Leren leren

12-11-2021 16:37 32 berichten
Alle reacties Link kopieren
Graag wil ik weten of er mensen zijn die ervaring hebben met de leren leren training. Ik denk dat het goed zou kunnen zijn voor mijn zoon maar vind vooral op de pagina van de aanbieders ervaringen. Dus vandaar mijn vraag. Ik hoop dat er mensen zijn die hun ervaring willen delen.
Alle reacties Link kopieren
Voor wat voor soort kind wil je dit gebruiken?
Elk kind moet door de leerkuil. Iedere volwassene trouwens ook.
De manier van aanvliegen is natuurlijk anders voor een lvb kind, dan voor een gemiddeld kind met weinig zelfvertrouwen of faalangst, dan voor een hb kind.

Wat zegt school over het leren leren en het doorgaan van de leerkuil?
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reactie. Het gaat om een jongetje dat hoogbegaafd is. Hij was erg leergierig maar daar is niet veel van over na verschillende vervelende dingen. Hij is op speciaal onderwijs terechtgekomen wat hem geen goed gedaan heeft. Gelukkig zit hij nu weer op regulier. Hij is begonnen op het vwo. Hij heeft een klas overgeslagen en is een jonge leerling. Aan zijn intelligentie ligt het niet. Maar dat alleen is niet genoeg. Veel strijd thuis over het wel en niet leren.
Alle reacties Link kopieren
Dan heb je een hb coach nodig. Dat raad ik je echt aan. Ook een die jou helpt als ouder. Wij zitten nu in een traject en er lossen een heleboel blinde vlekken van mezelf op en de strijd is hier nu een stuk minder.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Helpen zij ook in het leren leren? Hij heeft wel een coach. Helaas leef ik zelf van een uitkering. Ik weet niet of een hb coach vergoed wordt? De vrouw die mij bij staat heeft zelf drie hoogbegaafde kinderen maar hij wordt niet gecoacht door een hb coach. Wat voor een vooruitgang bemerkt u bij uw kind?
Alle reacties Link kopieren
Via de wijkteams van de gemeente kun je op zoek naar een coach die bij je past. Misschien werkt die vrouw ook wel via de gemeente en subsidie, zodat je niet zelf hoeft te betalen.

Hier thuis merk ik dat ik, nu ik het gewoon benoem, dat het manipuleren een stúk minder is. Mijn kinderen (nog op de basisschool) spannen mij vaak voor het karretje om het zelf niet te hoeven doen ( afruimen, aankleden, tas meenemen). Of ik doe het even voor ze, want dat is 3x sneller (afdrogen, schooltas inpakken, herinneren aan iets belangrijks).

Daarvoor krijg ik nu (terecht) op mijn vingers. Zo leren ze het niet en gaan ze niet door de leerkuil.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar. Wat fijn dat u nu geholpen wordt. Ik ga gelijk kijken wat er mogelijk is. Net weer een bom ontploft hier. Als moeder weet ik het ook niet meer. De motivatie kan je niet afdwingen. Moet ik er nu achterin of het loslaten. Ik verziek zijn weekend en alles gaat alleen maar om school. Maar in verhouding doet hij helemaal niet veel voor school. En eigenlijk is alles teveel. Alles wat met leren te maken heeft. Het is zo lastig. Moet ik hem laten ondervinden dat alles consequenties heeft? Hij is nog wel jong. Ik ga er gelijk achteraan. Dank u!
Alle reacties Link kopieren
Ga even op youtube filmpjes kijken van Tijl Koenderink.
Heerlijke en eerlijke man. Ik vond veel herkenning.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Heel attent. Als ik mezelf bij elkaar geraapt heb zet ik even wat aan. Doet uw kind al middelbaar? Denkt u dat het plezier van het leren en de interesse terug kan komen?
Alle reacties Link kopieren
Nog op de basisschool. Mijn oudste verveelt zich kapot, liep vorig jaar al vast, maar begin dit jaar helemaal, vandaar de coach.

Mijn kleuter leest straks voordat hij naar groep 3 gaat. Schrijven is ook heel leuk en rekenen tot 10 is met getallen en uit het hoofd met gemak. Dat word volgend jaar nog wat.

Waar ze in het middelbaar tegenaan lopen is dat het talent om zonder te leren hoge cijfers te halen niet meer werkt. En ze niet weten hoe ze moeten leren. Als dat nog kan worden bijgehaald, dan komt het plezier ook weer terug. Kan ook dat het afglijden word, zoals bij veel hb kinderen het geval is vanwege voortdurend onderpresteren.

Kijk deze bijvoorbeeld, dan is het echt heel helder:
https://www.youtube.com/watch?v=epA6OGr ... ernational
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Verdrietig is het wel. Hoe kan het toch in een land als Nederland er zoveel misgaat in het onderwijs. Mijn zoon was ook snel met verschillende dingen en vond leren erg leuk. Maar na het versnellen en steeds gepest te zijn is alles in duigen gevallen. Als ik dingen toch kon terugdraaien...
Wel heel fijn dat u nu al een coach heeft. Middelbaar komt er zoveel op ze af en de dagen zijn zo lang en intensief.
U zult uw handen wel vol hebben aan twee hoogbegaafde kinderen.
Zijn geluk is het belangrijkst. Maar soms moet je dingen nu eenmaal. En dat lijkt hem 'ongelukkig' te maken. Die mentaliteit is echt een irritatie bron. Waar steun je waar laat je los. Bedankt voor de link. Ik start hem straks even op.
Alle reacties Link kopieren
Heel toevallig ben ik daar ook naar aan het kijken. De meeste kinderen op het VWO deden de basisschool met 3 vingers in hun neus en hebben dus nooit geleerd te leren. En helemaal als je hoogbegaafd bent, dan is er helemaal weinig uitdaging. Heel veel kinderen lopen in de 2e dan ook vast, want opeens moeten ze echt aan de bak, maar hoe? Wat ik begrepen heb van deze training is dat kinderen hun leerstijl gaan ontdekken. Ben je van de mindmappen, ben je meer van de uitreksels, je hebt zo veel leerstijlen... hoe plan je, hoe leer je je concentreren... nou ja, dat zul je vast wel gelezen hebben op de sites. Op de site van Tea Adema staat heel veel informatie waar je misschien zelf al mee aan de slag kunt. Ik pas thuis al wat dingen toe, wat ik van de site geplukt heb. Maar dan zeg ik er wel bij dat ik bezig ben met een opleiding tot jongerencoach, dus die technieken pas ik ook wel toe op kindlief. Een coachingstraject is over het algemeen kort, keer of 5/6 dan zou je al resultaat moeten zien.
En ja, wat laat je los, waar ga je bovenop zitten... het is best lastig
Alle reacties Link kopieren
Ik lees mee..
Dochter zit in groep 7 en doet tot nu toe alles zonder leren. Heeft als uitdaging nu Spaans en Wiskunde en sinds een maand extra werk via Acadin.
Leren 'kan' ze niet, want het hoeft niet. Als ze normaal oplet in de les, weet ze de leerstof zonder in haar boeken te kijken. Spreekt ondertussen een aardig woordje Spaans, terwijl ze half september begonnen is met 1x per week een uurtje les.
Ze heeft zichzelf leren lezen (in groep 1 losse woorden, in groep 2 las ze ineens hele boeken).

School doet haar best om uitdaging te bieden, maar het lijkt wel of er geen uitdaging ís voor haar.
Vooralsnog lijkt het dat ze na groep 8 naar het TTO gaat.

Ze wil graag arts worden, maar daar zal ze toch voor moeten leren leren :)
Ik ben erg benieuwd hoe het straks op de hogere school gaat. Het kan niet zo makkelijk blijven gaan, lijkt me!
Alle reacties Link kopieren
Ik volg graag, hier een kind dat in de brugklas zit en nooit ook maar iets heeft hoeven doen en nu worstelt met het leerwerk.
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
12-11-2021 17:51


Mijn kleuter leest straks voordat hij naar groep 3 gaat. Schrijven is ook heel leuk en rekenen tot 10 is met getallen en uit het hoofd met gemak. Dat word volgend jaar nog wat.

Waar ze in het middelbaar tegenaan lopen is dat het talent om zonder te leren hoge cijfers te halen niet meer werkt. En ze niet weten hoe ze moeten leren.
Even wat positiefs: bij mij konden ze allebei lezen en vooral heel goed rekenen, maar ze zijn zonder problemen groep 3 doorgekomen.

En nu op de middelbare school gaat het ook prima. Na vrijwel geen huiswerk op de lagere school was de hoeveelheid nog wel een dingetje, maar nu kun je nog steeds hoge cijfers halen met alleen lezen hoor. En langzaamaan iets meer doen gaat haast vanzelf. Ze leren ook veel bij de mentorlessen. De oudste zit in de 3e en kan het aantal onvoldoendes vanaf dag 1 brugklas nog op 1 hand tellen, en de jongste staat in de brugklas voor meerdere vakken nog een 10.

Wat misschien wel scheelt is dat ze wel gewend zijn om thuis enige moeite te doen om programmeren en games te begrijpen, en natuurlijk om hard te werken voor hun sport. Ze zaten maar 5 uurtjes per dag op de basisschool, er was nog zoveel naast.
Alle reacties Link kopieren
We zijn niet de enige dat is wel weer duidelijk. Bedankt voor de reacties.

Quincy, goed om te lezen dat jouw kinderen goed gaan. Dit gaat niet op voor mijn zoon. Eerlijk, op de moment is het nog drama maar die instelling en mentaliteit....Hij heeft ook een heel onrealistisch beeld van veel dingen vind ik. Ik heb zojuist de magister app verwijderd en zijn leerkracht een bericht gestuurd. Ik ga mij er even niet mee bemoeien. Het enige effect dat dat lijkt te hebben is een gefrustreerd kind en een wanhopige moeder.

Anjer, ik las dat jouw kind op de basisschool dus al Spaans en andere uitdagende vakken krijgt? Wat gaaf! Is dat regulier onderwijs?

Blijtje, op die site heb ik gezocht naar de leren leren aanbieders. Ik hoop zo dat het ergens in de vakantie gevolgd kan worden. Na de lange schooldagen lijkt het mij wat veel. Idd waar laat je los waar niet. Ik voel me weer heel rot nu. Ik kom er zelf ook niet uit. Hij is natuurlijk pas elf. Soms vergeet ik dat. En ik heb zoveel druk op hem gelegd die ik voelde vanuit school. Pfff voel me momenten een waardeloze moeder.
Dat je nu zelf aan het leren bent voor coach is die interesse ontstaan sinds je zelf moeder bent?

Adelaar, ik hoop dat er voor jou ook nuttige informatie komt.
Alle reacties Link kopieren
Kinderen kwamen altijd al naar me toe en vertelden me van alles. Toen kindlief naar school ging en er vriendjes (m/v) hier kwamen bleef dat. Toen is mijn interesse gewekt en ben ik kindercoaching gaan doen en daarna jongerencoaching.
Wat wel belangrijk is bij het zoeken naar een coach… er moet een klik zijn. Je kind moet zich er veilig voelen, dat is eigenlijk belangrijker dan de methode, als zou ik wel kijken naar een coach die kennis heeft van HB
Alle reacties Link kopieren
Blijtje, dus het is een soort roeping voor je. Hij heeft een coach waar hij een klik mee heeft. Maar die helpt hem meer met wat angsten die hij heeft. Helaas gaat hij waarschijnlijk wegvallen. Het is niet makkelijk hulp te vinden en inderdaad zonder een klik wordt het lastig. Mijn zoon laat mensen dan überhaupt niet toe.

Doreia, Net heb ik de helft van het filmpje gekeken. Wat een verhaal. Ik kijk vanmiddag de rest. Toch vreemd dat ik niet veel ervaringen vindt over leren leren. Er is ook een Larissa. Zij heeft van alles ontwikkeld. Dat is alleen nog duurder. Haar bedrijf loopt erg goed maar ik vind alleen ervaring op haar site. Net als leren leren.
Alle reacties Link kopieren
Omdat leren leren niet echt een trucje is dat je in een mal aan iedereen aan kunt bieden.

Misschien is je kind helemaal niet angstig, maar heeft hij geleerd dat dit gedrag zorgt dat hij dingen die hij niet kan of niet direct het antwoord op weet niet meer hoeft te doen. Dus moet je het manipuleren aanpakken, waardoor er opeens geleerd wordt.

Of opgeven na een halve keer proberen. Dan heb je doorzettingsvermogen nodig. En dan ga je leren.

Het is zo divers waarom een hber niet tot leren komt, daarom heb je een hb coach nodig. Iemand die zelf ook hb is, om dat te herkennen.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Sommige VO scholen bieden ook ondersteuning op dit gebied. Die van mijn kinderen in elk geval wel.

Verder is er wel het een en ander mogelijk: mijn dochter van 13 volgt een coachingstraject, dat wordt vergoed via de huisarts. Dat neemt overigens niet weg dat ik er zelf ook nog aardig wat tijd in moet steken. Volgend jaar (in de vierde klas) hoop ik dat mijn hulp minder nodig is.
Alle reacties Link kopieren
Hij maakt zijn opdrachten wel allemaal maar leren.... Tot nu toe steeds gedaan omdat ik er steeds achteraan zit. Hij mag anders zijn 45, minuten gametijd niet opmaken. Maar aanstaande maandag bv een Frans proefwerk van alles tot nu en dat is gewoon drama. Hij kent wel veel maar hij wil er nu niets meer aan doen.
Het is momenteel zo lastig. De coach is heel passend maar is er maar 1 X per week 2 uur. Hij wilde meer en we hadden goedkeuring van het jgt. Helaas kan de coach nu niet meer dan 2 uur gezien hij zelf net vader geworden is.

Ik heb een mails gestuurd naar zijn mentor Alecta. Ik weet dat zij er wel iets aan doen maar hij zei het laatste gesprek dat dat niet uitgebreid is.

Wat bedoel je met de tijd die je er insteekt? Het ondersteunen van het leren?
Alle reacties Link kopieren
Hier ook veel tijd kwijt met coaching en mijn eigen huiswerk. Vorige week was ik 4 uur kwijt met begeleiding aan mij, gesprek op school en gesprek met kind, zonder mij maar wel met halen en brengen.

Frans tot nu toe : dat is morgen echt weer even kijken in het boek wat er geleerd is.

Ken je ook het principe van top down leren? Dat hij weet waar hij naartoe werkt, zodat hij snapt waarom ze nu deze stappen zetten?

En zet wat leuke Franse films op de lijst. Louis de Finet vond ik als puber hilarisch bijvoorbeeld.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Singingintherain schreef:
13-11-2021 20:59
Hij maakt zijn opdrachten wel allemaal maar leren.... Tot nu toe steeds gedaan omdat ik er steeds achteraan zit. Hij mag anders zijn 45, minuten gametijd niet opmaken. Maar aanstaande maandag bv een Frans proefwerk van alles tot nu en dat is gewoon drama. Hij kent wel veel maar hij wil er nu niets meer aan doen.
Het is momenteel zo lastig. De coach is heel passend maar is er maar 1 X per week 2 uur. Hij wilde meer en we hadden goedkeuring van het jgt. Helaas kan de coach nu niet meer dan 2 uur gezien hij zelf net vader geworden is.

Ik heb een mails gestuurd naar zijn mentor Alecta. Ik weet dat zij er wel iets aan doen maar hij zei het laatste gesprek dat dat niet uitgebreid is.

Wat bedoel je met de tijd die je er insteekt? Het ondersteunen van het leren?
Voor leren is het belangrijk dat een kind een strategie vindt die werkt. Dat is dus even gewoon uitproberen. Ene kind vindt flashcards fijn, andere een mind map en weer een oefent hardop of maakt samenvattingen.

Voor mijn jongste dochter werkt Quizlet goed voor het leren van woordjes voor de vreemde talen (ze heeft 7 talen dit jaar, en moet dus veel leren). Dat kan ze ook redelijk zelfstandig. Ik help haar vooral met de planning en het uitvoeren daarvan. Zoals vrijwel iedere puber heeft ze, vooral na een lange schooldag, moeite met opstarten (ze heeft ook hobby's waar de nodige tijd in gaat zitten en is dus best druk). We maken samen een planning: bij een proefwerk dus minimaal 5 dagen van te voren beginnen en liever elke dag 10 min dan 1 keer een uur.

Het is een lang proces, maar ze begint het langzaam in te zien. Ik ben er overigens ook van overtuigd dat dit met leeftijd te maken heeft. Sommige kinderen kunnen heel goed plannen en zijn heel consciëntieus van zichzelf, maar bij de meeste kinderen moet dit echt groeien en gaat het beter van 15-16 jaar.

Mijn tip is echt om leerwerk in kleine stukjes te hakken. Veel kinderen zien er tegenop en gaan dan uitstellen. Terwijl 10-15 min meestal wel te doen is. Maar dat inzicht is er vaak nog niet. Daar ben ik dus voor in dit geval.
En ook belangrijk: een kind moet wel het nut van leren inzien. Mijn oudste doet en deed nauwelijks iets voor school. Voor haar is 1 keer doorlezen voldoende en dat gaat al bijna 6 jaar goed op het VO.
Ze heeft dus óf nooit leren leren óf ze leert juist heel efficiënt.
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
13-11-2021 22:51
Voor leren is het belangrijk dat een kind een strategie vindt die werkt. Dat is dus even gewoon uitproberen. Ene kind vindt flashcards fijn, andere een mind map en weer een oefent hardop of maakt samenvattingen.
Toevallig begon mijn brugklasser hier gisteravond over. Voor ieder vak vond hij iets anders fijn. Hij kwam even zijn goede cijfer delen. Zo kwam ik er achter dat hij in een groepje jongens zit dat elkaar voor dat vak had overhoord in de pauze. Voor andere vakken zoals Frans of Latijn gaf hij dan de voorkeur aan flashcards of quizlet of zoiets. Ik was wel onder de indruk dat hij zelf al een systeem had gevonden, want hij heeft nooit iets hoeven leren op de basisschool, plus dat ze elkaar dus ook helpen. (Hij had ook geen ontwikkelingsgelijken op de basisschool, dus dit was extra fijn.)

Maakwerk vindt hij veel lastiger te plannen. Daar zitten wij wel wat dichter bovenop dan op het leren.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven