Mijn kleuter wordt gepest. Advies gezocht.

27-09-2007 20:56 47 berichten
Mijn zoon gaat nu bijna een jaar naar school, altijd zonder problemen en met veel plezier. Zijn karakter is kat-uit-de-boom-kijkerig, maar als hij zich één keer op zijn gemak voelt is alles in orde. Wordt het hem ergens te druk, dan trekt hij zich terug en gaat hij iets voor zichzelf doen (zandbak ofzo).



Sinds twee weken gooit hij thuis met dingen en nu sloopt hij ineens de klas. De juffen zijn vorige week bij ons komen klagen dat onze zoon zich misdraagt. Ze willen hem nu laten observeren.



Vandaag haalde ik hem op uit school, ik piep dan altijd even door het raam. De kleuters werden net in de rij gezet, en juf liep voorop naar buiten. Tot mijn **************** zag ik dat een kleuter naar mijn zoon toeliep, hem in zijn hals kneep, op zijn hoofd sloeg en hem duwde.Ik heb de juf hierop aangesproken, maar natuurlijk was dat ventje al verdwenen van het schoolplein en wist mijn zoon de naam (nog) niet. Ik zag hem later, en heb hem maar rechtstreeks gevraagd hoe hij heet. Verder heb ik er niets over gezegd, de juf kan morgen dus een naam verwachten.



Ik ga er van uit dat de juffen dit aanpakken, maar zelf willen we ook met onze zoon aan de gang. Hij weet inmiddels dat hij het bij de juf mag / moet melden als hij geplaagd wordt, maar klikken doet hij niet (snel/uit zichzelf). Hij is klein voor zijn leeftijd, maar fysiek behoorlijk sterk.



Hoe kunnen wij onze zoon weerbaarder maken ? Moeten we denken aan judo (beetje rigoreus), of beter een soort mentale training ofzo.



Wie heeft hier ervaring mee of adviezen voor ons ?
Alle reacties Link kopieren
Ik had heel wat verwacht, toen ik de topictitel las, maar het blijkt dus tot nog toe om een incident te gaan.

Wat ik zou doen, is nog even niets.

Dit soort incidenten komen voor, en als jij nu al 'maatregelen' gaat nemen ontneem je je zoon de mogelijkheid om dit eerst eens zelf uit te vechten met zijn klasgenootjes.

Kinderen meppen elkaar wel eens en de juf ziet niet alles.

Maar het is gezond, als je zoon zelf een manier bedenkt om voor zichzelf op te komen.

Op het moment dat je merkt, dat hij dit echt niet kan, dan kun je altijd nog voor ondersteuning zorgen, manieren om er voor te zorgen dat hij weerbaarder wordt.

Wat ik je voor nu zou aanraden, voor zover je dit nog niet doet, is om je zoontje goed te observeren en te letten op de signalen die hij af geeft. Ook gewoon vragen met wie hij gespeeld heeft en hoe dit ging.

Wie vind je leuk in de klas en waarom? Wie vind je niet leuk en waarom niet?

Zo krijg je een hoop waardevolle informatie



En je zegt ook dat de school je zoontje wil observeren? Dat is in dit geval dus hartstikke fijn, dan zullen ze dus nog scherper opletten!



Ik hoop voor je zoontje dat hij niet echt gepest gaat worden.

Sterkte en succes ermee
Alle reacties Link kopieren
Hè Mop wat naar voor D.

Ik hoop dat dit inderdaad bij een incident blijft, het is zo'n leuk ventje en pesten is zo gemeen en moeilijk voor ouders mee om te gaan.

Sterkte en fijn dat ze hem in de gaten gaan houden en observeren!

:hug:
Alle reacties Link kopieren
Hoi Moppetoet,



Oei, das naar. Ik ken het gevoel, mijn zoon (groep 3) is (tot nu toe eenmalig gelukkig) ook gepest op school. Details weet ik niet precies, hij heeft het gelukkig zelf aan ons verteld. Op schoolplein in het speelkwartier is er in ieder geval iets gebeurd, de meester heeft ingegrepen, waar weet ook niet exact hoe en wat het is geweest.



Wat wij hebben gedaan is het met hem bespreken, omdat hij het dus gelukkig zelf heeft verteld. En hem gezegd dat hij het ALTIJD tegen juf moet zeggen en ook tegen ons als het weer gebeurt. Daarna hebben we meteen een afspraak op school gemaakt en met zijn juf gesproken. En haar verteld wat we hoorden. Juf heeft ons verteld dat op school in zijn algemeenheid aandacht wordt besteed aan pesten. Zij vertelt in de klas regelmatig over het verschil tussen plagen en pesten. Ze hebben het over zinloos geweld enz. Ook vertelt ze de kinderen weer in d hele groep hoe ze er mee om moeten gaan als ze iets niet willen. Dus op school is er aandacht voor, wat ook al bleek uit het feit dat de meester had ingegrepen. Dat alleen al deed me goed. Verder vraagt juf nu regelmatig na het speelkwartier of zoon leuk heeft gespeeld en of er nog iets is gebeurd. Tot nu toe gaat het dus goed gelukkig, dus met een beetje mazzel is er "alleen maar" sprake geweest van een uit de hand gelopen spelletje.



Advies is dan ook om school te vragen wat ze doen aan pesten, en met juf afspraken te maken hoe om te gaan je zoon (regelmatig even vragen of hij het naar zijn zin heeft enzo).



Op school vertelde juf ook over sociale vaardigheidstraining. Daar sturen ze vooral de iets oudere kinderen naar toe (vanaf groep 5 ongeveer). Omdat het daar het meeste effect schijnt te hebben.



Weerbaar maken: steeds maar weer uitleggen dat hij moet zeggen wat hij wil (ipv zijn zusje te duwen of zo) en dat hij voor zichzelf moet opkomen, en vooral ook veel complimenten geven dat hij dit en dat heel goed doet. Das zon beetje het enige wat je kunt doen. En dus ook wat wij doen.

O ja, en als hij er zelf mee komt, uitleggen dat het naar is dat hij gepest wordt, maar dat dat niet betekent dat hij niet lief of leuk is. En dat hij het echt altijd aan jullie mag vertellen (of aan juf).



Ook wij hebben judo overwogen. Zoon zit nu op voetbal, en dat gaat best aardig. Maar wellicht toch nog eens een keer daar kijken. Volgens mij is scouting wat dat betreft ook een hele aardige, doen ze ook veel aan groepsproces en dat soort dingen.



Na het akkefietje ben ik een keer van afstand bij school gaan kijken in het speelkwartier. Niet om er op af te rennen natuurlijk als ik its zou zien, maar wel om een beetje een beeld te krijgen van wat er daar gebeurt. Het viel me op dat met name de jongens enorm stuiteren en ook enorm fysiek zijn. Aan elkaar sjorren en trekken. Was voor mij wel een eye-opener, met mijn rustige, gevoelige zoon thuis.



Nou hopelijk kun je er wat mee. Ik weet nog hoe k... ik me voelde toen ik het hoorde. Je kunt er zo verdrietig van zijn!



Succes

Kastanje
Bedankt voor je reactie. We hopen inderdaad dat dit een incident is en verwachten dat de school op zal treden.



Wanneer is een incident eigenlijk geen incident meer ? Het veranderde gedrag van onze zoon speelt ongeveer twee/drie weken,. Vandaag zag ik dus toevallig zelf iets gebeuren. Had ik dit niet gezien, dan hadden de juf en wij dit niet geweten, en was onze zoon er niet zelf mee gekomen, maar was zijn "frustratie-emmertje" verder gevuld op naar de volgende "uitbarsting".
Zoveel reacties al ! Bedankt !!!!



We gaan er zeker mee aan de slag. Voor de "sova-training" is hij dus nog te jong, dat weten we dan ook weer.



Als hij zeven is (danwel eerder, als er een groep zou zijn én hij zijn zwemdiploma heeft) gaat hij naar scouting, dat heeft ons altijd al aangesproken, ook al hebben we er zelf geen ervaring mee.



Aanvulling. Natuurlijk weten we dat er onderling wel eens geknokt wordt, niet meer dan normaal, het zijn puppies die hun plekje in de roedel moeten veroveren, maar de schrik sloeg ons om het hart omdat de juffen over "observeren" etc. begonnen. Het klinkt zo naar, alsof je kind niet spoort, maar ik begrijp uit jullie reacties dat ik het ook positief kan benaderen. Bedankt. :hug:
Alle reacties Link kopieren
Hoi moppetoet,



Hier een kleuterjuf. Wat vervelend dat je zoontje niet lekker in z'n vel zit op 't moment! Als ik je verhaal zo lees, dan vind ik dat de leerkracht wel heel snel is met een onderzoek aanvragen, als een kind 2 weken zich anders gedraagt! Ik vind persoonlijk dat een kind wel langer de mogelijkheid moet hebben om weer te wennen in een nieuwe groep/kinderen. Ik neem aan dat je zoontje namelijk ook nog niet zo heel lang is begonnen (ik ben namelijk net 4 weken bezig). Vaak merk ik dat de hele groepssituatie kan veranderen als er weer wat nieuwe kinderen komen, kinderen voelen zich heel groot als ze oudste kleuters zijn, gedragen zich dan anders...Misschien maakt dat het op het moment ook wel zo lastig voor je zoontje, de groepsverhoudingen zijn gewijzigd, en dat moet hij verwerken. Dit wil niet zeggen dat het alleen bij hem ligt. Ik zou rustig in gesprek gaan met de leerkracht, en ook goed communiceren hoe het thuis gaat, en wat voor gevoel deze situatie jou geeft. Dit zijn dingen waar ik als leerkracht altijd echt iets mee kan gaan doen! Kan me voorstellen dat je boos bent, maar vanuit die situatie krijg je niet de beste gesprekken zeg maar! Samen is er vast een goede oplossing te vinden.



Judo kan een kind veel zelfvertrouwen geven, maar ik vind 't wel belangrijk om niet de focus te leggen op de vechtbewegingen. Zelf hoor ik veel positieve verhalen over de Kanjertrainingen, maar volgens mij is dit ook pas vanaf groep 3, maar misschien iets om naar te kijken?



Ik wens jou, en natuurlijk je zoontje, heel veel succes, en hoop van harte dat het snel weer beter gaat in de klas en thuis!
Rian_83 schreef op 27 september 2007 @ 21:38:

Hoi moppetoet,



Hier een kleuterjuf. Wat vervelend dat je zoontje niet lekker in z'n vel zit op 't moment! Als ik je verhaal zo lees, dan vind ik dat de leerkracht wel heel snel is met een onderzoek aanvragen, als een kind 2 weken zich anders gedraagt!
Ja, dat vonden wij ook, maar omdat hij het klaslokaal sloopte is het wel begrijpelijk dat de juffen hiernaar willen (laten) kijken. Het is volgens mij de bedoeling dat de Intern Begeleider meekijkt in de klas.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een kleuterjuf EN intern begeleider.



Heel vervelend dat het op dit moment niet gaat zoals 't zou moeten. Wat dat betreft sluit ik me volledig bij Rian aan. Ook vind ik 't erg vrij snel om NU al iemand te laten kijken. Als ik als IB-er naar ieder kind wat 'tegenstrijdig' gedraag vertoont moet gaan kijken, krijg ik geen tijd meer om iets anders te doen. Ik vraag me dus af; wat hebben de leerkrachten al gedaan?? Daarmee bedoel ik niet dat ik niet ga kijken, maar eerst moet de leerkracht wel al wat dingen 'geprobeerd' hebben en moeten er al veel gesprekken met ouders hebben plaatsgevonden.



Misschien kun je samen 1 werkwijze (belonen/straffen) afspreken. Dat helpt vaak, als het een beetje hetzelfde gaat als thuis.

Succes ermee!!!!!



Kastanje; er bestaat niet zoiets als 'eenmalig' pesten. Dan is het meer een soort van plagen. Het is pesten als het regelmatig voorkomt en als de tegenpartij het niet leuk vind. Maar een keer een 'ruzie' is nog geen pesten...



Alle reacties Link kopieren
Maar wordt je zoontje nou ook daadwerkelijk gepest , of heb JIJ het idee dat dat zo is ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Wat zegt hij zelf over het gooien en slopen ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Dus het slopen van een klaslokaal (sluier van plafond getrokken etc) hoeft niet direct iets dramatisch te zijn ?



Wij hebben de mededeling gekregen dat de IB-er ermee aan de gang gaat (die moet ook nog een ander kindje in deze groep observeren, geen idee wie of waarom, dat hoeft ook niet). We hebben vervolgens een brief opgesteld en aan de juffen gegeven, met een omschrijving van zijn karakter en waar mogelijk naar gekeken moet worden, taalontwikkeling misschien. Volgens de juf was daar verder niets mis mee, en een paar korte gesprekken na de les, dus niet "op afspraak" hebben tot nu toe waarschijnlijk het resultaat dat ze gaan proberen hem wat meer te sturen en bij de activiteiten te betrekken.

.

Vorig jaar was hij feitelijk een groep-nuller en mocht hij meer rondkeutelen, nu MOET hij ineens veel meer. Best wel lastig natuurlijk voor zo'n mannetje.
Alle reacties Link kopieren
Hoi!

Ik vraag me af of de juf al eerder gesprekken met jullie heeft gehad over zijn gedrag. Wat valt ze op, wat is er anders en hoe lang speelt dit al in de klas? Een gesprek moet jullie verheldering brengen, zoals: wie komt er observeren, waarom zo snel, kunnen jullie afspraken maken over de consequenties van het gedrag en vooral: wat zegt jullie kleuter zelf?

Er gebeuren veel dingen achter de rug van juf om, kinderen kunnen dat ook precies zo plannen, zijn ze heel gevoelig voor.

Ik zou dus om een verhelderend gesprek vragen, waarin jij kan aangeven dat je ervan geschrokken bent, en de bovenstaande vragen kan stellen.

Succes en niet te lang wachten. Beter te vroeg aan de bel trekken bij de leerkracht dan te laat!
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk is 't slopen van een lokaal niet echt dagelijkse kost... (gelukkig niet, zou een duur grapje zijn voor de school ;)).



Ik snap het nu wat beter... als de IB-er al voor een kind komt, 'pikt' ze jullie kind gelijk even mee. Op zich logisch natuurlijk.

Goed dat je dingen op papier hebt gezet waar jullie je zorgen om maken.



En inderdaad, kinderen die nu ineens groep 1-er zijn, hebben 't in het begin even moeilijk. Ze zijn weer iets ouder en er wordt meer van ze verwacht. Maar vaak gaat dat geleidelijk aan. Hoewel sommige kinderen er behoorlijk last van kunnen hebben.



Is er in de thuissituatie iets veranderd, waardoor dit gedrag misschien ook kan komen??

Nogmaals succes ermee.

Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat jij het zo gemakkelijk op pesten gooit na aanleiding van iets wat je één keer ziet.....heeft hij verteld dat kinderen hem buitensluiten , molesteren , nadoen , uitlachen , etc. ?

Misschien is het omdat hij nu veel meer moet , of is het uitsloven , of is hij hieperdepiep na het opdrinken van zijn pakje rooie Wicky , ...

Ben je bang dat er iets uitkomt waardoor zou blijken dat er iets met hém is en "hoop " je erg dat het een reactie op het pesten van een ander is ? ( wat ik op zich wel logisch vind )
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
frutsje schreef op 27 september 2007 @ 22:10:

Hier ook een kleuterjuf EN intern begeleider.



Heel vervelend dat het op dit moment niet gaat zoals 't zou moeten. Wat dat betreft sluit ik me volledig bij Rian aan. Ook vind ik 't erg vrij snel om NU al iemand te laten kijken. Als ik als IB-er naar ieder kind wat 'tegenstrijdig' gedraag vertoont moet gaan kijken, krijg ik geen tijd meer om iets anders te doen. Ik vraag me dus af; wat hebben de leerkrachten al gedaan?? Daarmee bedoel ik niet dat ik niet ga kijken, maar eerst moet de leerkracht wel al wat dingen 'geprobeerd' hebben en moeten er al veel gesprekken met ouders hebben plaatsgevonden.



Misschien kun je samen 1 werkwijze (belonen/straffen) afspreken. Dat helpt vaak, als het een beetje hetzelfde gaat als thuis.

Succes ermee!!!!!



Kastanje; er bestaat niet zoiets als 'eenmalig' pesten. Dan is het meer een soort van plagen. Het is pesten als het regelmatig voorkomt en als de tegenpartij het niet leuk vind. Maar een keer een 'ruzie' is nog geen pesten...







Hoi,



Nee, daarom zei ik ook bewust in mijn verhaal dat het uiteindelijk waarschijnlijk is gegaan om een uit de hand gelopen spelletje. En klopte mijn openingszin niet (had plagen, ruzie, of zoiets moeten staan). Maar vond ik het desondanks wel goed om dit bij juf neer te leggen. Al is het maar voor MIJN gemoedsrust. Je zult mij dus ook niet horen beweren dat hij is/wordt gepest. Gezien zijn karakter (erg zacht, gevoelig) en wat andere dingen is hij wel een potentieel slachtoffer, gaf juf ook aan, dus dan is het goed om tijdelijk wat extra vinger aan de pols te houden.



Kastanje
anoniem_46641 wijzigde dit bericht op 27-09-2007 22:33
Reden: nog niet helemaal duidelijk uitgelegd
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
ik wil niet lullig doen, maar ik vind je reactie echt verschrikkelijk over trokken.

alle peuters knijpen en slaan welleens, heb je vast zelf ook gedaan, en als je ventje opnieuw moet aanpassen op school is het best normaal dat hij zijn grenzen verkend.



ik ben geen juf en ik ben ook al geen begleider, ik ben een moeder die heel gewoon kindergedrag ziet en een verschrikkelijk bemoeizuchtige moeder die haar kind niet loslaten kan en alles voor hem oplossen wil....
Alle reacties Link kopieren
Wat doe je trouwens als hij thuis met dingen gooit ?

Wanneer gooit hij en waarmee ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
@BGB

Hij zegt zelf over het gooien en slopen dat hij "boos" was. Vervolgens zijn we door gaan vragen en is dit er dus uitgekomen.

Dat gooien en slopen is waarschijnlijk het te volle "frustratie-emmertje", want dit deed hij eerder nooit. Natuurlijk klink ik nou als zo'n viswijf met een rotkind of een valse hond, helaas zit die intonatie aan deze zin, maar hij was dus altijd heel rustig.





Er zitten nu "verschillende groepen van vorig jaar" bij elkaar in, met waarschijnlijk de verjaardagsdatum als indeelcriterium. Hij mist een paar klasgenootjes/vriendjes en vindt dat ook vervelend. Dat is iets dat hij in elk geval wél uit zichzelf vertelt sinds de school weer begonnen is. Overplaatsing lijkt ons echter niet een oplossing, hij is nog niet toe aan groep 2, en dan zou hij een jaar later wéér diezelfde vriendjes kwijt zijn. Over twee jaar spelen ze hopelijk weer op hetzelfde plein, het dorp is ook klein, je ziet elkaar echt wel bij allerlei activiteiten.
Allemaal crosspostings, soms wel eens lastig.



@BGB

Thuis: gooien met stenen en later die dag een knuffelbeest in de soeppan.

Straf: in de hoek.

Hij krijgt volkoren boterhammen met kaas, gedroogd fruit en venkelthee mee naar school. Bij de overblijf een pakje roosvicee. Zijn favoriete drankje is water. Hyperactief gedrag heeft hij nooit vertoond, Wicky heb ik zelf één keer geproefd, en vervolgens alle pakjes weggegooid.



@Gigaluilak

We maken ons ongerust omdat de juffen hiermee aan zijn komen zetten. Wij zijn hier dus niet over begonnen. Het loopt nu twee weken, de juffen hebben nog niets vast kunnen stellen en ik zie toevallig vandaag iets vervelends gebeuren. Hopelijk maakt dat mij niet een hysterische moeder.

Ik zoek advies en heb samen met mijn man een aantal reacties al doorgesproken. We zijn blijkbaar wel op de goede manier bezig (contacten onderhouden met de school, onze zoon stimuleren in het uiten van zijn gevoelens), maar adviezen van anderen zijn welkom.



@Frutsje

De thuissituatie is rustig. Ook geen verandering van oppas ofzo. Nog steeds dezelfde werkdagen als de afgelopen jaren. Geen ruzie, scheiding, financiële problemen, mishandeling. Niet teveel "clubjes", zwemles is voorlopig genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Als die gepest wordt is het waarschijnlijk om zijn lunchpakket.....................
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Misschien zit hij naast een héél druk kind , of een kind waarvoor hij zich bewijzen wil , misschien vindt hij zijn nieuwe juffen niet zo erg geweldig , misschien báált hij van zijn venkelthee als aale kinderen wel een pakje Wicky hebben :) , ..........maar heb je gevraagd of hij gepest wordt ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
@BGB

Ja, dat pesten hebben we hem gevraagd, en is er uiteindelijk ook uitgekomen. Maar dat hebben we dus pas gevraagd nádat hij de klas had gesloopt. Het is een binnenvettertje.



En wat doe jij met een kind dat het liefste water of karnemelk drinkt ? Ranja via een infuus toedienen ?
Alle reacties Link kopieren
Karnemelk mee geven , of een flesje ( Lidl ? ) spa-blauw.......... weet je dat het vaak van die lullige kleine dingetjes zijn waarmee pesten begint .......en bij "gewenst " effect ( huilen , kind wat over de rooie gaat etc ) door blijft gaan ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Nou zeg ik niet dat hij gepest wordt OMDAT jij venkelthee en gedroogde pruimen meegeeft........... maar wees je ervan bewust hoe groepen werken , vooral groepen met KINDEREN , en dring je eigen idealen ( voor jezelf denken , vooral een individu zijn , anti-mode , anti-merkkleding , weet-ik-veel ) niet op aan kinderen die vooral bij de groep willen horen .
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven