een map met de foto's van zijn geboorte, en de eerste keer aanleggen. De melk stroomt nu veel beter. Een beetje afhankelijk van wanneer ik weg ben, soms kolf ik voor het weggaan maar dan neemt mijn productie gelijk toe, en mijn toeschiet reflex wordt steeds sterker. Die zoogcompressen zijn echt nodig. Vaak kolf ik dan weer als ik thuis kom. Door hem 's nachts nog één keer wakker te maken, lekt het minder dus die melk laat ik gaan. Hij is dan wel hongerig maar wordt niet echt wakker.

Bedankt voor alle tips, en ik hoop dat als ik weer ga werken, de productie zo blijft.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven